Spoeddebat over handhaving rookverbod

De Tweede Kamer buigt zich voor de eerste keer over het rookverbod sinds de invoering. In een spoeddebat willen VVD en Partij voor de Vrijheid weten waarom toezichthouder VWA sinds vorige week meteen boetes uitdeelt.

Van de cafébazen die een waarschuwing hebben gehad voor het overtreden van het rookverbod doet de helft niets om een boete te ontlopen. Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit maandag. De toezichthouder deelt daarom sinds woensdag boetes uit.

Het rookverbod wordt drie maanden na uitvoering in 95 procent van de 6742 bezochte horecabedrijven nageleefd. Van de bezochte cafés bleek een kwart zich niet aan de regels te houden. Bij tien procent wordt het rookverbod volgens de VWA bewust overtreden. De autoriteit zegt deze cafés sinds half september scherper in de gaten te houden. Vorige week zijn 22 boetes uitgedeeld. Het totaal ligt nu op vijftig.

De VWA kan ook een compleet stadscentrum controleren. Bij zo'n actie in Zaandam werden vorige week dertien inspecties uitgevoerd en acht boetes uitgedeeld. Ook in Amersfoort kregen kroegbazen bezoek. Hier waren alle cafés rookvrij.


Foto bij: Spoeddebat over handhaving rookverbod  (foto: DAG)