Rondom Tien
Voortaan om de week op dinsdag: BAKOENIN!
Ik had gisteravond de bewerkte vakantiefilm, die ik van een fietsreis langs de Rhône had gemaakt, bekeken.
Het was kwart voor twee 's nachts en ik wilde nog een drankje nemen en dan naar bed, maar om de tijd te doden zette ik Nederland twee op, waarop net de herhaling van het programma Rondom Tien begon. Ik keek dus rondom twee naar Rondom Tien.
Ik had dat programma nog nooit eerder bekeken, want ik kijk al naar andere actualiteitenprogramma's en daarin komen meestal ook al dezelfde mensen aan bod en het gaat ook meestal over dezelfde onderwerpen. Ik dacht dat er een programmacoördinator was in Hilversum, maar die zal wel op andere dingen letten.
Ik denk ook niet dat ik nog eens zal kijken.
Er kwam een presentator met een dikke, beslagen bril in beeld, die volgens mij ook nog doof is, want hij moest regelmatig naar het publiek buigen om te verstaan wat er gezegd werd.
Niet dat wat er gezegd werd erg interessant was, maar hij moest er natuurlijk wel op kunnen reageren.
Het ging, hoe kan het ook anders, over de overname van Fortis Nederland en ABN AMRO door de Nederlandse regering.
Als eerste kwam een man aan het woord met ongeveer het intelligentieniveau van Kelly uit Big Brother.
De man was in Italië op vakantie en had daar een Financial Times gekocht. Daarin had hij gelezen over de problemen bij Fortis en omdat hij zijn spaargeld bij ABN AMRO op een rekening had staan, had hij zijn vakantie onderbroken en was zo snel mogelijk terug naar Nederland gereisd, de gek.
Ik verbaasde me over het feit dat iemand, die op vakantie is in een land met een prachtige natuur, heerlijk eten en een schat aan cultuur een Financial Times koopt. Als je dan al een krant koopt, koop dan een gewone Nederlandse krant voor het nieuws. Maar beter van niet, want meestal is in het buitenland alleen de Telegraaf te krijgen en die koop ik alleen als ik geen toiletpapier bij me heb en er ook in het hotel geen wc rol hangt..
Blijkbaar vertrouwde de man ook de Telegraaf niet, terwijl de Telegraaf toch een behoorlijk groot financieel gedeelte heeft.
Het kan natuurlijk zijn dat de man zelf in de financiële sector werkt, maar hij kwam op mij eerder over als iemand die door de sociale werkplaats wordt uitgezonden om de parken en plantsoenen een beetje netjes te houden. Niets ten nadele van die mensen, maar ik zie ze zelden met een Financial Times.
Nog meer verbaasde mij zijn actie toen de beslagen, dove bril aan hem vroeg of hij zijn geld al van zijn rekening had gehaald en bij een andere bank had ondergebracht. Daarop vertelde de lul, dat hij dat nog niet had gedaan omdat hij eerst even de kat uit de boom wilde kijken.
Ik krijg de laatste tijd steeds minder de indruk dat het met het niveau van de gemiddelde Nederlander nog goed gaat als ik naar ondertitels bij films kijk, of brieven lees van instanties, of op profielen van mensen op internet kijk, of de reclame op televisie zie, maar dat we zo diep waren gezonken dat had ik toch niet durven vermoeden.
Of er in Italië geen bomen zijn om een kat uit te kijken. Sterker nog. Ik heb zelf in Umbrië meegemaakt dat er op de camping een kat in de boom zat en omdat die er met geen mogelijkheid uit wilde; toen heb ik hem geprobeerd er uit te kijken.
Zo'n actie komt op mij over alsof je op je werk in de krant leest dat drie van de vier vrouwen vreemd gaan en je dan meteen naar huis gaat om te kijken of de jouwe niet met een ander in bed ligt, maar dat je dan eerst op de stoep gaat zitten wachten of die man in zijn blote reet naar buiten komt.
Na de confrontatie met deze man dacht ik dat het misschien verder met het programma wel mee zou vallen totdat de dove presentator het woord richtte tot een van onze volksvertegenwoordigers om duidelijkheid te krijgen met betrekking tot de eventuele risico's die spaarders liepen bij Fortis en ABN AMRO na de overname door de Nederlandse regering.
Voor de beantwoording van die vraag had men bij de NCRV Fred Teeven uitgenodigd.
DE financiële specialist van de VVD blijkt nu dus.
Ik dacht altijd dat hij officier van justitie was geweest en dat hij een HAVO-opleiding had gehad en een opleiding tot controleur bij de belastingen en dat hij in de avonduren notarieel recht had gestudeerd.
Ik had de goede man dan ook wel eens bij andere actualiteitsprogramma's gezien maar dan ging het bijvoorbeeld over Nathalie Holloway en niet om het spaargeld van de burgers. Maar het kan natuurlijk zijn dat de NCRV gedacht heeft dat het spaargeld bij de ABN AMRO en Fortis ook wel eens zou kunnen verdwijnen en dat men Fred daarom heeft uitgenodigd vanwege zijn ervaring met verdwijningen.
Fred kon zich de bezorgdheid van de spaarders wel indenken maar vond de ABN AMRO een betrouwbare bank.
Dat antwoord maakte grote indruk op mij. Gelukkig. Ik kon met een gerust hart naar bed. Fred had een hele belangrijke uitspraak gedaan waaruit bleek wat voor een enorm financieel inzicht hij had.
Ik heb vanmorgen nog even gekeken op internet en inderdaad stond al mijn spaargeld nog gewoon op de rekening bij de ABN AMRO.