Zaak tegen Lucia de B. heropend

De strafzaak tegen de Haagse verpleegster Lucia de B. wordt heropend. Dat heeft de Hoge Raad in Den Haag vandaag bepaald. De B. werd in 2004 tot levenslang veroordeeld voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten en drie pogingen tot moord tussen 1997 en 2001.

Advocaat-generaal Geert Knigge diende in juni een verzoek in bij de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten beoordelen. Uit onderzoek bleek in april dat het bewijs voor een van de moorden die De B. zou hebben gepleegd geen standhoudt. De Commissie Evaluatie Afgesloten Strafzaken concludeerde in oktober vorig jaar dat er in de strafzaak fundamentele fouten waren gemaakt. De Hoge Raad vroeg daarop advies aan deskundigen over de noodzaak de zaak te heropenen.

Het bewijs voor een van de moorden die De B. heeft zou hebben gepleegd, houdt geen stand. De verpleegster zou een patiëntje hebben vergiftigd met digoxine, maar een natuurlijke dood wordt niet uitgesloten. Volgens onderzoek was er wel digoxine in het lichaam van de baby aanwezig, maar heeft dat niet per se bijgedragen aan het overlijden. Deze uitkomst kan volgens de raad niet los worden gezien van de overige uitkomsten van het onderzoek.

De B. was naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek sinds begin april op vrije voeten. In juni schortte de Hoge Raad haar straf op zolang het verzoek de zaak te herzien in behandeling was.

De Hoge Raad heeft de zaak doorverwezen naar het gerechtshof in Arnhem. Die behandelt de zaak opnieuw en zal ook nieuwe onderzoeken verrichten. Het hof kan eerdere veroordelingen handhaven of vernietigen. De B. wordt ook nog verdacht van vermogens- en valsheidsdelicten. Het hof doet daar ook uitspraak over.

 

Lucia de B.

Lucia de B.