Boevennest in Polen

Veel dieven en inbrekers die ons land onveilig maken komen uit de Poolse Wroclaw. Ze vinden de Nederlandse aanpak van hun strooptochten in woningen en winkels een lachertje, zo schrijft de Telegraaf vandaag.

Via familie en vrienden horen steeds meer criminelen uit de stad dat ze niet bang hoeven te zijn voor de Nederlandse politie. Een arrestatie levert maximaal zes uur gevangenisstraf op en vervolging van de "mobiele bandieten" blijft uit. Hele families uit de Poolse stad gaan door deze 'positieve' berichten op rooftocht in Nederland.

"Het overgrote deel van de onderzochte Poolse verdachten bleek afkomstig uit Wroclaw", stelt de Bovenregionale Recherche in een gisteren verschenen rapport. Van de 777 unieke daders kwamen er bijna zeshonderd uit Polen. De rest kwam uit Litouwen. De rechercheurs onderzoeken grensoverschrijdende criminaliteit en schetsen in hun rapport een verontrustend beeld. Bijna al deze aanhoudingen worden door de korpsen als 'incident' bestempeld te worden, terwijl de verdachten verantwoordelijk blijken te zijn voor een kwart van alle winkeldiefstallen en een zeer groot aantal inbraken die in ons land plaats vinden.

In de jaarlijkse rapportage beveelt de Bovenregionale Recherche aan om Polen en Litouwers "langer dat zes uur" van de straat te halen "en verder te rechercheren". Het onderzoeksteam dat onderzoek deed naar deze mobiele bandieten, het Polaris II-team, is door politie en justitie inmiddels opgeheven.

Naast het Polaris II-team was er tot voor kort ook een Apolloteam actief bij de Bovenregionale Recherche. Deze deden onderzoek naar Nigeriaanse oplichters en fraudeurs en boekten daarin grote vooruitgang, bleek uit de jaarcijfers. Ondanks grote lof voor de Nederlandse aanpak, is ook dit team inmiddels opgeheven.