Burgemeester: controle homoparkeerplaatsen onjuist

De controles op homo-ontmoetingsplaatsen op parkeerplaatsen langs de A58 bij Tilburg waren onjuist en mogen in de toekomst niet meer op soortgelijke wijze worden uitgevoerd. Dat stelt korpsbeheerder en burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman (PvdA) woensdag op basis van een evaluatierapport van de politie. "Wat mij betreft was de manier waarop deze actie heeft plaatsgevonden eens maar nooit meer."

Het politiekorps Midden en West Brabant controleerde eind mei met het Korps Landelijke Politiediensten op de parkeerplaatsen Leikant en Lage Aard langs de A58. De aanleiding hiervoor waren klachten van omwonenden en voorbijgangers over mannen die daar onzedelijke handelingen verrichten op de openbare weg. Er werden drie mannen aangehouden en 25 mannen aangesproken op hun gedrag.

Vreeman en het COC Tilburg eisten vervolgens opheldering over de gang van zaken tijdens de actie. Volgens het COC ging het om een politierazzia. De agenten waren in burger en zouden met zaklampen de bosjes in zijn gekomen en intimiterende teksten tegen de mannen op de parkeerplaats hebben geschreeuwd.

Het rapport rept niet over het veronderstelde 'foute' gedrag van de agenten. Wel is er de nodige kritiek op de controle aan de Lage Aard. De actie was niet in het draaiboek opgenomen, maar de politie besloot toch te controleren toen het minder druk werd op Leikant. Dat had niet mogen gebeuren, verklaart de politie woensdag. De bezoekers mocht niet naar hun legitimatiebewijs worden gevraagd en de gegevens die zijn opgenomen, worden verwijderd.

In het algemeen wordt in het evaluatierapport gesteld dat in de toekomst dergelijke controles beter moeten worden voorbereid. Korpschef Frans Heeres sluit zich bij dit advies aan. "We gaan de aanbevelingen volledig implementeren in onze werkwijze."