FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 8 juni 2008

Webber: "Coulthard had een betere strategie"

Voor Mark Webber was het weekend om snel te vergeten. De Red Bull-coureur die zich als tiende kwalificeerde voor de race had een verkeerde strategie en eindigde uiteindelijk als twaalfde. Zijn Schotse teamgenoot David Coulthard finishte op een derde positie.

De AustraliŽr die op een twee stopstrategie stond erkent dat Coulthard een betere ťťn-stop had. "Ik zat op een twee stops strategie en David op een ťťn-stop-strategie. Na de gebeurtenissen in de kwalificatie heb ik mij gewoon niet meer kunnen herstellen. David heeft echter veel punten gescoord voor ons team, dus dat is erg goed."

Webber schoot aan het einde van de tweede kwalificatiesessie van de baan, waardoor hij de derde sessie aan zich voorbij zag gaan. Ook een spin in de laatste ronde van race zorgde voor een weekend om snel te vergeten voor de Red Bull-coureur.

Materazzi mogelijk toch in de basis

De lege plek die Fabio Cannovaro achterliet nadat bekend werd dat hij door een blessure niet mee kan doen aan het EK, leek opgevuld te gaan worden door Giorgio Chiellini. Bondscoach Roberto Donadoni denkt er, volgens de Italiaanse media, nu echter toch over na om Marco Materazzi op te stellen.

Chiellini, verdediger van Juventus, liet op de afgelopen trainingen namelijk niet echt een goede indruk achter en dit bracht Donadoni aan het twijfelen.

Wie het uiteindelijk mag worden zal het centrum van de verdediging vormen samen met Andrea Barzagli.

Inbreker verliest portefeuille

Een onfortuinlijke inbreker in Brunssum had gisternacht zo'n haast om weg te komen uit een woning dat hij zijn portefeuille verloor. Daarin zat ook zijn identiteitsbewijs. Het kostte de politie dan ook weinig moeite hem op te pakken.

De 25-jarige man uit Brunssum had volgens de politie bij de inbraak een aantal mobiele telefoons buitgemaakt. Hij werd echter betrapt door de 59-jarige bewoonster, die wakker geworden was. Bij zijn overhaaste vertrek verloor hij zijn papieren, en daarmee zijn vrijheid.

Vink gaat recordboeken in

Het EK is nog maar net begonnen en de Nederlandse scheidsrechter Pieter Vink gaat direct al de recordboeken in. Vink gaf in het duel tussen Oostenrijk en KroatiŽ de snelste penalty ooit.

Nog nooit floot een scheidsrechter tijdens het EK voetbal zo snel voor een strafschop. Over de juistheid van deze beslissing bestaat geen twijfel want er was duidelijk zichtbaar dat Ivica Olić werd neergelegd door de Oostenrijker René Aufhauser.

Lesbische seks in voetgangerszone

In de Duitse stad Krefeld hebben gisterochtend twee naakte, dronken lesbiennes aan orale seks gedaan in de voetgangerszone. Zij lieten zich niet van hun liefdesspel afleiden door de belangstelling van het winkelende publiek.

Agenten die erbij waren gehaald, werden onthaald op obscene gebaren, aldus de politie vandaag. De twee vrouwen van 29 en 40 jaar oud probeerden nog op blote voeten over een auto te lopen om te ontkomen, maar werden uiteindelijk ingerekend en naar een politiecel gebracht. De politie van Krefeld, in de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, verspreidde het persbericht over het incident onder de kop: Sex in the city.

Posthuma winnaar in Luxemburg

Joost Posthuma is winnaar geworden van de Ronde van Luxemburg. In de laatste etappe kwam zijn leiderstrui niet meer in gevaar. Uiteindelijk hield de Raborenner in het eindklassement ťťn seconde voorsprong over op de Zwitser Michael Albasini.
Albasini wist gisteren in de etappe naar Diekirch Posthuma nog te kloppen in een sprint-ŗ-deux, maar hield zich vandaag rustig. Ook Frank Schleck, die als derde eindigde in de rittenkoers van het Groothertogdom, wist Posthuma niet meer van zijn troon te stoten. Voor de HengeloŽr is het de tweede eindoverwinning in een rittenkoers dit jaar. Eerder al wist hij de Driedaagse De Panne te winnen. Posthuma na afloop: "Deze ronde was echt een doel voor me. Lastig parcours, goede renners. Heerlijk dat het dan zo loopt. En dat ik met ťťn seconde verschil win, daar hoor je later niemand meer over".

Friezin maakt nachtelijk uitstapje met sabel

Een 44-jarige vrouw uit het Friese Drachten die rond liep met een sabel is afgelopen nacht aangehouden door de politie. Ze verklaarde op het politiebureau dat ze er niet bij stil gestaan had dat het verboden is om met een sabel op de openbare weg rond te lopen.

De vrouw werd rond 3.50 uur aangehouden op de Noordkade in haar woonplaats. Iemand anders had bij de politie melding gedaan van de een rondstruinend persoon met een sabel. Het wapen, dat de vrouw eerder die dag op een rommelmarkt kocht, is door de politie in beslag genomen.

Met dank aan zyx1981 voor de submit.

Weer valkuil ontdekt in Heldense bossen

Vanochtend werd in de Heldense bossen opnieuw een valkuil ontdekt. In de valkuil, van ongeveer één meter diep en zestig centimeter breed, bevond zich een betonnen blok met zo’n twintig metalen pinnen. Dit is de derde valkuil met zo’n blok die in korte tijd gevonden is.

Op het pad zou een atletiekloop gehouden worden. De valkuil werd rond 08.30 uur ontdekt toen een medewerker van een atletiekvereniging in de kuil stapte. Hij raakte daardoor lichtgewond. De atletiekvereniging was op dat moment bezig een route uit te stippelen. De politie werd na de vondst direct ingeschakeld.

De kuil was gegraven in een pad waar veel wandelaars, wielrenners, motorcrossers en ruiters gebruik van maken. Volgens de politie is het een vrij recent gegraven kuil. "Als de kuil even oud was als de vorige kuilen dan was die al lang gevonden op zo'n druk pad", aldus een woordvoerder van de politie.


In maart en april van dit jaar werden er verscheidene valkuilen aangetroffen, waarvan in twee een betonnen blok met pinnen zat. Eén man raakte door een van die valkuilen gewond.

Wie de dader en wat zijn motief is, is nog een groot raadsel. De zaak krijgt van de politie een hoge prioriteit, vanwege het grote risico dat er eventuele toekomstige slachtoffers vallen. De kuil moet ’s nachts gegraven zijn. Waarschijnlijk heeft niemand het dan ook gezien. Cameratoezicht of extra patrouilles hebben volgens de politie weinig nut omdat het betreffende gebied erg groot is. Bezoekers van het bos hebben het advies gekregen extra goed uit te kijken voor eventuele valkuilen.

Met dank aan tmfdechef voor de submit.

EK: Uitslagen poule B

Vanavond kwam poule B voor het eerst in actie op Euro2008. Gastland Oostenrijk, Kroatië, Duitsland en Polen speelden vandaag hun eerste duels. Hieronder vind je de uitslagen en een kort verslag van de wedstrijden.

Oostenrijk - Kroatië

De wedstrijd begon slecht voor gastland Oostenrijk. Al in de derde minuut begaat Aufhauser een overtreding in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink kon niets anders dan naar de stip wijzen. Pogatetz (Oostenrijk) kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen op de arbitrage. De penalty werd door Modric onberispelijk ingeschoten waardoor Kroatië al vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen.

De vroege tegentreffer bracht het gastland enige tijd van slag, Oostenrijk had grote moeite de bal in de ploeg te houden, mede dankzij het korte en felle verdedigen van Kroatië. De eerste mogelijkheid voor Oostenrijk laat op zich wachten tot de achttiende minuut als Prödl van grote afstand op doel schiet, het schot ging echter ruim naast. Het spel van Oostenrijk bleef zich kenmerken door slordige passes en onsamenhangend spel. Desondanks wisten de Oostenrijkers in de drieëntwintigste minuut een tweede schietkans te creëren. Het schot mistte echter kracht en richting waardoor doelman Pletikosa zich niet hoefde in te spannen. Niet veel laer krijgen de Oostenrijkers een goede kopkans. Deze ging echter naast. Kroatië antwoordde met een snelle counter. Na een korte worsteling aan de achterlijn van Oostenrijk had Pogatetz het geluk dat arbiter Vink de gele kaart op zak hield.

Langzaam maar zeker wist Oostenrijk meer grip op de wedstrijd te krijgen. Ze wisten wat ruimte te creëren om aan te vallen echter zonder gevaarlijk te worden. Hierdoor ontstond er wat ruimte achterin bij de Oostenrijkers. Kroatië wist de ontstane ruimte in de vierendertigste minuut bijna te benutten. Het schot van Petric was echter onbesuisd en ging dan ook hoog over het Oostenrijkse doel. Oostenrijks eerste goede aanval vond plaats in de veertigste minuut. De voorzet werd echter weggewerkt door de Kroatische verdediging. In de eenenveertigste minuut kwam er een hoge Oostenrijkse voorzet op Standfest die echter net over het Kroatische doel kopte.

In de tweede helft probeerde Oostenrijk door te gaan waar ze de eerste helft geëindigd waren; het creëren van kansen. Kroatië liet Oostenrijk het spel maken en gaf daarmee het initiatief uit handen. In de vijfenvijftigste minuut volgde er een goede Oostenrijkse aanval over de rechtervleugel. De voorzet van Harnik was echter niet zuiver genoeg om Linz in stelling te brengen. Kroatië leek zich te beperken tot snelle counters bij Oostenrijks balverlies, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Doordat de Oostenrijkers druk moesten zetten kwam er echter wel ruimte voor counters.

Net nog twintig minuten te gaan begonnen de Oostenrijkers een offensief in te zetten. Beiden teams hadden inmiddels hun wisselspelers ingebracht. De Oostenrijkers kunnen druk uitoefenen en de Kroaten kunnen niets anders dan verdedigen. Zelfs counters waren in deze fase van de wedstrijd niet mogelijk. De druk van de Oostenrijkers leidde zelfs tot enkele kleine mogelijkheden, maar grote kansen leverde dit niet op. In de vijfentachtigste minuut is er een snelle en goede aanval van Oostenrijk. Het schot van invaller Korkmaz wordt echter gekeerd door doelman Petiklosa. De Kroaten beperken zich inmiddels tot verdedigen en tijdrekken. In de laatste minuten en de drie minuten blessuretijd probeerde Oostenrijk druk uit te oefenen. Dit resulteerde in een kans voor invaller Kienast. Hij komt echter niet bij de bal.

Karakteristieken

Oostenrijk - Kroatië 0-1
4’ Modric 0-1

Toeschouwers: 53.000
Scheidsrechter: Vink (NL)
Stadion: Ernst Hapel-stadion, Wenen
Gele kaart: Pogatetz, Säumel, Prödl (Oostenrijk), R. Kovac (Kroatië)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho, Prödl, Stranzl, Pogatetz, Standfest, Aufhauser, Ivanschitz, Säumel (Vastic / 61), Gercaliu (Korkmaz / 68), Harnik, Linz (Kienast / 74)

Kroatië: Pletikosa, Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar (Knezevic / 62), Olic (Vucojevic / 82), Petric (Budan / 71)


Duitsland - Polen
De wedstrijd begon goed voor de Polen, want het had na slecht ingrijpen van de Duitse keeper Lehmann in de eerste minuut al een kans via middenvelder Krzynówek. In de vierde minuut gaf Ballack een goede pass aan Klose die samen met Gómez voor de Poolse keeper opdook. Klose speelde de bal naar Gómez, maar deze gleed de bal naast. Na zestien minuten kreeg Duitsland een vrije trap genomen door Podolski aan de rechterkant van het veld, maar dat leverde geen gevaar op voor de Poolse verdediging.

In de twintigste minuut speelde Gómez de bal goed achter de Poolse verdediging richting de vrijstaande Klose die niet buitenspel stond. Klose zag Podolski vrij staan en Poldi miste dan ook niet, 1-0. Opvallend bij dit doelpunt was dat zowel Klose als Podolski geboren Polen zijn, maar nu voor Duitsland uitkomen.

In het vervolg van de eerste helft bleef Duitsland aanvallend de betere partij, al kwam Polen er via Łobodziński goed uit, maar zijn schot strandde in de handen van Lehmann. Polen probeerde Duitsland via Ballack te neutraliseren via Dudka en Lewandowski, maar slaagde daar niet in, omdat Duitsland met name via Lahm en Fritz aan de rechterkant gevaarlijk werd. Na vijfendertig minuten toch een goede kans voor de Polen, maar Żurawski schoot voorlangs. Even later kreeg Duitsland na een pass van Fritz een goede kans, maar Gómez schoot naast. In de blessuretijd van de eerste helft probeerde Lewandowski het nog van afstand, maar Lehmann kon de bal eenvoudig keren.

In de tweede helft bracht de Poolse coach Leo Beenhakker de onlangs genaturaliseerde Guerreiro in om de Poolse aanval te versterken. Duitsland zette echter meteen weer druk op de Poolse verdediging, echter kreeg Polen wat meer grip op de wedstrijd, maar tot echte kansen leidde dit in het begin van de tweede helft niet. Om in Die Mannschaft meer elan te brengen, bracht de Duitse bondscoach Löw Schweinsteiger in het veld. Pas na twaalf minuten in de tweede helft had Duitsland een fatsoenlijke aanval, maar Klose beging een overtreding in het strafschopgebied van de Polen.

Na tweeënzestig minuten werd Smolarek goed vrijgespeeld voor de Duitse keeper, maar hij werd buitenspel gegeven, hoewel hij op een lijn leek te staan met de laatste Duitse verdediger. Daarna probeerde Polen door te drukken, maar ook Duitsland kreeg in de negenenzestigste minuut via Ballack, maar Boruc redde goed op dat schot van de Duitse aanvoerder. Daarna scoorde Duitsland met enig fortuin een tweede doelpunt. Schweinsteiger was in het strafschopgebied zo lastig voor de Poolse verdediging, dat hij de bal in bezit kreeg. Hij legde de bal breed op Klose, maar deze kwam niet verder dan een mislukt schot. Podolski echter kon de bal daarna hard binnenschieten, 2-0.

Beenhakker nam daarna veel risico door een verdediger te wisselen en een extra aanvaller in te brengen. Echter was het Duitsland dat de regie van de wedstrijd in handen had en nog enkele mogelijkheden kreeg. Ook Polen kreeg in de slotfase nog een goede mogelijkheid via invaller Saganowski die een voorzet van de andere invaller Guerreiro recht tegen de handen van Lehmann kopte. De laatste kans van de wedstrijd was wederom voor Podolski dit ditmaal over schoot.

Karakteristieken

Duitsland - Polen
20’ Podolski 1-0
72’ Podolski 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Henning Øvrebø (Nor)
Stadion: Wörthersee Stadion, Klagenfurt
Gele kaart: Schweinsteiger (Duitsland), Smolarek, Lewandowski (Polen)

Opstellingen

Duitsland: Lehmann, Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen, Fritz (Schweinsteiger/55), Frings, Ballack, Podolski, Gómez (Hitzlsperger/75), Klose (Kurányi/90+1)

Polen: Boruc, Wasilewski, Żewłakow, Bąk, Golański (Saganowski/75), Łobodziński (Pizczek/65), Dudka, Żurawski (Guerreiro/46), Lewandowski, Krzynówek, Smolarek

Voor meer EK-nieuws kijk je op de FOK!EK pool!

Tussenstand FOK! EK Pool

Ook de eerste wedstrijden in poule B zijn gespeeld. KroatiŽ was met 0-1 te sterk voor Oostenrijk en Duitsland won met 2-0 van Polen. Dat betekent dat het tijd is voor een tussenstand in de FOK! EK Pool 2008.

We hebben na vandaag maar ťťn koploper; robski18. Hij wist tot en met vandaag 400 punten te verzamelen. Op de tweede plaats vinden we Tjirp met 345 punten. De derde plaats wordt gedeeld door Seus en FotzeH. Zij hebben tot op heden 340 punten weten te scoren.

De vierde plek wordt gedeeld door acht users. elzhhw, Nolius, Arcee, wafelijzer, Gerrittt, Doe_je_nix_aan, Delirious21 en creeperhaze scoorden allen 330 punten. Op de gedeelde vijfde plek staan Sack_Blabbath, drulovic en Frutsel. Zij scoorden alledrie 325 punten tot nu toe.

Bij de subleagues gaat BoF aan de leiding met 248 punten. Ze worden op de voet gevolgd door Waterdrinker met 245 punten. De derde plaats wordt bezet door Pronkjewail met 225 punten. De vierde plek is voor ShowChat met 198 punten. De top-5 wordt compleet gemaakt door Fryslan Boppe met 195 punten.

Morgen gaat de FOK! EK Pool verder met de groep waar ook Nederland zijn opwachting maakt. We wensen iedereen morgen veel plezier en succes met het Nederlands Elftal!

Uitslag Duitsland - Polen

Na KroatiŽ heeft ook Duitsland de eerste wedstrijd gewonnen in poule B. De Duitsers waren met 2-0 te sterk voor de Polen. Beide treffers kwamen op naam van Lukas Podolski. De aanvaller scoorde in de 20e en de 72e minuut. Hierdoor boekte Duitsland de eerste overwinning op een EK sinds 1996.

De wedstrijd begon goed voor de Polen, want het had na slecht ingrijpen van de Duitse keeper Lehmann in de eerste minuut al een kans via middenvelder Krzynůwek. In de vierde minuut gaf Ballack een goede pass aan Klose die samen met Gůmez voor de Poolse keeper opdook. Klose speelde de bal naar Gůmez, maar deze gleed de bal naast. Na zestien minuten kreeg Duitsland een vrije trap genomen door Podolski aan de rechterkant van het veld, maar dat leverde geen gevaar op voor de Poolse verdediging.

In de 20e minuut speelde Gůmez de bal goed achter de Poolse verdediging richting de vrijstaande Klose die niet buitenspel stond. Klose zag Podolski vrij staan en Poldi miste dan ook niet, 1-0. Opvallend bij dit doelpunt was dat zowel Klose als Podolski geboren Polen zijn, maar nu voor Duitsland uitkomen.

In het vervolg van de eerste helft bleef Duitsland aanvallend de betere partij, al kwam Polen er via Łobodziński goed uit, maar zijn schot strandde in de handen van Lehmann. Polen probeerde Duitsland via Ballack te neutraliseren via Dudka en Lewandowski, maar slaagde daar niet in, omdat Duitsland met name via Lahm en Fritz aan de rechterkant gevaarlijk werd. Na vijfendertig minuten toch een goede kans voor de Polen, maar Żurawski schoot voorlangs. Even later kreeg Duitsland na een pass van Fritz een goede kans, maar Gůmez schoot naast. In de blessuretijd van de eerste helft probeerde Lewandowski het nog van afstand, maar Lehmann kon de bal eenvoudig keren.

In de tweede helft bracht de Poolse coach Leo Beenhakker de onlangs genaturaliseerde Guerreiro in om de Poolse aanval te versterken. Duitsland zette echter meteen weer druk op de Poolse verdediging, echter kreeg Polen wat meer grip op de wedstrijd, maar tot echte kansen leidde dit in het begin van de tweede helft niet. Om in Die Mannschaft meer elan te brengen, bracht de Duitse bondscoach LŲw Schweinsteiger in het veld. Pas na twaalf minuten in de tweede helft had Duitsland een fatsoenlijke aanval, maar Klose beging een overtreding in het strafschopgebied van de Polen.

Na 62 minuten werd Smolarek goed vrijgespeeld voor de Duitse keeper, maar hij werd buitenspel gegeven, hoewel hij op een lijn leek te staan met de laatste Duitse verdediger. Daarna probeerde Polen door te drukken, maar ook Duitsland kreeg in de 69e minuut een kans via Ballack, maar Boruc redde goed op dat schot van de Duitse aanvoerder. Daarna scoorde Duitsland met enig fortuin een tweede doelpunt. Schweinsteiger was in het strafschopgebied zo lastig voor de Poolse verdediging, dat hij de bal in bezit kreeg. Hij legde de bal breed op Klose, maar deze kwam niet verder dan een mislukt schot. Podolski echter kon de bal daarna hard binnenschieten, 2-0.

Beenhakker nam daarna veel risico door een verdediger te wisselen en een extra aanvaller in te brengen. Echter was het Duitsland dat de regie van de wedstrijd in handen had en nog enkele mogelijkheden kreeg. Ook Polen kreeg in de slotfase nog een goede mogelijkheid via invaller Saganowski die een voorzet van de andere invaller Guerreiro recht tegen de handen van Lehmann kopte. De laatste kans van de wedstrijd was wederom voor Podolski dit ditmaal over schoot.


Karakteristieken

Duitsland - Polen
20’ Podolski 1-0
72’ Podolski 2-0

Toeschouwers: 30.000
Scheidsrechter: Henning ōvrebÝ (Nor)
Stadion: WŲrthersee Stadion, Klagenfurt
Gele kaart: Schweinsteiger (Duitsland), Smolarek, Lewandowski (Polen)

Opstellingen

Duitsland: Lehmann, Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen, Fritz (Schweinsteiger/55), Frings, Ballack, Podolski, Gůmez (Hitzlsperger/75), Klose (KurŠnyi/90+1)

Polen: Boruc, Wasilewski, Żewłakow, Bąk, Golański (Saganowski/75), Łobodziński (Pizczek/65), Dudka, Żurawski (Guerreiro/46), Lewandowski, Krzynůwek, Smolarek

[IndyCar] Uitslag Texas

Scott Dixon heeft de Bombardier Learjet 550k op de Texas Motor Speedway gewonnen. Hij profiteerde slechts ronden voor de finish van een fout van Marco Andretti, die vervolgens in een controversiŽle crash betrokken raakte.

De race kende een recordaantal gele vlaggen voor deze baan: tot acht maal toe moest de wedstrijd worden geneutraliseerd. De belangrijkste neutralisatie was de laatste: nadat Dixon Andretti had gepasseerd, werd deze aan de binnenkant ingehaald door Ryan Hunter-Reay. Hunter-Reay ging echter te laag en verloor de controle over het stuur. Hij nam Andretti mee in zijn crash, waarna de race finishte achter de pacecar.

De twee kemphanen waren het niet eens over de oorzaak van de crash. Andretti vond dat hij Hunter-Reay genoeg ruimte gaf in de bottom lane, maar volgens Hunter-Reay werd hij van de baan gedrukt. De crash was in elk geval zwaar en Andretti raakte lichtgewond aan zijn voet.

Helio Castroneves die het grootste deel van de wedstrijd aan de leiding had gereden, en Ryan Briscoe maakten het podium vol. Door zijn overwinning heeft Dixon nu 35 punten voorsprong in het kampioenschap.

De wedstrijd zorgde voor hernieuwde discussies binnen de IndyCarwereld over races die onder geel finishen. Er gaan steeds meer stemmen op om het green-white-checkered-systeem uit de NASCAR over te nemen: als een race onder geel dreigt te eindigen, wordt de wedstrijd verlengd, zodat er nog twee ronden op snelheid kunnen worden gereden. De naam komt van de kleur van de vlaggen die in de laatste ronden getoond worden: groen bij het herstarten na een neutralisatie, wit bij de start van de laatste ronde en geblokt bij de finish. Chip Ganassi is voorstander van zo'n systeem: "Voordat de finishvlag viel, liepen er al fans weg. Het is teleurstellend, ze komen om een show te zien en verdienen een goede finish."

Uitslag

poscoureurteamrondenachterstand/uitvalreden
1Scott Dixon Chip Ganassi228  
2Helio Castroneves Penske228 + 0,0479
3Ryan Briscoe Penske228 + 0,6652
4Dan Wheldon Chip Ganassi228 + 3,9652
5Tony Kanaan Andretti Green228 + 8,2776
6Hideki Mutoh Andretti Green228 + 13,3347
7Vitor Meira Panther227 + 1 ronde
8Buddy Rice Dreyer & Reinbold227 + 1 ronde
9Ed Carpenter Vision227 + 1 ronde
10Danica Patrick Andretti Green227 + 1 ronde
11Graham Rahal Newman/Haas/Lanigan227 + 1 ronde
12A,J, Foyt IV Vision226 + 2 ronden
13Will Power KV226 + 2 ronden
14EJ Viso HVM226 + 2 ronden
15Bruno Junqueira Dale Coyne226 + 2 ronden
16John Andretti Roth226 + 2 ronden
17Milka Duno Dreyer & Reinbold226 + 2 ronden
18Mario Moraes Dale Coyne223 + 5 ronden
19Marco Andretti Andretti Green222 crash
20Ryan Hunter-Reay Rahal Letterman222 crash
21Mario Dominguez Pacific Coast222 + 6 ronden
22Marty Roth Roth221 + 7 ronden
23Enrique Bernoldi Conquest210 crash
24Jaime Camara Conquest210 + 18 ronden
25Tomas Scheckter Luczo Dragon56 crash
26Oriol Servia KV47 crash
27Justin Wilson Newman/Haas/Lanigan39 crash
28Darren Manning AJ Foyt19 mechanisch

Tussenstand

poscoureurpunten
1. Scott Dixon 284
2. Helio Castroneves 249
3. Dan Wheldon 217
4. Tony Kanaan 204
5. Ryan Briscoe 169
6. Danica Patrick 164
7. Hideki Mutoh 159
8. Marco Andretti 154
9. Ed Carpenter 154
10. Oriol Servia 150
11. Will Power 147
12. Vitor Meira 136
13. EJ Viso 133
14. Ryan Hunter-Reay 132
15. Buddy Rice 132
16. Graham Rahal 127
17. Enrique Bernoldi 125
18. A.J. Foyt IV 123
19. Darren Manning 119
20. Justin Wilson 117

[Upd] Pitstraatincident onderzocht

Na de Grand Prix van Canada zal de wedstrijdleiding het vreemde ongeluk in de pitstraat onderzoeken. Lewis Hamilton reed bij het uitrijden van de pitstraat in op Kimi RšikkŲnen, die naast Robert Kubica voor de streep van de uitgang van de pit gestopt was vanwege een rood licht.

Bijna het hele veld dook bij een safety carsituatie, veroorzaakt door een stilstaande Force India-wagen van Adrian Sutil, de pitstraat in, en daardoor was het nogal druk bij het uitrijden. RšikkŲnen en Kubica reden zij aan zij richting de uitgang, maar stopten voor de streep omdat het licht op rood stond. Dat was waarschijnlijk omdat net de safety car langsreed.

Hamilton verklaarde na afloop dat hij het rode licht net te laat gezien had. De Brit was net te laat met remmen en hij knalde achterop de stilstaande Ferrari. "We maakten de pitstop, het was niet eens een goede, en ik zag de twee jongens voor me aan het vechten in de pitstraat. Vanzelfsprekend probeerde ik me buiten dat gevecht te houden. Ik zag het rode licht, maar tegen de tijd dat zij gestopt waren, was het al te laat."

"Dit is niet precies een raceincident, maar ik denk dat het echt pech was. Het was ťťn van die dingen denk ik..." zei de onfortuinlijke McLaren-rijder. "Het is heel wat anders als je in de muur belandt en je bent kwaad op jezelf. Ik verontschuldig mezelf tegenover Kimi als ik zijn race heb geruÔneerd, maar dat soort dingen gebeuren. Ik had liever dat geen van beiden uitgevallen was. We waren zů snel, ik vlůůg! Volgende keer beter."

Ook Duitser Nico Rosberg moet zich verantwoorden bij de stewards. Hij ramde de gestrande Hamilton, maar hij kon wel zijn weg vervolgen.


Update
De wedstrijdleiding heeft besloten om zowel Lewis Hamilton als Nico Rosberg bij de volgende Grand Prix, die van Frankrijk, een straf te geven van tien gridplaatsen. Die race wordt over twee weken verreden.

Van Persie mogelijk basisspeler

Bondscoach Marco van Basten liet eerder weten dat de interland tegen ItaliŽ te vroeg zou komen voor Robin van Persie, maar de blessure van Arjen Robben heeft hem aan het twijfelen gebracht.

"Het moment waarop Robin in de basis kan starten, komt dichterbij," zei Van Basten. Op de vraag of dit betekent dat Van Persie al tegen ItaliŽ kan starten, reageerde de coach ontwijkend: "Ik zei net, dat het moment dichtbij is. Hoe dichtbij, mogen jullie zelf invullen. Maar het is inderdaad een mogelijkheid om hem op de plek van Robben te zetten. Maar we hebben meer opties."

Ook sprak Van Basten over de tegenstander van morgenavond: "ItaliŽ is een zware tegenstander. Als ze speler naar het karakter van de coach Roberto Donadoni, die ik heel goed ken, gaan we het heel zwaar krijgen. Maar we gaan proberen de drie punten te pakken, uiteraard."

Henry onzeker voor duel tegen RoemeniŽ

Bondscoach Raymond Domenech weet nog steeds niet of hij morgen kan beschikken over Thierry Henry. De Franse spits liep dinsdag een blessure op en traint sindsdien apart.

Domenech zal op het laatste moment pas beslissen of hij Henry, die erg belangrijk is voor het team, morgen zal laten voetballen.
Mocht Henry niet in de basis staan dan neemt Nicolas Anelka zijn plaats in.
Hiernaast heeft Domenech ook een vraagteken staan achter de naam van Samir Nasri. De spelmaker ligt sinds de komst in de Alpen ziek op bed en voelt zich nog niet honderd procent fit.

EK: Arjen Robben ook niet tegen Frankrijk

Arjen Robben zal ook het EK-duel tegen Frankrijk aan zich voorbij moeten laten gaan. De aanvaller heeft zeven tot tien dagen nodig om te herstellen van een blessure aan zijn lies. Eerder werd al bekend gemaakt dat hij niet tegen Italië zou spelen.

De aanvaller van Real Madrid liep de kwetsuur zaterdagmiddag tijdens de training van Oranje op. "Toen hij een doelpoging waagde, schoot het ineens in zijn lies," liet Marco van Basten, bondscoach van het Nederlands Elftal, weten. "Arjen is vervolgens direct naar het ziekenhuis gegaan, waar gelukkig bleek dat er niets gescheurd was. Maar volgens de artsen gaat het zeven tot maximaal tien dagen duren, voordat hij weer kan voetballen."

Van Basten is wel blij met het feit dat Robben de komende dagen aan zijn conditie kan werken. "Arjen kan wel gewoon loopoefeningen doen, dus dat scheelt. We hopen dat hij de wind een beetje mee heeft in zijn herstelproces, zeker omdat hij specifieke kwaliteiten heeft. Hij is een belangrijke speler voor ons."

Robben nam zondag ook deel aan de training, maar beperkte zich tot het lopen van wat rondjes. Daarna werkte hij ook nog enkele rek- en strekoefeningen af. Maandagavond speelt het Nederlands Elftal de eerste wedstrijd van het EK voetbal tegen Italië. De plaats van handeling is het Stade de Suiss in Bern.

Voor meer EK-nieuws kijk je natuurlijk op de Euro 2008-site!

Robben ook niet tegen Frankrijk

Arjen Robben zal ook het EK-duel tegen Frankrijk aan zich voorbij moeten laten gaan. De aanvaller heeft zeven tot tien dagen nodig om te herstellen van een blessure aan zijn lies. Eerder werd al bekend gemaakt dat hij niet tegen ItaliŽ zou spelen.

De aanvaller van Real Madrid liep de kwetsuur zaterdagmiddag tijdens de training van Oranje op. "Toen hij een doelpoging waagde, schoot het ineens in zijn lies," liet Marco van Basten, bondscoach van het Nederlands Elftal, weten. "Arjen is vervolgens direct naar het ziekenhuis gegaan, waar gelukkig bleek dat er niets gescheurd was. Maar volgens de artsen gaat het zeven tot maximaal tien dagen duren, voordat hij weer kan voetballen."

Van Basten is wel blij met het feit dat Robben de komende dagen aan zijn conditie kan werken. "Arjen kan wel gewoon loopoefeningen doen, dus dat scheelt. We hopen dat hij de wind een beetje mee heeft in zijn herstelproces, zeker omdat hij specifieke kwaliteiten heeft. Hij is een belangrijke speler voor ons."

Robben nam zondag ook deel aan de training, maar beperkte zich tot het lopen van wat rondjes. Daarna werkte hij ook nog enkele rek- en strekoefeningen af. Maandagavond speelt het Nederlands elftal de eerste wedstrijd van het EK voetbal tegen ItaliŽ. De plaats van handeling is het Stade de Suiss in Bern.

Melchiot traint weer mee, Robben ook

Mario Melchiot heeft zich vandaag weer bij de Oranje-selectie gevoegd. De rechtsback kon zaterdag niet meetrainen wegens een geÔrriteerd schaambeen.

Ook Arjen Robben was op het trainingsveld te vinden. Hij liep wegens zijn liesblessure echter alleen wat rondjes. Dat hij hiertoe in staat is, is echter goed nieuws voor de toekomst. Tegen de Italianen komt hij niet in actie, maar in de rest van het toernooi zou hij mogelijk nog speelminuten kunnen maken. Wanneer hij weer beschikbaar is maakt bondscoach Van Basten later bekend.

F1: Enerverende race in Canada

Op het circuit waar hij een jaar geleden nog een enorme crash meemaakte, heeft Robert Kubica zijn eerste Grand-Prix-overwinning behaald. Nick Heidfeld maakte er een dubbelslag voor BMW van.

Hamilton pakte vanaf de polepositie de leiding, gevolgd door Kubica. Rosberg haalde Alonso in voor de vierde plaats, Nakajima en Kovalainen pakten ook ieder een plekje in de eerste ronde. Heidfeld ging gelijk het gevecht aan met Barrichello voor de achtste plaats en remde de Braziliaan uit bij de haarspeldbocht, waar vlak voor de race nog het asfalt was gerepareerd. Barrichello was twee seconden langzamer dan de kop van het veld en er ontstond al snel een rij wagens achter hem.

Vettel en Button waren vanuit de pits gestart en na zeven ronden had Vettel al de staart van het veld ingehaald. Ook Piquet was snel en haalde achtereenvolgens de Toyota's van Glock en Trulli in, waarbij hij bij de laatste manoeuvre een tik uitdeelde aan Trulli. De eerste uitvaller was Sutil, die met mechanische problemen zijn wagen langs de kant zette. Even leek het dat de race door zou gaan, maar enkele ronden later besloot de wedstrijdleiding toch om de safetycar in te zetten, terwijl de marshalls de wagen van Sutil weg haalden, die ook nog even in brand had gestaan.

Toen de pitstraat open ging, maakte bijna het hele veld een stop. Bij het uitrijden van de pitstraat ging het echter enorm mis. Räikkönen en Kubica stopten bij de pitsuitgang omdat het licht op rood stond, Hamilton zag dat te laat en reed vol op de wagens in. Rosberg reed weer tegen Hamilton aan, en van de vier coureurs moesten uitgerekend Hamilton en Räikkönen opgeven.

Toen het veld weer werd losgelaten, reed Heidfeld aan de leiding van de wedstrijd, gevolgd door Barrichello en Nakajima, met als aantekening dat de top negen nog geen pitstop had gemaakt. Kubica, Piquet en Alonso reden aan kop van de coureurs die al wel binnen waren geweest. Piquet verknoeide echter zijn mooie positie door een spin. Heidfeld en Webber maakten hun stops in ronde 29, wat de leiding aan Barrichello gaf. Heidfeld kwam voor Kubica terecht en zou dus de wedstrijd weer leiden als ook de laatste zeven een stop zouden maken. Kubica had echter weinig moeite om zijn teamgenoot in te halen.

Door de chaos in de pits zag de race een aantal opvallende leiders. Barrichello maakte uit leidende positie een stop, waardoor Coulthard aan de leiding ging. Toen de Schot de pitstraat inreed, was de koppositie voor Trulli. Tijdens diens stop kwam de andere Toyota, van Timo Glock, aan de leiding. Glock had het echter moeilijk met Kubica, die hem op de hielen zat. Toen Glock in ronde 42 zijn eerste en enige stop maakte, kwamen de BMW's weer aan de leiding.

Alonso was vooral in gevecht met zijn wagen. Hij verremde zich tot tweemaal toe in de haarspeldbocht en spinde vervolgens de muur in. Ook Nakajima had geen geluk. Hij beschadigde zijn voorvleugel op de achterkant van Button en de vleugel schoot bij het inrijden van de pitstraat onder de wagen, waardoor de Japanner hulpeloos de pitmuur in schoof.

Kubica maakte met 25 seconden voorsprong zijn laatste pitstop en kon makkelijk de baan oprijden zonder de leiding te verliezen. Teamgenoot Heidfeld hoefde niet meer naar binnen, maar moest de Pool vijf seconden voor zich dulden. Het gevecht om de vierde plaats ging in eerste instantie tussen Barrichello en Kovalainen. Kovalainen haalde de Hondacoureur in in de haarspeldbocht en Massa remde beide coureurs van ver uit en pakte de twee wagens in één mooie manoeuvre. Fisichella maakte ondertussen de fout door te vroeg op het gas te gaan en hij spinde, waarbij hij zijn wagen vernielde.

Barrichello lag op een mooie vierde plaats, maar vergooide die positie toen hij rechtdoor schoot in een van de chicanes. Hij kwam weer terug op de baan in de zesde positie. Hij viel nog verder terug toen Massa, die tussendoor nog een stop had gemaakt, hem opnieuw makkelijk uitremde. De Braziliaan zette vervolgens Glock en Trulli onder druk, wat hem met wat geluk de vijfde plaats opleverde.

Kubica pakt zijn eerste winst, en ook voor BMW was het de eerste overwinning. David Coulthard werd derde, wat hem het eerste podium sinds 2006 opleverde. Ook in de WK-stand gaat Kubica nu aan de leiding.

Voor meer F1-nieuws kijk je op de FOK!F1-manager!

Uitslag Grand Prix van Canada

Op het circuit waar hij een jaar geleden nog een enorme crash meemaakte, heeft Robert Kubica zijn eerste Grand-Prix-overwinning behaald. Nick Heidfeld maakte er een dubbelslag voor BMW van.

Hamilton pakte vanaf de polepositie de leiding, gevolgd door Kubica. Rosberg haalde Alonso in voor de vierde plaats, Nakajima en Kovalainen pakten ook ieder een plekje in de eerste ronde. Heidfeld ging gelijk het gevecht aan met Barrichello voor de achtste plaats en remde de Braziliaan uit bij de haarspeldbocht, waar vlak voor de race nog het asfalt was gerepareerd. Barrichello was twee seconden langzamer dan de kop van het veld en er ontstond al snel een rij wagens achter hem.

Vettel en Button waren vanuit de pits gestart en na zeven ronden had Vettel al de staart van het veld ingehaald. Ook Piquet was snel en haalde achtereenvolgens de Toyota's van Glock en Trulli in, waarbij hij bij de laatste manoeuvre een tik uitdeelde aan Trulli. De eerste uitvaller was Sutil, die met mechanische problemen zijn wagen langs de kant zette. Even leek het dat de race door zou gaan, maar enkele ronden later besloot de wedstrijdleiding toch om de safetycar in te zetten, terwijl de marshalls de wagen van Sutil weg haalden, die ook nog even in brand had gestaan.

Toen de pitstraat open ging, maakte bijna het hele veld een stop. Bij het uitrijden van de pitstraat ging het echter enorm mis. RšikkŲnen en Kubica stopten bij de pitsuitgang omdat het licht op rood stond, Hamilton zag dat te laat en reed vol op de wagens in. Rosberg reed weer tegen Hamilton aan, en van de vier coureurs moesten uitgerekend Hamilton en RšikkŲnen opgeven.

Toen het veld weer werd losgelaten, reed Heidfeld aan de leiding van de wedstrijd, gevolgd door Barrichello en Nakajima, met als aantekening dat de top negen nog geen pitstop had gemaakt. Kubica, Piquet en Alonso reden aan kop van de coureurs die al wel binnen waren geweest. Piquet verknoeide echter zijn mooie positie door een spin. Heidfeld en Webber maakten hun stops in ronde 29, wat de leiding aan Barrichello gaf. Heidfeld kwam voor Kubica terecht en zou dus de wedstrijd weer leiden als ook de laatste zeven een stop zouden maken. Kubica had echter weinig moeite om zijn teamgenoot in te halen.

Door de chaos in de pits zag de race een aantal opvallende leiders. Barrichello maakte uit leidende positie een stop, waardoor Coulthard aan de leiding ging. Toen de Schot de pitstraat inreed, was de koppositie voor Trulli. Tijdens diens stop kwam de andere Toyota, van Timo Glock, aan de leiding. Glock had het echter moeilijk met Kubica, die hem op de hielen zat. Toen Glock in ronde 42 zijn eerste en enige stop maakte, kwamen de BMW's weer aan de leiding.

Alonso was vooral in gevecht met zijn wagen. Hij verremde zich tot tweemaal toe in de haarspeldbocht en spinde vervolgens de muur in. Ook Nakajima had geen geluk. Hij beschadigde zijn voorvleugel op de achterkant van Button en de vleugel schoot bij het inrijden van de pitstraat onder de wagen, waardoor de Japanner hulpeloos de pitmuur in schoof.

Kubica maakte met 25 seconden voorsprong zijn laatste pitstop en kon makkelijk de baan oprijden zonder de leiding te verliezen. Teamgenoot Heidfeld hoefde niet meer naar binnen, maar moest de Pool vijf seconden voor zich dulden. Het gevecht om de vierde plaats ging in eerste instantie tussen Barrichello en Kovalainen. Kovalainen haalde de Hondacoureur in in de haarspeldbocht en Massa remde beide coureurs van ver uit en pakte de twee wagens in ťťn mooie manoeuvre. Fisichella maakte ondertussen de fout door te vroeg op het gas te gaan en hij spinde, waarbij hij zijn wagen vernielde.

Barrichello lag op een mooie vierde plaats, maar vergooide die positie toen hij rechtdoor schoot in een van de chicanes. Hij kwam weer terug op de baan in de zesde positie. Hij viel nog verder terug toen Massa, die tussendoor nog een stop had gemaakt, hem opnieuw makkelijk uitremde. De Braziliaan zette vervolgens Glock en Trulli onder druk, wat hem met wat geluk de vijfde plaats opleverde.

Kubica pakt zijn eerste winst, en ook voor BMW was het de eerste overwinning. David Coulthard werd derde, wat hem het eerste podium sinds 2006 opleverde. Ook in de WK-stand gaat Kubica nu aan de leiding. De race was de eerste race sinds Japan 2006 die niet door Ferrari of McLaren werd gewonnen, en het eerste podium sinds MaleisiŽ 2006 zonder Ferrari- of McLarencoureur.

Volledige uitslag

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Robert KubicaBMW F1 1:36:24.447
2 Nick HeidfeldBMW F1 + 16.495
3 David CoulthardRed Bull Racing + 23.352
4 Timo GlockToyota Racing + 42.627
5 Felipe MassaScuderia Ferrari + 43.934
6 Jarno TrulliToyota Racing + 47.775
7 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 + 53.597
8 Sebastian VettelScuderia Toro Rosso + 52.120
9 Heikki KovalainenMcLaren Mercedes + 54.433
10 Nico RosbergWilliams + 57.749
11 Jenson ButtonHonda Racing F1 + 1:17.540
12 Mark WebberRed Bull Racing + 1:21.229
13 Sebastien BourdaisScuderia Toro Rosso + 1 ronde
- Giancarlo FisichellaForce India crash
- Kazuki NakajimaWilliams crash
- Fernando AlonsoRenault F1 crash
- Nelson Piquet Jr.Renault F1 uitval
- Kimi RšikkŲnenScuderia Ferrari crash
- Lewis HamiltonMcLaren Mercedes crash
- Adrian SutilForce India uitval

Opstellingen Duitsland - Polen

Over een kwartier begint de tweede wedstrijd van vandaag, namelijk die tussen Duitsland en Polen. Deze twee landen spelen de vierde wedstrijd van het toernooi en zullen later nog tegen Oostenrijk en KroatiŽ spelen. Hieronder vind je de opstellingen.

Opstelling Duitsland:
Lehmann, Lahm, Metzelder, Mertesacker, Jansen, Fritz, Frings, Ballack, Podolski, Gůmez, Klose

Opstelling Polen:
Boruc, Wasilewski, Żewłakow, Bąk, Golański, Łobodziński, Dudka, Żurawski, Lewandowski, Krzynůwek, Smolarek

Wanneer is Dit: Opgave 10 - Uitslag

Vrij snel nadat ik de 2de ronde had geplaatst had ik er spijt van dat ik de ronde tot vanavond liet doorlopen. Want magical_reflex gaf na 30 minuten het juiste antwoord en dat werd door vrijwel alle anderen ook zo gezien. De lift kan dus weer eens bijna niet omhoog: Flaccid, G-lock, Freak_66, Sc0rPi0n, Kiegie, bees, Jordy-B, Champloo, Wurm, blup, Charrel, Viper2k1, PAAC, Knutknuttsson, Lode, hoogvlieger, Icefire1971, InTrePidIvity, JtS, DoorBell, Klaasjuan, Karstman, Ryoga, ABC-tje en Tagforce.
 

Uitslag Oostenrijk - KroatiŽ

KroatiŽ heeft de eerste wedstrijd in poule B weten te winnen. De Kroaten waren met 0-1 te sterk voor gastland Oostenrijk. De treffer kwamen op naam van Luca Modric. De talentvolle Kroaat benutte een penalty in de vierde minuut.

De wedstrijd begon slecht voor gastland Oostenrijk. Al in de derde minuut begaat Aufhauser een overtreding in het strafschopgebied. Scheidsrechter Pieter Vink kon niets anders dan naar de stip wijzen. Pogatetz (Oostenrijk) kreeg een gele kaart vanwege opmerkingen op de arbitrage. De penalty werd door Modric onberispelijk ingeschoten waardoor KroatiŽ al vroeg in de wedstrijd op voorsprong wist te komen.

De vroege tegentreffer bracht het gastland enige tijd van slag, Oostenrijk had grote moeite de bal in de ploeg te houden, mede dankzij het korte en felle verdedigen van KroatiŽ. De eerste mogelijkheid voor Oostenrijk laat op zich wachten tot de achttiende minuut als PrŲdl van grote afstand op doel schiet, het schot ging echter ruim naast. Het spel van Oostenrijk bleef zich kenmerken door slordige passes en onsamenhangend spel. Desondanks wisten de Oostenrijkers in de drieŽntwintigste minuut een tweede schietkans te creŽren. Het schot mistte echter kracht en richting waardoor doelman Pletikosa zich niet hoefde in te spannen. Niet veel laer krijgen de Oostenrijkers een goede kopkans. Deze ging echter naast. KroatiŽ antwoordde met een snelle counter. Na een korte worsteling aan de achterlijn van Oostenrijk had Pogatetz het geluk dat arbiter Vink de gele kaart op zak hield.

Langzaam maar zeker wist Oostenrijk meer grip op de wedstrijd te krijgen. Ze wisten wat ruimte te creŽren om aan te vallen echter zonder gevaarlijk te worden. Hierdoor ontstond er wat ruimte achterin bij de Oostenrijkers. KroatiŽ wist de ontstane ruimte in de vierendertigste minuut bijna te benutten. Het schot van Petric was echter onbesuisd en ging dan ook hoog over het Oostenrijkse doel. Oostenrijks eerste goede aanval vond plaats in de veertigste minuut. De voorzet werd echter weggewerkt door de Kroatische verdediging. In de eenenveertigste minuut kwam er een hoge Oostenrijkse voorzet op Standfest die echter net over het Kroatische doel kopte.

In de tweede helft probeerde Oostenrijk door te gaan waar ze de eerste helft geŽindigd waren; het creŽren van kansen. KroatiŽ liet Oostenrijk het spel maken en gaf daarmee het initiatief uit handen. In de vijfenvijftigste minuut volgde er een goede Oostenrijkse aanval over de rechtervleugel. De voorzet van Harnik was echter niet zuiver genoeg om Linz in stelling te brengen. KroatiŽ leek zich te beperken tot snelle counters bij Oostenrijks balverlies, wat de wedstrijd niet ten goede kwam. Doordat de Oostenrijkers druk moesten zetten kwam er echter wel ruimte voor counters.

Net nog twintig minuten te gaan begonnen de Oostenrijkers een offensief in te zetten. Beiden teams hadden inmiddels hun wisselspelers ingebracht. De Oostenrijkers kunnen druk uitoefenen en de Kroaten kunnen niets anders dan verdedigen. Zelfs counters waren in deze fase van de wedstrijd niet mogelijk. De druk van de Oostenrijkers leidde zelfs tot enkele kleine mogelijkheden, maar grote kansen leverde dit niet op. In de vijfentachtigste minuut is er een snelle en goede aanval van Oostenrijk. Het schot van invaller Korkmaz wordt echter gekeerd door doelman Petiklosa. De Kroaten beperken zich inmiddels tot verdedigen en tijdrekken. In de laatste minuten en de drie minuten blessuretijd probeerde Oostenrijk druk uit te oefenen. Dit resulteerde in een kans voor invaller Kienast. Hij komt echter niet bij de bal.Karakteristieken

Oostenrijk - KroatiŽ 0-1
4’ Modric 0-1

Toeschouwers: 53.000
Scheidsrechter: Vink (NL)
Stadion: Ernst Hapel-stadion, Wenen
Gele kaart: Pogatetz, Sšumel, PrŲdl (Oostenrijk), R. Kovac (KroatiŽ)

Opstellingen

Oostenrijk: Macho, PrŲdl, Stranzl, Pogatetz, Standfest, Aufhauser, Ivanschitz, Sšumel (Vastic / 61), Gercaliu (Korkmaz / 68), Harnik, Linz (Kienast / 74)

KroatiŽ: Pletikosa, Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar (Knezevic / 62), Olic (Vucojevic / 82), Petric (Budan / 71)

Eerste zwangere man ter wereld

De eerste zwangere man is een feit. Thomas Beatie bevalt over vier weken van zijn prachtige dochter. Beatie is de eerste man ter wereld die zwanger is. Thomas en zijn vrouw Nancy zijn dolgelukkig met de aankomende geboorte van hun  dochtertje.

Thomas, die voorheen door het leven ging als Tracy zegt zich geweldig te voelen met de zwangerschap: "Ik voel me fantastisch",  jubelt de aanstaande vader. "Ik kan niet wachten totdat ik mijn dochter kan zien". Na de geslachtsverandering bleef Thomas zijn eierstokken en baarmoeder houden om zo later kinderen te kunnen krijgen. Zijn vrouw Nancy kan geen kinderen krijgen omdat haar baarmoeder verwijderd is. Beatie vond het dan ook geen enkel probleem om negen maanden zwanger te zijn.

Het stel is van plan om na de geboorte van hun eerste kindje snel een tweede, en misschien nog wel meer, te nemen. Beatie zal over vier weken de eerste 'man' zijn die een kind ter wereld brengt.

Voor foto's van de aanstaande, zwangere papa kan je hier klikken.

Met dank aan craftyvirus voor de submit.

Warm pleurisweer

Ik heb een teringhekel aan het strand, waar zes miljoen mensen op een mooie dag bovenop hun buren gaan liggen, zeventien euro betalen voor een zakje patat met een blikje bier en rood als een kreeft beweren dat het zo'n gezellig strandweer was.  Flikker toch op!  Het is NOOIT gezellig strandweer.  Ja, als je een privéstrand heb met barservice.  Met een hangmat in de schaduw, ventilatortje ernaast en je dichtstbijzijnde buren een meter of 500 verderop achter een mijnenveld.  Nee, een strand.  Lig je daar op je anderhalve vierkante meter, besluiten de buren links van je hun ghettoblaster met Marokkaanse hip-hop aan te zetten, besluiten de buren voor je gezellig een balletje te gaan trappen, gaan de buren rechts van je gezallich frisbeeën en de buren achter je je gewoon continu aan liggen gapen.

Donadoni weigert besloten training

Roberto Donadoni lijkt geen geheimen te hebben wat betreft het aankomende duel tegen Nederland. De Italiaanse bondscoach stond vandaag toe dat de pers de hele training bijwoonde.

Elk land heeft het recht om de pers een kwartier voor tijd weg te sturen, maar Donadoni vond dit niet nodig.

ItaliŽ en Nederland staan morgenavond om 20.45 uur in het Stade de Suisse in Bern tegenover elkaar.

Domme vliegen leven langer

Hoe dommer een vlieg is, hoe langer hij leeft. Dit blijkt uit Zwitsers wetenschappelijk onderzoek, zo meldde de website van het Duitse weekblad Stern vandaag. Wetenschappers van de universiteit van Lausanne fokten vliegen met intelligentie en geheugen als selectiecriterium.

Na dertig à veertig generaties waren de vliegen slimmer geworden en konden zij beter dingen onthouden. Tevens daalde echter hun levensverwachting van 80 à 85 dagen naar 50 à 60 dagen.

De wetenschappers vermoeden dat actievere hersens bij de vliegen het verouderingsproces versnellen. De hersens verbruiken 20 à 25 procent van de energie van de vlieg.

Motorrijder van 14 gepakt na achtervolging

Een veertienjarige jongen uit Eindhoven is gisteravond na een wilde achtervolging aangehouden. Rond tien over acht zagen agenten de belhamel lopen in een zijstraat van de Eindhovense Florencestraat. Omdat de jongen met een motor aan zijn hand liep, besloten ze hem even te ondervragen. De knaap weigerde echter gehoor te geven aan het verzoek te stoppen, stapte op en spurtte weg.

 Zigzaggend tussen tuinhekjes en over een zandpad probeerde de knaap de agenten van zich van te schudden, maar helaas pindakaas. De agenten wisten hem in de kraag te vatten en namen hem mee naar het bureau.

Niet alleen is de jongen met zijn veertien jaar zelfs nog te jong voor een bromfiets, ook reed de coureur zonder helm. Omdat de tweewieler ook niet verzekerd bleek, kon de jongen met een beste bekeuring op zak weer huiswaarts keren.

Barney verslaat Taylor tijdens UK Open

Raymond van Barneveld heeft zondag tijdens de kwartfinales van de UK Open in Bolton Phil Taylor verslagen. In een spannende partij trok de Nederlander aan het langste eind, 10-9.

De overwinning van Van Barneveld mag gezien worden als een daverende verrassing, aangezien Taylor in topvorm is. Dit bewees hij zaterdag door middel van een negendarter tegen de Jamie Harvey. De Nederlander, die het toernooi in 2006 en 2007 won, gaf aan het eind van de partij nog een break voorsprong weg, maar sloeg uiteindelijk in de beslissende game toe met een finish van 109.

Een andere landgenoot, Vincent van der Voort, wist zich al eerder te plaatsen voor de halve finales. De halve finales en de eindstrijd staan gepland voor zondagavond.

Waterpeil in 'aardbevingsmeer' blijft stijgen

Ondanks pogingen van het Chinese leger om water af te voeren uit een meer dat na de aardbeving van 12 mei is ontstaan, blijft het waterpeil in het zogenoemde Tangjiashan-meer in de provincie Sichuan stijgen. Dat meldde vanochtend het staatspersbureau Xinhua. Het leger begon gisteren met het laten weglopen van water via een afwateringskanaal. Het peil in het meer had een kritiek niveau bereikt en vormde een bedreiging voor ruim een miljoen mensen stroomafwaarts. Het leger meldde later dat die dreiging was weggenomen, maar volgens lokale functionarissen blijft de situatie gevaarlijk.

De autoriteiten hebben uit voorzorg al 250.000 mensen laten evacueren naar hoger gelegen gebieden in de omgeving. Zeshonderd militairen en agenten werken intussen aan de verbreding van het kanaal en graven aan de andere kant van het meer een tweede afwateringskanaal. Een naschok met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter veroorzaakte vandaag in de buurt "enorme aardverschuivingen''.

Met ruim 220 miljoen kubieke meter water werd het Tangjiashan-meer in het zuidwesten van China het grootste meer dat door de aardschok ontstond. De beving creëerde in totaal dertig nieuwe meren doordat stenen, rotsen en ander materiaal rivieren blokkeerden. De aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter kostte vorige maand 69.136 mensen het leven. Meer dan 374.000 mensen raakten gewond en nog steeds worden ruim 17.000 mensen vermist.

Tientallen mijnwerkers vermist in OekraÔne

Na een gasexplosie vanochtend in een mijn in de Donetsbekken in Oekraïne worden 37 kompels vermist. Door de ontploffing is de hoofdschacht verwoest, waardoor de reddingswerkzaamheden worden bemoeilijkt. Volgens functionarissen gebeurde de explosie in de Karl Marx-mijn rond vijf uur op ongeveer 1000 meter diepte. Op dat moment lag de mijn in Jenakijevo stil en waren er reparatiewerkzaamheden gaande.

Doordat de hoofdschacht is verwoest kunnen reddingswerkers niet naar beneden, aldus Marina Nikitina van de regionale mijnveiligheidsinspectie. Onbemande liftbakken zijn naar beneden gestuurd, maar blijven 600 meter onder de grond steken. Kolenmijnen in Oekraïne staan bekend als gevaarlijk en er zijn geregeld ongelukken. Veel mijnen dateren uit de negentiende eeuw. De Karl Marx-mijn lag stil omdat de autoriteiten veiligheidsovertredingen hadden vastgesteld. Alleen herstelwerk was toegestaan. Volgens de eerste vicepremier zal de mijn vermoedelijk spoedig worden gesloten.

Dolfijntje geboren in Harderwijk

In het Dolfinarium in Harderwijk is vanochtend een dolfijntje geboren. Moeder Roxy en haar dochter maken het goed en zijn voor het publiek te zien, aldus het Dolfinarium. Vroege bezoekers konden vanochtend de geboorte van achter glas meemaken. De bevalling duurde een uur en om half elf kwam het dolfijntje ter wereld.

Het is de tweede bevalling in korte tijd in het Dolfinarium. Op 22 mei werd er voor het eerst in drie jaar een dolfijntje geboren. Dit jaar worden geen andere jonkies meer verwacht. Babydolfijnen zijn bij de geboorte ongeveer een meter lang en wegen tussen de 15 en 20 kilo. De draagtijd is twaalf maanden. Volwassen dieren zijn twee tot drie meter lang en kunnen ongeveer 250 kilo wegen. Moeders zogen hun kinderen twee jaar.

 

 

'Verdronken' man schaamt zich diep

Een vermiste drenkeling, die dit weekend in Groningen de hulpdiensten massaal liet uitrukken, is weer boven water. Getuigen hadden de Groninger vrijdagnacht rond drie uur van een bouwsteiger in het water zien vallen, en belden het alarmnummer. Hierop werd een grote reddingsactie op touw gezet. De beste man schaamt zich diep voor zijn daad.

De getuigen hadden de man een aantal keren kopje onder zien gaan. Verder reageerde de drenkeling niet op het geschreeuw van omstanders. De gealarmeerde duikers van de brandweer zocht de hele Groningse Turfsingel af, maar zonder resultaat.

Gisteren kreeg de politie echter een tip van een getuige die de nacht ervoor een druipende man door de straten van Groningen had zien rennen. De natte man, een dertigjarige inwoner van die stad, werd in zijn huis aangetroffen. Hij heeft toegegeven dat hij die bewuste nacht een nat pak heeft opgelopen. Toen hem werd verteld hoeveel mensen er die bewuste nacht naar hem op zoek waren geweest, bood hij gelijk zijn excuses aan.

Frey waarschuwt voor Mutu

Sebastien Frey ziet Adrian Mutu morgen voor Frankrijk als het grootste gevaar.

De reservedoelman van Frankrijk is ploeggenoot van Mutu bij Fiorentina. Morgen treft Frankrijk de Roemenen voor hun openingswedstrijd van het EK. Op Skysports.com prijst Frey het grote talent en scorend vermogen van de Roemeen. Afgelopen seizoen maakte Mutu dan ook 23 doelpunten voor Fiorentina. En passant liet Frey ook nog weten niet van plan te zijn de Italiaanse club te verlaten. Eerste doelman van Frankrijk, Gregory Coupet, wordt alvast gewaarschuwd.

"Mutu vertelde me dat hij zijn stempel op het toernooi wil drukken en hij is dan ook zeer gemotiveerd. Hij is veelzijdig en kan altijd scoren uit een vrije trap. Ik zal Coupet wel wat aanwijzingen geven. Het uitschakelen van Mutu is het halve werk om RoemeniŽ af te stoppen."

Roland Garros: Uitslag herenfinale

Rafael Nadal is er in geslaagd om voor de vierde maal op rij het toernooi van Roland Garros te winnen. De Spanjaard versloeg in de finale de Zwitserse nummer één van de wereld Roger Federer. De setstanden waren 6-1, 6-3 en 6-0.

In de eerste set maakte Nadal meteen korte metten met de ambities van Federer om de op zijn lijst ontbrekende grand slam te winnen. De nummer twee van de wereld speelde vrijwel foutloos, terwijl Federer veel afzwaaiers produceerde. In de tweede game van de partij had de Zwitser nog wel de kans om terug te komen van een break achterstand, maar slaagde daar niet in.

De tweede set kende aanvankelijk een spannender verloop. Federer wist een vroege break ongedaan te maken en even leek de partij te verworden tot de finale die velen voor ogen hadden, maar nadat Nadal op de stand van 3-3 in de set een breakpoint wegwerkte, was het gedaan met de Zwitser. Nadal trok de set eenvoudig naar zich toe met 6-3.

De derde set was eenrichtingsverkeer, waarbij Federer alle hoeken van de baan te zien kreeg. Op 5-0 in deze set benutte Nadal zijn eerste matchpoint en evenaarde zo het record van Björn Borg die tussen 1978 en 1981 vier maal op rij de beste was op het gravel in Parijs.

Borg mocht in Parijs de schaal overhandigen aan Nadal die sprak van een perfecte partij: "Alles klopte vandaag, het was een perfecte partij." Hij richtte het ook het woord tot de verliezend finalist: "Sorry Roger voor deze finale."

Federer was vol lof over Nadal: "Rafael heeft het toernooi net als de afgelopen drie jaar gedomineerd net zoals Borg in zijn dagen." De Zwitser hield wel een goed gevoel over aan het toernooi: "Ik heb hier twee weken goed gespeeld, alleen Nadal was weer veel te sterk."

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!  

[RG] Nadal vernedert Federer

Rafael Nadal is er in geslaagd om voor de vierde maal op rij het toernooi van Roland Garros te winnen. De Spanjaard versloeg in de finale de Zwitserse nummer ťťn van de wereld Roger Federer. De setstanden waren 6-1, 6-3 en 6-0.

In de eerste set maakte Nadal meteen korte metten met de ambities van Federer om de op zijn lijst ontbrekende grand slam te winnen. De nummer twee van de wereld speelde vrijwel foutloos, terwijl Federer veel afzwaaiers produceerde. In de tweede game van de partij had de Zwitser nog wel de kans om terug te komen van een break achterstand, maar slaagde daar niet in.

De tweede set kende aanvankelijk een spannender verloop. Federer wist een vroege break ongedaan te maken en even leek de partij te verworden tot de finale die velen voor ogen hadden, maar nadat Nadal op de stand van 3-3 in de set een breakpoint wegwerkte, was het gedaan met de Zwitser. Nadal trok de set eenvoudig naar zich toe met 6-3.

De derde set was eenrichtingsverkeer, waarbij Federer alle hoeken van de baan te zien kreeg. Op 5-0 in deze set benutte Nadal zijn eerste matchpoint en evenaarde zo het record van BjŲrn Borg die tussen 1978 en 1981 vier maal op rij de beste was op het gravel in Parijs.

Borg mocht in Parijs de schaal overhandigen aan Nadal die sprak van een perfecte partij: "Alles klopte vandaag, het was een perfecte partij." Hij richtte het ook het woord tot de verliezend finalist: "Sorry Roger voor deze finale."

Federer was vol lof over Nadal: "Rafael heeft het toernooi net als de afgelopen drie jaar gedomineerd net zoals Borg in zijn dagen." De Zwitser hield wel een goed gevoel over aan het toernooi: "Ik heb hier twee weken goed gespeeld, alleen Nadal was weer veel te sterk."

George Broussard praat weer wat Duke Nukem Forever

Na de paar seconden gameplay-beelden van Duke Nukem Forever afgelopen week stonden de online fora natuurlijk bomvol met speculatie, en 3D Realms frontman Gearge Broussard zou George Broussard niet zijn als hij hier niet op had gereageerd. Duke fansite Duke4.net heeft deze kleine stukjes informatie verzameld en er een soort van geheel van gemaakt.

Op de angst dat de game een soort Doom 3 zal worden met alleen maar donkere gangetjes reageert Broussard dat dit niet zo is.

This was a snippet from one level inside hoover dam, for a few mins. there are large outdoor environments, too, and tons of stuff not seen here. I wasn't even sure they were going to show game footage as the original deal was to just film jason playing the game, and a reaction. They cut in a few scenese here and there. Much much more to see and come.

Ook was er commentaar op sommige objecten in de game, zoals een crate en een monster, maar dit blijken beiden place-holders te zijn geweest om alvast met de gameplay aan de slag te kunnen gaan totdat de objecten hun echte vorm krijgen. Inmiddels zijn beiden al vervangen, alsdus Broussard.Ook de particle-effecten in de video waren al zes maanden oud en zijn inmiddels weer vervangen, net zoals de geluidseffecten tijdens de gevechten welke ondertussen wel heet zouden zijn.


Always bet on Duke

Opstellingen Oostenrijk - KroatiŽ

Over een kwartier beginnen de wedstrijden in poule B van het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Gastland Oostenrijk en KroatiŽ zullen het tegen elkaar opnemen in het Ernst Hapel-stadion in Wenen. Hieronder vind je de opstellingen.

Oostenrijk:
Macho, PrŲdl, Stranzl, Pogatetz, Standfest, Aufhauser, Ivanschitz, Sšumel, Gercaliu, Harnik, Linz

KroatiŽ:
Pletikosa, Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic, Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar, Olic, Petric

Achilles '29 verslaat sv Deurne en wordt tweede

Achilles '29 heeft zich vandaag door een 3-1 overwinning op sv Deurne verzekerd van de tweede plaats in de zondagkampioenscompetitie. Omdat Hollandia zich donderdag al tot kampioen had laten kronen, stond er weinig meer op het spel.

In Groesbeek kwam Achilles '29 kort voor rust via Thijs Hendriks op 1-0. Na rust bracht Joep Sijbers beide ploegen weer op gelijke hoogte. Via een treffer van Sip Walraven, die al negen jaar niet meer gescoord had, kwam Achilles '29 weer op voorsprong. Nadat Tim Konings namens Deurne vanaf elf meter een uitgelezen kans op de gelijkmaker had laten liggen, besliste de thuisploeg het duel. Peter van Putten bepaalde de eindstand op 3-1. Alain van de Besselaar van sv Deurne kreeg nog een rode kaart. Voor Achilles '29 wacht nog een toetje in de vorm van de landelijke amateurbeker. Woensdag staat de ploeg in de halve finale tegenover AFC Ajax.

Eindstand zondagkampioenscompetitie:

1. Hollandia 4-9
2. Achilles '29 4-6
3. sv Deurne 4-3

FOK!games voorspelt EK-uitslagen II

Bij FOK!games doen ze ook aan het EK voetbal. In een game, wel te verstaan. FOK!user en gamesredacteur SocialDisorder heeft met het spel UEFA Euro 2008 voor de PlayStation 3 de wedstrijden van vandaag gesimuleerd.

Gisteren kwam de voorspelling niet echt uit, maar voor vandaag is er een nieuwe poging gedaan:

Oostenrijk - Kroatie 0-0


Duitsland - Polen 0-0


Het belooft dus een saaie avond te worden wat de komende wedstrijden betreft. Kijk vanavond naar de wedstrijden of het klopt en lees de verslagen op de FOK!sport EK-site. Morgen zal er weer een voorspelling zijn.


Voor meer gamesnieuws ga je natuurlijk naar FOK!games!

Campers gespot in Age of Conan

Omdat zondag vaak een vrij rustige dag is qua nieuws is het maar weer eens tijd voor een mooie internet-meme. In onderstaand filmpje zien we mensen trappen in een val gezet door een ruiter die AFK lijkt. Maak kennis met de MMORPG-variant van het spawncampen!


Age of Conan is de nieuwe MMORPG van Funcom, en wordt door velen gezien als de nieuwe World of Warcraft. Nieuwsgierig? Lees onze review!

Griekenland opgeschrikt door aardbeving

Het zuiden van Griekenland is vanmiddag opgeschrikt door een zware aardbeving. Ten minste één persoon zou daarbij om het leven zijn gekomen. Als gevolg van de beving stortten sommige gebouwen in en renden mensen in paniek de straat op.

Volgens het Griekse Geodynamisch Instituut had de aardbeving, die tot in de hoofdstad Athene werd gevoeld, een kracht van 6,5 op de Schaal van Richter. Het Amerikaanse USGS schat de kracht van de beving op 6,1 op de Schaal van Richter. Het epicentrum lag in de buurt van de havenstad Patras, ruim 200 kilometer ten westen van Athene.

Er zijn berichten over verscheidene gewonden die zijn gevallen als gevolg van ingestorte daken. Het telefoonverkeer in de regio ligt plat. "Het was verschrikkelijk," vertelde Makis Paraskevopoulos, burgemeester van het stadje Pirgos, voor de staatstelevisie, "zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het duurde heel lang en het voelde alsof onze stad met de grond gelijk werd gemaakt."

Griekenland is één van de meest aardbevingsgevoelige landen van Europa. Experts waarschuwen dat de kans op naschokken groot is.

[EK] Special: Nederland

In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over ItaliŽ.

Nederland

Nederland plaatste zich in kwalificatiepoule G als tweede voor het EK. Het moest RoemeniŽ voor laten gaan. Ook in groep C van de eindronde ontmoet het RoemeniŽ. De andere twee tegenstanders zijn WK-finalisten ItaliŽ en Frankrijk.

EK-geschiedenis
Nederland nam zes keer deel aan de eindronde van het EK, waarvan het eenmaal het toernooi als winnaar afsloot. In 1976 nam Nederland voor het eerst deel aan het EK, toen ging het in de halve finale onderuit tegen Tsjechoslowakije. Na 1-1 in de reguliere speeltijd verloor het de verlenging met 3-1. De troostfinale tegen JoegoslaviŽ werd met 3-2 gewonnen. In 1980 was de eerste ronde het eindstation. Er werd gewonnen van Griekenland, maar gelijkgespeeld tegen Tsjechoslowakije en verloren van West-Duitsland. In 1988 verliep het toernooi een stuk succesvoller. Nadat de poulefase was overleefd, werd in de halve finale gastland West-Duitsland met 2-1 geklopt. In de finale ontmoette het de Sovjet-Unie, Nederland met 2-0 de sterkste. In 1992 bereikte Nederland de halve finale en daarin ontmoette het Denemarken. In de penaltyreeks miste Marco van Basten, waardoor de wedstrijd verloren ging. Ook in 1996 overleefde Nederland de eerste ronde. In de kwartfinale was Frankrijk de tegenstander en na een 0-0 draaide het uit op strafschoppen. Een misser van Clarence Seedorf betekende de uitschakeling. In 2000 nam Nederland als gastland deel aan het EK. In de kwartfinale JoegoslaviŽ met maar liefst 6-1 werd geklopt. In de halve finale was Italie de tegenstander en mede door de twee gemiste strafschoppen in de reguliere speeltijd, draaide het wederom uit op strafschoppen. Frank de Boer, Stam en Bosvelt misten en Nederland lag eruit. In 2004 werd in de kwartfinale voor de verandering een strafschoppenserie gewonnen, tegen Zweden. In de halve finale was het kansloos en verloor het met 2-1 van Portugal.

Road to...
Nederland was tijdens de kwalificatie ingedeeld in groep G bij RoemeniŽ, Bulgarije, Wit-Rusland, AlbaniŽ, SloveniŽ en Luxemburg. Nederland begon zeer moeizaam met een 0-1 zege tegen Luxemburg. Vervolgens werd er gewonnen van Wit-Rusland (3-0), gelijkgespeeld tegen Bulgarije (0-0) en gewonnen van AlbaniŽ. Daarna volgde de belangrijke wedstrijd tegen RoemeniŽ, in De Kuip kwam het niet verder dan 0-0. Daarna werd er gewonnen van SloveniŽ (0-1), Bulgarije (2-0) en Albanie (0-1). De uitwedstrijd tegen RoemeniŽ werd daarna met 1-0 verloren. Na zeges op Slovenie (2-0) en Luxemburg (1-0) plaatste zich het. De afsluitende wedstrijd tegen Wit Rusland werd nog wel met 2-1 verloren.

De ploeg
Nederland beschikt over een selectie waarvan een groot gedeelte van het basisteam uitkomt voor Europese topclubs. Sterpelers zijn Edwin van der Sar (Man United), Wesley Sneijder en Ruud van Nistelrooy (beide Real Madrid) en Robin van Persie (Arsenal).

EK 2008
Nederland is ingedeeld in Poule C samen met RoemeniŽ, Frankrijk en ItaliŽ. Die groep wordt ook wel de 'groep des doods' genoemd. Nederland opent op 9 juni met een wedstrijd tegen wereldkampioen ItaliŽ. Daarna speelt het op 13 juni tegen Frankrijk en op 17 juni tegen RoemeniŽ. Frankrijk en ItaliŽ lijken de favorieten op basis van afgelopen wereldkampioenschap, maar toch lijkt Nederland zeker niet kansloos.

Manchester City roert zich op de transfermarkt

De transfer van de Braziliaan Jo van CSKA Moskou is zo goed als rond. Daarnaast heeft Barcelona City toestemming gegeven om met Ronaldinho te gaan praten.

Aanvaller Jo maakte de afgelopen jaren zijn doelpunten in Rusland en komt nu waarschijnlijk naar Manchester. Landgenoot Ronaldinho zou daar perfect om hem heen kunnen opereren.

De Engelse pers meldt de reactie van City-bestuurder Gary Cook. Over Jo: "We zullen het binnen zeven dagen afgerond hebben, als het mogelijk is nog eerder." En over Ronaldinho: "We zitten nog in een vroege fase en ik wil er niet teveel over kwijt. Maar Barcelona heeft ons wel toestemming gegeven om met hem te praten. Het is een lange, lange lijst van dingen die we nog moeten doen, omdat hij de beste speler ter wereld is. Ronaldinho heeft interesse in een transfer naar City. Ik weet in ieder geval zeker dat de City-fans, die het belangrijkste zijn, het prachtig zouden vinden als Ronaldinho hier volgend seizoen actief zal zijn."

[MotoGP] Pedrosa wint GP CataloniŽ

Dani Pedrosa heeft met overmacht de GP van CataloniŽ gewonnen. De Spanjaard won op het circuit de Catalunya oppermachtig.

De pole-position was in Spanje voor Casey Stoner, die zag al snel Pedrosa voorbij komen en niet veel later ook de als negende gestartte Valentino Rossi. Die eindigde uiteindelijk als tweede, Stoner maakte het podium vol met een derde plek.

In het kampioenschap heeft Rossi nog zeven punten voorsprong op Pedrosa. Jorge Lorenzo, die vandaag niet in actie kon komen, staat derde met twee punten voorsprong op Stoner.

Kromowidjojo talent van het jaar

Ranomi Kromowidjojo is door NOC*NSF uitgeroepen tot talent van het jaar. De zwemster kreeg de onderscheiding na afloop van de Nederlandse kampioenschappen in Eindhoven.

Kromowidjojo kreeg de voorkeur boven schaatsster Marrit Leenstra en beachvolleybalster DaniŽlle Remmers. Kromowidjojo maakte dit jaar deel uit van de estafetteploeg die eerder dit jaar wereldrecord op de 4x100 meter vrije slag verbeterde. Na de Olympische Spelen gaat de Groningse in Eindhoven bij Jacco Verhaeren trainen.

Twaalf mensen huis kwijt na brand Utrecht

De brand die gisteren woedde in het centrum van Utrecht, heeft er voor gezorgd dat zeker twaalf mensen hun huis kwijt zijn. De immense vuurzee verwoestte twee panden met meerdere woningen/appartementen. Vijf omliggende panden hebben zoveel rook en waterschade opgelopen, dat de achttien bewoners van die panden momenteel niet hun huis in kunnen.

Vanmorgen werd de brandweer opgeroepen om te komen nablussen. Een buurtbewoner zag rook uit het afgebrande pand komen, dat meldde de Utrechtse brandweer vanochtend. Er wordt geprobeerd een ruwe schatting te maken van hoe verwoestend de brand gisterenavond is geweest, maar concrete uitspraken blijven voorlopig nog uit.

Ruim 30 gedupeerde bewoners zijn gisterenavond opgevangen in Tivoli, nadat ze hun huis in vlammen zagen opgaan. Tivoli cancelde een concert om de mensen opvang te bieden. Een enkeling bracht de nacht door bij kennissen/familie. Het is nog onbekend wanneer de gedupeerden weer terug naar hun huis kunnen gaan. De brandweer tast in het duister over de oorzaak van de brand en gaat er vanuit dat de exacte oorzaak niet te achterhalen is.

Vanochtend waren veel ramptoeristen op de been om te zien wat de brand voor schade heeft aangericht. Het gebied is afgezet door de politie met hekken om zoveel mogelijk kijkers op afstand te houden. Het pand waar de brand is begonnen is het meest verwoest; alleen de gevel staat nog recht. Achter de gevel zijn delen van de woning ingestort. In de panden woonden vooral studenten.

 

SHE

 

SHE
Foto's: SHE

Pieter Vink maakt zijn opwachting

Pieter Vink staat vanavond aan de leiding van het EK-duel tussen Oostenrijk en KroatiŽ. Vink is binnen de groep van EK-scheidsrechters het meest onbekend, maar de Oostenrijkers zien wel een voordeel in de aanstelling van Vink.

De Nederlandse Oostenrijker Frenk Schinkels verwacht dat het thuisland voordeel heeft van de aanstelling van Vink. "In Nederland heeft hij de reputatie pietluttig te zijn. Men mag niets tegen hem zeggen, want anders zwaait hij meteen met geel. Hij deelt kaarten uit als ware het warme broodjes," aldus Schinkels in de Oostenrijkse media. "En precies dŠt kan een voordeel voor Oostenrijk zijn. Als men de technisch sterke Kroaten een paar keer hard aanpakt, gaan ze beslist zeuren. En dat zal Vink niet accepteren. Vooral in het begin van de wedstrijd zal hij meteen willen laten zien dat-ie de baas is."

Vink gaf aan blij te zijn met zijn aanstelling. Onze landgenoot hoopte een topland of ťťn van de gastlanden te mogen fluiten. "Een vol Ernst Happel Stadion in Wenen tijdens de openingswedstrijd van Oostenrijk, dat lijkt me prachtig. Ik heb begrepen dat veel Oostenrijkers niet zo veel vertrouwen hebben in de nationale ploeg en zelfs cynisch zijn. Ik verwacht echter dat ze zondag massaal achter hun land zullen staan."

Wijffels bekritiseert Verhagen in Herfkens-affaire

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) gaat wel erg ver met zijn voornemen om geld terug te eisen van oud-PvdA-minister Eveline Herfkens.

Dit zei de Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank, Herman Wijffels, vanmiddag in het tv-programma Buitenhof over het conflict met Herfkens over vergoedingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken haar verstrekte voor huisvesting in de Verenigde Staten.

''Ik snap het wel, maar ik vind dat ver gaan'', stelde Wijffels over de houding van Verhagen. Volgens de CDA-prominent zijn er veel meer buitenlandse diplomaten in de VS die financiële voordelen genieten. Zo zouden diplomaten soms gratis huisvesting krijgen omdat zij wonen in huizen die eigendom van een land zijn. Wijffels, zelf in Washington werkzaam, verklaarde geen vergoedingen te ontvangen voor huisvesting.

Herfkens ontving als medewerkster van de VN-organisatie UNDP jarenlang van het ministerie van Buitenlandse Zaken een vergoeding voor de huur van haar woning in New York. Het ging omgerekend om ongeveer 190.000 euro. Volgens de regels van de Verenigde Naties mag dat niet. Minister Verhagen wil het geld nu terugeisen, desnoods via de rechter. Volgens Herfkens waren de vergoedingen niet onrechtmatig in de zin van het toen geldende Nederlandse beleid.

Inschrijving FOK! EK pool verlengd

Zoals jullie wellicht hebben gemerkt heeft FOK! vandaag een downtime gehad. Dit alles had te maken met een storing op één van de fileservers.

Omdat het hierdoor ook niet mogelijk was je in te schrijven voor de FOK! EK pool, of om je reeds ingevoerde uitslagen te wijzigen, hebben we besloten de inschrijftermijn te verlengen. We zitten echter wel vast aan het wedstrijdschema waardoor we besloten hebben de inschrijftermijn voor de wedstrijden van vandaag los te koppelen.

Voor de wedstrijd van Zwitserland tegen Tsjechië kun je inschrijven tot het begin van de wedstrijd om 18.00 uur. Ook voor de wedstrijd van Portugal tegen Turkije kun je inschrijven tot het begin van de wedstrijd om 20.45 uur.

Voor de overige wedstrijden, welke vanaf morgen worden gespeeld, hebben we de inschrijftermijn verlengd naar 8 juni om 17.00 uur. Je kunt dus ook gewoon inschrijven als je de eerste twee wedstrijden niet hebt meegedaan!

We willen jullie uiteraard nog heel veel plezier wensen met de FOK! EK pool 2008!

Turkse AKP wil macht hof inperken

De Turkse regeringspartij AKP wil na een juridische nederlaag in de hoofddoekjescrisis de macht van het Constitutionele Hof van Turkije beperken. Daartoe wil de AKP weer een senaat instellen.

Een tweede kamer zou het Constitutionele Hof ''verlichting geven'' aldus de parlementsvoorzitter Köksal Toptan vandaag. In 1980 werd na een staatsgreep de senaat als tweede kamer van het parlement afgeschaft.

Het Hof stemde donderdag tegen een grondwetswijziging van de AKP, die het hoofddoekjesverbod op universiteiten zou versoepelen.

UEFA klaagt over TV-herhaling in stadion

De UEFA is niet blij met het herhalingen van wedstrijdbeelden op tv-schermen in het stadion. Het heeft hierover geklaagd bij de organisatie.

Bij de wedstrijd van Zwitserland-TsjechiŽ gisteren werd op de schermen in het stadion een herhaling getoond van een vermeende handsbal van een Tsjechische verdediger. Scheidsrechter Roberto Rosetti greep echter niet in, waarna de Zwitsers hem wezen op de herhalingen op het scherm. Daarop was volgens hen duidelijk te zien dat een Tsjech opzettelijk hands maakte. Het is in het voetbal niet gebruikelijk dat dit soort beelden herhaald worden, omdat anders supporters in het stadion onnodig opgejut worden. "We gaan onderzoeken waarom het in dit geval wel gebeurde", aldus een UEFA-woordvoerder.

Feyenoord legt talent vast

Feyenoord heeft een talent uit de eigen opleiding vastgelegd. Jordao Pattinama zal een tweejarig contract ondertekenen in de Kuip.

De 19-jarige buitenspeler, zoon van ex-prof Ton Pattinama, speelde afgelopen seizoen in de succesvolle A1 van Feyenoord. Trainer Bert van Marwijk liet Pattinama debuteren tijdens de oefenreeks tegen amateurclubs waarmee Feyenoord het seizoen afsloot. In het laatste duel, tegen zaterdaghoofdklasser ASWH, was Pattinama voor het eerst basisspeler. De rechtsbuiten gaf zijn debuut glans door de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Bovendien verdiende hij in de slotfase nog een strafschop.

Inschrijving FOK! EK Pool verlengd

Zoals jullie wellicht hebben gemerkt heeft FOK! vandaag een downtime gehad. Dit alles had te maken met een storing op ťťn van de fileservers.

Omdat het hierdoor ook niet mogelijk was je in te schrijven voor de FOK! EK pool, of om je reeds ingevoerde uitslagen te wijzigen, hebben we besloten de inschrijftermijn te verlengen. We zitten echter wel vast aan het wedstrijdschema waardoor we besloten hebben de inschrijftermijn voor de wedstrijden van vandaag los te koppelen.

Voor de wedstrijd van Zwitserland tegen TsjechiŽ kun je inschrijven tot het begin van de wedstrijd om 18:00 uur. Ook voor de wedstrijd van Portugal tegen Turkije kun je inschrijven tot het begin van de wedstrijd om 20:45 uur.

Voor de overige wedstrijden, welke vanaf morgen worden gespeeld, hebben we de inschrijftermijn verlengd naar 8 juni om 17:00 uur. Je kunt dus ook gewoon inschrijven als je de eerste twee wedstrijden niet hebt meegedaan!

Wil je nog inschrijven of aanpassingen doen? Dat kan hier. We willen jullie uiteraard nog heel veel plezier wensen met de FOK! EK Pool 2008.

Het laatste nieuws over het EK kun je vinden op de FOK!sport EK-site.

Spakenburg verslaat HHC in duel om tweede plaats

Spakenburg legde gisteren door een 3-1 zege op eigen veld tegen HHC Hardenberg beslag op de tweede plaats in de kampioenscompetitie bij de zaterdagamateurs. Omdat FC Lisse dinsdag al kampioen was geworden, stond er in dit duel niets meer op het spel.

Dit bleek ook uit de geringe publieke belangstelling. Slechts 800 toeschouwers hadden de moeite genomen om de wedstrijd bij te wonen. Zij zagen hoe Karim Elkaddouri rond het half uur vanaf de stip de ruststand op 1-0 bepaalde.

Pas in de slotfase van de tweede helft viel er weer wat te beleven. Karim Elkaddouri maakte zijn tweede van de middag, waarna Maurice van der Wilt er zelfs 3-0 van maakte. Martijn Berger redde de eer voor de kampioen van de hoofdklasse C, die voor het tweede seizoen op rij een maatje te klein bleek in de kampioenscompetitie. HHC, dat slechts ťťn punt haalde, deed het zelfs bijna het slechtst van alle ploegen die ooit deelnamen aan een kampioenscompetitie. Ook Kozakken Boys pakte in 1993 slechts ťťn punt. De minste prestatie was echter die van GVVV in 1997. Die ploeg bleef puntloos.

Eindstand zaterdagkampioenscompetitie:

1. FC Lisse 4-10
2. Spakenburg 4-5
3. HHC Hardenberg 4-1

Beenhakker vol vertrouwen

Leo Beenhakker neemt het vanavond met zijn Polen op tegen Duitsland. De oefenmeester heeft vertrouwen in een goede afloop.

Duitsland wordt dan wel gezien als favoriet, maar Beenhakker heeft veel hoop op een goed resultaat. "We weten ook dat Duitsland op de laatste twee EK's geen wedstrijd meer heeft gewonnen. Ik weet in ieder geval dat ik mijn huiswerk heb gedaan," aldus Beenhakker.

"We laten ons niet gek maken en bereiden ons op dezelfde manier voor als tijdens de kwalificatiewedstrijden."

Naast Duitsland treft Polen in de voorronde ook nog Oostenrijk en KroatiŽ.

Vennegoor: "Ik blijf bij Celtic"

Pogingen van Feyenoord tevergeefs. Jan Vennegoor of Hesselink zal ook volgend seizoen onder contract staan bij Celtic. De aanvaller meldde dat tegenover de Schotse krant Sunday Mail.

"Waarom zou ik weg willen gaan? Laat ik duidelijk maken dat ik komend seizoen nog bij Celtic speel. Celtic komt uit in de Champions League en daar wil ik bij zijn. Ik wil de club ook aan nog een landstitel helpen", aldus de aanvaller, die ook in verband werd gebracht met Werder Bremen.

Voor zijn tijd in Schotland kwam Vennegoor uit voor FC Twente en PSV. Op dit moment is de aanvaller zich met het Nederlandse Elftal aan het voorbereiden op de eerste EK-wedstrijd tegen ItaliŽ.

Ibrahimovic onzeker over 90 minuten

Zlatan Ibrahimovic weet niet of hij de volle 90 minuten zou kunnen spelen in het EK-duel tegen Griekenland aanstaande dinsdag. De spits is inmiddels hersteld van een knieblessure maar mist volgens eigen zeggen wedstrijdritme.

De voormalige aanvaller van Ajax bezorgde zijn club Internazionale onlangs de titel met twee goals, maar had de zes weken daarvoor niet gespeeld. "Ik weet niet of ik het 90 minuten volhoud, als de coach me al in de basis zet," aldus de Zweedse international.

Digibeet doet zichzelf tekort

Ons land telt ongeveer 1,6 miljoen mensen die niet met de computer kunnen omgaan, en zij doen zichzelf tekort. De helft van hen verricht betaald werk en deze mensen zouden al gauw zo'n 250 euro per jaar meer verdienen als ze de eenvoudigste vaardigheden onder de knie krijgen.

Maar ook de andere helft kan zijn voordeel doen met wat meer computervaardigheid. De consument kan zo'n 88 euro per jaar ''verdienen'' door bij beslissingen over de aankoop van spullen de computer te raadplegen.

In een actieprogramma van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken, waarmee het kabinet heeft ingestemd, staat ook dat diverse groepen moeite hebben met het bijbenen van de digitalisering van de samenleving en zij dreigen zich daarvan buiten te sluiten. Het gaat dan vooral om mensen die niet actief zijn op de arbeidsmarkt, laagopgeleiden, allochtonen en mensen van boven de vijftig.

Het bedrijfsleven kampt met een tekort aan mensen die beter dan gemiddeld kunnen omgaan met de computer en ook kleine ondernemers worstelen vaak met een gebrek aan kennis en vaardigheden. Een tekort aan echte specialisten doet zich voor bij bedrijven en overheid, vooral in het onderwijs en bij de politie.

Stam ziet Heitinga als verdedigende middenvelder

Jaap Stam vindt dat John Heitinga niet als verdediger moet starten, maar als verdedigende middenvelder. In de tijd van Stam bij Ajax werd er zo gespeeld en stond het perfect.

Heitinga wacht de opstelling van bondscoach van Basten rustig af. "Ik speel waar de bondscoach wil. Er zijn twee posities waar ik het liefst sta: centraal achterin en verdedigend op het middenveld. Ik weet wel waarom Jaap dat zegt. Bij Ajax hadden we vorig seizoen onze beste periode met Jaap in het hart van de verdediging en mij daarvoor. Het stond als een huis."

Maar dat was vorig seizoen. "Dit jaar heb ik maar een paar keer op die plek gespeeld. Wat dat betreft, is het misschien beter om me wel als verdediger op te stellen. Maar nogmaals, ik doe gewoon wat het beste is voor het elftal. Dat is aan de bondscoach", aldus Heitinga.

[Special] Verkerk en twee wonderbaarlijke weken

Dit weekend worden weer de finales van Roland Garros gespeeld. Velen zullen zich echter nog de finale van 2003 herinneren. Toen was Martin Verkerk de verrassing van het toernooi en de eerste Nederlandse finalist in de historie van Roland Garros. Hieronder een terugblik op dat toernooi.

Wie kende Martin Verkerk voor Roland Garros 2003? De echte tennisfans waarschijnlijk wel, het grote publiek nog niet. Toch had Verkerk ook voor Roland Garros al aardige prestaties neergezet. In februari 2003 won hij het ATP-toernooi van Milaan, in de finale klopte hij toen Jevgeni Kafelnikov. In de grand slams was er nog geen succes. Zowel bij de US Open in 2002 als bij de Australian Open van 2003 overleefde hij de eerste ronde niet. Bij aanvang van Roland Garros stond Verkerk op een 45e plaats op de wereldranglijst.

Verkerk begint zijn zegereeks in de eerste ronde tegen de onbekende Kroaat Zeljko Krajan. Het wordt een simpele overwinning, 6-3, 6-4 en 6-4. De verwachting was echter bij iedereen dat de tweede ronde het eindstation zou zijn. De Zwitser Roger Federer was de verwachte tegenstander. Die ging echter in de eerste ronde onverwacht onderuit tegen de onbekende Peruaan Luis Horna, waardoor er plotseling kansen waren voor Verkerk.

Toch leek de tweede ronde alsnog het eindpunt. Op 2-5 en 0-40 in de vierde set had Horna drie matchpoints en leek de partij voorbij. Precies op dat moment kantelde de partij volledig, Horna dacht de partij al binnen te hebben en gaf juist daardoor de wedstrijd compleet uit handen. Verkerk won de vierde set met 5-7 en pakte met 6-2 ook de vijfde set. Vanaf dat moment lijkt Verkerk bevrijd en gaat zijn niveau steeds meer omhoog. In de derde ronde is er een goede overwinning op de Amerikaan Vince Spadea, 6-7, 6-4, 6-2 en 7-5.

Vanaf de vierde ronde treft Verkerk echt tegenstanders van naam. Als Als eerste de Duitser Rainer SchŁttler, die een paar maanden eerder nog de finale haalde van de Australian Open. De Nederlander boekte echter een knappe zege, 6-3, 6-3 en 7-5. In de kwartfinale treft Verkerk ťťn van de favorieten, de als vierde geplaatste Carlos Moya. Die partij word een echte thriller. Verkerk heeft een geweldige start en wint de eerste twee sets met 6-3 en 6-4. In de derde set ging Moya beter spelen en waren beide aan elkaar gewaagd. …ťn zwak moment van Verkerk aan het eind van de set was niet meer goed te maken, met 5-7 won de Spanjaard de derde set. Ook in de vierde set ging het gelijk op. Bij 4-5 kreeg Moya drie break- en setpoints. Verkerk werkte er twee weg, maar de derde werd door Moya benut, waardoor er een vijfde set kwam. Daarin leek Moya de beste kansen te krijgen, aangezien hij zijn servicegames simpel won en Verkerk veel moeite had zijn servicegames binnen te halen. Moya raakte echter vermoeid en werd bij 6-6 dan toch gebroken. In de laatste game kwam Verkerk niet meer in de problemen en bereikte zo de halve finale.

Daarin was Guillermo Coria de tegenstander. De Argentijn, als zevende geplaatst, had vlak voor Roland Garros het toernooi van Hamburg gewonnen en werd daardoor beschouwd als grote kanshebber. In de eerste set ging het gelijk op, waardoor er een tiebreak moest komen. Deze werd door Verkerk met 7-4 gewonnen en Coria raakte zo gefrustreerd dat hij een racket naar een ballenjongen gooide. Door direct zijn excuses aan te bieden en de jongen zijn t-shirt cadeau te doen voorkwam hij diskwalificatie, Coria kwam er vanaf met een waarschuwing. In de tweede set slaagde Verkerk er in de service van Coria twee keer te breken, terwijl hij zelf slechts ťťn keer gebroken werd. Daardoor won Verkerk de set met 6-4. In de derde set werden beide spelers ťťn keer gebroken, waardoor er wederom een tiebreak moest komen. Met 7-0 won onze landgenoot de tiebreak en daarmee de wedstrijd. Voor het eerst in de historie stond er een Nederlander in de finale van Roland Garros.

Dat een finale niet te vergelijken is met een andere soort wedstrijd bleek helaas weer. Verkerk haalde geen moment de vorm van de rest van het toernooi en was daardoor kansloos tegen de als derde geplaatste Juan Carlos Ferrero. Met 6-1, 6-3 en 6-2 pakte de Spanjaard zijn eerste en tot nu toe ook enige grand slamtitel grand slamtitel.

Na het toernooi ging het minder met Verkerk, de eerste maanden moest hij vooral wennen zijn plotselinge bekendheid, wat zijn prestaties niet ten goede kwam. In september 2003 bereikte hij zijn hoogste positie op de wereldranglijst, 14e. In juli 2003 won hij zijn tweede ATP-toernooi, de Dutch Open. Hij kampte toen al met een schouderblessure, waardoor hij de Olympische Spelen miste. Die blessure hield hem lange tijd aan de kant en pas dit jaar lijkt Verkerk weer de weg omhoog te hebben gevonden met zeges in enkele Futures en Challengers.

Sverko®: "Doelpunt was fantastisch gevoel"

Vaclav Sverko® mocht zich zaterdagavond tot man van de wedstrijd kronen en was bovendien van grote waarde voor TsjechiŽ. De vervanger van Jan Koller maakte in het duel tegen Zwitserland (0-1) namelijk de enige treffer, waarmee hij zijn land de eerste zege van dit EK bezorgde.

Toch was Sverko®, die bij FC BanŪk Ostrava onder contract staat, van mening dat de zege van de Tsjechen niet helemaal verdiend was. "Zwitserland was wat beter, maar wij hadden veel geluk. We zijn erg blij met deze overwinning. Het scoren van het doelpunt gaf een fantastisch gevoel."

[RG] Nadal favoriet in finale

Rafael Nadal is zondag dť favoriet voor het winnen van Roland Garros bij het enkelspel van de mannen. De Spanjaard, die het toernooi de afgelopen drie jaar won, treedt aan tegen de nummer ťťn van de wereld, Roger Federer.

Nadal liet voornamelijk in zijn halve finale-partij tennis van zeer hoog niveau zien. De Spanjaard deed in 2005 voor het eerst mee aan het Franse tennistoernooi en verloor tot nu toe nog geen enkele partij. Zijn overwinning van vrijdag op Novak Djokovic noemde de tennisser misschien wel zijn beste partij ooit.

Voor Federer verliep Roland Garros wat moeizamer en liet alleen in de partij tegen Gael Monfils hoogstaand tennis zien. Hij wisselde fenomenale dropshots af met teveel onnodige fouten. Toch is de Zwitser van mening dat hij beter is gaan spelen op het gravel. Ook ziet hij voldoende mogelijkheden om het evenement in Parijs op zijn naam te schrijven.

Toch zal het voor Federer een lastige klus worden, omdat het op gravel acht tegen ťťn staat in het voordeel van Nadal. Vorig jaar verloor de Spanjaard in Hamburg van de Zwitserse nummer ťťn van de wereld.

Amy Winehouse zingt racistische 'song'

Er is weer een schokkend filmpje op internet verschenen met soulzangeres Amy Winehouse in de hoofdrol. Samen met een vriendin zingt ze daarin een racistisch liedje. Het is een variant op het kinderliedje 'Hoofd, schouders, knie en teen' waarbij negers, homo's en Chinezen het moeten 'ontgelden'.

De video werd in mei 2007 opgenomen door Amy's man Blake Fielder-Civil. Een kennis  overhandigde het aan het Britse weekblad News of the World. De kennis zou hiermee willen laten zien hoe groot de invloed is die Blake op Winehouse heeft

Blake belooft de twee meiden in het filmpje dat hij hen niet op camera vastlegt. Op de tafel waaraan de zangeres zit, ligt aluminiumfolie met een op heroïne lijkend bruin goedje. 

Naast het filmpje heeft News of the World  foto's in bezit gekregen waarop Amy met Blake is te zien terwijl ze zoenen, waarbij duidelijk twee pillen op hun tong liggen. Ook is Amy  te zien met een crackpijp en met een grote snee in haar hand.

Foto's staan in dit artikel.  Het filmpje staat hier.

Met dank aan jmac voor de submit.

 

Sharapova laat toernooien schieten

Maria Sharapova heeft laten weten niet in actie te komen op de grastoernooien van Birmingham en Eastbourne. Dat is opvallend te noemen, aangezien deze als belangrijke voorbereidingen voor het toernooi op Wimbledon gelden.

Door deze afzeggingen zal Sharapova pas op Wimbledon weer in actie komen. Het toernooi in Engeland begint op 23 juni. Een jaar geleden reikte de Russische tennisster tot de vierde ronde op het heilige gras. In 2004 pakte Mooie Maria de titel.

Eerder deze week werd Sharapova in de vierde ronde van Roland Garros uitgeschakeld door Dinara Safina. De laatstgenoemde tennisster zou uiteindelijk tot de finale reiken, die ze zaterdag van Ana Ivanovic verloor.

Ook Platini treurt om Zwitserland

Michel Platini treurde zaterdagavond mee met de selectie van Zwitserland. Het gastland van het EK voetbal verloor de openingswedstrijd met een minimaal verschil van TsjechiŽ (0-1). Bovendien zag het sterspeler Alexander Frei met een blessure uitvallen.

"In elke tak van sport wint de betere. Alleen het voetbal is volledig irrationeel. Daarin kan het gebeuren dat ook de slechtere ploeg wint," liet Platini na afloop van het duel weten.

De bondscoach van Zwitserland, Jakob Kuhn, was van mening dat de Tsjechen erg veel geluk hadden. "TsjechiŽ had heel veel geluk. Onze nederlaag is onverdiend. Ik denk dat we het stadion na onze prestatie met opgeheven hoofd kunnen verlaten."

Droom Pranjic wordt werkelijkheid

Danijel Pranic zal zondagavond tijdens het treffen met Oostenrijk zijn debuut maken als basisspeler. In de kwalificaties mocht de speler van SC Heerenveen voornamelijk invallen, maar op het eindtoernooi van het EK voetbal start hij vanaf de eerste minuut.

"Het is echt een geweldige eer dat ik uitgerekend nu in de basis mag beginnen," aldus een dolgelukkige Pranjic. De speler fungeert bij SC Heerenveen al drie seizoenen als linkermiddenvelder, maar zal bij Oostenrijk een linie terugzakken. "Het is niet mijn vaste plek, maar dat maakt me niets uit. Ik speel zoals de trainer dat wil."

Pranjic kwam overigens woorden te kort om de grasmat van het Ernst Happel-stadion te beschrijven. "Op zo'n mooi veld heb ik echt nog nooit gespeeld," vervolgt de speler, die ook regelmatig contact heeft met Miralem Sulejmani. "Mickey wil alles weten over hoe het er hier aan toe gaat."

Oostenrijk zal zich de komende week wel moeten gaan bewijzen, omdat veel criticasters al door lieten schemeren dat het land niets op het EK voetbal had te zoeken. Zo zou de ploeg zich terug moeten trekken en werd het niveau van een derdeklasser niet eens gehaald. "Ik geef ons veertig procent kans op de zege, maar dan moeten we een goede dag ťn een beetje geluk hebben", aldus Josef Hickersberger, bondscoach van de Oostenrijkers.

Het duel tussen Oostenrijk en KroatiŽ staat onder leiding van een Nederlander, namelijk Pieter Vink. Hij wordt bijgestaan door Adriaan Inia en Hans ten Hove.

[Update] Tenchu 4 screens, trailer en info

Een paar dagen geleden had From Software een persconferentie in Japan over de nieuwe Tenchu: deel 4 komt exclusief uit voor de Wii. Een feature is bijvoorbeeld door je Wii-mote snel te bewegen een snelle wind langs te laten komen, waardoor vuur uitgaat en er meer duisternis ontstaat. Voor Europa en Noord Amerika gaat Ubisoft de distributie uitvoeren. Famitsu was aanwezig en liet wat screens van spel zien:

De trailer van de game is hier te bekijken. Het is wel handig als je Japans goed is als je ook wat wil begrijpen over wat er van de game gezegd wordt.

Voor nog wat screens van het event en een gebrekkige vertaling, klik hier.

Zuipende Paris Hilton 'duidelijk niet zwanger'

Paris Hilton doet haar stinkende best om geruchten over een zwangerschap naar het rijk der fabelen te verwijzen. Wuifde ze de aanhoudende geruchtenstroom al eerder regelmatig in interviews weg, ook op feestjes laat ze geen gelegenheid onbenut om te laten zien dat ze geen kindje verwacht. De erfgename dronk dit weekeinde tijdens feestjes behoorlijk wat alcohol. "Ze is duidelijk niet zwanger", concludeerde een gast van een afterparty in het Amerikaanse tijdschrift People.

Het verwende feestbeest zit midden in de opnamen van haar nieuwe realityserie 'Paris Hilton's my new BFF', waarin ze op zoek gaat naar een nieuwe beste vriend. Met de zeven overgebleven kandidaten deed ze verschillende clubs in Las Vegas aan. Ook haar vriendje Benji Madden en haar zus Nicky waren van de partij.

Wanneer de nieuwe serie bij MTV te zien is, is nog onduidelijk. Tijdens haar zoektocht stemt de diva telkens kandidaten weg die ze niet goed genoeg acht als beste vriend. Eerder maakte ze ook al de realityserie 'The simple life' met haar voormalige beste vriendin Nicole Richie.

Voetbalmarathon eindigt met 582 goals

Niet minder dan 582 doelpunten. Zoveel goals werden er zaterdag gemaakt tijdens een dertigurige voetbalwedstrijd bij voetbalclub Tubanters in Enschede. Van dat aantal kunnen ze tijdens het EK voetbal alleen dromen.

Volgens de organisatie komen de Tubanters met het aantal speelminuten in het Guiness Book of Records. De Enschedese voetbalvereniging brak het oude record uit Zwitserland met tien minuten verschil.

In totaal voetbalden 35 spelers een uitslag van 301-281 bij elkaar. Duizenden mensen volgden de uitputtende voetbalmarathon.

''Spelers strompelden over het veld. Menig deelnemer komt de komende dagen niet zijn bed uit van de spierpijn'', voorspelde initiatiefnemer Ben Weber. De opbrengst van het duel (enkele duizenden euro's) gaat naar de Stichting Kika, die fondsen verwerft voor een betere behandeling van kanker bij kinderen.

Veel Twentenaren met drugs in verkeer

Bij een drugstest die de Twentse politie in de nacht van vrijdag op zaterdag in Enschede heeft uitgevoerd, bleek één op de vijf weggebruikers onder de invloed van drugs. De politie heeft dat bekendgemaakt.

De politie controleerde op een strategische locatie alleen coffeeshopbezoekers, omdat volgens het Nederlands Forensisch Instituut blijkt dat de effecten van drugsbruik groot zijn op de rijvaardigheid.

De aangehouden personen zaten volgens de politie boven die grens. Normaal gesproken mag een automobilist een alcoholpromillage van 0,5 in het bloed hebben. De politie nam bij 55 automobilisten en bromfietsers bloed -en urinemonsters af. Elf van hen hadden verdovende middelen gebruikt. Zij kregen een rijverbod opgelegd en worden wellicht vervolgd. De politie Twente hield deze specifieke inspectie bij coffeeshops voor de tweede keer.

Titels voor VDH en Veldhuis op 100 meter vrij

Pieter van de Hoogenband en Marleen Veldhuis hebben afgelopen zondag gedaan wat ze moesten doen, namelijk de titel op de 100 meter vrije slag tijdens het NK zwemmen pakken.

Van de Hoogenband liet een tijd van 48,67 seconden noteren en was hiermee bijna twee seconden sneller dan Stefan de Die, die 50,16 seconden nodig had. Mitja Zastrow eiste met 50,53 seconden de derde plaats voor zich op.

Bij de dames was het onderlingen verschil wat kleiner. Veldhuis had slechts 53,82 seconden nodig om de 100 meter af te leggen. Inge Dekker pakte de tweede plaats in een tijd van 54,29 seconden. Ranomi Kromowidjojo werd derde en liet een tijd van 54,36 seconden noteren.

FOK!kers luisteren het meest 3FM

FOK!kers luisteren het meest naar 3FM. Dat blijkt uit de FP-poll waar tot nu toe bijna 6500 mensen op stemden. Ruim 21 procent stemt regelmatig af op deze publieke jongerenzender. Radio538 is goede tweede met 13 procent.

Opmerkelijk is dat de derde plek van meest beluisterde zenders wordt bezet door ClassicFM. Op vier met bijna 10 procent staat de optie: 'ik luister nooit radio.' Op vijf staat SlamFM die net even meer beluisterd wordt dan Q-music. Slechts twee procent van de users luistert naar internetradio.  FOK!kers luisteren overigens anders radio dan de gemiddelde Nederlander. De landelijke luistercijfers tonen aan dat 538 het meest wordt beluisterd, gevolgd door Radio2 en Skyradio. 3FM komt hier pas op de vierde plaats.

De reacties zijn weer verdeeld. Geelkuikentje zegt: "3FM natuurlijk!!! Moest vandaag 'verplicht' naar 538 luisteren (3fm stoorde nogal) wat een baggerzender is dat zeg." Jdx heeft een andere mening: "Typisch, 3FM is echt een zender voor Fok mensjes, ik luister zelf vaak Q-music vanwege het foute uur en de laatste tijd "het geluid". Maar als ik lekker wil chillen mag sky er ook wel op." Ziportal: "Luister best vaak naar SlamFM. Maar jezus, die draaien wel elke dag het zelfde. Ook vaak het zelfde nummer op 1 dag." Verder geeft menig FOK!ker aan een zender te missen in de poll: " Longmen: "KinkFM. Jammer dat dat niet gestemd kan worden."

Verplicht fooi geven, dacht het niet

En, heb jij nog meegedaan aan de Nacht van de Fooi vorig weekeinde of is het compleet langs je heengegaan? Ikzelf wist niks van een nacht van de fooi. Maar ik las er een dag later over. Een heleboel cafés en restaurants in Nederland gaven hun fooi aan het goede doel. De opbrengst: 110.000 euro, oftewel er werd 55.000 euro fooi gegeven want het bedrag werd verdubbeld. Ik moet zeggen, een heel bedrag om weg te geven als fooi. Geef jij fooi? Ik lang niet altijd, ik zie namelijk het nut niet van fooi geven. 

Maleisische dvd-speurhond dood

Een van de twee Maleisische honden die getraind is om illegale cd's en dvd's op te sporen en door criminelen met de dood bedreigd werd, is overleden. Dat meldt de krant The New Straits Times vandaag.

De autoriteiten onderzoeken de doodsoorzaak van de 1-jarige blonde viervoeter Maddy. De filmorganisatie Motion Picture Association of America (MPAA) doneerde in februari de twee dvd-honden, die samen ruim 23.000 dollar (14.600 euro) kostten.

De MPAA heeft ook de twee dvd-honden voor de Amerikaanse douane betaald, die al miljoenen discs bij elkaar snuffelden. De honden herkennen bepaalde chemicaliën die gebruikt worden bij het maken van de schijfjes. Door illegale kopieën lopen de film- en muziekindustrie naar schatting 18 miljard dollar per jaar aan inkomsten mis.

Rechtsextremisten verstoren homofeest Athene

Rechtsextremisten hebben afgelopen nacht een homofeest in de Griekse hoofdstad Athene verstoord, berichtte de Griekse televisie. Extremisten gooiden eieren en stenen naar de duizenden homo's en lesbiennes die demonstreerden voor legalisering van het homohuwelijk. De politie zette wapenstokken in om de vijftig extremisten uiteen te drijven.

Tienduizenden homo's trokken gisteravond door de straten van Athene, Rome en Warschau voor een parade in het kader van de Gay Pride om er aandacht voor te vragen dat veel homo's in Europa niet dezelfde rechten hebben als hetero's. In Polen was veel politie op straat uit vrees voor rechtsextremistisch geweld, maar incidenten bleven uit.

Een enquête wees gisteren uit dat 69 procent van de Polen vindt dat homo's niet voor hun geaardheid zouden moeten uitkomen. In het algemeen worden homo's in Polen als pervers gezien.

CD: Gavin DeGraw - s.t.

Na vijf jaar een tweede studio-album in de schappen, onlangs nog op het hoofdpodium van Pinkpop en 10 november op de planken in de HMH: Gavin DeGraw lijkt weer helemaal terug van weggeweest. De hapklare leadsingle 'I'm In Love With A Girl' wordt grijs gedraaid op vele radiostations en lijkt weer een instant succes te zijn. Hoe staat de rest van zijn self-titled album hiermee in verhouding?

Bocht tien wordt hersteld

In Canada gaan ze bezig om bocht tien aan te passen. Het asfalt in die hairpin ging gisteren tijdens de kwalificatie namelijk achteruit en vele coureurs klaagden er dan ook over.

Francois Dumontier, voorzitter van de organisatie, liet weten dat het ruim op tijd voor de race gemaakt is. "Dit jaar hebben we een nieuwe specialist aangewezen om het probleem van de asfaltlaag aan te pakken. De banden, het wegvallen van de tractiecontrole en de samenstelling van de hairpin kunnen worden aangewezen als de oorzaak van het probleem. Alles zal in orde zijn voor de races van zondag."

BMW blij met Kubica

Bij BMW zijn ze erg verrast door het goede optreden van Robert Kubica in de kwalificatie. De Pool leek even op weg naar de poleposition, maar Lewis Hamilton bleek toch nipt sneller te zijn.

Technisch directeur van het Duitse team Willy Rampf was erg blij na afloop. "Dit is een fantastische prestatie van Robert. We hadden wel verwacht dat we goed mee zouden kunnen komen op dit circuit, maar de tweede plaats op de startgrid is toch een verrassing. De omstandigheden waren niet bepaald eenvoudig. Er stond veel wind, wat een nadelige invloed had op de balans van onze auto. We kijken nu uit naar de race."

Ook teambaas Mario Theissen kon zijn geluk niet op. "Een plekje op de eerste startrij is een uitstekend resultaat. De omstandigheden op de baan waren namelijk erg lastig. De wind was vrij stevig, de prestaties van de banden veranderden constant en de conditie van de baan verslechterde. Toch heeft Robert een perfecte laatste run weten te rijden."

Nick Heidfeld kwam in de andere BMW niet verder dan de achtste plek op de grid.

CD: Scouting For Girls - s.t.

Met een bandnaam als deze zal je bij de critici niet meteen gezien worden als nieuwe technisch begaafde sensatie. Het heeft nogal een puberale bijsmaak, Scouting For Girls. Tenminste, als je het ziet als referentie naar het bekijken en versieren van meiden en niet ťťn of andere loverboy-activiteit of modellenwedstrijd. Die eerste referenie en natuurlijke drang voor velen verenigt zich het meeste met de muzikale uitspattingen van dit Londense trio. De bandnaam is daarentegen afgeleid van het boek "Scouting for Boys" waarin de goed bedoelde aard van de scoutingorganisatie zijn beschreven. Scouting For Girls lijkt op basis van zijn naam alleen al een MacGyver in de muziekwereld te zijn.

AC Milan mag praten met Drogba

Chelsea heeft dan toch toestemming gegeven aan AC Milan om te gaan praten met Didier Drogba. Dit voor een eventuele transfer naar Milaan.

Naast Drogba wil AC Milan ook Andrei Sjevtsjenko weer terughalen uit Engeland. Chelsea wil de OekraÔner echter niet kwijt. “Helaas kregen we het antwoord dat we al vreesden”, aldus de vice-voorzitter van de Milanezen. De spits die voor bijna 50 miljoen werd verkocht aan de club uit Londen, was in Milaan zeer succesvol in de zeven seizoenen die hij bij de club speelde.

Wellicht versnellingsbak wissel Button

Het ging gisteren in de kwalificatie wederom niet goed met Jenson Button. Vrijdag was de Brit ook niet erg snel, wat zich gisteren voortzette.

Teambaas Ross Brawn gaat deze ochtend beslissen of er van versnellingsbak gewisseld gaat worden in de Honda van Button. "Onze versnellingsbakken zijn in principe erg goed, maar een klein probleem kan je al in de problemen brengen, en dat is wat vandaag gebeurd is. Als we een onderdeel kunnen vervangen, zullen we dat doen, maar misschien moeten we ook wel de hele bak vervangen. Die beslissing nemen we morgen. We halen de bak vannacht uit elkaar en daarna nemen we een beslissing."

Mocht dat gebeuren dan start de 28-jarige coureur van de negentiende plek. Laten ze de huidige bak er in zitten dan wordt dat plek achttien omdat Sebastien Bourdais wel zijn versnellingsbak gewisseld heeft en daardoor vijf plekken naar achter moet.

Artwork voor Tomb Raider Underworld

Het is alweer een hele tijd stil sinds de aankondiging van Tomb Raider Underworld: de nieuwste Tomb Raider in de serie, die nog meer voor realisme zal gaan. De game van Eidos verschijnt op de DS, de Wii, de PC, de Xbox 360, de PlayStation 2 en de PlayStation 3; een hoop consoles. Vandaag doorbreekt Eidos de stilte. Weliswaar met slechts ťťn stukje artwork, maar deze willen we jullie toch niet onthouden.Nieuwe Tomb Raider game waarbij deze keer de nadruk zal liggen op Lara en haar gevecht met de natuur. Verder zal het spel een dynamisch weersysteem kennen, welke ook realisme in de omgeving moet creŽren. Als lara bijvoorbeeld voetstappen maakt in de modder tijdens de regen dan zullen deze voetstappen worden weggespoeld. Lara zelf zal deze keer helemaal via motion capture in beeld worden gebracht, dit om haar animaties meer realisme te geven.

Scolari opgelucht en tevreden

Na de gewonnen wedstrijd tegen Turkije was bondscoach Luiz Felipe Scolari van Portugal blij en vooral opgelucht.

"Een toernooi met een zege beginnen, is altijd belangrijk”, concludeerde hij na de 2-0-zege op Turkije."Met drie groepsduels is dat de helft van het benodigde puntentotaal. Iedereen weet dat je met zes punten verder gaat."

Scolari was erg tevreden over het spel wat zijn ploeg liet zien: "Ik vond mijn ploeg goed. We hebben mooi, technisch verzorgd voetbal laten zien.”

Pepe was zaterdagavond de grote man bij Portugal. Hij maakte twee doelpunten voor Portugal maar ťťn daar van werd afgekeurd wegens buitenspel. "Voor mij was het een belangrijke treffer. Ik heb het team geholpen. Mooier kan niet."

Alonso snel tijdens kwalificatie

Fernando Alonso start zondag als vierde in de Grand Prix van Canada. Tijdens de kwalificatie op zaterdag wist de tweevoudig wereldkampioen Nico Rosberg en Felipe Massa achter zich te houden.

Het zag er in eerste instantie niet naar uit dat Alonso een dergelijke prestatie zou gaan neerzetten. Tijdens de drie vrije trainingen wisten zowel Alonso als zijn teammaat Nelson Piquet jr. weinig rondes neer te zetten. "We gingen dan ook met de nodige vraagtekens de kwalificatie in," aldus Alonso. "De wagen is nog steeds wat nerveus en de alsmaar veranderende omstandigheden op de baan maakten het er ook niet makkelijker op. Dat maakt me des te blijer met de vierde startplaats. Dit is een goed begin van het weekend."

Waar het een stuk slechter mee gaat is Nelson Piquet jr. De in Duitsland geboren coureur laat het qua prestaties voortdurend afweten en ook nu presteerde de jonge coureur niet goed, hij kwalificeerde zich zaterdag als vijftiende. "Mijn wagen was goed genoeg om Q1 mee te halen, maar helaas kwam ik niet verder dan Q2. Ik heb het nog steeds erg moeilijk op dit circuit, ik heb hier nog niet eerder gereden. Dat ik vrijdag niet veel ronden heb kunnen rijden, heeft ook niet geholpen. Hopelijk kan ik zondag nog wel punten scoren."

BrŁckner: "Beste TsjechiŽ nog niet gezien"

Karel BrŁckner liet weten dat Europa het beste spel van zijn Tsjechen nog niet heeft gezien. De bondscoach vertelde na de 0-1 overwinning op Zwitserland dat zijn land nog veel progressie moet boeken dit toernooi.

De gouden wissel van BrŁckner deed de Zwitsers uiteindelijk de das om, invaller Vaclav Sverkos was verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. "Ik bracht Sverkos omdat we voorin uitrichtten. Snelle spelers zijn nuttig in de slotfase. Ik ben vooral tevreden over onze defensie."

Er moet nog wel veel veranderen, willen de Tsjechen ver komen: "Drie punten is een droomstart, maar er is nog veel progressiemarge. Dit optreden was beneden ons niveau. Je kon zien dat er veel druk op stond, bij beide partijen. Ondanks de zege denk ik niet we de groep winnen", aldus BrŁckner.

Irak wint van AustraliŽ

Het Australische voetbalelftal heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen Irak. Pim Verbeek zag zijn elftal in de kwalficatiepoule voor het WK van 2010 verliezen met 1-0.

De nederlaag heeft nog geen directe gevolgen voor AustraliŽ. De ploeg staat na vier gespeelde wedstrijden nog altijd op de eerste plaats met zeven punten. De eerste twee plaatsen geven na zes duels recht op een ticket naar de volgende kwalificatieronde.

Voor China is het WK verder weg dan ooit. De Chinezen verloren op bezoek bij Qatar met 1-0. Qatar wist door deze overwinning op gelijke hoogte te komen met AustraliŽ.

Brand legt deel school in as

Een flinke brand vanochtend in een gebouw met noodlokalen van het Ostrea Lyceum aan de Bramestraat in Goes. Rond 04.15 uur brak de brand uit in het houten gebouw. De brandweer rukte met groot materieel uitomdat de brand over dreigde te slaan naar een ander gebouw. De noodlokalen konden niet meer gered worden. Die zijn compleet uitgebrand.

Het gebouw werd voornamelijk gebruikt voor opslag. Rond 05.30 uur had de brandweer de brand onder controle. De oorzaak wordt nog onderzocht. FOK!fotograaf Laurens Jobse was erbij en maakte de onderstaande Foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Openingsduel goed bekeken

De eerste dag van het Europees kampioenschap voetbal heeft de NOS een hoop kijkers opgeleverd. Het openingsduel tussen Zwitserland en TsjechiŽ werd door 2,3 miljoen kijkers bekeken.

De belangstelling voor het duel tussen Portugal en Turkije was iets groter. Deze wedstrijd trok 2,6 miljoen kijkers zo bleek uit onderzoek van Stichting KijkOnderzoek.

Nederland 1 was met het voetbal zaterdag de meest populaire zender. Want naar het EK Journaal en Studio Sportzomer keken ook nog eens anderhalf miljoen mensen.

Advocaat wil geen vrouwelijke rechter

De advocaat van een verdachte in een zedenzaak in Groningen wil niet dat de hele rechtszaal uit vrouwen bestaat. Zowel de rechter als de officier van justitie én de griffier waren vrouw, en daar maakte de advocaat bezwaar tegen. Al die vrouwen zouden namelijk kunnen zorgen voor partijdigheid, omdat ook het slachtoffer een vrouw is.

De rechtbank is het niet eens met de eis. Volgens de grondwet mag er namelijk geen onderscheid worden gemaakt. Daarnaast vinden de rechters dat het onderscheid waar de raadsman op doelt naar discriminatie neigt. De advocaat zal het dus gewoon moeten uithouden met de vrouwen.

Cafť gesloten na massale vechtpartij

Een café op de Stationsweg in het Limburgse Venray is per direct gesloten door de burgemeester. In de nacht van vrijdag op zaterdag brak daar een massale vechtpartij uit. De politie die rond 05:00 uur kwam kijken, trof een grote ravage aan. Voor de burgemeester een reden de tent meteen dicht te gooien.

De kroeg was totaal vernield. Het interieur en alle ruiten lagen aan diggelen. De politie heeft nog niemand gearresteerd, maar is nog bezig met een onderzoek.

Secret Apprentice duidelijker in beeld in Soul Calibur IV

Eerder deze week maakte Namco Bandai al bekend dat er een derde Star Wars-karakter zijn opwachting zal maken in Soul Calibur IV. Inmiddels hebben we wat meer beeldmateriaal, inclusief een trailer, met daarin de Secret Apprentice uit Star Wars: The Force Unleashed. Anders dan Yoda en Darth Vader, zal de apprentice van Vader wel in de 360- en PS3-versie van de game zitten. Zo kan iedereen genieten van een lightsaber-gevecht.


Hit and run...

Het zal je maar gebeuren. Je steekt nietsvermoedend de straat over en voor je het weet word je finaal ondersteboven gereden door een auto. Aangezien zulke ongelukjes vaak alleen maar gezeur zal opleveren laat de automobilist het slachtofer meer dood dan levend op de straat liggen.

Gelukkig zijn er altijd wel omstanders die zich wel om het slachtoffer bekommeren....

Filmpje is ook door glasbak gesubmit!

Religieuze rellen teisteren IndonesiŽ

Indonesië wordt opnieuw geteisterd door religieuze rellen die leiden tot verdeeldheid en onrust onder de bevolking. De strijd speelt zich af tussen verschillende stromingen binnen de islam.

Vorige week zondag werd een mars van AKKBB, de beweging voor vrijheid van godsdienst, hard uiteengeslagen door activisten van de militante islamitische organisatie FPI. Aan de manifestatie deden ook vrouwen en kinderen mee.

De mars was nog niet begonnen of de FPI hakte met wapens van bamboe op de deelnemers in. Daardoor viel een aantal gewonden. Volgens de FPI betuigden de betogers van de AKKBB met de mars hun steun aan de voor de FPI onacceptabele stroming Islamitische Ahmadiya. Deze islamitische groepering wordt door orthodoxe Indonesiërs gezien als onislamitisch. Het optreden van de FPI leidde direct tot felle reacties van politici en de bevolking.

De FPI liet eind jaren negentig voor het eerst van zich horen door restaurants en clubs aan te vallen. Daarbij werden klanten belaagd en flessen alcohol kapot geslagen of meegenomen. Ook nam de FPI het recht in eigen hand bij het streven een eind te maken aan de verschijning van de Indonesische versie van Playboy. Het gerucht gaat dat de FPI binnen de kringen van politie en leger op steun kan rekenen. Indonesië kent een lange traditie van burgermilities die proberen religie te gebruiken om het land te destabiliseren.

Ruim 4000 Azteekse voorwerpen gevonden

Archeologen hebben in Mexico-stad een grote collectie voorwerpen uit de tijd van de Azteken blootgelegd. Het gaat om ruim 4000 voorwerpen, waaronder houten maskers, gereedschappen, messen en koraal.

De archeoloog Leonardo López Luján stelde gisteren in de Mexicaanse krant La Jornada dat niet eerder in een keer zo'n grote vondst is gedaan bij de resten van de Templo Mayor. Dat was de belangrijkste tempel van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, waarop het huidige Mexico-stad is gebouwd. De archelogen vonden de voorwerpen op de plek waar in 2006 een monoliet voor de godin Tlaltecuhtli was blootgelegd. De voorwerpen verkeren in goede staat en zijn gewijd aan onder anderen de goden van de aarde, het water en de vruchtbaarheid.

'Buitenlandse media verwoestender dan Nargis'

Buitenlandse media, "de vijand", zijn verwoestender dan de cycloon Nargis, berichtte de staatskrant van Myanmar (Birma) vandaag. Zo zouden volgens de New Light of Myanmar enkele buitenlandse radiozenders proberen de nationale eenheid te ondermijnen onder het voorwendsel van 'Nargis'.

Internationale hulporganisaties en media bekritiseren de militaire junta die al vijf weken internationale hulpverlening tegenwerkt. Zeker 130.000 mensen zijn omgekomen of worden vermist nadat de cycloon de Irrawaddy-delta onder water had gezet. Volgens de junta "duurt een storm niet langer dan een of twee dagen en is het nu voorbij". Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de junta mensen uit vluchtelingenkampen gezet en naar hun verwoeste dorpjes gestuurd met zes dollar en twee kleine porties rijst op zak.

Ryan Payton reageert op reviewbeleid MGS 4

Een aantal dagen geleden werd bekend dat reviewers die het nieuwe spel van Konami wilde reviewen zich moesten houden aan een aantal regels. In deze regels stond beschreven welke details ze niet mochten noemen in hun reviews. De media was hier natuulijk niet echt blij mee, en EGM besloot om hierdoor de game geen cijfer te geven. Kojima Productions' Assistant Producer Ryan Payton heeft nu gereageerd op de verhalen en legt uit waarom zij dit beleid hanteren.

Er waren een aantal zaken waar de pers niet over zou mogen praten. Het ging over de lengte van de installaties, lengte van de cutscenes, de intro van de game, hoeveelheid verschillende landschappen en verschillende zaken die te maken hebben met het verhaal.

Payton zegt dat er verschillende installaties in het spel zitten. Er is ťťn installatie van 8 minuten aan het begin van de game en een aantal installaties tijdens de game van ongeveer 2 minuten. Over het beleid van de cutscenes vertelt Payton dat door het verklappen van de lengte, je veel informatie legt bij de gamer en daarmee het gevoel en het verrassingseffect weg haalt. Payton zegt daarbij dat reviewers het wel over de lengte van de cutscenes en installaties mogen hebben, maar niet mogen verklappen wat er tijdens of vlak na gebeurt.

Volgens Payton is het beleid over de intro, de verschillende landschappen en het verhaal erg streng omdat ze absoluut niet willen dat het plezier van gamers die al zo lang op deze game hebben gewacht wordt verpest door spoilers.

Nederland: Speciaal homohuwelijk voltrokken

Het homohuwelijk is al een tijdje geen uitzondering meer. Het huwelijk van Bjorn, Raymond, Henk en Raymond is echter wel heel speciaal. De 25-jarige Bjorn en Raymond Pichon zijn namelijk een eeneiige tweeling.

De tweeling heeft naar eigen zeggen een hele bijzondere band, waardoor het voor hen logisch was om ook de mooiste dag van hun leven te delen. De homo-tweeling trouwde gisteren dan ook tegelijkertijd. Bjorn met zijn partner Henk Netten en Raymond met zijn partner Raymond Kraaijenzang. "We zijn een tweeling en hebben inderdaad dezelfde geaardheid" zei Raymond Pichon. "Wij hadden een aantal jaren geleden al bij elkaar in de gaten dat we homo zijn", vult broer Bjorn aan. "We hebben toen elkaar door de coming-out gesleept. "En wat is er dan mooier om ook nog de trouwdag met elkaar te delen?", vraagt hij retorisch.

Nadat het huwelijk voltrokken was gingen de gelukkigen echtgenoten naar de woonplaats van de beide Raymonds voor een feest. De broers en hun partners zullen ook hun huwelijksreis in Turkije delen.

Met dank aan Raytje25 voor de submit.

Tientallen gewonden bij rellen Marokko

Bij botsingen tussen werkloze jongeren en de politie zijn gisteren in de Zuidmarokkaanse havenstad Sidi Ifni 44 gewonden gevallen. Dit hebben de autoriteiten van het Noordafrikaanse land laten weten.

De havenstad had een loterij georganiseerd waarbij acht nieuwe banen konden worden 'gewonnen'. Op de loterij waren bijna 120 jongeren afgekomen. Daarna kwam het tot dagenlange protesten. Jeugdwerkloosheid is een enorm probleem in Marokko.

Amazon plat dankzij Metal Gear Solid 4 bundel

Metal Gear Solid is hot. Met nog 4 dagen tot de release begint de hype flink op te lopen. Gisteren was Hideo Kojima zelfs in Nederland om de game te promoten. Dat er een run is naar games werd pijnlijk duidelijk voor Amazon.com

Op Amazon is sinds een aantal dagen de Metal Gear Solid 4 + 80 GB Playstation 3 bundel beschikbaar. Op het moment dat bekend werd dat deze bundel verkocht werd, was er zo'n grote run op dat de site het verkeer niet meer aankon. Na 7 minuten ging dan ook de site ten onder aan het vele verkeer.

EK: Openingsduel trekt 2,3 miljoen kijkers

De openingswedstrijd van het EK voetbal tussen Zwitserland en Tsjechië heeft gisteravond ruim 2,3 miljoen Nederlandse televisiekijkers getrokken. Het duel begon om 18.00 uur.

Voor de wedstrijd erna, tussen Portugal en Turkije, was nog meer belangstelling. Iets meer dan 2,6 miljoen mensen keken ernaar, blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Met het voetballen was Nederland 1 gisteren de meest populaire zender. Want naar het Voetbal EK Journaal (20.00 uur) en Studio Sport Zomer (22.45 uur) keken ook nog eens om en nabij de anderhalf miljoen mensen.

Man steekt willekeurig mensen neer in Tokio

Een man heeft vandaag zeker vijftien mensen neergestoken in Tokio, meldden Japanse media. Volgens persdienst Reuters zouden inmiddels vijf mensen zijn overleden. Drie anderen zijn er ernstig aan toe.

De man reed op klaarlichte dag met zijn auto in op passanten in het drukke district Akihabara en stak willekeurig mensen neer, onder wie een politieagent. De dader zou een 25-jarig lid van de Japanse maffia zijn.

Akihabara, dat bekend staat als het Mekka voor fans van de Japanse mangastrips en -animaties, trekt in het weekeinde veel toeristen en stripfans.  Persdienst Reuters heeft een aantal foto's online van de nasleep van de steekpartij.

Manager Jamie Oliver ondervraagd door politie

Een manager van het restaurant Fifteen van de wereldwijd bekende Britse tv-kok Jamie Oliver is ondervraagd door de politie over brandstichting in een Fifteen-kantoorpand in Australië. Het huis van de manager is doorzocht. Dat heeft de BBC gisteren gemeld.

Het pand was donderdag in vlammen opgegaan en de schade loopt op tot ruim 600.000 euro. In de kantoorvestiging was ook Fifteen Foundation gevestigd, opgezet om dakloze en verslaafde jongeren klaar te laten stomen voor een toekomst in de horecasector. De verhoorde manager was niet betrokken bij het trainen van de jongeren. Het vlakbij gelegen Fifteen-restaurant raakte bij de brand niet beschadigd.

Jamie Oliver bezit nog drie gelijknamige restaurants in Londen, Cornwall en Amsterdam. De kok maakt vele kookprogramma's, schrijft kookboeken en bemoeide zich met het voedingspatroon van Britse scholieren.

Van Halen reŁnie brengt ruim 59 miljoen euro op

De reünietour van de Amerikaanse band Van Halen heeft meer dan 59 miljoen euro opgebracht. Dat is een van de hoogste opbrengsten voor een rockband. Dat heeft het managementteam van de band bekendgemaakt.

Van Halen kondigde augustus vorig jaar aan dat de band voor het eerst sinds twintig jaar met de originele zanger David Lee Roth ging toeren. Van Halen deed van september tot afgelopen dinsdag 74 shows in de Verenigde Staten en Canada. Daar kwamen ongeveer een miljoen mensen op af.

Van Halen werd in 1974 in Los Angeles opgericht door de in Nederland geboren broers Eddie en Alex Van Halen, de gitarist en drummer van de band. De band werd bekend met nummers als Runnin' with the Devil en Jump.

'JUMP!'

Dylan hoopvol over Barack Obama

De Amerikaanse zanger en liedjesschrijver Bob Dylan is hoopvol over een nieuwe politieke koers in de Verenigde Staten als de Democratische presidentskandidaat Barack Obama in november de verkiezingen wint. Dat zegt de 67-jarige muzikant gisteren in de Britse krant The Times.

Volgens Dylan, wiens leven onlangs werd verfilmd in I'm not There, is vernieuwing nodig in de Verenigde Staten. Vooral de armoede in het land moet worden bestreden, aldus de zanger. En Obama kan daar voor zorgen. "Amerika is in een staat van opschudding. We hebben deze man nu die de aard van de politiek weer van onder op herdefinieert", zei Dylan.

Obama's tegenstrever bij de Democratische voorverkiezingen, Hillary Clinton, stapte gisteren definitief uit de race in de strijd om het Witte Huis. Ze heeft aangegeven Obama te steunen bij zijn verdere campagne.

 

Bob Dylan: nu veranderen de tijden hopelijk écht

Medewerker BBC in SomaliŽ gedood

Een Somalische journalist die voor de BBC en het persbureau AP werkte, is gisteren bij zijn huis in de zuid-Somalische stad Kismayo doodgeschoten. Dat heeft de BBC laten weten.

Volgens een organisatie van Somalische journalisten was doelgericht op de 26-jarige Nasteh Dahir geschoten. Dahir was eerder meerdere malen met de dood bedreigd. Sinds februari 2007 zijn al zeker negen journalisten in Somalië vermoord.

Somalië kent geen functionerende regering meer sinds 1991, toen dictator Mohamed Siad Barre werd afgezet. Verschillende islamitische milities bestrijden de door Ethiopië en de VS gesteunde Somalische regering.

Kinderen migranten in VS aan lot over gelaten

De Verenigde Staten hebben dit jaar tot eind mei ongeveer 300.000 illegale immigranten het land uitgezet. Ongeveer 100.000 kinderen van deze vooral Latijns-Amerikaanse immigranten zijn in de VS achtergebleven, waar ze veelal aan hun lot worden overgelaten.  Dat heeft de Mexicaanse parlementariër Raymundo Ramírez gisteren gezegd. Ramírez en zijn collega Antonio Valladolid overlegden gisteren in de Mexicaanse stad Monterrey met twee leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Jerry Weller en Brian Bilbray, over het migrantenvraagstuk.

Weller zei dat de kinderen die alleen in de VS zijn achtergebleven weer met hun ouders moeten worden herenigd. "We moeten een oplossing voor het probleem zien te vinden", aldus Weller. "Hoewel we weten dat het geen gemakkelijk taak is."

Ramírez liet zich ook uit over het aantal immigranten dat dit jaar is omgekomen bij hun poging de grens met de Verenigde Staten over te steken. Tot eind mei kwamen er 270 migranten om, aldus de Mexicaanse parlementariër.

De Mexicaanse en Amerikaanse parlementariërs lieten weten dat er een werkgroep van Amerikanen en Mexicanen wordt gecreëerd, die zich gaat buigen over de immigratieproblematiek. Volgens officiële cijfers wonen er in de Verenigde Staten ongeveer 12 miljoen mensen die in Mexico zijn geboren. Ongeveer de helft is er illegaal.

EK: Eerste relletjes in Klagenfurt

In de Oostenrijkse stad Klagenfurt hebben zich gisteravond de eerste relletjes voorgedaan rond het EK voetbal. Aan de vooravond van het beladen duel tussen Duitsland en Polen in dezelfde plaats raakten ongeveer tweehonderd supporters onderling slaags in de binnenstad.

Beide kampen bestookten elkaar met bierflessen en ander werpmateriaal. De oproerpolitie wist beide groepen te scheiden voordat de diverse vechtpartijen escaleerden. Er werden zeven Duitse fans aangehouden.

Haags gezin opgeschrikt door brand tijdens voetbal

In een woning in Den Haag is zaterdagavond brand uitgebroken, terwijl de bewoners in de tuin naar de voetbalwedstrijd tussen Portugal en Turkije aan het kijken waren. Stroomuitval leidde ertoe dat het vuur werd ontdekt, waarna twee slapende kinderen op tijd uit bed konden worden gehaald. Er zijn geen gewonden.

Meerdere omwonenden hadden al alarm geslagen, omdat de vlammen uit een lichtkoepel op de zolderverdieping van het pand aan de Van Boetzelaerlaan sloegen. De brand brak rond 22.30 uur uit en was binnen een halfuur onder controle.
De Hulpverleningsregio Haaglanden laat weten dat een kamer is uitgebrand en dat de rest van de zolder zwaar beschadigd is geraakt. De begane grond en eerste verdieping liepen door rook, roet en water ook schade op. De totale schade aan de woning wordt aanzienlijk genoemd.

De bewoners hebben niet thuis kunnen slapen. Metingen leerde de brandweer dat er geen koolmonoxide is vrijgekomen. Buren aan weerszijden moesten buiten wachten tot daar duidelijkheid over was. Een oorzaak van de brand is nog niet bekendgemaakt.

Standard wil zich versterken met Gomez

Standard Luik wil zich voor volgend seizoen versterken met MVV-er DaniŽl Gomez. Momenteel staat Gomez onder contract bij MVV.

L1 bericht dat de Belgische club al contact heeft gehad met de aanvaller. Afgelopen seizoen kwam Gomez 21 duels in actie voor MVV waarin hij eenmaal aan scoren toe kwam. Voordat Gomez naar MVV kwam, speelde de Fransman bij FC Metz, Energie Cottbus en Alemannia Aachen.

Krajicek krijgt bye in eerste ronde

MichaŽlla Krajicek zal na negen verliespartijen achter elkaar in de eerste ronde weer eens een tweede ronde spelen. Zij kreeg namelijk een bye in de eerste ronde van het grastoernooi in Birmingham.

Krajicek treft in de tweede ronde de Raluca Olaru of een nog onbekende qualifier. Met het grastoernooi in Birmingham begint voor Krajicek de voorbereiding op Wimbledon, waar ze vorig jaar tot de laatste acht wist te komen. Krajicek won echter voor het laatst een partij in oktober 2007.

De Zeeuw heeft vertrouwen in zichzelf

De kans is groot dat Nigel de Jong maandag controlerend op het middenveld zal staan tegen de Italianen. Demy de Zeeuw, zijn grootste concurrent voor die positie, verwacht echter dat hij op de positie op het middenveld zal spelen.

"Of ik tegen ItaliŽ speel, is denk ik ook afhankelijk van waar de bondscoach voor kiest. Spelen we meteen aanvallend of kiezen we eerst voor zekerheid? Ik denk niet dat ik het tegen OekraÔne, Denemarken en Wales zo slecht heb gedaan dat ik meteen zal worden vervangen door Nigel. Ik was misschien niet heel goed, maar heb wel precies gedaan wat er van me werd gevraagd," aldus de AZ-middenvelder.

Panucci: "Klaar voor Oranje"

Christian Panucci raakte vrijdag geblesseerd aan zijn rechterknie. Desondanks vermoedt de Italiaanse international dat hij op tijd fit is voor de wedstrijd tegen Nederland.

Eindhovens Dagblad meldt dat Christian Panucci denkt op tijd fit te zijn voor de EK-wedstrijd tegen Nederland van maandagavond. De 35-jarige verdediger raakte vrijdag geblesseerd aan zijn rechterknie.

"Het gaat nu al een stuk beter, al is de knie een beetje gezwollen. Ik denk echt dat ik maandag kan spelen. Ik voel nu nog wat pijn, maar morgen zal het wel beter gaan," aldus Panucci.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #143 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #104
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #143
special
AI Picture Gallery #113
special
Random Pics van de Dag #851
special
FOK! Zien en doen: Museum voor Beeld en Geluid Den Haag
©FOK.nl e.a.