OV-chipkaart gaat het dubbele kosten

De kosten van de OV-chipkaart lopen volledig uit de hand. Dat schrijft het AD vandaag op basis van een nog vertrouwelijk advies. Bovenop de geraamde 250 miljoen euro komt nu al honderd miljoen, schrijft de krant, onder meer vanwege haperende toegangspoortjes en het rumoer over de beveiliging van de pas.

Een commissie onder leiding van Anne Willem Kist, oud-bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten, voorziet bovendien jaarlijks 18 miljoen euro aan tegenvallers tot en met 2017. De commissie wil 'vastberaden' doorgaan met de invoering, omdat de kosten van het systeem anders alleen maar hoger worden.

Kist wijst de beschuldigende vinger vooral naar de vervoersbedrijven, zoals de NS, GVB in Amsterdam, RET in Rotterdam en HTM in Den Haag. De organisatie en het onderling overleg zouden sterk moeten verbeteren. De commissie waarschuwt volgens het ochtendblad voor een mengsel van incidenten die gebrekkig worden afgehandeld, media-aandacht en politieke bemoeienis. "Zo'n samenloop kan explosief zijn en de klantacceptatie verder reduceren."

Een aantal consumentenorganisaties waaronder de Consumentenbond, reizigersorganisatie Rover en de ANWB, pleitte er eind vorige maand nog voor de invoering van de OV-chipkaart op te schorten. De organisaties stapten uit het overleg met staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie), omdat zij er geen vertrouwen meer in hebben dat het nog goed gaat komen met de kaart. De gemeente Rotterdam wil de strippenkaart eind januari afschaffen.


OV-chipkaart gaat het dubbele kosten  (foto: DAG)