Veel woningen zijn niet brandveilig

Michel (OA)

Het Instituut voor Fysieke Veiligheid Nibra waarschuwt voor de brandveiligheid van honderdduizenden woningen. Het gaat zowel om nieuwbouw als oude huizen, waarbij de scheidingsmuur tussen twee woningen niet voldoende brandwerend is.

Doordat de muur niet doorloopt tot aan het plafond, kan het vuur zich in het geval van brand snel verspreiden onder de daken. De brand in Zaandam, waarbij afgelopen weekend tien woningen uitbrandden, en de brand in Hoofddorp afgelopen augustus, konden zich ook op deze manier snel verspreiden.

Scheidingsmuren moeten volgens de wettelijke norm een uur brandwerend zijn bij nieuwbouwwoningen en twintig minuten bij bestaande huizen. Het ministerie van VROM waarschuwde in 2006 al voor de brandveiligheid bij voornamelijk woningen met platte daken, of daken met een lage punt. Minister Dekker haaste zich daarna wel te zeggen dat het aantal branden in deze woningen niet hoger is dan in brandveilige woningen.

Volgens Lex Schruijer van Nibra is brandveiligheid momenteel niet de grootste zorg. "Momenteel gaat alle aandacht uit naar klimaat, energiebesparing en ventilatiesystemen in woningen. Brandveiligheid komt op een tweede plan." Hij zegt verder dat de verantwoordelijkheid voor brandveiligheid bij de eigenaar of verhuurder ligt. Woningcorporaties geven er voorlopig nog geen voorrang aan. Corporatievereniging Aedes laat weten de constructies aan te passen tijdens groot onderhoud, maar dat kan soms wel even duren.