Principeakkoord EU over garantie spaartegoeden

Redactie
Ministers van Financiën van de eurolanden hebben maandag een principeakkoord bereikt over het instellen van een garantie op spaartegoeden in de EU voor een bedrag van ongeveer 40.000 euro. Dat hebben bronnen rond de onderhandelingen gemeld.

De Spaanse minister van Financiën Pedro Solbes noemde geen bedrag, maar stelde wel dat de ministers het eens zijn over het "substantieel verhogen" van het bedrag van de garantie op spaartegoeden.

De euroministers overlegden gisteren in Luxemburg onder meer over nieuwe spelregels voor de spaargeldgaranties. Een besluit volgt vandaag in EU-beraad met ministers van Financiën van alle 27 EU-landen.

De EU-landen duikelden de afgelopen dagen over elkaar heen om de spaargaranties te verhogen voor de banken in hun eigen land. De landen probeerden zo ieder voor zichzelf het vertrouwen van de spaarders te vergroten, om te voorkomen dat mensen massaal hun geld opnemen. In Nederland geeft De Nederlandsche Bank (DNB) tot 38.000 euro garantie per spaarrekening mocht een bank failliet gaan.