Bush: Turkije moet bij de EU

De Amerikaanse president George W. Bush vindt dat Turkije lid moet worden van de Europese Unie. Dat zei hij gisteren tijdens een topontmoeting in Slovenië, één van de landen die hij bezoekt tijdens de rondreis die Bush momenteel door Europa maakt.

De toetreding van Turkije tot de EU  blijft voor veel Europeanen een omstreden kwestie. De Franse president Nicolas Sarkozy is bijvoorbeeld radicaal tegen. De EU voert wel onderhandelingen met Turkije om op termijn tot daadwerkelijke toetreding te kunnen komen. Turkije kreeg de status van kandidaat-lid van de EU overigens al in 1993. In 1963 sloten Turkije en de Europese Gemeenschap reeds een associatieovereenkomst. Turkije kan niet eerder dan in 2015  toetreden tot de EU, maar de Turken zien 2020 eerder als datum dat alles geregeld zou kunnen zijn.

Bush riep in Slovenië verder ook Europa nog op om zich - samen met de Verenigde Staten - harder op te stellen tegen Iran. "Iran kan kiezen: ofwel betere relaties met ons, ofwel internationale isolatie."  De Amerikaanse president bezoekt na Slovenië nog Duitsland, Italië, het Vaticaan, Frankrijk en Groot-Brittannië.