Steun voor boete bij overtreden rookverbod

De Tweede Kamer is voor het uitdelen van boetes voor het overtreden van het rookverbod in de horeca. Dat bleek dinsdag tijdens een spoeddebat met minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). Het rookverbod in de horeca ging in op 1 juli. Reden voor de invoering was de gezondheid van medewerkers in de horeca. Die zouden schade oplopen door passief meeroken.

De eerste maanden na het ingaan van het verbod legden controleurs alleen waarschuwingen op. Sinds 1 oktober leggen controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij een overtreding van het rookverbod echter direct een boete op. De PVV eiste dinsdag dat horecaondernemers bij overtreding van het verbod eerst een waarschuwing zouden krijgen. Minister Klink had dat volgens PVV-Kamerlid Fleur Agema toegezegd voor de maatregel van kracht werd. De PVV was altijd tegen het rookverbod.

De VVD is niet tegen het rookverbod, maar vreest wel oneerlijke concurrentie tussen horecaondernemers. Kleine cafés zouden niet kunnen concurreren met grotere omdat die geen ruimte hebben voor een aparte rookruimte. VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra wil daarom wachten met het opleggen van boetes totdat er onderzoek is gedaan naar de gevolgen van het verbod voor de omzet van de kleine ondernemers. Klink wees die suggestie van de hand. "Als we niet goed handhaven, krijgen we geen goede cijfers over de effecten van het verbod."

Klink wees erop dat waarschuwingen nodig zijn om horecaondernemers voor te lichten. Volgens hem is dat niet nodig voor kroegeigenaren die 'uitdagend en moedwillig' het verbod overtreden. "Het niet opleggen van een boete aan iemand die opzichtig de regels overtreedt, zou een beetje getuigen van slappe knieën." Tegen welwillende horecaondernemers wordt volgens de minister proportioneel opgetreden. "Maar we sturen er geen soldaten op af en delen geen dikke prenten uit."

De PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA zijn voorstander van het rookverbod en steunen het beleid van de minister, ook het uitdelen van boetes. "Gezondheid gaat boven alles", beargumenteerde PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester haar standpunt.