FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 oktober 2008

Hans Klok praat weer met Pamela Anderson

Illusionist Hans Klok praat weer met Pamela Anderson om met hem op te treden. "Ik ga vanavond met haar eten", vertelde hij vanavond telefonisch vanuit de Verenigde Staten in het tv-programma RTL Boulevard.

Anderson was de assistente van Klok tijdens shows die hij vorig jaar in Las Vegas gaf. Volgens de illusionist is hij in onderhandeling met de rondborstige Amerikaanse actrice. Klok wil graag weer in de Amerikaanse gokstad optreden.

Overigens meldde Klok ook dat Pamela Anderson in december de Miljonair Fair zal openen in Nederland. De organisatie van deze miljonairsbeurs wilde dat niet bevestigen.

Britse internetdaters blijken buren te zijn

Een Brits stel dat elkaar leerde kennen via een datingsite bleek al zeventien jaar lang in dezelfde straat te wonen. Pas na enkele weken onlinecontact kwamen lerares Julie McIlroy (46) en elektricien Allan Donnely (53) daarachter, berichtte dagblad South Wales Echo vandaag.

"Ik zei dat ik naar de winkel was geweest in Cardiff en noemde de naam van de zaak", aldus lerares Julie McIlroy (46). "Allan zei dat hij ook altijd naar die winkel ging. Toen hij de straatnaam noemde waar hij woont, bleek dat slechts enkele woningen ons scheidden." McIlroy dacht eerst dat het om een grap ging, tot ze bij Donnely op de thee ging.

Het paar is van plan binnenkort in het huwelijksbootje te stappen. "We passen heel goed bij elkaar. Ik ben een zeer gelukkig man", aldus Donnely.

Mensenvlees in keuken van Britse kok

Een forensisch expert heeft tijdens onderzoek mensenvlees aangetroffen in de keuken van een Britse chefkok. Dat heeft ze vandaag in de rechtszaal gezegd.

De expert vertelde dat ze het huis van de kok in Leeds onderzocht, kort na de dood van diens veronderstelde minnaar in april. Op een snijplank lagen volgens de onderzoekster stukken gedeeltelijk gebakken mensenvlees. Er vlak bij trof ze onder andere olijfolie en verse kruiden aan. In een vuilniszak lag een stuk vlees waarop kennelijk was gekauwd.

De kok wordt beschuldigd van moord, maar hij ontkent. Toen hij werd gearresteerd vertelde hij aan de politie dat hij het slachtoffer was van een poging tot verkrachting.

Ronaldinho wil weer de beste worden

Ronaldinho wil weer de beste speler van de wereld zijn. De Braziliaan wil weer het niveau halen die hij enkele jaren geleden had in zijn tijd bij FC Barcelona.

Afgelopen zomer stapte Ronaldinho over van Barcelona naar AC Milan. Hij kwam tot dit besluit, omdat hij bij de Italiaanse topclub zijn oude topvorm hoopt terug te krijgen. "Ik wil zo snel mogelijk weer de beste speler van de wereld worden", aldus de vedette van AC Milan.

Ronaldinho scoorde twee weken geleden nog wel de winnende treffer tijdens de derby tegen Inter (1-0), maar desondanks is de tweevoudig wereldvoetballer van het jaar nog lang niet tevreden met zijn huidige vorm: "Mijn prestaties zijn nog onregelmatig. De ene week is het goed, de andere week kom ik bijna niet vooruit. Ik werk er nu hard aan om helemaal fit te worden en weer constant op topniveau te presteren."

Dit seizoen heeft Ronaldinho twee podia waar hij zich kan bewijzen, de Serie A en de UEFA Cup. De Braziliaan hoopt met AC Milan mee te kunnen doen om het landskampioenschap: "Inter is de favoriet en ik bewonder Inter-coach Mourinho, maar ik ben ervan overtuigd dat we beter zijn", aldus de Braziliaan. In de poulefase van de UEFA Cup treft Ronaldinho onder andere SC Heerenveen.

DNB: Nederlands pensioenstelsel robuust

Nederlanders hoeven zich volgens De Nederlandsche Bank (DNB) geen zorgen te maken over hun pensioen. Het totale beschikbare pensioenkapitaal bedraagt naar schatting ongeveer 600 miljard euro, tegenover een jaarlijkse pensioenuitkering van circa 20 miljard euro.

Dat heeft DNB vandaag bekendgemaakt. "Nederland kent een robuust pensioenstelsel, gebaseerd op kapitaaldekking", aldus de Nederlandse centrale bank.

Het is volgens DNB nog te vroeg om uitspraken te doen over de invloed van de kredietcrisis op de indexering en premiestelling door pensioenfondsen. "Daarvoor is de marktsituatie thans te onzeker. Wanneer de markten in stabieler vaarwater zijn gekomen, is daar meer duidelijkheid over te geven", aldus DNB.

Honkballers Amsterdam landskampioen

L&D Amsterdam is landskampioen honkbal geworden. Het is voor de voormalige Amsterdam Pirates de eerste titel sinds 1990.

Amsterdam stond voor vandaag al 2-0 voor in de best of five van de Holland Series tegen Kinheim. Het had vandaag geen enkele moeite met de ploeg uit Haarlem, het werd 0-12, waardoor met 3-0 de strijd om de landstitel werd beslist. Amsterdam kwam al in de eerste inning op 3-0 door een enkele homerun van Fausto Alvarez. Kinheim werper David Bergman werd al in de tweede inning van de heuvel gehaald, maar ook daarna was er geen houden aan voor de thuisploeg. Amsterdam-werper Ryan Murphy kreeg de zege achter zijn naam.

KLM-topman somber over Europese luchtvaart

KLM-topman Peter Hartman vreest dat de wereldwijde kredietcrisis tot grote problemen gaat leiden voor Europese luchtvaartmaatschappijen. "Je ziet de gevolgen nu al bij alle airlines in Europa. Het kraakt op alle fronten en er gaan maatschappijen omvallen."

Hartman zei dat donderdag in Brussel in zijn functie van voorzitter van de Associatie van Europese luchtvaartmaatschappijen AEA, na een seminar over een gemeenschappelijk Europees luchtruim. Volgens Hartman staat Air France-KLM er relatief goed voor, maar ook zijn bedrijf ziet al teruglopende boekingen voor de business class.

"Deze crisis is ongrijpbaar. Je weet niet hoe lang die is, hoe diep en waar het oog van de storm is. Het is een gemeen ding en er komt mogelijk een domino-effect", aldus Hartman.

Hij is ook somber over de effecten van de vliegtax in Nederland. In juli en augustus zag Schiphol het aantal passagiers met 230.000 dalen. Hartman vreest dat de uiteindelijke schade voor Schiphol en KLM in de miljoenen euro's kan lopen en op jaarbasis in elk geval meer dan 500.000 passagiers minder voor KLM en 1 miljoen passagiers minder voor Schiphol.

De president-directeur van KLM weet zich in zijn oppositie tegen de vliegtax gesteund door de Europese Commissie die Nederland volgens hem heeft geadviseerd om de belasting niet in te voeren. Volgens de Commissie kan de belasting sowieso niet blijven voortbestaan als het systeem voor handel in uitstootrechten van CO2 in 2012 wordt ingevoerd.

Hartman is wel tevreden over de plannen voor een gezamenlijk Europese luchtruim. Dat moet ertoe leiden dat vliegtuigen in principe altijd de kortste route kunnen nemen van het ene naar het andere vliegveld.

Nu is het zo dat vliegtuigen door de 27 luchtruimblokken en zestig luchtverkeerscentra in Europa gemiddeld 49 kilometer om moeten vliegen. Als er rechtstreeks kan worden gevlogen, scheelt dat op jaarbasis 2,4 miljard euro aan onder meer brandstof en 16 miljoen ton minder kooldioxide-uitstoot.

Volgens Hartman willen alle luchtvaartmaatschappijen graag meedoen aan de vorming vanéén Europees luchtruim. De ontwikkelingsfase daarvan kost 2,1 miljard euro, de uitvoering ongeveer 30 miljard (onder meer voor radars en nieuwe cockpitapparatuur). Het is de bedoeling dat de industrie in de eerste fase 700 miljoen euro bijdraagt, net als de EU-landen en Eurocontrol.

Maar wat Hartman betreft gaan de luchtvaartmaatschappijen dat geld niet op tafel leggen. "Stap daarvoor maar naar de vliegtuigfabrikanten en de makers van apparatuur in vliegtuigen", aldus Hartman in een advies aan de EU-ministers van Transport, die donderdag in Luxemburg zullen instemmen met het plan vooréén Europees luchtruim.

Tunnels A73 na jaarwisseling wekenlang dicht

De twee tunnels van de A73 bij Roermond gaan zeer waarschijnlijk begin januari wekenlang dicht voor het testen van de veiligheidssystemen. Vanaf half november zullen de tunnels, die nu nog dicht zijn in het weekeinde, wel dag en nacht open zijn.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) heeft dat vandaag bekendgemaakt. De afsluiting van de snelweg na de jaarwisseling zal acht tot negen weken duren. Eurlings hield nog een slag om de arm. Hij heeft extra onderzoek gevraagd om na te gaan of het inzetten van een testsimulator nuttig is. Dat zou de duur van de afsluiting aanzienlijk kunnen verkorten. De bewindsman twijfelt daar zelf sterk aan. Maar als zo'n simulator wel zin heeft, dan moet die eerst worden gebouwd. Het testen van de tunnels kan dan pas later beginnen.

Film over verdwijning Natalee Holloway

Er komt een televisiefilm over de verdwijning van Natalee Holloway. Dat heeft een Amerikaanse kabelzender vandaag bekendgemaakt.

'The Natalee Holloway Story' is gebaseerd op een boek van Holloways moeder Beth. Het bedrijf Lifetime Movie Network is al begonnen met de voorproductie van de film, die voornamelijk zal draaien om de zoektocht van de moeder naar wat er precies met haar dochter is gebeurd.

De 18-jarige Holloway verdween in 2005 op Aruba. Ze werd voor het laatst gezien toen ze in gezelschap van Joran van der Sloot en twee broers een bar in Oranjestad verliet.

Man met drugs in lijf in koffer aangetroffen

Autopsie op een man die dood in een koffer werd gevonden in een park in een voorstad van New York heeft uitgewezen dat de man een drugskoerier was. De man had vijftig pakketjes heroïne in zijn lichaam en is waarschijnlijk overleden toen een of twee van die pakketjes openbarstten. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

Onderzoekers spraken hun verwondering uit dat de man niet was opengesneden om de drugs uit zijn lijf te halen. De heroïne had een straatwaarde van zo'n honderdduizend dollar (72 duizend euro).

De identiteit van de 50- tot 60-jarige man is niet bekend, waarschijnlijk kwam hij uit de Dominicaanse Republiek. Evenmin is bekend wie hem donderdag in de koffer in Tibbetts Brook Park in Yonkers heeft achtergelaten. Het zullen waarschijnlijk niet de drugshandelaren zelf zijn geweest, anders hadden ze de drugs wel uit zijn lichaam gehaald, redeneerde de politie.

Het lichaam van de man werd ontdekt toen medewerkers van het park de grote zwarte koffer bij de ingang van het park wilden weghalen en er een been uitfloepte.

Meisje verjaagt aanrander met deodorant

Een 15-jarig meisje uit Tilburg heeft dinsdagmiddag een belager verjaagd door hem met deodorant in zijn gezicht te spuiten. De man had de tiener even daarvoor van haar fiets gesleurd en probeerde haar kleren open te trekken. De tegenaanval van het meisje werkte want de man liet haar los, waardoor ze kon vluchten, meldt de politie.

Het meisje fietste rond 17.45 uur in haar woonplaats over de Reeshofdijk toen de man opeens uit het bos kwam rennen en haar greep. Toen haar belager op haar zat haalde ze een spuitbus deodorant uit haar handtas en spoot de man in zijn gezicht. Ze kwam met de schrik vrij.

De politie is op zoek naar de ongeveer 40 jaar oude blanke man met zwart haar en een stoppelbaard. Hij droeg volgens het meisje opvallende werkschoenen met stalen neuzen.

Stroetinga wint ook tweede maraton

Arjan Stroetinga is er in geslaagd om de tweede marathon in het kader van de KNSB Cup op zijn naam te schrijven.

De schaatser, die voor team van BAM uitkomt, was in de massasprint te sterk voor ploeggenoot Bob de Vries. Karlo Timmerman pakte de derde positie. Stroetinga kent door deze zege een prima start van het nieuwe seizoen. Afgelopen zaterdag kwam de schaatser ook al als eerste over de finish.

Ook bij de dames was de winnares van vandaag dezelfde als zaterdag. Op de Vechtsebanen zegevierde Maria Sterk namelijk ook in de tweede wedstrijd. In de slotfase wist ze weg te rijden van Carla Zielman. Elma de Vries werd derde, omdat ze het sprintende peloton voor wist te blijven.

Kromkamp blij met 'bekroning'

PSV'er Jan Kromkamp is blij dat hij voor het eerst sinds het WK weer is opgeroepen voor Oranje. De verdediger is door Bert van Marwijk wegens blessures van o.a. John Heitinga bij de selectie gehaald.

De laatste keer dat Kromkamp bij de selectie zat, was op het WK in 2006. Hij kwam toen echter geen minuut in actie. "Ik ben er altijd in blijven geloven dat ik terug zou komen. Ik heb in mezelf geïnvesteerd, soms was dat moeilijk. Dit is de bekroning", reageert de 28-jarige Fries in De Telegraaf.

Kromkamp speelde tot dusver elf interlands. Zijn debuut maakte hij op 18 augustus 2004 in de wedstrijd tegen Zweden (2-2). Het Nederlands elftal speelt zaterdagavond in De Kuip een WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Vier dagen later speelt Oranje in en tegen Noorwegen.

Skil-Shimano met vijf Nederlanders in Parijs-Tours

Skil-Shimano begint aanstaande zondag, tijdens de najaarsklassieker Parijs-Tours, met vijf Nederlanders aan de start, namelijk Kenny van Hummel, Roy Curvers, Piet Rooijakkers, Albert Timmer en Tom Veelers.

Verder bestaat het team ook nog uit de Fransman David Deroo, de Japanner Fumiyuki Beppu en de Duitser Sebastian Siedler. De wielerploeg zal dit seizoen voor het laatst te zien zijn tijdens de Nationale Sluitingsprijs-Putte-Kapelle.

Vorig jaar wist Floris Goessinnen deze koers te winnen, maar zal er dit jaar niet bij zijn. De renner van Skil-Shimano heeft namelijk een gebroken sleutelbeen en kan niet in actie komen.

Armstrong start in Tour Down Under

Lance Armstrong maakt op 20 januari, tijdens de Tour Down Under, zijn rentree in het wielerpeloton. De internationale wielrenunie (UCI) heeft voor de Amerikaan een uitzondering gemaakt, waardoor hij in de Australische koers mag starten.

Volgens de huidige regels van de UCI zou Armstrong niet aan de Tour Down Under mogen doen. Renners, die een comeback willen maken, zouden dit tenminste een half jaar van te voren aan moeten geven. Dit betekent dat de renner van Astana eigenlijk pas in februari 2009 zijn terugkeer zou beleven.

De UCI is echter van mening dat de testmethoden dusdanig verbeterd zijn, dat Armstrong in januari al mag starten. De Tour Down Under wordt in de periode tussen 20 en 25 januari verreden.

'Bloedtransfusies tijdens Tour de France'

Tijdens de afgelopen Tour de France zouden verschillende renners bloedtransfusies hebben ondergaan. Dit meldt het Franse antidopingbureau AFLD.

Volgens het AFLD waren bij een dertigtal renners afwijkende bloedwaarden geconstateerd. Kort nadat de renners waren ingelicht waren de waarden weer normaal. Er bestaat nog geen officiële test voor bloedtransfusies, maar de AFLD zegt het gebruik ervan al wel te kunnen aantonen. Het bureau wil niet zeggen bij welke renners de afwijkende waarden zijn geconstateerd.

De wedstrijddag van ruud_fr

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user ruud_fr het duel tussen Kalmar FF en Feyenoord. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Woensdagochtend vertrokken mijn mede-seizoenkaarthouder en ik richting Zweden voor onze eerste Europese uitwedstrijd. Tegen het stugge Kalmar FF moest de 0-1 thuisnederlaag weggepoetst worden. Dit werd vooraf, ook door ons, gezien als een onmogelijke taak. De wedstrijd werd gespeeld in Borås, een plaatsje zo'n 70 km van Göteborg. Het stadion van Kalmar is namelijk niet geschikt voor Europees voetbal, het was dus ook voor hun een soort uitwedstrijd. Helaas hebben we in Duitsland erg lang in de file gestaan waardoor we pas laat de boot konden nemen van Frederikshavn (in het noorden van Denemarken) naar Göteborg. Uiteindelijk kwamen we om 03.00 uur aan bij het hotel, we zijn gelijk maar gaan slapen om de volgende dag fit te zijn.

Donderdagochtend vertrokken we naar Borås, waar we net voor de middag aankwamen. Al gauw zagen we veel Feyenoorders op een terrasje, waarna wij dat voorbeeld uiteraard volgden. Het is een cliché, maar de vrouwen zijn er prachtig. Dat werd dan ook door sommige Feyenoorders kenbaar gemaakt. Anderen waren aan het voetballen op het plein, waar ook de nodige Feyenoord vlaggen opgehangen werden. De sfeer zat er dus al goed in. Rond 17.00 uur vertrokken wij met de bus naar het stadion. Na nog geen 10 minuten mochten we uitstappen en zagen we een gebouw met een aantal vrachtwagens ervoor, achteraf bleek dit de thuishaven van Elfborg te zijn.

Van binnen was het stadion een stuk mooier dan van buiten. Helaas was het lang niet uitverkocht. Wij kregen de onderste tribune van de lange zijde, er waren zo'n 600 Feyenoorders aanwezig. Aan de overkant zaten de Kalmar supporters, ik schat ongeveer 7.000. De vakken achter beide doelen werden niet gebruikt. Jammer genoeg kon er in het stadion geen bier gehaald worden, dus was het wachten op de aftrap die om 18.30 uur plaats zou vinden.

Kalmar leverde in de eerste minuut van de wedstrijd direct een slap schot op doel af, na een bliksemsnelle vloeiende combinatie. Daarna nam Feyenoord het heft steeds meer in handen. Er werd aardig gecombineerd en er was veel strijd, iets wat de supporters graag zien natuurlijk. Na een kwartier kwamen we op voorsprong door een pegel van Wijnaldum. De keeper maakte een blunder, maar dat kon ons niet schelen. Nog harder werd de ploeg aangemoedigd, gelijk maar de tweede voor rust dachten wij. Ondanks een kans van Makaay en een kopbal van de sterk spelende Hofland gingen de ploegen met 0-1 de kleedkamers in.

Na rust kwam Kalmar al vrij snel op gelijke hoogte door een prima goal in de verre hoek. Reden voor de Zweedse supporters om even op te veren en "Kalmar, Kalmar" te zingen. Feyenoord bleef daarna voetballen. Die tweede treffer moesten we toch al maken, dus er veranderde niet zoveel. Die viel zo'n vijf minuten na de gelijkmaker. Uit een corner kopte Fer in en via een verdediger was het met wat geluk 1-2. Uitzinnig van vreugde bleven we het team aanmoedigen. Er volgden nog 40 spannende minuten. Zaak was vooral om het achterin dicht te houden. Met Hofland en Bahia stond dat goed, zelfs Greene haalde eindelijk eens een voldoende. In de resterende tijd zagen beide teams nog een goal afgekeurd worden.

Tegen het einde van de wedstrijd bracht de coach van Kalmar z'n drie wissels in één keer in. Dat hielp gelukkig niet. Met Van Bronckhorst voorop in de strijd en een debuterende El Ahmadi als invaller, werd het eindsignaal zonder een tegendoelpunt gehaald. Zowel op het veld als op de tribune werd het feestje uitbundig gevierd. Een bijna zekere uitschakeling draaide uit op een prachtige overwinning. Door naar de groepsfase!

Later op de avond kwamen we terecht een of ander kroegje, we hadden immers een hotel in Borås. Daar waren redelijk wat Feyenoorders, gezelligheid alom. In onze toestand hadden we er niet meer aan gedacht om 's nachts de parkeermeter bij te vullen, dus hadden we een bekeuring de volgende ochtend. Het kon ons, door de kater en de winst, weinig schelen.

Vrijdagochtend reden we weer terug naar Göteborg om daar nog een avondje te stappen. Leuke stad. Wel apart dat we na een paar uur in de kroeg drooggelegd werden. Navraag leerde dat dat is om de mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen. We wisten niet wat we hoorden. Dus gingen we even naar McDonalds om daarna weer dezelfde kroeg in te gaan, er was immers goede live muziek. Bij de andere barvrouw kregen we gelukkig weer bier. Zo werd het nog een gezellig avondje met hier en daar een paar vreemde momenten ('s nachts in de tram naar een deel van de stad waar we totaal niet moesten zijn).

Zaterdagochtend vertrokken we weer naar Nederland, om op zondag om 14.30 uur weer op tijd in De Kuip te zijn voor Feyenoord-NEC. Daar ga ik het maar niet over hebben...


Bij dit duel horen ook nog een aantal foto's, die je hieronder kan terugvinden. Ze zijn gemaakt door ruud_fr. Hij heeft FOK!sport toestemming gegeven deze foto's te publiceren.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7

[Fotoreportage] GEM voor Pinktober in het Hard Rock Café

 

 

Oktober geldt wereldwijd al jaren als de maand waarin extra aandacht wordt besteed aan de strijd tegen borstkanker. Het Hard Rock Cafe steunt deze strijd door voor deze keer het Cafe open te stellen voor de aftrap van deze Pinktober met een benefietconcert van GEM!

Hard Rock’s ‘Pinktober’, begon in 2005 als Rocktober en is vandaag de dag een internationaal evenement. Vestigingen van het Hard Rock Cafe vestigen met muzikale evenementen en bekende artiesten wereldwijd aandacht op de strijd tegen Borstkanker. Tijdens deze evenementen wordt geld opgehaald om lokale projecten tegen deze levensbedreigende ziekte te ondersteunen.

FOK!fotograaf Rene Wondergem was aanwezig bij het optreden van GEM en maakte de onderstaande foto's.

 

 

 
  
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Nintendo hanteert één kaart, één console strategie

Nintendo heeft bekend gemaakt dat je voor de Wii en de DSi apart punten moet kopen. Punten die je voor de Wii hebt gekocht, kun je dus niet in de store voor de DSi kunnen gebruiken. Na het kopen van Nintendo Points kun je aangeven of je deze wil gebruiken voor je DSi of voor je Wii. Als je hebt gekozen voor een console blijven de punten alleen op deze console geldig, ook het overboeken van Nintendo Points is niet mogelijk. Het is duidelijk dat Nintendo met deze keuze een hoop fans teleurstelt.

IMF zeer somber over wereldeconomie

De escalatie van de "gevaarlijkste financiële crisis sinds de jaren dertig" trekt een zware wissel op de groei van de wereldeconomie. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in het vandaag gepubliceerde World Economic Outlook.

Volgens het IMF zal een groot aantal ontwikkelde economieën op korte termijn in een recessie belanden. Zelfs in het gunstigste scenario zal de wereldeconomie pas eind volgend jaar een "zeer bescheiden herstel" laten zien.

Voor Nederland lijkt het beeld relatief mee te vallen. De economische groei valt in ons land volgend jaar volgens het IMF weliswaar terug tot een magere 1 procent, maar ligt daarmee nog aanzienlijk boven het gemiddelde van 0,2 procent dat voor de hele eurozone wordt verwacht. De werkloosheid zal in Nederland tot en met volgend jaar op ongeveer het laagste niveau van alle westerse landen blijven liggen.

De internationale economische groei zal volgens het IMF dit jaar terugvallen tot 3,9 procent, ten opzichte van 5 procent in 2007. Volgend jaar groeit de wereldeconomie naar verwachting nog maar met 3 procent, een niveau dat het IMF in een eerder rapport aanduidde als "een wereldwijde recessie".

IMF-hoofdonderzoeker Olivier Blanchard waarschuwde bij de presentatie van het rapport dat de economie in de ontwikkelde landen tot minstens de tweede helft van volgend jaar "nog maar nauwelijks zal groeien of zelfs zal krimpen". Economische zwaargewichten als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje en Italië zullen een recessie daarbij niet kunnen ontlopen.

De redding voor de wereldeconomie moet komen van snelle en coherente actie van internationale overheden. Als dat gebeurt is de kans op een grote depressie, zoals in de jaren dertig, volgens Blanchard "nagenoeg nihil". Met de juiste maatregelen moet volgens hem ook een einde komen aan de vrije val van de beurskoersen. "Als het besef doordringt dat er meer maatregelen zullen worden genomen om de economie er bovenop te helpen, dan zullen de markten wel positief reageren."

De renteverlaging die de centrale banken van de Verenigde Staten, Europa, Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Zwitserland woensdag samen doorvoerden noemde IMF-econoom in dit verband "een duidelijke stap in de goede richting".

Ontwikkelingsorganisatie Oxfam riep in een reactie op het IMF-rapport westerse donoren op de economische tegenvallers niet te misbruiken voor bezuinigingen op ontwikkelingshulp. "De crisis is veroorzaakt door rijke landen, de armen horen hier niet de prijs voor te betalen", aldus Oxfam.

Marokkaanse jeugd treitert brandweer Gorinchem

Een groep van tien tot vijftien Marokkaanse jongeren zorgt ervoor dat de brandweer in Gorinchem sinds afgelopen weekeinde alleen onder politiebegeleiding blust in de Koningin Wilhelminalaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente veroorzaken de pubers sinds het begin van de ramadan overlast in de Haarwijk. "Ze vervelen zich omdat er te weinig te doen is in de buurt."

Sinds eind augustus is er zeven- tot achtmaal brand gesticht in de Koningin Wilhelminalaan, volgens de woordvoerder vermoedelijk door genoemde jongeren. Bij het blussen van een container op 29 september werden spuitgasten gehinderd bij hun werkzaamheden. Een jongen klom op de ladderwagen, een ander kroop achter het stuur van de brandweerauto. Vervolgens gingen jongeren om de brandweermannen heen staan, die zich hierdoor geïntimideerd voelden en de volgende dag aangifte deden bij de politie. Hierop werd besloten dat de brandweer alleen nog onder politiebegeleiding uitrukt naar de straat.

Afgelopen weekeinde moesten brandweerlieden opnieuw uitrukken voor brandjes in de straat. De politie begeleidde hen, zodat ze dit keer ongestoord hun werk konden doen.

De politie is bezig met de aangifte tegen de jongens. Tegelijkertijd praat de gemeente met de groep overlastveroorzakers. Zij gaven volgens de gemeentewoordvoerder aan dat hun baldadigheid veroorzaakt wordt doordat er 'niets leuks te doen is in Gorinchem'. De gemeente is met de hangjongeren in gesprek 'om uit te vinden wat de jongens wel leuk vinden, zodat ze zich niet hoeven te vervelen'.

De PVV heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gorinchem. De partij van Geert Wilders pleit voor het denaturaliseren en uitzetten van de jongeren en hun ouders en wil dat het leger wordt ingezet in de wijk.

Volgens de gemeentewoordvoerder gaat iedere vergelijking met de situatie in Gouda volledig mank. Vorige maand weigerden buschauffeurs door een wijk in Gouda te rijden omdat de situatie onveilig zou zijn.


Marokkaanse jeugd treitert brandweer Gorinchem  (foto: DAG)

'James Bond' onderging plastische chirurgie

Acteur Daniel Craig onderging plastische chirurgie na een ongeluk tijdens het filmen van de laatste James Bond-film Quantum of Solace. Dat onthulde de 40-jarige Brit woensdag in een interview met het tijdschrift Elle.

Op de filmset werd hij per ongeluk geschopt door een medespeler, vertelde de acteur. Hij hield er acht hechtingen in zijn gezicht aan over. "Het was een vervelend ongemak omdat we het filmen moesten stoppen", aldus Craig. "Maar ik kreeg een uitstekende chirurgische behandeling."

Quantum of Solace is de tweede film waarin Craig de rol van spion 007 voor zijn rekening neemt, na Casino Royale in 2006. De wereldpremière van de nieuwe Bondfilm is op 29 oktober.

Ziekenhuizen Amersfoort stellen operaties uit

Het Meander Medisch Centrum heeft bepaalde ingrepen in de operatiekamers in twee van zijn ziekenhuizen in Amersfoort uitgesteld omdat de lucht niet aan de kwaliteitsnormen voldoet. Dat heeft een woordvoerster van het centrum vandaag gezegd.

Het gaat om zeventien operaties met een hoog infectierisico zoals het aanbrengen van een nieuwe knie of heup. Het centrum onderzoekt waardoor de lucht niet schoon genoeg is en verwacht dat de operaties volgende week weer worden uitgevoerd.

Geen nieuw systeem orgaandonatie

Orgaandonatie splijt de Tweede Kamer. Tijdens een debat over de kwestie bleek er vandaag geen meerderheid voor een nieuw systeem dat zou moeten leiden tot een toename van het aantal donoren.

Uit een enquête van de Nierstichting blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders voorstander is van een zogeheten actief donorregistratiesysteem (ADR). Hierbij worden mensen automatisch geregistreerd als donor tenzij daartegen bezwaar wordt aangetekend. Bij het huidige systeem overlijden jaarlijks honderdvijftig mensen terwijl ze op een wachtlijst voor een orgaantransplantatie staan.

Een meerderheid van de Kamer verzet zich tegen een actieve donorregistratie. Niet alleen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie maar ook de VVD, PVV en SGP hebben bezwaren tegen dit systeem. Zo zou het niet leiden tot een grote toename van het aantal donoren, en ook zou het in strijd zijn met het zelfbeschikkingsrecht. "Het zelfbeschikkingsrecht eindigt niet bij de dood. Het garandeert ook de vrijheid om niet te kiezen", zei Anouschka van Miltenburg (VDD). "Burgers zijn geen eigendom van de staat", verwoordde Esmé Wiegman het standpunt van de ChristenUnie.

Deze meerderheid steunde minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA), die zich eveneens verzet tegen het ADR. Hij verwacht veel van een verbetering van het bestaande systeem, en dan met name van de manier waarop ziekenhuizen omgaan met het afstaan van organen. Een betere organisatie van de ziekenhuizen op dit punt zou kunnen leiden tot een grotere toename van het aantal donoren dan het ADR, zei de bewindsman.

De grootste oppositiepartij SP, maar ook D66 en GroenLinks, maken zich wel hard voor een actieve donorregistratie. "Er overvalt mij een machteloze woede bij dit onderwerp", zei Femke Halsema (GroenLinks). "Geen enkel systeem is zaligmakend, maar het huidige systeem werkt onvoldoende." Henk van Gerven (SP) vindt dat het kabinet en de Kamer niet moeten 'doormodderen' op de huidige weg. "Het schaamrood staat mij op de kaken als ik naar deze Kamer en deze minister luister."

Tevreden met de voorstellen van de minister waren de partijen niet en zij kwamen met verschillende aanvullingen. Zo stelden de regeringspartijen CDA en PvdA voor om het donorcodicil nieuw leven in te blazen, omdat de huidige centrale registratie een te grote drempel zou opwerpen. Deze partijen kregen echter weinig bijval. Minister Klink zegde toe het voorstel te onderzoeken.

De minister zelf verwacht veel van het toevoegen van een nieuwe optie aan het donorformulier. De optie 'ja, indien mijn nabestaanden toestemming bieden', moet veel twijfelaars over de streep trekken. Bij dit voornemen zetten de coalitiepartijen CDA en PvdA de nodige vraagtekens. Henk Jan Ormel (CDA) vreest dat dit het formulier juist ingewikkelder maakt en mensen aanzet tot twijfel.

De bewindsman kwam aan deze bezwaren tegemoet door toe te zeggen dat hij de effecten van de nieuwe optie zal laten onderzoeken. Pas daarna neemt hij een besluit welke wijzigingen worden doorgevoerd.


Geen nieuw systeem orgaandonatie

Family Ski krijgt een sequel

Vandaag heeft Namco Bandai bekend gemaakt dat ze met een sequel bezig zijn voor de Wii balance board game Family Ski. De game gaat We Ski and Snowboard heten en zal, zoals de titel al doet vermoeden, snowboard mogelijkheden bevatten. Om te snowboarden zal het balance board zijwaarts gedraaid moeten worden, met de Wiimote en de nunchuck voer je vervolgens tricks uit. De grafische stijl van Family Ski zal ook weer in deze game gebruikt worden, met wederom de mogelijkheid om je Mii te gebruiken. Egamer was niet zo te spreken over Family Ski, dus we zijn dan ook vrij benieuwd naar dit deel. We Ski and Snowboard staat gepland voor een release ergens in 2009, exclusief voor de Wii.


Family Ski

Nieuwe sponsor voor Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Dit komt de financieel geplaagde club zeer goed uit. De Limburgers hopen dankzij de nieuwe sponsor de proflicentie veilig te kunnen stellen.

Per 1 november zal Fortuna Sittard gaan spelen met de naam Brazilian Beach op de rug. Daarnaast krijgt het bedrijf de beschikking over een gehele ring roterende tv-boarding. Brazilian Beach houdt zich bezig met de verkoop van vastgoed en grondstukken in Brazilië en met name in de regio Ceara, in de buurt van het vissersdorpje Canao Quebrada. De overeenkomst loopt tot het einde van dit seizoen, met een optie op nog eens twee seizoenen.

Recreativo ontslaat Zambrano

RC Recreativo de Huelva heeft trainer Manolo Zambrano de laan uitgestuurd. Lucas Alcaraz neemt de taken van zijn Spaanse landgenoot over.

De slechte start die Recreativo dit seizoen kent heeft Zambrano de das om gedaan. De club uit Huelva bevindt zich momenteel op de achttiende plaats in La Liga. De seizoensopener in Sevilla tegen Real Betis Balompié (0-1) was nog uitstekend, maar vervolgens vergaarde Recre slechts één punt uit vijf duels. Afgelopen zondag was het dieptepunt, toen het in eigen huis met liefst 0-4 onderuit ging tegen promovendus Málaga CF.

Zambrano begon in februari bij Recreativo, nadat Víctor Múñoz was ontslagen. Vervolgens wist hij de club uit de degradatiezone te halen, en hield de club in de hoogste divisie. Alcaraz mag nu proberen de ploeg weer draaiende te krijgen. De 41-jarige keuzeheer trainde de ploeg eerder van 2001 tot en met 2003 en leidde het naar de Primera División. Met zijn laatste werkgever, Real Murcia, degradeerde hij vorig seizoen.

Van Nistelrooij verwacht komst Ronaldo

Ruud van Nistelrooij verwacht dat Cristiano Ronaldo ooit naar Real Madrid zal komen. De Portugese aanvaller van Manchester United mocht afgelopen zomer niet vertrekken, tot groot ongenoegen van de international.

In 2006 liet United Van Nistelrooij nog vertrekken naar de Madrileense club, maar wisten Ronaldo in augustus wel te behouden. Real was vastbesloten de vleugelspeler te contracteren, maar de Engelsen wilden Ronaldo simpelweg niet verkopen. Aangezien de Portugees nog een contract heeft dat hem tot medio 2012 aan de Engelse club bindt, lijkt het onwaarschijnlijk dat United van standpunt zal veranderen.

Van Nistelrooij verwacht echter dat hij zijn ex-teamgenoot weer zal zien in Madrid. "Ronaldo zal ooit naar Real Madrid komen", zegt de oud-international van Oranje. "Dat kan de volgende zomer gebeuren, of de zomer erna." De spits is zelf vol vertrouwen over de kansen van De Koninklijke in de Champions League. "De Champions League winnen is mijn droom. En Real Madrid kan hem winnen, met al haar geweldige spelers."

Benzine op laagste prijs van het jaar

Vandaag is de prijs voor benzine op het laagste niveau van dit jaar aanbeland. Op 1 januari werd voor een liter benzine €1,53 betaald, nu is dat €1,523. Ook de prijs van diesel is aan het dalen maar was op 1 januari 8 cent goedkoper dan de €1,29 vandaag. LPG heeft vandaag precies dezelfde prijs als op nieuwjaarsdag.

Consumentenorganisatie UnitedConsumers constateert dat diesel in vergelijking met andere brandstoffen dit jaar dus echt duurder is geworden. De prijzen van vandaag liggen 17 cent (benzine), 21 cent (diesel) en 5 cent (LPG) onder de recordbedragen die de automobilisten afgelopen zomer bij een tankbeurt moesten betalen.

Knutselen met wc-rollen wordt verboden

Onze zuiderburen hebben weer iets gevonden om het volk te betuttelen. Omdat lege toiletrollen niet hygiënisch zouden zijn, doen veel kleuterscholen het knutselen hiermee in de ban. Erg jammer, want nu moeten de kleuterjuffen op zoek naar ander, vaak duur knutselmateriaal.

Bijna iedereen heeft vroeger wel eens met de kokers geknutseld. Plak er twee aan elkaar, en je hebt al een verrekijker. Verder kun je er met een beetje goeie wil er een dier, muziekinstrument of een paddenstoel van maken. Het voordeel van de rollen is dat je ze gratis krijgt als beloning voor een grote boodschap.

Veel Belgische schooldirecties roepen nu op om hiermee te stoppen. Meesters en juffen doen er tegenwoordig namelijk alles aan om de kinderen hygiëne aan te leren. Zo wordt de koters geleerd om hun handen te wassen na een bezoekje aan de wc. Het mee naar de klas nemen van wc-rollen en het spelen hiermee zou in strijd zijn met de nieuwe opvoeding.

"Wij hebben omwille van de hygiëne besloten om geen wc-rollen meer te gebruiken", laat een directeur van een school in Heule weten. Volgens hem is het geen enkel probleem om andere materialen op te scharrelen om mee te fröbelen. "Wij gebruiken keukenrollen. Daarnaast maken we dankbaar gebruik van karton dat enkele ouders ons recht van de machine leveren. Dan weet je zeker dat het niet elders heeft gelegen."


Misschien kunnen de kids wel creatief met kurk worden...

Bos wil garanties van IJsland

Nederland zet 'alles op alles' om IJsland garanties te laten geven voor Nederlandse klanten van de internetbank Icesave. Dat heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Langs diplomatieke en juridische weg oefent Nederland druk uit, zei Bos. Daarnaast is er contact tussen De Nederlandsche Bank en de IJslandse centrale bank. "De Nederlandse overheid staat voor haar verplichtingen", verzekerde de minister. "We zetten alles op alles om de zekerheid te krijgen dat IJsland dat ook doet."

Icesave kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Dat betekent dat Nederlandse klanten de eerste twintigduizend euro in principe moeten terugkrijgen van IJsland, in het kader van de IJslandse garantieregeling. Het resterende bedrag, tot honderdduizend euro, valt onder de Nederlandse regeling.

Icesave betaalt tegoeden niet meer uit

Afgelopen nacht is de Nederlandse website van Icesave, in navolging van de Engelse website, gesloten. Duidelijk is ook dat overboekopdrachten die bij Icesave zijn opgegeven na maandagochtend niet worden uitgevoerd. Enkele Nederlandse banken, waaronder de Rabobank, stopten maandagmiddag al met het overboeken van tegoeden naar Icesave toe en stortte overboekingen van die dag terug op de rekening van de klant.

De Nederlandsche Bank(DNB) zou betrokken zijn bij het besluit om de Nederlandse website van de dochteronderneming van Landsbanki te sluiten.
Op de website van Icesave staat onder andere een verklaring van DNB: "Er zijn onduidelijkheden ontstaan rond Landsbanki hf. te Reykjavik en haar bijkantoor Icesave in Nederland. De Nederlandse autoriteiten zoeken contact met hun IJslandse collega´s om opheldering te krijgen."

Hoe het nu verder gaat met de spaartegoeden van zo'n 120.000 Nederlandse klanten van Icesave is nog onbekend. Het saldo tussen 20.887 euro en 100.000 euro wordt door het Nederlandse deposito-garantiestelsel gedekt. Het tegoed tot 20.887 euro is de verantwoordelijkheid van de IJslandse centrale bank. Onzeker is of deze aan zijn verplichtingen kan voldoen. De Nederlandse spaarders hebben zo'n 1,7 miljard euro aan tegoeden uitstaan bij de bank. In Engeland wordt de volledige inleg van de 300.000 engelse spaarders door de engelse regering voor 100% gegarandeerd.

Op de website van Icesave staat de volgende verklaring te lezen:

"Beste Icesave spaarder,
Helaas moeten wij meedelen dat Icesave zijn verplichtingen als spaarbank niet langer na kan komen, doordat onze moeder Landsbanki ten gevolge van de kredietcrisis in grote financiële problemen is gekomen. Dit betekent dat transacties die vanaf maandagmiddag zijn gedaan, noodgedwongen niet meer zijn doorgevoerd.

Wij betreuren zeer wat er is gebeurd.

Op de spaartegoeden bij Icesave zijn de IJslandse en Nederlandse depositogarantiestelsels van toepassing. Dit betekent dat de dekking (tot 100.000 euro per persoon per bank) voor een deel (20.887 euro) voor rekening van het IJslandse depositogarantiestelsel komt. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangekondigd de Nederlandse spaarders bij Icesave indien nodig te helpen met hun beroep op de dekking in IJsland. Onderstaand persbericht bevestigt dit.

Zodra dat mogelijk is zullen wij op deze site nadere informatie verstrekken.

Het Icesave Nederland team"

Meer informatie kun je vinden op het FOK!forum .

Met dank aan o.a. DaanA voor de submit .

Fallout 3 is klaar en onderweg naar de persen

Fallout 3 is helemaal af en onderweg naar de persen. In Fallout 3 begin je in een schuilkelder en moet je vervolgens je verdwenen vader zoeken in de restanten van Washington. Gaanderweg bevind je jezelf tussen mutanten, straling, bendes en geweld.

Fallout 3 ligt op schema voor de geplande release van eind oktober. Bethesda PR gaf echter een heel ander antwoord: "Wij komen erop terug als er meer informatie beschikbaar is".

De belangrijkste features van Fallout 3 op een rij:

KEY FEATURES:

* Limitless Freedom! – Take in the sights and sounds of the vast Capital Wasteland! See the great monuments of the United States lying in post-apocalyptic ruin! You make the choices that define you and change the world. Just keep an eye on your Rad Meter!

* Experience S.P.E.C.I.A.L.! – Vault-Tec engineers bring you the latest in human ability simulation – the SPECIAL Character System! Utilizing new breakthroughs in points-based ability representation, SPECIAL affords unlimited customization of your character. Also included are dozens of unique skills and perks to choose from, each with a dazzling variety of effects!

* Fantastic New Views! – The wizards at Vault-Tec have done it again! No longer constrained to just one view, experience the world from 1st or 3rd person perspective. Customize your view with the touch of a button!

* The Power of Choice! – Feeling like a dastardly villain today, or a Good Samaritan? Pick a side or walk the line, as every situation can be dealt with in many different ways. Talk out your problems in a civilized fashion, or just flash your Plasma Rifle.

* Blast ‘Em Away With V.A.T.S.! –Even the odds in combat with the Vault-Tec Assisted Targeting System for your Pip-Boy Model 3000! V.A.T.S. allows you to pause time in combat, target specific body parts on your target, queue up attacks, and let Vault-Tec take out your aggression for you. Rain death and destruction in an all-new cinematic presentation featuring gory dismemberments and spectacular explosions.

* Mind-Blowing Artificial Intelligence! – At Vault-Tec, we realize that the key to reviving civilization after a global nuclear war is people. Our best minds pooled their efforts to produce an advanced version of Radiant AI, America’s First Choice in Human Interaction Simulation™. Facial expressions, gestures, unique dialog, and lifelike behavior are brought together with stunning results by the latest in Vault-Tec technology.

* Eye-Popping Prettiness!– Witness the harsh realities of nuclear fallout rendered like never before in modern super-deluxe HD graphics. From the barren Wasteland, to the danger-filled offices and metro tunnels of DC, to the hideous rotten flesh of a mutant’s face.

Fallout 3 wordt op de Playstation 3, Xbox 360 en PC uitgebracht. De release staat gepland voor 31 oktober, Amerika krijgt de game twee dagen eerder op 29 oktober.

Dronken man rukt zich af in supermarkt

Een 42-jarige dronkelap uit Rotterdam heeft gisteren op lullige wijze zijn frustraties geuit. De man werd namelijk vriendelijk doch dringend verzocht een supermarkt aan de Lijnbaan te verlaten. In plaats van de winkel uit te lopen, kleedde hij zich uit en begon middenin het pand met zichzelf te spelen.

Het bleef niet bij aftrekken alleen. Hij liet namelijk ook nog eens zijn blote kont aan de winkelende dames zien.

De politie heeft de man en zijn 37-jarige kameraad uit Amersfoort opgepakt. De politie heeft nu de handen vol om de winkelrukker het hemd van het lijf te vragen.

Trio jat stadsbus en biedt gratis ritje aan

Drie jongemannen hebben in Zagreb een autobus ontvreemd. Het trio, dat te diep in het glaasje had gekeken, bestuurde de bus en deed alle gebruikelijke haltes in de Kroatische hoofdstad aan. Onderweg stapten nog vijf passagiers in, die niet hoefden te betalen voor busreis.

Omdat de reizigers allang blij waren dat ze niets hoefden te betalen, kregen zij geen argwaan. De autobus stopte uiteindelijk in een buitenwijk van Zagreb. Hier zette het drietal het op een lopen voor de inmiddels ingeschakelde politie.

West-Friesland pakt drankmisbruik jongeren aan

Stappers in West-Friesland kunnen binnenkort na middernacht de kroeg niet meer in. De maatregel geldt voor elf Noord-Hollandse gemeenten, waaronder ook het naburige Schagen. Het voorstel is onderdeel van een vandaag gepresenteerde reeks plannen om de jongeren in de regio van de drank af te houden.

Het probleem van jongeren in West-Friesland die overmatig drinken loopt volgens de gemeenten 'de spuigaten uit'. Sinds eind vorig jaar zijn ze met het ministerie van Binnenlandse Zaken in gesprek om het drankmisbruik terug te dringen. Het voorstel is nu om alle cafés en kroegen te verplichten om na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe te laten. Om 02.00 uur moeten de deuren worden gesloten, tenzij er een ontheffing is verleend.

Ook gaan de gemeenten met een voorlichtingscampagne jongeren op scholen wijzen op de gevaren van bovenmatig drankgebruik. Er komt een meldpunt voor inwoners van de regio die psychische problemen hebben door misbruik van alcohol en drugs. Bovendien pleiten de gemeenten voor het strafbaar stellen van het bezit van alcohol voor jongeren onder de 16 jaar.

Kinderen besmet door hondsdolle vleermuis

Op een basisschool in Montana krijgen ongeveer negentig leerlingen vaccinaties tegen hondsdolheid. De kinderen zouden allemaal een dode vleermuis aangeraakt hebben die besmet was met hondsdolheid. 

Het aanraken van de vleermuis gebeurde in het kader van presentaties. De moeder van twee van de leerlingen gaf de presentatie in vijf klaslokalen, waarbij ze de kinderen ook de dode vleermuis liet aanraken. Daarna bood ze alle leerlingen een schoonmaakdoekje aan.

De blootgestelde kinderen krijgen ieder zes vaccinaties tegen hondsdolheid. Via de verzekering zal de Stevenville Elementary School 70.000 dollar moeten betalen voor de vaccinaties. De totale kosten van de vaccinaties zullen echter meer van 150.000 dollar bedragen.

Sinds het incident mogen alleen nog bezoekers met een bezoekerspas het schoolgebouw betreden. 

Met dank aan RedDevil085 voor de vertaalde submit.

Extreemrechts isoleert asielzoekers in Oostenrijk

De extreemrechtse Oostenrijkse politicus Jörg Haider heeft in het afgelegen gebergte in het zuiden van Oostenrijk een faciliteit in gebruik laten nemen om van criminaliteit verdachte asielzoekers weg te stoppen. Volgens Haider moet het isoleren van deze asielzoekers de bevolking van het gebied beschermen.

Haider verwierf internationale bekendheid toen zijn Vrijheidspartij (FPÖ) 27 procent van de stemmen kreeg bij de Oostenrijkse parlementsverkiezingen van 1999. De toetreding tot de regering die daarop volgde leidde tot maanden van sancties van de Europese Unie vanwege uitspraken van Haider. Die uitspraken waren xenofoob en antisemitisch en getuigden bovendien van sympathie voor het werkgelegenheidsbeleid van Adolf Hitler.

Momenteel is Haider premier van de deelstaat Karinthië namens het Verbond voor de Toekomst van Oostenrijk (BZÖ). Zijn regionale regering heeft besloten tot ingebruikneming van de faciliteit voor asielzoekers in een afgezonderd deel van het gebergte op een hoogte van zo'n twaalfhonderd meter. Volgens Haider stijgt het aantal criminele asielzoekers.

Mensenrechten 

Mensenrechtendeskundigen hebben hun verontrusting uitgesproken over het gebruik van de faciliteit. "Het klinkt als verbanning. In een moderne maatschappij met wetgeving is hier geen plaats voor", aldus het hoofd van de Oostenrijkse afdeling van Amnesty International.

Volgens de woordvoerder van Haider, Stefan Petzner, worden geen rechten geschonden. "Het is een faciliteit op een afgezonderde plek zodat ze zich niets in het hoofd kunnen halen. Je moet niet denken dat het een gevangenis is". Asielzoekers mogen zich op het terrein vrij bewegen, maar worden wel in de gaten gehouden, vervolgde Petzner. De asielzoekers worden verdacht van criminele activiteiten, maar een gerechtelijke veroordeling is niet noodzakelijk om ze naar de faciliteit te sturen.

Ingebruikname 

In het gebouw is plaats voor vijftig mensen. Het is nu een week in gebruik en er zitten momenteel vijf mannen uit Georgië, Kazachstan en Gambia. Volgens Petzner zijn sommigen veroordeeld, maar hij wilde niet zeggen waarvoor. "Ze worden onder constante observatie gehouden, zodat ze geen misdaden kunnen plegen."

Het hoofd van de Oostenrijkse afdeling van de UNHCR, Roland Schönbauer, heeft de autoriteiten in Karinthië gevraagd details te verschaffen over de omstandigheden in de faciliteit en degenenen die daar werken. Schönbauer veroordeelde de praktijken van Haider en anderen om asielzoekers continu te associëren met criminaliteit.

Bij de parlementsverkiezingen van afgelopen maand kreeg de nieuwe partij van Haider BZÖ 10,7 procent van de stemmen. De extreemrechtse FPÖ kreeg 17,5 procent. Hiermee hebben vrijwel evenveel Oostenrijkers op extreemrechts gestemd als op de Sociaal Democratische Partij, die 29,3 procent van de stemmen kreeg.


Extreemrechts isoleert asielzoekers in Oostenrijk  (foto: DAG)

Biggentransport 's-Hertogenbosch-Amsterdam

Nog snel steek ik een sigaret op voordat mijn trein arriveert. Als een school sardientjes staat iedereen te dringen om als eerste in het blik te mogen. Ik neem nog een slokje van de koffiedrab die ze mij verkocht hebben als espresso. De beker heeft de opdruk ‘lekker genieten’. Sadisten! Er staan veel figuren op het station die volgens mij bij gymnastiek op de basisschool steevast als laatste werden gekozen bij het verdelen der trefbalteams . Dit jeugdtrauma lijken ze te willen vergeten door zo ver mogelijk vooraan te gaan staan op het perron, zodat ze als eerste een staanplaats kunnen bemachtigen. Het is 11 graden, zo is te lezen op een display, dat pronkt aan een aftandse loods aan de overkant van het station. Het gekkengetal, toeval bestaat niet! Ondertussen biedt de ‘NS-stem’ haar excuses aan voor de smoes dat er door uitgelopen werkzaamheden een kleiner treinstel op het station zal arriveren, dan normaal gebruikelijk is.

[Upd] Feyenoord zonder fans naar Nancy

De kans is aanwezig dat Feyenoord de uitwedstrijd tegen Nancy in de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi afwerkt zonder eigen supporters.

"Het is zeker een optie om te besluiten dat we geen kaarten afnemen en alleen met elf spelers, zeven wisselspelers, trainers- en begeleidingsstaf en een bestuursdelegatie naar Nancy gaan," aldus financieel directeur Onno Jacobs van Feyenoord in De Telegraaf.

"Maar dan moeten we er wel zeker van zijn dat Nancy hermetisch wordt afgesloten, zodat er niet alsnog problemen kunnen worden veroorzaakt door mensen die zonder kaartje naar Frankrijk reizen. Ik weet niet of de Franse autoriteiten dat kunnen en/of willen organiseren."

Twee jaar geleden werd Feyenoord uit het UEFA Cup toernooi gezet na rellen in het Franse Nancy.

Update
Feyenoord heeft besloten om definitief geen fans mee te nemen naar Nancy. Dat is te lezen op de website van de club.

De clubleiding heeft dit besloten, omdat ze bang was dat er wederom rellen zouden uitbreken tussen de fans van beide clubs.

Financieel directeur van Feyenoord, de heer Otto Jacobs, zegt dat de Rotterdamse club het zekere voor het onzekere neemt. "We verwachten niet dat de mensen die in 2006 voor problemen hebben gezorgd ook nu weer naar Frankrijk zouden afreizen. Maar logischerwijs staat in Frankrijk iedereeen op scherp. Elke kleinigheid zou binnen de kortste keren tot overspannen reacties kunnen leiden, met mogelijk ernstige gevolgen. We kunnen en mogen dat risico niet nemen."

Het sportmoment van WeebI

FOK!sport introduceert "Het Sportmoment van..." Elke keer vertelt een ander crewlid van FOK!sport wat hun ultieme of memorabele sportmoment is. Dit keer is het de beurt aan WeebI. Het vorige sportmoment was van Skittelman.

"Het was zondagavond 17 juni 2007. Ik zat in de Goffert in Nijmegen, voor de wedstrijd tussen Engeland en Servië in het kader van het Europees kampioenschap onder 21, waar ik namens FOK! zijn mocht. Eerder die week aanschouwde ik in Arnhem het duel tussen Italië en Engeland, en dat was me zeer goed bevallen. Het duel in Nijmegen kon me echter gestolen worden. Dat had niets te maken met de stad of de elftallen, maar met het feit dat Real Madrid op hetzelfde moment de laatste competitiewedstrijd thuis tegen Mallorca af moest werken. Bij winst zou de eerste prijs in vier jaar gewonnen worden. En ik kon het niet zien...

"Van tevoren had ik er in ieder geval voor gezorgd dat iemand me op de hoogte zou houden van de stand van zaken in Madrid en Tarragona, waar rivaal FC Barcelona de laatste wedstrijd speelde tegen Gimnàstic. FOK!user en mede-Madridista Damzkieee, inmiddels ook FOK!sportcrewlid, zou mij via sms laten weten wanneer er gescoord werd. Eenmaal bij het stadion aangekomen haalde ik mijn kaartje en ging ik richting de perstribune. Meteen viel me op dat het een stuk minder comfortabel vertoeven was dan in het Gelredome. Dat begint al goed, dacht de pessimist in mij. Ik zat naast een Brit en een Serviër. Laatstgenoemde chauvinist was mondeling verslag aan het doen van de wedstrijd die komen ging, want hij leek niet op te kunnen houden met praten.

"De aftrap was nog maar net verricht en Leroy Lita zorgde voor de Engelse openingstreffer. Aangezien de wedstrijden in Spanje een minuut of tien later begonnen kon ik mijn aandacht er nu nog bij houden. Om negen uur kon het schouwspel vlak voor mij me echter al niet veel meer schelen. De Servische man naast mij des te meer, want zijn landgenoten, die overigen al geplaatst waren voor de halve finales, kregen het niet voor elkaar om het de Britten al te lastig te maken. Mijn Sony-Ericsson lag voor mij niets te doen, dus alles was nog goed. Zolang er niet gescoord zou worden in Spanje was er immers niets aan de hand. Vanwege een beter onderling resultaat zou Real bij een gelijk puntenaantal voor de dertigste keer de landstitel winnen. Eindelijk.

"Maar toen leek het noodlot toe te slaan. "Mallorca 0-1 voor. Kut...", stond er op het display te lezen. Ik vloekte als een gek, en de Serviër hield zowaar zijn mond voor even. Het zou toch niet waar zijn. Zouden 'we' het dan op de laatste speeldag nog weggeven? "Barcelona 0-1 voor. Puyol." De sms kwam nog geen minuut later. Ik had het niet meer. Dit had ik niet verwacht. Dit kon toch niet waar zijn? Maar het was gelukkig nog lang niet afgelopen. Feit was wel dat zolang Barcelona voor stond er minstens twee keer gescoord diende te worden. En dat de Catalanen niet van plan waren de voorsprong weg te geven werd snel duidelijk. Voor mij liepen de Engelse en Servische spelers na het rustsignaal richting kleedkamer, terwijl ik te lezen kreeg dat Barcelona inmiddels al op 0-3 stond in de derby met Nàstic.

"Rust in Nijmegen. Bijna rust in Madrid en Tarragona. Gedesillusioneerd verliet ik de tribune. Ik moest wat te drinken hebben. Na een cola gehaald te hebben ontdekte ik Willem van Hanegem bij de bar. De oud-international stond rustig een worstje te eten. Een persoon, naar ik aannam een bekende van Van Hanegem, vertelde hem dat Barcelona op weg was wederom kampioen te worden, en deelde hem de tussenstanden in Spanje mede. De Kromme lachte, en zei dat het raar kon lopen. Ik stond enkele meters verder mijn smsjes nog eens door te lezen in de hoop dat ik wellicht de gelijkmaker gemist zou hebben. Maar helaas, niets was minder waar. Mijn nerveuze indruk was inmiddels ook Van Hanegem opgevallen. Vlak voor de tweede helft van start ging liep hij naar me toe en wenste me sterkte. Het was hem dus ook opgevallen dat ik onder mijn vest een Real Madrid-shirt droeg.

"Vereerd dat één van Nederland's beste voetballers ooit mij een hart onder de riem stak, zocht ik mijn plaatsje weer op. Het goede gevoel was van korte duur, want al gauw zat ik weer te stressen dat die gelijkmaker moest vallen. Servië kwam beter in de wedstrijd. Dat was niet alleen aan de Oost-Europeaan naast mij te merken, die beduidend minder te mekkeren had, maar ook aan het feit dat de Engelse doelman Scott Carson vaker dan lief handelend op moest treden. Mijn mobiel trilde. Zou het? "Messi 0-4". Jezus Christus! Hield het dan nooit op? Ook de stadionspeaker had er genoeg van, en maande het Servische publiek te stoppen met het fabriceren van oerwoudgeluiden. Het was mij niet eens opgevallen. Intussen attendeerde mijn mobiel me er op dat mijn batterij bijna leeg was. Oh nee! Ik had hem toch opgeladen?

"Ik hoopte maar dat de accu het vol zou houden, in ieder geval nog een half uur. Terwijl Slobodan Rajković kermend van de pijn op de grond lag wist Matt Derbyshire het duel tussen Engeland en Servië te beslissen. Ik klapte mee, want het was een mooie goal. Toen de rust weer enigszins was wedergekeerd in het Nijmeegse stadion klonk er ineens een luide "JAAAA!" Ik was het. Enkele mensen die in de buurt zaten keken me raar aan, anderen hadden door wat er aan de hand was. José Antonio Reyes had Real Madrid op gelijke hoogte gezet met Mallorca. Met nog twintig minuten te gaan kon het nog, maar er moest wel gewonnen worden. Nadat ik Damzkieee erop had geattendeerd dat mijn batterij het elk moment kon begeven gebeurde het ook. Ongelooflijk. Net nu.

"Het duel op het veld voor mij liep op zijn eind. Tom Huddlestone kreeg de rode kaart van arbiter Knut Kircher, maar niemand wist waarom. Eén rij voor mij zag ik een reporter van de Telegraaf op zijn laptop een livetussenstandenwebsite bezoeken. Ik kon het niet goed zien, maar dacht waar te nemen dat Mallorca inmiddels weer de leiding had genomen. Mijn wereld stortte in. Het laatste fluitsignaal klonk, en iedereen verliet de tribune. De hoop na Reyes' gelijkmaker was totaal vervlogen. Er zouden nog een minuut of tien te spelen zijn. Tevergeefs probeerde ik mijn gsm weer aan de praat te krijgen. Het lukte me nog wel om de lijst met contacten te vinden, maar seconden later was het scherm alweer zwart.

"Terwijl de wedstrijden in Spanje inmiddels rond het laatste fluitsignaal moesten verkeren sjokte ik richting de persruimte. Het was warm binnen, dus trok ik mijn vest uit, waardoor iedereen mijn Raúl-shirt kon zien. "Do you know who became the Spanish champions?", hoorde ik achter me. "I think I just saw Mallorca being 2-1 up, so my guess is Barcelona", antwoordde ik terug. "No", zei de man, "Real Madrid are 2-1 in front. Look here." Hij wees naar zijn laptopscherm en klikte een venster aan. Real Madrid CF - RCD Mallorca 3-1. FINALIZADO. 'We' hadden gewonnen. Mahamadou Diarra en nogmaals invaller Reyes hadden in de laatste tien minuten de titel binnengehaald. Ik kon het niet geloven. Dus zo voelde het om kampioen te worden. Het was alweer veel te lang geleden."

Tecmo komt met nieuwe PS3-exclusive

Vandaag is er een scan opgedoken die genoeg aanwijzingen geeft dat Tecmo, samen met Team Ninja (bekend van Ninja Gaiden), met een nieuwe game bezig is. Oftewel, ze zijn er gewoonweg mee bezig. Zo simpel als dat. Enfin, Tecmo komt binnenkort dus met een nieuwe PlayStation 3 game, en gaat Quantum Theory heten. Nee, het heeft niks te maken met de nieuwe James Bond.


Helaas is er weinig bekend over deze game, wel is bekend dat het een third-person shooter wordt. De release staat gepland voor 2009.

[NFL] Uitslagen & Standen week 5

Afgelopen weekeinde was de vijfde speelronde in de NFL. Tot op dit moment is het nog moeilijk te zeggen wie de uitgelezen kandidaten zijn om tegen elkaar te strijden in de SuperBowl.

In de AFC hebben de Tennessee Titans in ieder geval een prima start. Met al vijf overwinningen en nog geen enkel verlies is de ploeg van coach Jeff Fisher bezig aan de beste seizoensstart in het bestaan van de club. Er zijn echter meer kapers op de kust. Teams die goed presteren tot nu toe zijn bijvoorbeeld de Denver Broncos, de Pittsburgh Steelers en de Buffalo Bills. De oude garde van de AFC moet je echter nooit afschrijven. Teams als de San Diego Chargers, Indianapolis Colts en de New England Patriots zijn altijd van de partij als het gaat om plaatsen voor de playoffs. Tot de outsiders kunnen onder andere de Jacksonville Jaguars gerekend worden.

In de NFC zal hoogstwaarschijnlijk de NFC East goed vertegenwoordigt zijn in de playoffs. Met de New York Giants, Dallas Cowboys en de Washington Redskins huisvest deze divisie drie teams met al vier gewonnen wedstrijden. Daarnaast zitten ook de Philadelphia Eagles in deze divisie. In de rest van de NFC zitten daarnaast niet erg veel teams die het deze teams moeilijk kunnen gaan maken. Grootste concurrent lijkt toch de Carolina Panthers. Achter een herboren Jack Delhomme en een prima running game met DeAngelo Williams en Jonathan Stewart zijn de Panthers bezig aan een prima start.

Hieronder vind je de uitslagen en standen van week 5.

Uitslagen week 5
Tennessee Titans @ Baltimore Ravens13-10
Kansas City Chiefs @ Carolina Panthers0-34
Chicago Bears @ Detroit Lions34-7
Atlanta Falcons @ Green Bay Packers27-24
Indianapolis Colts @ Houston Texans31-27
San Diego @ Miami Dolphins10-17
Seattle Seahawks @ New York Giants6-44
Washington Redskins @ Philadelphia Eagles23-17
Tampa Bay Buccaneers @ Denver Broncos13-16
Buffalo Bills @ Arizona Cardinals17-41
Cincinnati Bengals @ Dallas Cowboys22-3
New England Patriots @ San Francisco 49ers30-21
Pittsburgh Steelers @ Jacksonville Jaguars26-21
Minnesota Vikings @ New Orleans Saints30-27

American League

AFC EASTWLPctPFPAHomeRoadDiv
Buffalo Bills41.8001261042-02-10-0
New England Patriots31.75079791-12-01-1
New York Jets22.5001151161-11-11-1
Miami Dolphins22.50079741-11-11-1

AFC NorthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Pittsburgh Steelers41.800103792-02-12-0
Baltimore Raves22.50075562-10-12-1
Cleveland Browns13.25046780-21-11-2
Cincinnati Bengals05.000741180-20-30-2

AFC SouthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Tennessee Titans501.000115563-02-02-0
Indianapolis Colts22.50083940-22-01-1
Jacksonville Jaguars23.4001001111-21-12-1
Houston Texans04.000831300-10-30-3

AFC WestWLPctPFPAHomeRoadDiv
Denver Broncos41.8001491303-01-12-1
San Diego Chargers23.4001481291-11-21-1
Oakland Raiders13.250781010-21-11-2
Kansas City Chiefs14.200651311-10-31-1

National League

NFC EastWLPctPFPAHomeRoadDiv
New York Giants401.000127493-11-01-0
Washington Redskins41.800109982-02-12-1
Dallas Cowboys41.8001511112-12-01-1
Philadelphia Eagles23.500127972-10-20-2

NFC NorthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Chicago Bears32.600128871-12-11-0
Green Bay Packers23.4001331281-21-12-0
Minnesota Vikings23.4001011091-11-20-1
Detroit Lions04.000661470-20-20-2

NFC SouthWLPctPFPAHomeRoadDiv
Carolina Panthers41.800114703-01-11-1
Tampa Bay Buccaneers32.600114942-01-21-1
Atlanta Falcons32.6001171072-01-20-2
New Orleans Saints23.4001381302-10-21-0

NFC WestWLPctPFPAHomeRoadDiv
Arizona Cardinals32.6001471202-01-21-0
San Francisco 49ers23.4001151271-21-11-1
Seattle Seahawks13.250831241-10-21-1
St. Louis Rams04.000431470-20-20-1


Snellere diskwalificaties bij schaatsen

Met ingang van aankomend seizoen zullen langebaanschaatsers rekening moeten houden met een snellere diskwalificatie als hun bochtenwerk niet helemaal deugt. Tijdens een vergadering hebben de scheidsrechters besloten dat regel 256 uit de bepalingen van de internationale schaatsunie (ISU) strenger gaat worden toegepast.

Bij het nemen van de bocht mogen schaatsers de binnenmarkering niet overschrijden met hun schaats. In het verleden kregen ze meestal alleen een waarschuwing of deden de scheidsrechters of ze de overtreding niet hadden gezien. Aankomend seizoen volgt er echter bij elke overschrijding een diskwalificatie.

Vooral bij de start van de 3.000 meter bij de vrouwen en de 5 en 10 kilometer bij de mannen komt die overschrijding van een bocht voor. Ook schaatsers die op de sprint de laatste binnenbocht niet kunnen houden en met hoge snelheid in de baan van de tegenstander komen, lopen nu sneller het gevaar om diskwalificeerd te worden.

"De regel bestond al dat een schaatser wordt gediskwalifeerd als hij een tegenstander hindert. Daar is nu bijgekomen dat de schaatser zo snel mogelijk weer naar zijn eigen baan moet teruggaan. Blijft hij te lang in de baan van de tegenstander rijden, dan volgt voortaan onherroepelijk uitsluiting," aldus internationaal scheidsrechter Jan Augustinus.

Vrouwen cel in wegens te strakke broek

In het zuiden van Soedan zijn ruim 35 vrouwen opgepakt. Dankzij hun strakke broek zouden de dames de vrede verstoren.

De politie regeert met harde hand in Juba,de hoofdstad van het Afrikaanse land. De jeugd zou zich daar namelijk schuldig maken aan vechten, drinken en naaktlopen.

De politiecommissaris vond de strakke damesbroeken toch iets te strak. In zijn ogen zouden zij storend zijn in het openbaar.

De inwoners van Juba reageren geschokt op de 'strakke broekenrazzia'. "We zagen ongeveer dertig vrouwen die als vee in twee te kleine bussen werden gegooid", meldt een ooggetuige. Ook de minister van emancipatie is woedend om de actie. "Acht vrouwen konden vluchten en hebben zich in mijn kantoor verstopt."

De vrouwen hebben niet lang hoeven zitten. Na een dag waren ze weer op vrije voeten.

Mosley prijst bijdrage Hamilton aan F1

Lewis Hamilton, Mclaren-coureur, is erg belangrijk voor de Formule 1. Dit omdat hij nieuwe fans naar de sport gebracht heeft. Dat zei Max Mosley, de president van de internationale autosportbond FIA, tegen de BBC.

"Het is te merken dat een compleet nieuw publiek geïnteresseerd is geraakt in de Formule 1", begint de Engelsman. "Niet alleen in Groot-Brittannië, maar in veel meer landen. Dankzij Lewis wordt de Formule 1 niet langer gezien als een sport voor de 'witte' elite."

"Dat imago hadden we door de kosten die iemand moet maken om tot de Formule 1 te reiken. Lewis heeft dat veranderd. Hij komt uit een normaal milieu, is 'zwart' en is succesvol. Voor de Formule 1 is dat geweldig. Maar dat betekent niet dat wij hem gaan helpen of gaan hinderen", aldus Mosley.

Wilders veegt vloer aan met islamnota VVD

De VVD is afgehaakt als partij die een zinnige bijdrage levert aan de discussie over de islam. Dat laat PVV-leider Geert Wilders weten in een reactie op de 'nota Islam' van VVD'er Henk Kamp. "Het lijkt het dagboek van Ella Vogelaar wel."

Kamp wil dat de islam een normale plaats binnen de samenleving krijgt. "De islam is een wereldgodsdienst; dat moet erkend worden. Zoals voor andere culturen is er ook ruimte voor de islamitische cultuur in Nederland", schrijft Kamp in zijn nota. Hij wil de integratie van moslims in Nederland bevorderen door de invloed van de islam in het openbare leven in te perken.

Wilders laat weinig heel van de voorstellen van Kamp. "De nota Islam staat vol politiek-correcte rimram", vindt de PVV-leider. "Na een uurtje op Wikipedia komt Kamp tot wat flauwe feitjes over de islam. Maar hij sluit de ogen voor wat er echt aan de hand is", stelt hij. "Met het instellen van begeleiders voor risicogezinnen, de aanleg van een elektronisch dossier, meer voorschoolse opvang en andere zweverige GroenLinks-achtige voorstellen lossen we problemen niet op".

De 'ruk naar links' binnen zijn voormalige partij is een feit, constateert Wilders. "De Nederlandse cultuur en identiteit gaan bij de VVD in de uitverkoop. Voor de bühne zijn er soms stoere praatjes, maar de realiteit is dat de VVD nu een pro-islam partij is."

Organisatie Canada wist van niets

De organisatie van de Grand Prix van Canada is verrast dat de race voor 2009 van de Formule 1-kalender is gehaald. De internationale autosportbond FIA maakte dit gisteren via een persbericht bekend.

De FIA meldde dat er geen plek is voor de race op het circuit van Montreal.
Dit tot verbazing van de Canadese organisatie. Die hadden namelijk niets van de FIA of Formula One Management (FOM) gehoord.

Wij hebben het nieuws van de verwijdering van de Grand Prix van Canada van de Formule 1-kalender voor 2009 moeten vernemen via de media. Wij geven verder dan ook nog geen commentaar voordat we met de betrokken partijen, de FIA en de FOM, hebben gesproken, aldus de organisatie.

In 2006 verklaarde de promotor van de race in Montreal, Normand Legault, nog dat overeenstemming was bereikt om de Grand Prix minimaal tot en met 2011 op de kalender te houden.

[Update] Details voor White Knight Story, co-op bevestigd

White Knight Story is een RPG die exclusief voor de Playstation 3 zal verschijnen. Het is ernstig stil omtrent de game, maar daar moet met de Tokio Game Show 2008 verandering in komen. Vandaag hebben we in ieder geval wat verse details voor White Knight Story.

- De game zal meer dan 100 uur gameplay gaan bieden.
- White Knight Story ondersteunt een resolutie van 1080p met een nog onbekend aantal frames per seconde.
- Er zal sprake zijn van een dynamisch battle-system, dat houdt dat het switchen tussen je normale character en de White Knight soepel zal verlopen.
- Tot slot is bekend gemaakt dat de game online co-op via het PSN zal bevatten.

Met de Tokio Game Show 2008 voor de deur kunnen we binnenkort vast meer en meer sappige details vrijgeven.

[Update]: Hieronder is een verse screenshot te bekijken.



Honderden criminele illegalen uitgezet

Nederland heeft tussen juli vorig jaar en juli dit jaar 570 criminele illegalen uitgezet die het laatste deel van hun gevangenisstraf uitzaten. Dat zei staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) vandaag in een debat over illegalen in de Tweede Kamer.

Eerder vertelde zij dat zeventig procent van de veroordeelde illegalen die gevangen zaten, waren uitgezet. Toen kon zij in de Kamer echter nog geen aantal noemen.

Veroordeelde illegalen in de gevangenis worden in de laatste vier maanden van hun straf overgeplaatst naar vreemdelingenbewaring. De dienst terugkeer en vertrek van het ministerie van Justitie zorgt ervoor dat de illegalen worden teruggestuurd naar hun geboorteland.

Of er in de afgelopen periode meer mensen zijn uitgezet, valt niet te zeggen. "Daar zijn geen cijfers van bijgehouden", zei Albayrak.

Tijdens het overleg in de Kamer kwam ook het idee om illegale veelplegers voor een langere tijd vast te zetten aan de orde. De maatregel, die lijkt op een tbs-maatregel, zorgt dat een illegale draaideurcrimineel voor een periode van twee jaar kan worden vastgezet voor een relatief licht vergrijp.


Staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak  (foto: DAG)

Rel om geüniformeerde agenten op seksfeest

Bij onze zuiderburen is onrust ontstaan om drie politieagenten. Het drietal, werkzaam bij de politie van Sint-Genesius-Rode, zou een seksfeest in Anderlecht hebben bezocht. Dit terwijl ze hun politietenue hadden aangetrokken.

De besloten orgie vond plaats in een afgelegen gebouw te Anderlecht. Volgens een bezoeker die aangifte had gedaan, kwamen er ineens drie politieagenten in uniform binnensneaken. Zij hadden geen zin om het entreegeld van honderd euro de man te voldoen. Tijdens hun eerste bezoek lag ineens een van de agenten op de grond te rollebollen met 'een bevallige blondine'. Getuigen hebben gezien hoe de vrouw even later voor hem knielde en de genotsknots van de agent in haar mond nam. 

Nadat de bewuste agent was gekomen, ging het trio weer naar buiten. Even na het middernachtelijk uur kwamen de heren, nog immer in werkkloffie, weer terug op het feest. Ditmaal goten ze zich vol met wodka en whiskey, en verlieten het pand weer. Om twee uur 's nachts kwam het edele drietal nog een keer terug. Omdat ze nu in burgerkleding waren, gingen de politieagenten volgens getuigen deze keer helemaal los.

Degene die de agenten erbij naaide, stuurde een brief naar de korpschef, de drie burgemeesters van de gemeenten van het korps en naar het politiecomité. Korpschef Willy Van Duffel zit behoorlijk met de kwestie in zijn maag. "We zijn een onderzoek gestart. Volgens onze informatie gaat het niet om drie agenten van ons korps, ook al gaven ze zich daarvoor uit. Wellicht hoopten ze zo niet te kunnen worden geïdentificeerd."


Dit bedoelde NWA vast niet met 'Fuck the police'

Hertest dopingmonsters Peking

Het IOC heeft bekend gemaakt dat het alle dopingstalen die er beschikbaar zijn van de atleten die op de Olympische Spelen in Peking actief zijn geweest, opnieuw zal gaan onderzoeken. Er zal tijdens het onderzoek specifiek worden gezocht naar de aanwezigheid van de epo-variant CERA.

Afgelopen maandag werd bekend dat in het bloed van de wielrenners Stefan Schumacher en Leonardo Piepoli CERA is aangetroffen. Dat was de reden voor het IOC om de 5.000 monsters naar het IOC-lab in Lausanne te sturen.

[Update]MotorStorm 2 krijgt photo-mode, trailers, Trophies

Update 13.49u
De Trophies die je kunt verdienen op het eiland zijn nu ook bekend. Hieronder kun je zien wat je allemaal moet doen om je Trophy-honger te stillen.

The Money Shot Bronze Trophy
Boost Explode over the finish line to win 10 races

Track Master Bronze Trophy
Win 5 races on each track

Just Getting Started Bronze Trophy
Race for a total of one hour

Time Sink Bronze Trophy
Race for a total of 10 hours

Stuntman Bronze Trophy
Successfully land a jump of 185m or more

Race Fan Bronze Trophy
Take part in 250 races

Tourist Bronze Trophy
Travel a total of 500km

Hazardous Bronze Trophy
Wreck your vehicle 250 times

Friendship Bronze Trophy
Complete a Split-Screen race with 4 players

Ghost Rider Bronze Trophy
Beat 48 developer's ghosts on Time Attack

Tumbler Bronze Trophy
Perform an impressive Barrel Roll

Bully Bronze Trophy
Successfully punch or ram 100 vehicles

Lightweight Bronze Trophy
Win 50 races using a lightweight vehicle

Mediumweight Bronze Trophy
Win 50 races using a mediumweight vehicle

Heavyweight Bronze Trophy
Win 50 races using a heavyweight vehicle

Pugilist Bronze Trophy
Punch 5 competitors in a single race and go on to win gold

Close Call Bronze Trophy
Win a race by a margin of less than 0.1s

Survivor Bronze Trophy
In Eliminator escape from last place 10 times with only 3 seconds to go

Freestyle Bronze Trophy
Create and win 10 free-play races

Spoilt For Choice Bronze Trophy
Reach rank 3 in the Festival to unlock all 8 vehicle classes

Bike Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Bike

ATV Bronze Trophy
Win 5 Festival races using an ATV

Buggy Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Buggy

Rally Car Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Rally Car

Racing Truck Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Racing Truck

Mud Plugger Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Mud Plugger

Big Rig Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Big Rig

Monster Truck Bronze Trophy
Win 5 Festival races using a Monster Truck

Necessary Roughness Bronze Trophy
Knock down 10 dismounted drivers

Tortoise Bronze Trophy
Win a race without using boost

Speeder Bronze Trophy
Unlock all 16 Speed events

Wreck-Less Bronze Trophy
Unlock all 16 Eliminator events

Last Man Standing Bronze Trophy
Win all 16 Eliminator events

Beginner Bronze Trophy
Complete a ranked Online race with 12 players

Competitor Bronze Trophy
Complete 50 Online ranked races

Casual Bronze Trophy
Complete 50 online casual races

Immortal Bronze Trophy
Win an Online ranked race without wrecking

Beginner's Luck Bronze Trophy
Come 1st in an Online ranked race

Rookie Bronze Trophy
Reach Online rank 2 (Rookie)

Veteran Bronze Trophy
Reach Online rank 3 (Veteran)

Hire Me Silver Trophy
Beat the developer's best ghost times on every track with every vehicle

Speed Demon Silver Trophy
Win all 16 Speed events

Can’t Touch This Silver Trophy
Win any Rank 8 race without being wrecked

Runner Up Silver Trophy
Win 96 Silver Medals

Ranked Streak Silver Trophy
Win 3 Online ranked races in a row

Hero Silver Trophy
Reach Online rank 4 (Hero)

Winner Gold Trophy
Win 250 races

Champion Gold Trophy
Win 96 Gold medals

Legend Gold Trophy
Reach Online rank 5 (Legend)

Over Achiever Platinum Trophy
Unlock all the other 49 Trophies

Oorspronkelijk bericht
Eind deze maand zal er een nieuwe storm door de PlayStation 3 razen. MotorStorm: Pacific Rift zal plaatsvinden op een tropisch eiland ergens in de Stille Oceaan en zal dezelfde hectische gameplay bieden als het origineel. Evolution Studios heeft nu op hun blog bekend gemaakt dat MotorStorm: Pacific Rift een heuse Photo-Mode zal bevatten. Deze wordt beschikbaar zodra je de game op pauze zet. Je kan de camera vervolgens rond draaien zoals in het origineel en met een druk op de knop het beeld opslaan op de harde schijf van de PS3.

Evolution Studios benadrukt echter dat deze mode niet gemaakt is om foto's te nemen van gecrashte motorcrossers die onder een bepaalde hoek er uit zien als ze tegen een boom aan het oprijden zijn en dat foto's die bugs in de game tonen opgestuurd kunnen worden naar het volgende adres:

Uzbekistan Automobile and River Transport Agency,
3 Usman Yusupov Street
Tashkent
Uzbekistan

Verder wordt duidelijk op hun blog dat racegames altijd crashes zullen bevatten. Om hier mee om te gaan had Evolution Studios twee opties: crashes tegengaan door een lief klein katje te vermoorden als er iemand in de game crasht, óf de crashes zo spectaculair mogelijk in beeld te brengen. Voordat mensen direct Marianne Thieme gaan bellen om deze game tegen te houden: ze hebben voor de laatste optie gekozen.

Daarnaast hebben de heren en dames van Evolution Studios ook nog de moeite genomen om twee trailers in elkaar te zetten:

Bridgestone: groene band mee naar Fuji

Bandenfabrikant Bridgestone neemt komend weekend groene banden mee naar de Grand Prix van Japan. De banden zijn niet helemaal groen: alleen de groeven hebben een felgroene kleur. Kijk hier voor een foto ervan.

De speciale band werd vandaag gepresenteerd in Tokio samen met Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Felipe Massa en Kimi Raikkonen. Het is een symbolische ondersteuning voor de 'Make Cars Green'-campagne van de autosportbond FIA. Volgend jaar wil men een nieuw systeem op de wagens zetten waarmee vrijkomende (warmte)energie bij het remmen opgeslagen wordt om het zo weer terug te kunnen geven: KERS. Daarmee wil de FIA proberen de belsting van autosport op het milieu terug te dringen.

Felipe Massa is er wel enthousiast over: "Het is goed dat wij als coureurs mee kunnen helpen bij het verspreiden van deze belangrijke boodschap. Groene technologie is de toekomst van de Formule 1 en hopelijk ook de toekomst op de weg. Het is mooi dat deze sport het goede voorbeeld kan geven als het gaat om de ontwikkeling van nieuwe energie-efficiënte systemen."

In coma? Da's werkweigering!

Geen enkele vorm van medelijden heeft de baas van de Spaanse Sandra Tejero (30) met zijn werkneemster. Tejero viel in september door nog onbekende oorzaak van haar motor, waardoor zij een ernstig geperforeerde long opliep. Daardoor kreeg ze een hartstilstand van ruim acht minuten en raakte ze in coma. Volgens haar artsen is het heel goed mogelijk dat ze daar nooit meer uit wakker wordt.

Haar baas, de eigenaar van de viswinkel in Sant Andreu, vlakbij Barcelona, waar Tejero werkte, zag echter geen enkele reden waarom ze niet meer achter de toonbank kon verschijnen. Hij heeft haar daarom zonder pardon ontslagen wegens werkweigering. Want drie weken zonder toestemming van je werk wegblijven, dat kan natuurlijk niet.

Volgens de Spaanse krant ABC heeft Tejero een brief gekregen waarin haar werkgever haar om 'disciplinaire redenen' de wacht aanzegt. Ze krijgt er echter nog wel 2500 euro ontslagvergoeding bij. De familie van Tejero is woedend en heeft een advocaat in de arm genomen om het ontslag terug te laten draaien.


Ontslag wegens "werkweigering" in viswinkel  (foto: DAG)

Centrale banken verlagen rente wereldwijd

De centrale banken van de Verenigde Staten, Europa, Groot-Brittannië, Canada, Zweden en Zwitserland hebben vanmiddag in een wereldwijd gecoördineerde actie de rente verlaagd.

De actie is ingegeven door een groeiend bewijs van zwakkere economische omstandigheden, aldus de Federal Reserve. De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagde de rente in het eurogebied met een half procentpunt naar 3,75 procent, terwijl in de VS de rente met 50 basispunten omlaag ging naar 1,5 procent.

Senna wil naar Honda of Toro Rosso

Bruno Senna heeft wel oren naar een racestoeltje in 2009 bij Honda of Scuderia Toro Rosso. De Braziliaan heeft de afgelopen jaren wisselend succes in de GP2 Series en wordt al een tijdje in verband gebracht met een overstap naar de Formule 1.

Het neefje van de beroemde overleden F1-coureur Ayrton Senna denkt bij een van die teams een goede kans te maken: "Een racestoeltje bij Honda of Scuderia Toro Rosso lijken momenteel de meest realistische opties", vertelde Senna. "Ik doe mijn uiterste best om hen te overtuigen dat ik de beste keuze ben. Maar er zijn ook mogelijkheden om testcoureur te worden. We wachten nog even af wat voor contracten de teams mij aan willen bieden."

Mocht het de 24-jarige nog niet lukken meteen een racestoeltje te verkrijgen in de F1, dan zal hij ook een testrol ambiëren. De Braziliaan heeft al een aantal aanbiedingen om te gaan testen. Dit wil hij dan combineren met een derde seizoen in de GP2 Series.

Opnieuw oorlog in Pata, Pata, Pata, Pon! 2 screenshots

De allereerste Patapon was revolutionair in de 'music & rhythm' genre. De speler moest op zijn 'gevoel' van ritme spelen en moest dat doen zonder behulpzame icoontjes die normaal voorbij komen als bij Guitar Hero of Rockband. Deze unieke game in de genre werd een regelrechte hit onder de PSP-games sinds LocoRoco, waardoor een opvolger niet kon uitblijven. Om jullie nieuwsgierig te maken naar deze game zijn er screenshots van de komende opvolger vrijgegeven.










Mosley: "Toekomst Formule 1 in gevaar"

Max Mosley luidt de noodklok. De voorzitter van de FIA zegt dat hij bang is dat, als er niet zo snel mogelijk zal worden ingegrepen om de kosten terug te draaien, er nog slechts een deelnemersveld in de Formule 1 zal zijn van veertien wagens.

Mosley zei dat de wereldwijde kredietcrisis de financiële situatie in de Formule 1 alleen maar heeft verergerd. En na Super Aguri dreigen er nu meer teams uit de Formule 1 te moeten stappen. "Maar al lang voor de kredietcrisis er was, was het ons al duidelijk dat we niet langer zo door kunnen gaan in de Formule 1. Dit is echt een zeer ernstige situatie en als we dit niet oplossen voor 2010, dan zal de sport in serieuze problemen komen," aldus de Brit.

"Op het moment hebben we twintig auto's in de Formule 1. Als we twee teams verliezen, hebben we nog maar zestien wagens en als we drie teams kwijtraken hebben we nog maar veertien auto's. Dan hebben we geen geloofwaardige sport meer. De tijden dat de teams enkele honderden miljoenen euro's per jaar kunnen uitgeven, zijn nu echt voorbij."

De World Motor Sport Council gaf Mosley gisteren toestemming om namens de FIA om de tafel te gaan met de Formula One Teams Association (FOTA) en te overleggen over de maatregelen die er genomen kunnen worden.

THQ maakt Saints Row 2 soundtrack bekend

Binnenkort kunnen we weer lekker knallen als een van de Saints in de komende Saints Row 2. Om onder andere de fans van het voorgaande deel nog meer enthousiast te maken, heeft THQ de soundtrack vrijgegeven van deze game.
Hieronder kun je de lijst vinden en hij is niet bepaald "kort".

Krunch 106.66
Anthem - Trivium
Bat Country - Avenged Sevenfold
Colony of Birchmen - Mastodon
Milk Lizard - Dillinger Escape Plan
Nothing Left - As I Lay Dying
Ghosts of Perdition - Opeth
Stars - Hum
Resurrection - Chimaira
Unsung - Helmet
What A Horrible Night To Have A Curse - The Black Dahlia Murder
Redneck - Lamb Of God
Deadly Sinners - 3 Inches of Blood
Barnburner - The Agony Scene
Woman - Wolfmother

K12
We Are Rockstars - Does It Offend You, Yeah?
Death Of A Moralist - Daniel Mansury
Don and Sherri - Matthew Dear
Give Me Every Little Thing - Juan Maclean
North American Scum - LCD Soundsystem
Sexy Results - Death From Above
Special Effect - TRS-80
Street Justice - MSTRKRFT
Over and Over - Hot Chip
Through The Hosiery - Crystal Castles
Crossover Appeal - Guns N Bombs

Funk 98.4
Love Fades - Amnesty
Trespasser - Bad Medicine
Gotta Get Your Love - Chocolate Star
Keep Running - Cliff Nyren
Drugs Ain't Cool - Ebony Rhythm Band
Street Scene - Leon Mitchison
You Can Be A Star - Luther Davis Group
Wake Up Pt. 1 & 2 - Pure Essence
Look What You've Done To Me - Sheila Skipworth
Funky In Here - Dayton Sidewinders
Put A Smile On Time - The Rhythm Machine
The Cissy's Thang - The Soul Seven
Don't Get Discouraged - UPC Allstars

99 Underground
And She Would Darken… - The Twilight Sad
Cheer It On - Tokyo Police Club
Dead Friends - The Saps
Don't Call It A Ghetto… - Architects
Every Single Line Means Something - Marnie Stern
For Real - Okkervil River
Hazel Street - Deerhunter
Here's Your Future - The Thermals
Shoot The Runner - Kasabian
Western Biographic - Bound Stems
Call In The Debts - South Street
Terror - The Rakes
House Of Cards - Shipwreck
Third Gear Scratch - Shiner

89 GenX
All That I've Got - The Used
Lying Is the Most Fun… - Panic At The Disco
Rock And Roll Queen - The Subways
Teenagers - My Chemical Romance
Hate ( I Really Like You) - Plain White T's
Hole In the Earth - Deftones
Put Your Money Where Your Mouth Is - Jet
Knights - Minus The Bear
Let Me In - Hot Hot Heat
Makedamnsure - Taking Back Sunday
Face Down - Red Jump Suit Apparatus
Coat of Arms - The Life and Times
What You Need - Galactic
Misery Business - Paramore

Krhyme 95.4
Trick Me - Kelis
One Thing aka 1 Thing - Amerie Featuring Eve
Tell Me Bout It - Joss Stone
Fandango - DJ Quik Feat. B-Real
So Sick - Ne Yo
Me & You - Cassie
Hands Up - Lloyd Banks
New York State of Mind - Nas
Gangsta Bitch - Apache
Sucker MCs - Run DMC
Ridin In That - Wale
Twinz - Big Pun Feat. Fat Joe
What A Thug About - Beanie Sigel
Good Girl - Chrisette Michelle
I Luv It - Young Jeezy

The Mix 107.77
Down Under - Men At Work
Karma Chameleon - Culture Club
Pretty In Pink - Psychedelic Furs
Take On Me - A-Ha
The Reflex - Duran Duran
Don't You (Forget About Me) - Simple Minds
Out of Touch - Hall & Oates
Sister Christian - Night Ranger
Everybody Wants To Rule The World - Tears For Fears
Everybody's Working For The Weekend - Loverboy
The Final Countdown - Europe

Four20
Hey Boy - Buju Banton
Stop the Fussing and Fighting - Dennis Brown
Boom ShakA Tak - Born Jamaicans
Who Am I? - Beenie Man
Ganja Smuggling - Eek-A-Mouse
Guns Out - Ninjaman
Heads High - Mr. Vegas
Here I Come - Barrington Levy
Krazy - Elephant Man
Picture This-Vybz Cartel
Murder She - Chaka Demus & Pliers

World 195.0
Over The Moor To Maggie - Greg Knowles and Mike Taylor
El Viento En La Isla - Liza Carbe and Jean Pierre Durand
Bangara Dance - Ravi Shani
Zahrat El Sahra - Roger Abaji
The Drunkard's Song - Viktor Mastoridis
Schenkt's Ma Mal Was Boarisch - Karl Barthel
Mountain Hut Landler - Martin Beeler
Mandilatos - Robin Jeffrey
Mambo De Fito - Liza Carbe and Jean Pierre Durand
Hungarian Sundance - Friedrich Sehl
Humours of Glen Dart - Greg Knowles and Mike Taylor
Hot Nights - John Leach
Gypsy Dance - Laszlo Borteri
Good Morning Polka - Jan Schneeberg
Friss A Rozsa - Niko Radic
Emerald Jig - Ian Clarke and Simon Painter
Drumjig - Greg Knowles and Mike Taylor
Connaught Chase - Greg Knowles and Mike Taylor
Cigany - Niko Radic
Barasilian Fiesta - Claudia Figueroa, Forbes Henderson, Tony Hinnigan, and Martin Taylor
Baidoushka - Robin Jeffrey

102.4 Klassic
Coppelia Ballet Suite, Act 1, No. 1 - Leo Delibes
Water Music Suite No. 1 in F Major - Handel
Sleeping Beauty Waltz - Tchaikovsky
Nutcracker Suite - Tchaikovsky
Hungarian Dance No. 5 - Brahms
Arrival Of The Queen Of Sheba - Handel
Brandenburg Concerto No. 3 - Bach
Concerto No. 4 in A - Bach
Eine Cleine Nachtmusik - Mozart
Four Seasons No. 1 - The Spring - Vivaldi
Four Seasons No. 2 - The Summer - Vivaldi
Haffner Serenade No. 7 in D Major - Mozart
Moonlight Sonata (First Movement) - Beethoven
Music for the Royal Fireworks - Handel
Peer Gynt Suite No. 1 - Anitra's Dance - Grieg
Ride of the Valkyries - Wagner
String Quartet in G Major - 2nd Movement - Mozart
Symphony no. 40 - 1st Movement - Mozart
Symphony no. 5 in C Minor - Allegro Con Brio - Beethoven
Symphony no. 5 in C Minor – Allegro - Beethoven
Toccata and Fugue in D Minor - Bach
Water Music Suite No. 1 in F Major – Overture - Handel
Marriage of Figaro – Overture - Mozart
Peer Gynt Suite No. 1 - In The Hall of the Mountain King - Grieg

Ezzzy 105
Naughty But Nice - Walt Rockman
Marvellous Singers Remix - Marc Durst and Laurent Lombard
Love For Life - Sammy Burdson and John Charles Fiddy
Kalamazoo Style - Olivier Andres and Christian Seguret
Just Strolling Along - Sammy Burdson and John Charles Fiddy
Coconuts - Gerhard Narholz
Dancing On The Avenue - John Cacavas
Dolce Vita - Bruno Bertoli
Face To Face - Sammy Burdson
A Girl Like You - Norman Candler
Jarabe Tapatio - Carlos Periguez
Tooba Boogie - Otto Sieben
Walkie Talkie - Gerhard Narholz
Whistle Happy - Colin Baldry and Tom Kane
Tchoupa Twist - Nicolas Folmer
A Sunny Day In Heidelberb - Horst Jankowski
Swing Paname - Angel Debarre
Stereo Cha Cha - Umberto Pagnini
Colonie Celeste - Jean-Jacques Perrey
A Cielito Lindo - Carlos Periguez
Chanson Pour Toi - Alfred Jack
Bossa Cubana - Gerhard Narholz
Berg Und Tal - Gerhard Narholz
Bachelor Samba - Marc Durst

Alsnog vrijspraak voor doodslag op echtgenote

De 38-jarige man uit Venray die vorig jaar vijftien jaar cel kreeg wegens doodslag op zijn vrouw is woensdag in hoger beroep vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had opnieuw vijftien jaar cel geëist tegen Erik E., die vorige week al op vrije voeten was gesteld. De Limburger, die altijd heeft ontkend, zat sinds maart 2006 vast voor het doden van zijn partner met zeventig messteken.

Het technisch bewijs, waaronder een schoenspoor van E. dat was aangetroffen onder het lichaam van het slachtoffer, wees volgens het gerechtshof in Den Bosch niet uit welk scenario waar was: dat van het OM of dat van de verdachte. Deze bewijslast omvatte verder E.'s bloedsporen in een toilet van een andere woning. Deze dateerden van na het vermoedelijke tijdstip van overlijden van de vrouw, die op 15 maart dood was aangetroffen in de echtelijke woning. Voor het aantreffen van het bloed had de verdachte een verklaring afgelegd die volgens het hof niet is weerlegd door justitie.

Op de bewuste avond zouden twee mannen bij het echtpaar thuis zijn geweest omdat zij hadden gehoord dat E. meterkasten maakte voor wietplantages. Zijn vrouw kwam volgens de raadslieden van E. tussenbeide, werd door een van de mannen geduwd en viel op de grond. Toen de verdachte de vrouw overeind hielp, bloedde zij op haar achterhoofd. Dat bloed heeft hij later op de avond in een andere woning afgewassen.

Het hof oordeelt mede op aanwijzingen die E.'s verhaal ondersteunen dat diens verklaring over de bloedsporen best waar kan zijn, en dat het OM deze had moeten ontkrachten als het een veroordeling had willen bewerkstelligen. De verdachte kwam overigens met zijn verklaring anderhalf jaar na de dood van zijn vrouw, en na het bekend worden van de resultaten van de sporenonderzoeken. Maar volgens dat hof doet dat niet ter zake als de verklaring niet kan worden weerlegd.

Brand in winkelcentrum Spijkenisse aangestoken

De brand in winkelcentrum Waterland in Spijkenisse is aangestoken. Dat heeft de politie laten weten, zegt een gemeentewoordvoerder. Het winkelcentrum brandde zondagavond geheel uit. Ongeveer negentig woningen moesten tijdelijk worden ontruimd.

Tijdens de sloop van de resten werd bij de raamkozijnen van de C1000 asbest gevonden. Een gespecialiseerd bedrijf gaat dat vrijdag verwijderen. Het terrein is afgesloten. De gemeente zegt dat er geen asbest in de lucht zit en dat de volksgezondheid niet in gevaar is.

Over de toekomst van de acht winkeliers is nog weinig bekend. Ze moeten zelf met plannen komen over huisvesting. De gemeente zegt toe ze dan belangeloos te gaan helpen met de realisatie ervan.

Intussen heeft de politie vier man extra op de zaak gezet. In totaal werken er nu twaalf rechercheurs aan.

Sneijder mogelijk toch tegen IJsland

Bert van Marwijk kan mogelijk toch een beroep doen op Wesley Sneijder in het WK-kwalificatieduel met IJsland zaterdag in De Kuip. De Real Madrid-middenvelder herstelt sneller dan verwacht en ook zijn werkgever lijkt er geen problemen mee te hebben als Sneijder zou spelen.

Real Madrid had in eerste instantie nog bedongen dat Van Marwijk voorzichtig met Sneijder zou omspringen en hem pas op 15 oktober tegen Noorwegen zou inzetten, maar aangezien Bernd Schuster, de coach van Real Madrid, al meldde onmogelijk om de snel herstelde middenvelder heen te kunnen lijkt ook Real een rentree niet in de weg te zitten.

"In principe speel ik op z'n vroegst tegen Noorwegen", legde Sneijder uit in het AD. "Zo is dat afgesproken. Maar ik voel me goed en de situatie is wel wat veranderd. We zien wel hoe het zich de komende dagen ontwikkelt."

Sneijder trainde dinsdag al voluit mee met de selectie van Oranje. Hij is snel hersteld van de zware knieblessure die hij begin augustus opliep tegen Arsenal in de strijd om de Emirates Cup.

Wii Music toont de harp, fluit en viool

Wii Music is een van de nieuwe paradepaardjes van Nintendo. Na Wiifit wil Nintendo wederom met een origineel concept komen. In Wii Music maak je muziek enkel door bewegingen te maken die je in het echt zou maken wanneer je een instrument zou bespelen. Vandaag zijn er drie nieuwe presentaties en wel van de harp, fluit en viool, waarvan je eerder andere beelden zag. Voor demonstraties van andere instrumenten kun je hier terecht.



Schleck onder de loep bij Luxemburgers

Wielrenner Fränk Schleck wordt nu ook doorgelicht door het Luxemburgse antidopingagentschap. De bij zijn ploeg CSC geschorste renner heeft vorige week bekend dat hij aan de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes 7.000 euro had overgemaakt.

Schleck zelf beweert echter dat het zou gaan om een trainingsadvies en niet voor doping. De Luxemburgse dopingautoriteiten spraken al eerder met hun landgenoot, die destijds ontkende het geld betaald te hebben. Er werd eind september een inval gedaan in het hotel waar Schleck verbleef.

Internationale wielerbond UCI zegt blij te zijn met het onderzoek van de Luxemburgers. Zijn ploeg CSC blijft ondanks de schorsing geloven in Schlecks onschuld.

Geruchten Wii-HD ontkracht door Nintendo-eindbaas

Op diverse fora en communities, en zelfs bij retailers, gaat het gerucht de ronde dat er een nieuwe Wii aan zit te komen. Het zou een high definition-versie worden, waarvan al prototypes geshowd zouden zijn aan partners. Volgens journalist John Davison zou de nieuwe console in 2011 uitkomen.

De directeur van Nintendo Amerika heeft nu echter aangegeven dat er niets klopt van die geruchten:

“It’s pure rumor and speculation. I find it disappointing that it’s being reported as fact by a number of online outlets” says Reggie Fils-Aime, President Nintendo of America

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen HD-versie ergens op de tekentafels ligt bij Nintendo. Er is alleen geen prototype, laat staan dat er een releasedatum bekend is.



Het is niet bekend waarvan Reggie Fils-Aime de omvang probeert aan te geven

Thomas Berge valt voor Monique Smit

Thomas Berge voelt meer voor Monique Smit dan alleen vriendschap. "We hebben het heel leuk met elkaar en het gaat heel goed tussen ons", zegt Berge deze week in een interview met het blad Privé. "Ze vinden elkaar inderdaad erg leuk", bevestigt de manager van Smit tegenover Novum Nieuws.

De twee gingen altijd al goed met elkaar om. "We hebben dezelfde humor, kunnen enorm met elkaar lachen en lekker veel lol trappen", stelt de 18-jarige zanger. Voor het eerst komen de twee openlijk voor hun gevoelens uit. "Blonde meisjes hebben altijd mijn voorkeur gehad, dus dat zegt genoeg."

Beide artiesten zijn druk met hun zangcarrière. "We hebben een gehaast leven", verklaart Berge. "Maar we proberen toch tijd voor elkaar vrij te maken." De manager van de 19-jarige Smit kan nog niet voorspellen wat de toekomst in petto heeft voor de tortelduifjes. "Ze wonen voorlopig nog niet samen", grapt hij. Vorig jaar november, tijdens de cruise van het Tros Muziekfeest, kon de zanger het ook al erg goed vinden met het zusje van Jan Smit.


Thomas Berge valt voor Monique Smit  (foto: DAG)

Prince of Persia is niet bang voor het donker in screenshots

De Prins van Perzië keert binnenkort terug in een game van Ubisoft. Ubisoft heeft inmiddels een beslissing genomen over de subtitel van de game die inmiddels al twee verschillende subtitels heeft gehad, Prodigy en Heir Apparent. De nieuwe subtitel van de game wordt nu definitief niets. Nada, nakkes, nill. De game zal dus gewoon als Prince of Persia door het leven gaan.
De game zal een aangepaste versie van de Scimitar-engine gaan gebruiken die we eerder al konden bewonderen in Assassin's Creed. Voordat we deze engine aan het werk kunnen zien op onze eigen consoles en PC zullen we het moeten doen met screenshots zoals deze:











Li Jiao verdedigt Europese titel niet

Li Jiao, die gisteren samen met Elena Timina en Li Jie de Europese titel bij de landenteams veroverde, gaat haar titel bij het enkelspel niet verdedigen.

De 35-jarige Li is oververmoeid en na overleg met de Nederlandse tafeltennisbond is besloten dat ze afziet van het enkelspel. "Gezien mijn leeftijd en ervaring als topsporter weet ik dat het dom is om in deze toestand het individuele toernooi te gaan spelen. Heel jammer, maar de kans op blessures is echt te groot", aldus Li.

"Sastre, Kohl, Cancellara gebruikten doping"

De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport komt vandaag met de mededeling dat ook enkele grote namen tijdens de Tour van dit jaar betrapt zouden zijn op het gebruik van CERA, een derde generatie langzamere epo-variant.

In het artikel worden namen als Carlos Sastre, eindwinnaar van dit jaar, Stuart O'Grady en Fabian Cancellara van de CSC-ploeg genoemd. Ook Bernard Kohl (Gerolsteiner) en Kim Kirchen (Team Columbia) zouden de regels hebben ontdoken. Het nieuws komt na de onthullingen van Stefan Schumacher, Leonardo Piepoli en Riccardo Riccò die allen via een onlangs positief geteste bloedstaal betrapt zijn.

Het Franse antidopingbureau van Châtenay-Malabry is nog bezig met meerdere bloedstalen te testen van de afgelopen editie van La Grande Boucle op deze nieuwe variant CERA (Continuous Erythropoiesis Receptor Activator). Eind deze week worden de uiteindelijke resultaten verwacht. De beerput wordt vast nog verder opengetrokken.

EndWar mogelijk toch op PC

Tom Clancy's EndWar is een RTS voor de consoles. Vreemd, zullen velen denken, een RTS is toch pas echt goed te spelen met een muis en toetsenbord. Bij Ubisoft hadden ze daar een oplossing voor: de bediening van je units gaat middels voicecommands.

Helaas brengt Ubisoft het spel dan ook alleen op de Xbox 360 en de PS3 uit. PC-gamers moesten het maar doen met de vele andere RTS-games. Maar mogelijk gaat daar toch verandering in komen. In een interview met EndWar's creative director Michael de Plater werd de vraag gesteld of het spel misschien toch naar de pc zou komen. We kunnen de PC-gamers goed nieuws geven: hij zag geen reden waarom er geen PC-variant van zou komen.

“Yeah,” he said, when asked if it’s likely we’ll see a PC version somewhere down the line. “There’s no reason not to.”

Toch nog muisbediening?


Westerhof kreeg mountainbike voor keuze Vitesse

Aanvankelijk stond Hans Westerhof niet echt positief tegenover het trainerschap van Vitesse. De oefenmeester uit Terborg had eigenlijk andere plannen.

"Ik was van plan fietstochten door Frankrijk en Spanje te gaan maken. De routes waren al helemaal uitgestippeld," zegt Westerhof hierover in Voetbal International.

"Toen ik dat tegen Marc van Hintum zei, beloofde hij me een mountainbike als ik toch van gedachte zou veranderen. De trainingen waren al een aantal weken begonnen, toen hij op Papendal opeens een nieuwe fiets voor me liet bezorgen."

Manchester United gaat voor Palacios

Volgens de Engelse pers heeft Manchester United-manager Sir Alex Ferguson zijn pijlen gericht op middenvelder Wilson Palacios van Wigan Athletic.

Volgens The Sun heeft Man United een kleine 25 miljoen euro over voor de middenvelder uit Honduras.

Palacios is sinds zijn komst naar Wigan een van de betere spelers in de Premier League en dat is ook bij de topclubs niet onopgemerkt gebleven. De kans op een vertrek naar Man United lijkt zeker mogelijk, temeer de manager van Wigan, Steve Bruce, een goede vriend is van Ferguson.

Brazilië passeert Nederlands elftal

Op de FIFA-ranglijst van de maand oktober is het Nederlands elftal gepasseerd door Brazilië. Oranje zakte daardoor van de vierde naar de vijfde plaats.

Dit komt mede door de verloren oefeninterland thuis tegen Australië. Daarnaast won Oranje afgelopen maand een WK-kwalificatieduel in Macedonië met 1-2.

Europees kampioen Spanje is nog altijd lijstaanvoerder en de nummers twee en drie blijven Italië en Duitsland. Guus Hiddink steeg met Rusland van de twaalfde naar de negende plaats.

Zeeman trainer, ploegleider Skil-Shimano

Merijn Zeeman gaat komend seizoen als trainer en ploegleider aan de slag bij Skil-Shimano. Zeeman was in het verleden zelf wielrenner en maakte in 2001 bij Team Moes-DTS zijn debuut als ploegleider. De afgelopen tweeënhalf jaar was hij als trainer en ploegleider verbonden aan het continental team van KrolStonE.

Bij Skil-Shimano zal Zeeman zich deze winter al bezighouden met individuele begeleiding van renners en georganiseerde centrale trainingen, waarmee de ploeg een nieuwe weg inslaat op het gebied van moderne begeleiding van renners en teambuilding. Deze verder geïntensiveerde begeleiding van haar renners wordt een belangrijk onderdeel van Skil-Shimano’s sportieve beleid.

"Qua persoon en qua gedrevenheid om zijn werk tot een succes te maken, past Merijn uitstekend bij onze ploeg", aldus manager Iwan Spekenbrink. "En bovenal heeft hij een duidelijke visie en veel kennis van zaken." Centraal in Zeemans visie staat trainingsbegeleiding op dagelijkse basis, waarbij dus ook regelmatig centraal getraind wordt. Nederland wordt hierbij de uitvalsbasis voor de teamtrainingen.

Onderdelen van de trainingsbegeleiding zijn naast gerichte wielertraining ook functionele krachttraining, mentale training en gestructureerde periodisering van het seizoen. Naast zijn taken als trainer zal Zeeman komend jaar, naast Rudie Kemna en Piet Hoekstra, optreden als ploegleider.

De 29-jarige Zeeman studeerde in 2005 af aan de Academie van Lichamelijke opvoeding in Amsterdam en studeerde daarvoor twee jaar bewegingswetenschappen aan de VU in Amsterdam. In januari 2007 is hij begonnen met de opleiding Topcoach5 opleiding van het NOC*-NSF. Deze TC5-opleiding is de hoogste coachopleiding in Europa.

Kromkamp bij Oranje gehaald

Bondscoach Bert van Marwijk heeft PSV-verdediger Jan Kromkamp toegevoegd aan de selectie van het Nederlands elftal. De rechtsback is opgeroepen in het geval John Heitinga af moet haken. De verdediger van Atlético Madrid kampt nog altijd met een knieblessure.

De 28-jarige Kromkamp speelde in totaal elf interlands, maar is de laatste jaren uit beeld geraakt, mede vanwege blessures. Heitinga blijft vooralsnog echter wel bij de groep. Dat geldt niet voor Robin van Persie, die vanwege een hamstringblessure door Van Marwijk weer naar huis is gestuurd.

Mogelijk wordt de Arsenal-aanvaller wel weer bij de selectie gehaald voor de tweede wedstrijd, tegen Noorwegen. Komende zaterdag neemt Nederland het op tegen IJsland.

Beurzen in vrije val

De AEX-hoofdindex van de effectenbeurs in Amsterdam is in een vrije val geraakt. Na een ruim 5 procent lagere opening kelderde de graadmeter vanochtend tot een stand van 283 punten, ruim 8 procent onder het slot van gisteren, na eerder zelfs meer dan 9 procent te hebben verloren.

De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor ruim 9 procent tot 382 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen op tot tussen de 6,7 en 8,2 procent. Eerder was al een slagveld aangericht op de Aziatische beurzen, met even grote verliezen. Gisteren sloot de Dow Jones in New York ook dik in het rood.

SELL!  (foto: ANP)

[NBA] Nipte overwinning voor Rockets

De Houston Rockets wonnen thuis met 96-93 van de Memphis Grizzlies in hun eerste pre-season wedstrijd. Er werd veel van de nieuwe aankoop Ron Artest verwacht. Vooralsnog heeft de voormalige speler van de Kings het niet kunnen brengen.

Artest kwam tot vijftien punten en zes rebounds in 24 minuten speeltijd. De grote namen van de Rockets kregen rust van de coach. Tracy McGrady en Steve Francis, die na vele jaren weer terugkeert bij Houston speelden niet.

Hakim Warrick van de Grizzlies eindigde overigens ook met slechts vijftien punten en werd hiermee gedeeltelijk topscorer van de wedstrijd. Kyle Lowry kwam verrassend goed van de bank af voor de Grizzlies. Met zijn enthousiaste spel kwam de point guard tot twaalf punten.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Houston RocketsMemphis Grizzlies96-93
Los Angeles LakersUtah Jazz90-99
Cleveland CavaliersToronto Raptors84-104
Dallas MavericksWashington Wizards108-82
Portland Trail BlazersSacramento Kings110-81

JRPG-fans wederom beloond met trailer The Last Remnant

Voor die liefhebbers van Japanse RPG's is het momenteel goed vertoeven op de 360. Ondanks dat deze RPG's niet allemaal even lovende kritieken krijgen zijn ze voor de liefhebber vaak zeer smakelijk. RPG grootheid Square Enix pompt dit keer The Last Remnant onze kant op, waarvan je in onderstaande trailer een impressie krijgt van deze volledig nieuwe titel.



The Last Remnant zal 20 november bij ons op de 360 verschijnen. Later zal de PS3 ook dit spel krijgen, helaas is daar nog geen datum van bekend gemaakt.

Omwonenden brand Veghel nog in ongewisse

De gemeente Veghel durft niet te schatten wanneer de geëvacueerde omwonenden van een brandend veevoederbedrijf terug naar huis kunnen. Wel is de wind gedraaid. Vanwege de rookpluim hebben twintig gezinnen die aan de N.C.B.-laan wonen op last van de burgemeester vannacht niet thuis geslapen.

De gemeente meldt vandaag dat door het draaien van de wind ook een ander gebied last heeft van de rookontwikkeling. Sinds maandagnacht woedt een brand in een loods van Cehave aan de N.C.B.-laan. De gemeente heeft er nog geen zicht op of de rookontwikkeling gevolgen heeft voor de omwonenden in dit gebied.

De brandweer heeft de brand vannacht bestreden met blusschuim. Blussen met water is niet mogelijk, omdat er in de loods veel vet ligt opgeslagen. Het gaat om levensmiddelen die verwerkt hadden moeten worden in veevoer.

Little Big Calculator

Je hebt nerds, en je hebt nerds. Onder welke categorie jij je schaart is niet duidelijk, maar PSN-gebruiker Upsilandre behoort overduidelijk tot de tweede variant. Dat zegt uiteraard niets negatiefs over hem, maar het verklaart wel waarom hij een rekenmachine heeft gemaakt in LittleBigPlanet.

Nee, het zat niet al in het spel ingebouwd, het is ook niet een of andere simpele programmeer-hack. Dit is gewoon hardcore mechanische elektronica, maar dan in een game nagemaakt. Kijk en laat je mond openvallen.

Prijzengeld van de Australian Open omhoog

De Australian Open lijkt vooralsog geen last te hebben van de malaise in de financiële wereld. De organisatie van het eerste grandslamtoernooi van het jaar verhoogt het prijzengeld.

De winnaar bij zowel de vrouwen als de mannen zal 1,1 miljoen euro mee naar huis mogen nemen. Dat is 80.000 euro meer dan begin dit jaar. De totale prijzenpot zal 15 miljoen euro bedragen, afgelopen editie was dat nog een miljoen euro minder.

Filevrije dag bespaart bedrijfsleven zes miljoen

De filevrije dag die morgen voor het eerst wordt gehouden, levert het bedrijfsleven zes miljoen euro op. Dat hebben vervoerdersorganisaties EVO en TLN berekend. Normaal zou dit het bedrag zijn dat aan schade wordt geleden doordat onder meer vrachtwagens in de file staan. Op de filevrije dag moeten de Nederlandse wegen van files worden gevrijwaard.

De filevrije dag wordt georganiseerd door de ANWB. Bedrijven en werknemers doen mee door slimmer te gaan reizen, bijvoorbeeld door de spits te mijden. Tot vanochtend hadden zich bijna 79 duizend bedrijven en werknemers aangemeld als deelnemer.

Jaarlijks leveren files het bedrijfsleven een schadepost van zevenhonderd miljoen euro op. Dat zijn alleen directe kosten van het in de file staan, dus niet de kosten van te late levering. Gebaseerd op 240 doordeweekse dagen is dat gemiddeld zo'n drie miljoen euro per dag. Maar omdat het op donderdag altijd 'extra druk' is, kost het op die dag het dubbele, rekent TLN voor.


Filevrije dag bespaart bedrijfsleven zes miljoen  (foto: DAG)

Crisis op IJsland raakt West Ham United

Ook het voetbal begint last te krijgen van de malaise in de financiële wereld. West Ham United moet vrezen voor een gat van ruim 100 miljoen euro als gevolg van de crisis in IJsland.

Bjorgolfur Gudmundsson, de IJslandse eigenaar van de Engelse club, moet zijn overzeese miljoenen aanwenden om de financiële problemen in zijn vaderland het hoofd te bieden. De overheid van IJsland wil dat Gudmundsson opstapt bij de Landsbanki, de tweede bank van het land. Bovendien wil de IJslandse overheid dat hij zijn kapitaal steekt in zijn kwakkelende vaderland. De teammanager van West Ham, Gianfranco Zola, heeft al te horen gekregen dat hij voorlopig niet hoeft te rekenen dat hij nieuwe spelers kan halen.

Gudmundsson kocht West Ham in 2006 voor 85 miljoen euro.

Niko Bellic is terug in GTAIV PC trailer

Wat valt er nog te vertellen over GTAIV, naast dat het zo ongeveer elk record heeft gebroken in onze geliefde industrie? Voor iedereen die geen console heeft maar zijn zuurverdiende centjes allemaal in een PC-kast stoppen waar Bill Gates jaloers op kan zijn (minder mag natuurlijk ook) heeft Rockstar nu de trailer voor de PC versie vrijgegeven. Of het de extra maanden wachten waard is kun je hieronder bekijken.



11 november keert Niko terug en zal hij de PC onveilig maken.

Rampzalige trailer voor Disaster: Day of Crisis

In Disaster: Day of Crisis moet je wegrennen voor natuurrampen en achter je meisje aan. Dat dit soms in strijd is met elkaar moet je maar voor lief nemen, dat zorgt voor de nodige spanning en uitdaging. Zorg dat de stad het niet van jou wint in dit spel.



Disaster: Day of Crisis maakt vanaf 24 oktober een puinhoop in je Wii, zorg er dus voor dat je hem op een stevige, droge ondergrond zet.

Jennifer Lopez: ik had een zenuwinzinking

Zangeres en actrice Jennifer Lopez had een zenuwinzinking op de set van de film Enough, die in 2002 uitkwam. Dat stelt de 39-jarige zangeres gisteren in een interview met de Amerikaanse entertainmentsite The Daily Beast.

"In die periode was ik enorm overwerkt. Ik was bezig met muziek en films en had een gebrek aan slaap", aldus Lopez. "Op een gegeven moment bevroor ik in mijn trailer. Ik wilde niet meer bewegen, niets meer doen."

De snikkende zangeres werd door een lijfwacht naar haar auto gedragen en naar een dokter gebracht. Ze kreeg medicijnen voorgeschreven, maar die weigerde ze. Uiteindelijk bleken enkele rustdagen voldoende om Lopez weer op de been te krijgen.

Polen wil seksdrift zedendelinquenten remmen

Het Poolse kabinet heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd om zedendelinquenten te verplichten medische behandeling te ondergaan om hun seksuele driften af te remmen.

De veroordeelden moeten de behandeling ondergaan voordat zij na hun strafvolbrenging worden vrijgelaten, zei premier Donald Tusk. De voorgestelde wet is bedoeld 'om potentiële slachtoffers maximale veiligheid te bieden", zei hij.

De wet moet gelden voor mensen die veroordeeld worden wegens verkrachting, pedofilie, incest of moord uit seksuele motieven. De regering besloot werk van de wet te maken na twee geruchtmakende incestzaken vorige maand.

De wet treedt pas in werking als ook het parlement en de president er hun goedkeuring aan hebben gegeven.

Rennen en springen in Mirror's Edge time trial-beelden

Begin november komt Electronic Arts met een nieuwe game. In Mirror's Edge speel je Faith, een runner in een futuristische stad. De stad is onder totale controle van een militair regime en aan de runners de taak om informatie ongezien van punt A naar punt B te brengen. Als de familie van Faith gevangen wordt genomen door het regime, doet ze er alles aan om wraak te nemen.

In Mirror's Edge staat niet de combat centraal maar de sport Parkour. In deze sport probeer je via daken en andere obstakels van de ene kant van de stad naar de andere te komen. In Mirror's Edge is dit erg belangrijk, en om te testen of je deze manier van spelen onder de knie hebt, zal je de mogelijkheid hebben om jezelf te testen in de Time Trial mode. Hiervan kan je hieronder een trailer zien.

In onderstaand filmpje kan je zien hoe de mode in zijn werk gaat. Je zal het op moeten nemen tegen een "ghost". Deze zal je moeten inhalen om te kunnen winnen. Dit doe je door snellere paden te vinden en te proberen geen momentum te verliezen.

De game zal 4 november verschijnen voor de PC, Playstation 3 en Xbox 360

CD: Maria Mena - Cause and Effect

Een derde wet van Newton en een singer-songwriter uit Noorwegen? Cause and Effect van Maria Mena is het bewijs. In de titeltrack zingt de Noorse schone de frustraties en angsten uit haar verleden van zich af. "I'll tell you what caused it, if you'll handle the effects''. Een melancholieke insteek, strijkers, scherpe teksten en heerlijke stemcapriolen (van verdrietig via speels tot kwaad in één nummer) trekken aan je voorbij. Maria Mena is terug en dat hoeft niet alleen de top 40 of popluisteraar te weten. Ook de indie-liefhebber kan weer met een gerust hart naar deze uitgave luisteren.

PC Softwareverkopen USA, evolutieleer boven oorlog

Daar zijn ze weer, terug van weggeweest, de PC softwareverkopen uit de USA. Het betreft ditmaal de week van 21 tot en met 27 september, waarin we zien dat Spore aan de leiding gaat, boven Warhammer: Online. Ook Civilization IV: Colonization en Crysis: Warhead doen het zeker niet slecht, net zoals Lego Batman. Het is in ieder geval spannend wie er volgende week het peleton zal aanvoeren, zal dit nog steeds Spore zijn of biedt Warhammer de mensen toch een te grote verleiding? We zullen het zien!

1. Spore
2. Warhammer Online: Age Of Reckoning
3. Civilization IV: Colonization
4. Crysis: Warhead
5. The Sims 2 Apartment Life
6. World Of Warcraft: Battle Chest
7. World Of Warcraft
8. The Sims 2 Double Deluxe
9. Lego Batman
10. World Of Warcraft: Burning Crusade

Britney Spears toch voor de rechter

Zangeres Britney Spears moet vermoedelijk toch voor de rechter verschijnen wegens autorijden zonder geldig rijbewijs. Haar advocaat had de rechtbank gevraagd het proces uit te stellen en de aanklacht af te zwakken, maar de rechters verwezen dat verzoek dinsdag naar de prullenbak.

De rechtszaak tegen de 26-jarige Spears begint later deze maand. Het is onwaarschijnlijk dat de zangeres zelf haar opwachting zal maken in de rechtbank.

Spears werd in staat van beschuldiging gesteld nadat ze in 2007 een geparkeerde auto had geraakt, terwijl ze niet over een geldig rijbewijs beschikte. Haar advocaat heeft al aangekondigd dat hij tegen een veroordeling in beroep zal gaan.

Britney Spears toch voor de rechter  (foto: ANP)

Paspoppen en een dikke man in Heavy Rain screenshots

Lang wisten Sony en Quantic Dream hun nieuwste project Heavy Rain geheim te houden voor het grote publiek. Afgelopen Leipzig Gaming Convention lieten ze de game eindelijk zien aan het grote publiek.

In de game zal je een moordenaar moeten opsporen. Deze zogenaamde Origami Killer heeft al verschillende moorden gepleegd, en aan jou de taak hem te pakken. De game zal een nieuwe soort gameplay bevatten en elke kleine keuze die je maakt zal zijn uitwerking hebben op het verloop van het hele verhaal.

Ondanks dat we beelden hebben gezien, behoudt de game zijn mysterie. De beelden die ons zijn getoond waren namelijk niet van de echte game, maar van een demo leveltje. Hiermee wil Quantic Dream voorkomen dat het verhaal zal uitlekken. Van dit demo leveltje zijn nu drie nieuwe screenshots verschenen die je hieronder kunt zien.





Boek: Donjon Zenit - Thuiskomst onder tromgeroffel

Het verleden van Herbert, hertog van Kwansius, is niet zo snel uitgelegd. En wat voor hertogdom is Kwansius eigenlijk? Allemaal vragen die beantwoord gaan worden in het zesde deel van Donjon Zenit. Maar zoals gewoonlijk worden in dit universum de gegeven antwoorden direct gevolgd met nieuwe vragen. Want ofschoon Herbert het uitstapje tevens gebruikt om contact op te nemen met zijn familie, moet dit in het geniep worden gedaan. Uiteraard loopt niets zoals het moet lopen en komen onze vrienden zelfs in een verse staatsgreep terecht. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft Marvin ook nog een nieuwe geheime liefde. Het feit dat hij haar adres niet heeft, weerhoudt hem er niet van om een mooie jurk te sturen. Zal die liefde worden beantwoord? En zal Herbert herenigd worden met zijn ouders?

Toeristen omgekomen bij vliegtuigongeluk in Nepal

Een vliegtuig van Yeti Airlines is woensdag in Nepal verongelukt. Zeventien van de achttien inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen. Onder hen bevinden zich twaalf Duitse en twee Zwitserse toeristen. De enige overlevende is de piloot.

Het toestel verongelukte toen het tijdens de landing op het vliegveld van Lukla een hek raakte.


Toeristen omgekomen bij vliegongeluk in Nepal  (foto: DAG)

Voorzitter Nancy vreest 'plaag voor het voetbal'

Gisteren, tijdens de loting van de groepsfase voor de UEFA Cup, bepaalde het lot dat Feyenoord een uitwedstrijd speelt tegen het Franse Nancy.

De voorzitter van de Franse voetbalclub is niet gelukkig met het duel. "We hebben slechte herinneringen aan twee jaar geleden. Ik hoop dat de supporters sindsdien rustiger zijn geworden, want dit soort fans is een plaag voor het voetbal".

Het AD meldt dat enkele Feyenoord-hooligans al kaarten voor de wedstrijd tegen Nancy hebben kunnen regelen via sponsorkanalen.

Miljardenschuld in Engels voetbal

Op een conferentie voor zakenmensen uit de voetbalwereld heeft de voorzitter van de Engelse voetbalbond, David Triesman, gezegd dat het voetbal in Engeland met een schuld van een kleine 4 miljard euro kampt.

Manchester United, Liverpool en Chelsea zijn samen goed voor een derde van dat bedrag. De Engelse bond heeft bovendien een schuld van 1,2 miljard euro, door de bouw van het nieuwe Wembley Stadion.

Triesman wees op de conferentie op het gevaar van faillissementen. De algemeen directeur van de Premier League, Richard Scudamore, zei daarop: "Er is altijd al financieel gevaar geweest sinds honderd jaar geleden de eerste clubs opgericht werden. Die bestaan bijna allemaal nog."

'Halle Berry meest sexy vrouw'

Actrice Halle Berry is door mannenblad Esquire uitgeroepen tot de meest sexy vrouw op aarde. Dat meldden Amerikaanse media vandaag.

"Sexy zijn heeft niets te maken met het dragen van sexy-kleren of het schudden van je achterste tot je iets ontwricht", stelt de actrice in een interview met Esquire. "Het is een kwestie van de juiste instelling hebben en lekker in je vel zitten."

Eerdere winnaressen van de jaarlijkse competitie zijn actrices Jessica Biel, Angelina Jolie, Charlize Theron en Scarlett Johansson. De 42-jarige Berry won in 2002 een Oscar voor haar rol in de film Monster's Ball.

De meest sexy vrouw op aarde  (foto: ANP)

Leraar geschorst wegens Obama-Jugend

Een leraar uit Kansas (Amerika) is geschorst vanwege een filmpje dat opdook op YouTube. In het filmpje is te zien hoe een groep 'Obama-jongeren' in uniform marcheert en scandeert. De autoriteiten hebben het filmpje direct laten verwijderen, maar desondanks zijn er toch kopieën opgedoken.

De kritiek die is geuit op het filmpje heeft met name betrekking op het feit dat men het incorrect vind dat kinderen politici steunen. De jongeren in het filmpje zijn tien jongens van 14 en 15 jaar. Het filmpje heeft de naam 'Obama Jeugd - Junior Broederschap Regiment' en toont de parade terwijl de jongens gebaren maken met hun armen en 'alfa, omega' roepen.

In het filmpje vertellen de jongeren waarom ze voorstander zijn van Obama. "Door Obama streef ik ernaar advocaat te worden", aldus één van de jongeren. Daarnaast wordt er geciteerd uit het gezondheidsplan van Obama en roepen ze in koor de leus "Yes we can."

De leraar is door de school geschorst en veel kijkers reageren afwijzend na het zien van het filmpje. "Hier moet iedereen die van het vrije Amerika houdt zich kapot van schrikken. De Democraten produceren een nieuwe generatie Hitler Jugend".

Screenshots van het filmpje zijn hier te vinden.

Met dank aan Tarak voor de submit.

Kind met diabetes probleem voor school

Zes op de tien kinderen met diabetes zitten op een school waarvan het personeel niets van hun ziekte weet. Daardoor wordt suikerziekte bij scholieren vaak onjuist behandeld.

Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar schoolkinderen met diabetes. Onjuiste behandeling van deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben: als bloedsuiker bijvoorbeeld te hoog is, kan een kind concentratieproblemen krijgen en in het ergste geval in diabetisch coma raken.

Op de lange termijn kan onjuiste behandeling van diabetes leiden tot complicaties. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en gefinancierd door het farmeceutische bedrijf Novo Nordisk.

Suikerzieke scholieren maken vaak mee dat schoolbesturen zeggen dat het onderwijspersoneel geen medische handelingen mag uitvoeren. Daardoor wordt vaak geen insuline toegediend en geen glucosemetingen verricht. Soms worden kinderen met diabetes door scholen regelrecht geweigerd.

"Kinderen met diabetes vallen overal buiten en zijn afhankelijk van de bereidwilligheid van de school waar zij op zitten", zegt Henk-Jan Aanstoot, kinderarts-diabetoloog. "Een kind met diabetes is echter ook een gewoon kind. We hebben in Nederland te maken met de situatie dat kinderen met de ene aandoening wel en kinderen met de andere aandoening niet in aanmerking komen voor hulp en ondersteuning op school."

Volgens Aanstoot is aanpassing van de schoolomgeving voor kinderen met suikerziekte niet ingewikkeld. "Dat zien we bij enkele scholen in Nederland. Maar bijvoorbeeld ook in Zweden, waar wettelijk is geregeld dat de verantwoordelijkheid voor kinderen met diabetes onder schooltijd bij de school ligt."

De OBS West in Capelle aan den IJssel is wat je noemt een goed schoolvoorbeeld. "De leerkrachten doen allemaal heel erg hun best", zegt Eveline van Gulik. Haar dochter Isabella (9) is leerling van de school en diabetespatiënte. Op school hangt de tas die Isabella altijd meeneemt als ze met de klas ergens naartoe gaat.

In de tas zitten een insulinepen, naaldjes en een A4'tje met instructies voor als Isabella 'laag' zit. Dat wil zeggen als haar bloedsuikerspiegel onder een bepaalde waarde ligt. Sinds een paar maanden heeft ze een insulinepompje, dat spuiten overbodig maakt. "Als het helemaal misgaat met me en ik dus heel 'laag' zit, moet de pomp worden afgekoppeld en moet de school 112 en mijn moeder bellen."

Python probeert hoofd bazin op te eten

De eigenaresse van een dierentuin in Duitsland kreeg dit weekend de schrik van haar leven. Ze was het verblijf van de 24-jarige tijgerpython Antonia aan het schoonmaken toen deze probeerde haar hoofd op te eten. Het normaal gesproken vriendelijke dier viel Renate Klosse zonder duidelijke reden aan.

De bijna zestig kilo zware slang, voorzien van 70 vlijmscherpe tanden, opende haar bek zo wijd dat het gezicht van Klosse al volledig was bedekt. Volgens een woordvoerdster van de politie heeft Klosse in doodsangst gezeten. 'Het had maar iets langer moeten duren of haar hoofd was volledig opgeslokt geweest.'

De eigenaresse van de reptielendierentuin nabij Stuttgart stak instinctief haar duimen in de kaak van de slang om de druk op haar gezicht te verminderen. Collega's belaagden de slang vervolgens met liters water uit brandslangen waarna de wurgslang losliet.

Pythonexpert Jan Knoll uit Hamburg legt uit: 'Het was heel slim van Renate om met haar duimen op de kaak van de slang te duwen. Dit veroorzaakte hoogstwaarschijnlijk pijn waardoor de greep verzwakte. Het water heeft ervoor gezorgd dat de slang haar reukvermogen tijdelijk verloor en gedesoriënteerd raakte.' Klosse moest naar het ziekenhuis worden gebracht om behandeld te worden aan bijtwonden en een shock.


Python probeert hoofd bazin op te eten  (foto: DAG)

Maximale looneis van 3,5% volgend jaar

De maximale looneis van de vakbeweging wordt volgend jaar 3,5 procent. In ruil voor de loonmatiging neemt het kabinet maatregelen voor koopkrachtverbetering. Dat is de uitkomst van het akkoord dat kabinet, werkgevers en vakbonden gisterenavond hebben gesloten tijdens het najaarsoverleg.

Minister-president Jan Peter Balkenende was na afloop van het jaarlijkse topberaad tevreden. Volgens hem kan door de samenwerking met sociale partners Nederland sterker uit de economisch moeilijke tijden komen. "Een gematigde loonontwikkeling, geen btw-verhoging en geen WW-premie voor werknemers. Dat zijn zaken die Nederland sterker maken", aldus de premier.

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken maakte tijdens het overleg ook extra verzachtende maatregelen bekend bij de nieuwe regeling voor buitengewone zorgkosten. Hierdoor zien alleenstaande minima en ouderen toch hun koopkracht in 2009 stijgen, zoals de vakbeweging had gevraagd.

Al voorafgaand aan het najaarsoverleg waren de partijen optimistisch gestemd. De vakcentrale FNV, werkgeverskoepel VNO-NCW en minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hadden al eerder een akkoord gesloten over het aftoppen van de ontslagvergoedingen. Dat maakte een einde aan de hevige ruzie over versoepeling van het ontslagrecht.

Volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius was vertrouwen "de sleutel tot de succesvolle uitkomst" van het najaarsoverleg. "In de financiële wereld is dat vertrouwen volkomen zoek. In de polder hebben de hoofdrolspelers het vertrouwen na een hele vervelende periode hervonden."

Een gematigde loonontwikkeling is nodig om te voorkomen dat de inflatie door een loonprijsspiraal wordt opgedreven. Al eerder schrapte daarom het kabinet de geplande btw-verhoging van 19 naar 20 procent. In ruil voor loonmatiging schrapt het kabinet nu ook de WW-premie voor werknemers. Hierdoor houden zij van hun salaris gemiddeld netto toch circa één procent meer over.

Debat Obama en McCain vooral in teken crisis

De kredietcrisis en de economie domineerden het televisiedebat tussen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain en zijn Democratische rivaal Barack Obama gisterenavond (plaatselijke tijd) in Nashville. McCain stelde dat Obama belastingverhogingen wil doorvoeren en dat ook bedrijven die voor werkgelegenheid zorgen daarvan de dupe zullen worden.

Volgens Obama sprak McCain echter onwaarheden. "Laten we duidelijk zijn over mijn belastingplan en dat van senator McCain", zei Obama. "Ik wil een belastingverlaging voor 95 procent van de Amerikanen." De Democraat zei dat alleen mensen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, meer belasting moeten gaan betalen.

McCain toonde zich een pleitbezorger van het opkopen van slechte hypotheken door het ministerie van Financiën. Die hypotheken zouden dan opnieuw moeten worden uitgezet, zodat huiseigenaren met financiële problemen in hun woningen kunnen blijven.

In de aanloop naar het debat hadden het kamp van Obama en van McCain elkaar met harde persoonlijke aanvallen bestookt. Die bleven echter uit tijdens de confrontatie in Nashville.

Bij het bespreken van de internationale politiek kwam onder meer het Amerikaanse beleid ten opzichte van Pakistan aan bod. Obama hekelde de steun die de Verenigde Staten aan de voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf hebben gegeven "Waarom hebben we miljarden dollars gegeven aan een dictator die verdragen sluit met de Taliban en militanten", vroeg Obama zich af.

McCain wees op het belang van een goede relatie met Pakistan in verband met de strijd tegen militanten. Volgens McCain is het daarom niet verstandig de regering en de bevolking van het land tegen zich in het harnas te jagen.

De Amerikanen kiezen op 4 november een nieuwe president. In een poll van AOL News komt Obama als winnaar naar voren. Op 15 oktober is het derde en laatste debat tussen Obama en McCain.

College Wassenaar gevallen

Het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar is gisteravond gevallen. Dat maakte een gemeentewoordvoerster bekend.

Aanleiding voor de val is een rapport over de nieuwbouwwijk die gebouwd moet worden op de voormalige vliegbasis Valkenburg, dat grenst aan Wassenaar. In de toekomst verrijzen hier zo'n 5000 woningen. Het rapport stond al lange tijd ter discussie in de gemeente. De oppositiepartijen en coalitiepartij Wat Wassenaar Wil verwierpen het plan dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering, waarna het college besloot af te treden.

Het college bestond uit drie wethouders. Pim van de Locht (namens PvdA, GroenLinks en D66), Nico Alkemade (CDA) en Arie van der Lee (Wat Wassenaar Wil). Zij hebben hun portefeuille ter beschikking gesteld en zijn voorlopig demissionair. "Vanaf morgen beraden wij ons over de toekomst", aldus de zegsvrouw.

Mexico levert ex-president Guatemala uit

Mexico heeft de vroegere Guatemalaanse president Alfonso Portillo aan zijn land uitgeleverd. Portillo, die wordt beschuldigd van corruptie, werd dinsdag door een Mexicaans regeringsvliegtuig in Guatemala afgeleverd.

Portillo was van 2000 tot 2004 president. Mexico besloot al in 2006 om hem uit te leveren, maar Portillo tekende verzet aan en wist de procedure tot nu toe te rekken.

Vorige week liet hij weten dat hij zijn verzet tegen zijn uitlevering staakte. Tegen verslaggevers zei hij dat hij zijn onschuld voor de rechter wilde bewijzen. Hij zei onder de huidige president Alvaro Colom meer vertrouwen te hebben in de rechtspraak in Guatemala dan onder diens voorganger Oscar Berger.


Mexico levert ex-president Guatemala uit

[Special] Volg het debat tussen Obama en McCain

Vannacht vindt alweer het derde debat plaats in de strijd om een plek in het Witte Huis. Vannacht debatteren Barack Obama en John McCain in Nashville, Tennessee. Na hun eerste debat van eind september is dit de tweede keer dat beide heren elkaar treffen.

Je kan het debat vanavond live volgen op Nederland 1, het begint om 02:50 uur. Maar als je ook graag wilt discusieren zit je vannacht goed hier op FOK!. We praten vannacht namelijk weer live mee in een topic in het Politiek-subforum.

Kirsten Verdel

In hetzelfde topic houdt Kirsten Verdel ons constant op de hoogte van het laatste nieuws. Kirsten Verdel (1978) is bestuurskundige, politica en journaliste. Verdel is werkzaam als stafmedewerkster voor Barack Obama, in het campagneteam van de Democratische Partij.

Ze is de eerste buitenlander ooit die direct op het landelijk hoofdkantoor van de DNC werkzaam is tijdens de presidentsverkiezingen. De eerste maanden werkte Verdel in de Research Department, waar ze zich bezig hield met rapid response, opposition research en de debatvoorbereiding van Obama.

Vorige week is ze aan de slag gegaan in de Political Department, waar gewerkt wordt aan de ontwikkeling en uitvoering van de campagnestrategie voor de laatste zes weken van de campagne.

Kirsten volgt samen met 90 andere medewerkers het debat op de voet. Ze stuurt tijdens het debat persberichten, reacties en feitenchecks de deur uit. Kirsten zal ons in dit topic op het forum op de hoogte houden van alle ontwikkelingen rondom het debat.

 

Bush staat open voor top over crisis

De Amerikaanse president George Bush staat open voor een internationale top over de wereldwijde financiële crisis, heeft een woordvoerster van het Witte Huis gezegd. Bush voerde gisteren telefonisch overleg over de crisis met de Britse premier Gordon Brown, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Volgens woordvoerster Dana Perino is Bush tevreden over de samenwerking met de Europese bondgenoten tot nog toe.

Voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke heeft dinsdag gezinspeeld op een renteverlaging. De huidige kredietcrisis heeft de vooruitzichten op economische groei verslechterd en dit kan volgens Bernanke nog lang nawerken. De Federal Reserve 'moet overwegen' of het huidige rentebeleid 'gepast blijft', zei hij in een toespraak in Washington.

De rente in de VS staat nu op twee procent. De Fed besloot in juni de rente niet meer te laten dalen omdat de inflatie dreigde aan te wakkeren. Inmiddels zijn met name de energieprijzen weer enigszins bedaard, zodat er weer ruimte is voor een renteverlaging.


Bush staat open voor top over crisis

Redding Fortis levert ook belastingbetaler wat op

Bij de reddingsoperatie voor Fortis en ABN Amro vliegen de miljarden euro's de belastingbetaler om de oren. De vraag is wat hij daar zelf in zijn portemonnee van gaat merken.

Om de benodigde 16,8 miljard euro binnen te halen, leent de Staat geld op de kapitaalmarkt. Daarop zijn onder meer pensioenfondsen actief die geld beschikbaar kunnen stellen. De schuld van de Staat neemt door de lening toe, net zoals de rente die daarover betaald moet worden.

Daar staat tegenover dat de reddingsoperatie de Staat natuurlijk ook wat oplevert. Door het aandelenbezit kan de eigenaar geld incasseren doordat dividend (winst) wordt uitgekeerd.

Bij het verstrekken van leningen door de Staat aan de net verworven Fortis-onderdelen is het eveneens van belang beide zijden van de medaille te bekijken. De leningen, met een totale waarde van 50 miljard, worden aan Fortis gegeven door een nieuw beroep te doen op de kapitaalmarkt. De bank dient daar vervolgens wel rente over te betalen aan de Staat.

In hun brief van maandagavond durven premier Jan Peter Balkenende en minister Wouter Bos (Financiën) nog niet precies te voorspellen of het saldo uiteindelijk positief of negatief uitvalt voor de belastingbetaler. Hooguit schrijven ze dat de maatregelen "geen rechtstreekse gevolgen" hebben. De vraag over de consequenties is volgens Bos pas te beantwoorden als alles achter de rug is. "Aangezien de aangekochte delen gezond zijn, verwacht ik aan het einde van de rit een positief saldo", stelt de minister.

  (foto: ANP)

Dewinter in gevecht met linkse studenten

Fractieleider Filip Dewinter van Vlaams Belang en zijn aanhangers zijn gisteravond voor de deur van de Universiteit van Gent slaags geraakt met actievoerders van linkse studentenverenigingen.

"Als iemand op mijn gezicht slaat heb ik niet de neiging om mijn andere wang te draaien", reageerde Dewinter na de vechtpartij.

De Belgische politicus wilde een debat bijwonen dat georganiseerd was door de nationalistische studentenvereniging NSV. De linkse studenten versperden Dewinter de toegang, waarna geduwd en getrokken werd en er zelfs klappen vielen. De politie moest de vechtersbazen met een waterkanon uit elkaar houden.

Het debat werd afgelast. Jean-Marie Dedecker van de Lijst Dedecker zou samen met Dewinter spreken over de mogelijkheden voor politieke toenadering tussen Vlaanderen en Nederland.

Eerder besloot rector Paul van Cauwenberge dat Geert Wilders niet welkom was bij het debat om veiligheidsredenen. "We willen incidenten vermijden. Er is geen ideologische reden voor het verbod", lichtte een woordvoerder van de universiteit dat besluit toe.

  (foto: ANP)

Duitse terreurverdachten weer vrij

De twee terrorismeverdachten die anderhalve week geleden op spectaculaire wijze aan boord van een KLM-toestel op luchthaven Keulen-Bonn werden gearresteerd zijn weer op vrije voeten. Dat heeft het Duitse openbaar ministerie gisteren bekendgemaakt.

Het beschikbare bewijs rechtvaardigde geen langere inbewaringstelling, zo zei justitie in Duitsland. De twee uit Somalië afkomstige mannen werden op 26 september gearresteerd, toen ze op het punt stonden naar Amsterdam te vliegen, om daar over te stappen op een vlucht naar Uganda. In afscheidsbriefjes stond dat ze zelfmoordaanslagen wilden plegen en als martelaars wilden sterven in de heilige oorlog. De twee zouden niet van plan zijn geweest het vliegtuig te kapen.

Bij huiszoekingen werden geen wapens, munitie of andere gevaarlijke zaken gevonden. Toch meenden aanklagers dat de twee van plannen waren 'in de nabije toekomst' een aanslag te plegen. Het onderzoek gaat dan ook door en de twee blijven verdachten, aldus het openbaar ministerie.


Duitse terreurverdachten weer vrij  (foto: DAG)

Strengere regels rond Bovag-garantie

De Bovag voert strengere regels in voor het toepassen van de Bovag-garantie. Advertenties op internet moeten vanaf 1 januari duidelijkheid bieden over de prijs die voor een auto met garantie moet worden betaald. Dat meldt de organisatie gisteren.

Mensen die een tweedehands auto kopen bij een Bovag-garage kunnen zich beroepen op de Bovag-garantie als een auto niet naar behoren functioneert. Volgens de organisatie bieden veel autohandelaren hun occasion voor de nettoprijs aan op internet. De prijs van het voertuig valt uiteindelijk hoger uit omdat er nog kosten voor de garantie worden bijgeteld. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat consumenten altijd een totaalprijs krijgt voorgeschoteld. Als autohandelaren dat niet doen, mogen zij geen Bovag-logo gebruiken.


Strengere regels rond Bovag-garantie  (foto: DAG)

Speeksel verraadt medicijngebruik in verkeer

Medicijngebruik in het verkeer kan in de toekomst wellicht worden opgespoord door speeksel van weggebruikers te testen. Dat concludeert toxicologe Beitske Smink in een onderzoek waarop ze later deze maand promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment kan alleen een bloedproef uitsluitsel geven.

Smink, werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut, heeft in haar onderzoek gekeken of spuug en urine bruikbaar zijn om vast te stellen of iemand onder invloed is van medicatie. Een speekseltest kan in de toekomst wellicht gebruikt worden als opsporingsmiddel, zo concludeert zij. De concentratie van benzodiazepinen die in speeksel wordt gevonden, is volgens haar een indicatie voor recent medicijngebruik. De stoffen komen voor in met name antidepressiva en slaapmiddelen.

Als mensen nu verdacht worden van het rijden onder invloed zonder dat er alcohol in het spel is, neemt de politie bij hen een bloedproef af. Maar dat is volgens Smink vrij omslachtig. Het is volgens haar handig voor de politie als sneller en gemakkelijker bepaald kan worden of er medicijnen zijn gebruikt. Daardoor kan het aantal bloedtesten worden teruggebracht.

De bloedtest is momenteel het enige wettige bewijsmiddel om de invloed van medicijnen aan te tonen. De speekseltest zal de bloedtest volgens Smink dan ook niet gaan vervangen. "Het is aan de politiek om te bepalen of dit ingevoerd wordt, daarnaast moet de test verder onderzocht worden."

Dinsdag startte een landelijke campagne die het gevaar onderstreept van medicijngebruik in het verkeer. Volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat vallen jaarlijks tientallen doden bij ongelukken die door medicijngebruik worden veroorzaakt.

PVV dwarsboomt verbod op bontfokkerij

Het verbod op de pelsdierhouderij kan niet rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. De PVV weigert het wetsvoorstel te steunen dat donderdag in het parlement wordt besproken. De SP en de PvDA willen het houden van pelsdieren in Nederland in 2018 verbieden.

SP-Kamerlid Krista van Velzen pleit al jaren voor het instellen van een verbod op het fokken van nertsen. Het gaat volgens haar om ongeveer tweehonderd fokkerijen in Nederland. Zij fabriceerde het initiatief-wetsvoorstel samen met PvdA-Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens.

De PVV heeft donderdag tijdens de behandeling van het plan een doorslaggevende stem. De partijen die het wetsvoorstel steunen, PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren, hebben samen zeventig zetels in de Kamer. De PVV is nodig voor een Kamermeerderheid.

PVV-Kamerlid Dion Graus weigert echter in te stemmen met het verbod op de pelsdierhouderij, zo blijkt dinsdag. Volgens Graus worden de pelsdierfokkers die zouden moeten stoppen met hun bedrijf niet voldoende schadeloos gesteld. "Wij zijn tegen de pelsdierhouderij, maar wel met een goede financiële dekking. Wij steunen het wetsvoorstel zoals het nu voorligt, niet."


PVV dwarsboomt verbod op bontfokkerij  (foto: DAG)

Meldpunt voor identiteitsfraude

Er komt een meldpunt waar slachtoffers van identiteitsfraude hun beklag kunnen doen. Dat heeft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) gisteren bekendgemaakt. Zij wil het meldpunt, in samenwerking met het ministerie van Justitie, in november openen.

Volgens een onderzoek van de Stichting Aanpak Financieel Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) en de Rotterdamse Erasmus Universiteit zijn er in Nederland tot nu toe naar schatting zo'n 130 duizend mensen slachtoffer van identiteitsfraude. Bij het Openbaar Ministerie zijn tweeduizend gevallen bekend van slachtoffers die al aangifte hebben gedaan. Veelal ontnemen daders hun adresgegevens of een loonstrookje die worden gebruikt om rekeningen te openen en leningen af te sluiten.

Volgens Safecin kost het slachtoffers vaak jaren om de fraude teniet te doen. Slachtoffers kunnen veelal geen hypotheek of telefoonabonnement meer afsluiten of geld lenen. In het ergste geval kan een registratie van een misdrijf op naam van het slachtoffer niet ongedaan worden gemaakt. De stichting is blij met de komst van het meldpunt.

Vooralsnog kunnen slachtoffers zich melden tot 1 januari 2009 omdat Bijleveld op dat moment wil nagaan of het meldpunt een succes is. Justitie bekijkt ondertussen of identiteitsfraude als apart misdrijf strafbaar moet worden gesteld.

Sylvana presenteert wedstrijd voor oudere modellen

Sylvana Simons presenteert zondag de derde editie van de Plus Personality Awards. Tijdens dit evenement in het Noordwijkse hotel Huis ter Duin strijden twaalf vijftigplussers voor een carrière als fotomodel. De twee winnaars, een vrouw en een man, winnen een modereportage in Plus Magazine en een portfolio door het modellenbureau Max Models.

Alle twaalf finalisten worden sowieso ingeschreven bij Max Models. Er strijden zondag acht vrouwen en vier mannen om de titels Plus Personality 2008. De winnaars worden gekozen door een professionele jury die bestaat uit onder anderen Erwin 't Hart van Max Models en voormalig televisiepresentatrice Judith Bosch.

Sylvana Simons presenteerde het evenement vorig jaar ook en was toen erg onder de indruk van de deelnemers. "Vorig jaar zag ik tijdens de finale mensen boven de 50 die allemaal op hun eigen manier fris in het leven stonden", stelt ze in een verklaring. "Daarom was ik ook zo blij dat het bij Plus Personality om meer gaat dan alleen de buitenkant. Want de uitstraling is veel belangrijker, en die begint aan de binnenkant", weet de presentatrice. "Prima dat daar de nadruk op wordt gelegd."


Sylvana presenteert wedstrijd voor oudere modellen  (foto: DAG)

Alternatieven voor doden eendagskuikens

Voor het doden van eendagskuikens zijn drie alternatieven gevonden. Dat laat het ministerie van Landbouw gisteren weten. Jaarlijks worden dertig miljoen vrouwelijke kuikens geboren die voorbestemd zijn om eieren te leggen. Een even groot aantal mannelijke kuikens wordt gedood, wanneer zij een dag oud zijn. Dit riep volgens het ministerie maatschappelijke weerstand op.

De nieuwe alternatieven zijn volgens het ministerie 'min of meer' maatschappelijk aanvaardbaar. Zo kunnen bijvoorbeeld monsters worden genomen van verse eieren. Gaat het om een mannelijk ei, dan wordt het niet uitgebroed. Als tweede alternatief stelt het ministerie voor om de kippen onder invloed van bepaalde omgevingsfactoren, zoals licht, minder eieren te laten leggen waar haantjes uit zouden komen. Als laatste kan een genetische modificatie ervoor zorgen dat mannelijke eieren te herkennen zijn dankzij oplichtend eiwit.

Minister Gerda Verburg (CDA) geeft aan dat van de voorgestelde alternatieven nog niet is uitgezocht of zij 'technisch haalbaar' zijn. Ook is de diervriendelijkheid van de alternatieven nog niet vastgesteld. De minister heeft de Animal Sciences Group, de club die ook de alternatieven heeft voorgesteld, gevraagd vervolgonderzoek te doen. Het is niet bekend wanneer de resultaten hiervan worden verwacht.

Vrouw bekent doden man en dochter in Badhoevedorp

De 63-jarige vrouw die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar man en dochter in Badhoevedorp, heeft bekend beiden te hebben omgebracht. Dat heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De vrouw zou tot haar daad zijn gekomen door psychische problemen.

Begin vorige maand stuitten agenten in de woning van de vrouw aan de Prins Clauslaan in Badhoevedorp op de lichamen van de 61-jarige echtgenoot en hun 22-jarige dochter. De vrouw zou ze hebben omgebracht met een bijl. Vervolgens probeerde ze zelfmoord te plegen door met haar auto in Overveen tegen een boom te rijden. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht.

De rechtbank heeft inmiddels bepaald dat de vrouw nog zeker negentig dagen in voorlopige hechtenis blijft.

FIFA 09 breekt verkooprecords

Afgelopen week lag FIFA 09 in de winkels, in Groot-Brittannië heeft de game het geschopt tot grootste launch ooit van een FIFA-game. Verkopen zijn vergeleken met vorig jaar 37.5% gestegen. Voorheen stond Star Wars: The Force Unleashed nog bovenaan in GB, maar deze laat FIFA 09 dus achter zich. De Xbox 360 versie van de game is het meest verkocht met 42%, daarna de PS3 versie met 40%, gevolgd door de PS2 met 11% en de PSP met 3%. Of de game echt zo goed is als dit bericht doet vermoeden lees je binnenkort in de FIFA 09 review op FOK!games.



Politie ontmantelt valsemunterij in Den Haag

De politie heeft gisterochtend een valsemunterij in Den Haag ontmanteld. Bij de twee invallen werden een 23-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Den Haag opgepakt, melden het Openbaar Ministerie en Europol, de organisatie van de Europese Unie om vervalsing van eurobiljetten tegen te gaan.

Bij één locatie werden onder meer een drukpers en printmachines voor het vervaardigen van valse 50 eurobiljetten in beslaggenomen. Op de andere locatie, die volgens Europol in het verleden werd gebruikt voor het printen van de biljetten, werd nu een kleine wietplantage gevonden. De planten zijn ook meegenomen.

Agenten van Europol waren op uitnodiging van de Nederlandse politie ook ter plaatse. De biljetten waren volgens Europol van middelmatige kwaliteit. Ze werden vooral in het zuiden van Nederland ingewisseld.

Aan de invallen ging drie maanden onderzoek door de politie vooraf. Die was getipt door Europol. Het was de eerste keer dat de EU-afdeling gebruik maakte van het recht om een land binnen de Europese Unie om een onderzoek te vragen. Dat recht heeft Europol sinds vorig jaar. Tot die tijd was de organisatie er alleen om politiekorpsen beter samen te laten werken en kennis te verschaffen.

Directeur van Europol Max-Peter Ratzel spreekt van een succes dat het nut van de nieuwe regels voor Europol bewijst. Het Openbaar Ministerie, dat het politieonderzoek leidde, zegt ook tevreden te zijn met de samenwerking met Europol. "Het is nog afwachten of dit leidt tot een veroordeling, maar wij denken van wel. Tot nu toe liep de samenwerking goed."

Europol zei in juli nog dat vals geld vooral op de Balkan, in Italië en Zuid-Amerika wordt gemaakt. Het Korps Landelijke Politiediensten liet toen weten dat in Nederland geen onderzoeken naar valsemunters lopen.

Ook bleek toen dat het aantal onderschepte valse eurobiljetten in Nederland de eerste zes maanden van het jaar voor de derde keer op rij is toegenomen. De toename was volgens De Nederlandsche Bank wel minder sterk dan vorig jaar. In het eerste halfjaar werden 24.947 valse eurobiljetten uit de roulatie gehaald. In de tweede helft van vorig jaar waren dat er nog 19.955.


Politie ontmantelt valsemunterij in Den Haag  (foto: DAG)

Arend Langenberg weer aan de slag

Arend Langenberg mag weer aan het werk. De 59-jarige nieuwslezer met de bekende stem kreeg eerder dit jaar te horen dat hij een gezwel bij zijn spijsverteringsorgaan had en een kwaadaardige tumor in zijn endeldarm. De 59-jarige nieuwslezer van Sky Radio hoopte na een operatie snel weer aan het werk te kunnen, maar kreeg te kampen met complicaties. "Ik heb september geroepen", zei hij gisteren in RTL Boulevard. "Maar dat was iets te voorbarig".

Langenberg is inmiddels hersteld. "Gelukkig heb ik positieve signalen uit het ziekenhuis mogen ontvangen", stelde hij. "Daar ben ik blij mee". De voice-over gaat eerst van een vakantie genieten en zal daarna weer teksten voor diverse programma's inspreken, waaronder 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever'. "Vanaf nu kijk ik met veel begeerte weer naar de toekomst."

Langenberg begon zijn carrière in de jaren zeventig bij Radio Veronica. Naast zijn werk als nieuwslezer voor Sky Radio spreekt hij voice-overs in voor tv-programma's en reclames.

Voedselhulp aan Somalië dreigt stil te vallen

De voedselhulp aan Somalië komt nog deze maand helemaal stil te liggen als het Canadese fregat dat de leveringen van voedsel aan het land escorteert niet snel wordt afgelost. Dat heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, gisteren gezegd.

De Canadezen begeleiden schepen met voedsel naar Somalië, maar hun inzet eindigt op 23 oktober. Geen enkel land heeft tot nu toe aangeboden de beschermingstaak van Canada over te nemen. "Zonder escorte komen die schepen niet aan. Zonder die hulp zullen meer mensen sterven", zei Ban.

De Veiligheidsraad van de VN riep dinsdag in een resolutie alle landen die belang hebben bij de veiligheid van de kust voor Somalië op om marineschepen en gevechtsvliegtuigen naar de regio te sturen. De Verenigde Staten en een aantal lidstaten van de Europese Unie hebben al marineschepen en vliegtuigen ingezet om schepen te beschermen tegen piraterij. Maar, zei Ban, alleen Frankrijk, Canada, Denemarken en Nederland hebben schepen ingezet om de leveringen van het Wereldvoedselprogramma te escorteren. Die leveringen voeden negentig procent van de drie miljoen Somaliërs die dreigen te verhongeren.

Amsterdamse diefjes gekocht in Roemenië

Roemeense bendes werven in hun thuisland jongeren om in Nederland te zakkenrollen. Onder leiding van een volwassene moeten de kruimeldieven driehonderd euro per dag ophalen. Dat verklaarde fraude-expert Frank Engelsman gisteren in het AT5-programmam Blauw.

Engelsman schat dat er in Amsterdam ongeveer achthonderd wonen. De kinderen zouden in Roemenië van hun ouders worden gekocht voor zo'n dertig- tot veertigduizend euro per kind.

Rijk betaalt schadeclaims schoolboeken niet

Staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) is niet van plan om garant te staan voor eventuele schadeclaims die voortkomen uit de invoering van gratis schoolboeken. Dat zei de staatssecretaris gisteren tijdens een spoeddebat over de kwestie.

De gratis schoolboeken moeten Europees worden aanbesteed. Veel scholen weten zich echter gebonden aan langlopende contracten met de leveranciers van schoolboeken. En er dreigen claims van vele miljoenen als scholen die contracten voortijdig willen ontbinden. De gratis schoolboeken worden vanaf volgend schooljaar ingevoerd. Reden voor D66 om de bewindsvrouw te ontbieden in de Kamer.

De oppositiepartijen pleitten er tijdens het debat voor om de invoering van de gratis schoolboeken alsnog te staken. "Stop ermee, stop ermee, stop ermee", zei Alexander Pechtold (D66). "Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Bevrijd de scholen van deze ellende", zei Jasper van Dijk (SP). "De VVD vindt dat we ermee moeten ophouden", schaarde Halbe Zijlstra (VVD) zich bij zijn collega's.

Mocht de bewindsvrouw de invoering toch willen doorzetten, dan zou een jaar uitstel wellicht soelaas bieden om de contractuele problemen op te lossen, meende Pechtold. De staatssecretaris zou daarnaast moeten garanderen dat de scholen niet de rekening krijgen gepresenteerd voor mogelijke extra kosten.

Van Bijsterveldt weigerde dit. Zij wees er op dat het slechts om een beperkt aantal scholen gaat. Het merendeel is in staat om de contracten tussentijds te beëindigen zonder negatieve financiële gevolgen. Daarnaast heeft iedere school al een tegemoetkoming van tienduizend euro ontvangen om de invoeringskosten te compenseren. De staatssecretaris riep de schooldirecties op om rond de tafel te gaan zitten met hun leveranciers om tot een goede oplossing te komen.

De bewindsvrouw werd gesteund door de coalitiepartijen. De PvdA hield nog wel een slag om de arm. Marianne Besselink (PvdA) wil dat eerst de problemen worden geïnventariseerd door de staatssecretaris. Pas na de kerst -als de inventarisatie er ligt- moet Van Bijsterveldt een definitief besluit nemen of het verantwoord is om door te gaan met de invoering van de gratis schoolboeken. Als blijkt dat scholen in een 'onmogelijke positie' komen, is voor de PvdA 'de maat vol', aldus Besselink.

Het besluit om gratis schoolboeken in te voeren vloeit voor uit het regeerakkoord. In de Tweede Kamer steunt verder geen enkele partij dit plan.


Rijk betaalt schadeclaims schoolboeken niet  (foto: DAG)

Mokerslag voor Amerikaanse aandelenbeurzen

Wall Street beleefde gisteren een gitzwarte handelsdag, met verliezen van meer dan 5% voor de belangrijkste indices. Uitspraken van Fed-voorzitter Bernanke en president Bush versterkten de angst dat de crisis in de financiële sector de groei van de wereldeconomie voor lange tijd zal afremmen. Bank of America en Morgan Stanley kregen rake klappen, evenals autoproducent Ford.

De Dow Jones-index eindigde 5,1% lager op 9.447,11 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 5,7% tot 996,23 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 5,8% afstond tot 1.754,88 punten.

Indices daalden voor de vijfde handelssessie op rij. Ben Bernanke, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, stelde dat de vooruitzichten voor economische groei zijn verslechterd. Bush zei kort daarop dat het nog enige tijd kan duren voor het effect van het reddingplan merkbaar wordt.

Stilletjes hoopten beleggers eigenlijk op een renteverlaging, maar Bernanke kwam daaraan niet tegemoet.

Van een andere maatregel om de kredietmarkt te ontdooien was de markt niet onder de indruk. De Federal Reserve kondigde aan om driemaandse, door activa gedekte zakelijke leningen te willen kopen.

Morgan Stanley (-24,9%) kelderde op speculatie dat de overeenkomst met Mitsubishi UFJ Financial Group mogelijk niet doorgaat. De Japanse bank zou $9 miljard in de Morgan Stanley willen pompen in ruil voor een 9,9%-belang.

Bank of America (-25,4%) werd hard gestraft voor teleurstellende kwartaalcijfers. De winst in het derde kwartaal viel terug naar $1,2 miljard, een daling van 68%. Als oorzaak noemde het financiële concern de verslechterde kredietmarkten en hogere afschrijvingen op credit cards.

Het aandeel van autobouwer Ford verloor 20,9% tot $2,92, het laagste niveau in 23 jaar.

Volgens analisten raken investeerder in toenemende mate bezorgd over de liquiditeitspositie van het bedrijf en de Europese activiteiten.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.