Cel voor medeplegen dodelijke overval avondwinkel

De rechtbank in Amsterdam heeft vandaag de 21-jarige Khadim D. veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het medeplegen van een overval op de Amstelveense avondwinkel Car Check.

Daarbij werd de 62-jarige medewerker Huib Krooder doodgestoken. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar celstraf geëist tegen D. De officier van justitie hechtte geen geloof aan zijn beweringen dat hij niet wist dat zijn 16-jarige vriend van plan was de zaak te overvallen. Hij had namelijk eerder tot twee keer toe een bekennende verklaring afgelegd, die hij later weer introk. Ook de rechtbank heeft vastgehouden aan zijn bekentenissen.

De 16-jarige hoofdverdachte kreeg onlangs 3 jaar cel en tbs met dwangverpleging, een straf volgens het volwassenenstrafrecht. Hij stak Krooder op 9 augustus vorig jaar met een mes in de borststreek, met de dood als gevolg. Dat deed hij tijdens een worsteling met de avondwinkelier, die ontstond toen Krooder niet zomaar het geld wilde overhandigen. D. wachtte buiten de avondwinkel op een scooter op zijn kompaan. Toen zijn vriend onder het bloed kwam aanrennen, startte hij de bromfiets en reden ze vol gas weg.