Tot 12 jaar cel geŽist in grote vrouwenhandelzaak

Tegen de twee hoofdverdachten in een grote rechtszaak over vrouwenhandel is woensdag twaalf en zeven jaar cel geëist. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigd. De broers Saban en Hasan B. stonden volgens justitie aan het hoofd van een Turkse bende van ongeveer 45 mensen die tientallen vrouwen tot prostitutie dwongen in Amsterdam, Utrecht en Alkmaar. De twee hebben verklaard niets met vrouwenhandel te maken te hebben.

De broers, van wie Saban de hoogste eis te horen kreeg, staan met vier medeverdachten terecht. Een derde verdachte hoorde woensdag vier jaar cel tegen zich eisen. Donderdag volgen de eisen tegen de overige drie verdachten. Justitie besluit in het najaar over de vervolging van de andere verdachten.

De bendeleiders in de zogenoemde Sneep-zaak tatoeëerden hun initialen op de vrouwen. Ook werden de slachtoffers volgens het OM gedwongen tot borstvergrotingen en abortussen. De vrouwen moesten zeven dagen per week werken en duizend euro per dag afstaan. Daar kwamen onder meer de kosten bij van bodyguards die moesten verhinderen dat de vrouwen ontsnapten.

De bende heeft volgens justitie onroerend goed in Duitsland en Turkije met een waarde van ruim 19 miljoen euro. Zeker 78 vrouwen zouden zijn uitgebuit. De veronderstelde slachtoffers komen uit Nederland, Duitsland en Oost-Europese landen. Vijftien van hen durfden aangifte te doen of een verklaring af te leggen.

De behandeling van de Sneep-zaak neemt meerdere dagen in beslag. De uitspraak wordt op vrijdag 11 juli verwacht. De zittingen zijn in Almelo.