Britse moslima verzweeg naderende aanslagen

Een Britse jury heeft woensdag een moslima veroordeeld omdat ze naliet de politie in te lichten over de plannen van de vader van haar kinderen om een zelfmoordaanslag te plegen. De maximumstraf die ze kan krijgen is vijf jaar cel.

Hussain Osman poogde op 21 juli 2005 samen met enkele kameraden explosies te veroorzaken in de metro van Londen. Dit mislukte; niemand raakte gewond. De veroordeelde, Yeshi Girma (32), ontkent dat ze met hem getrouwd was en zegt weinig af te hebben geweten van wat hij deed. De twee hebben samen drie kinderen.Ook de zus en broer van Yeshi, Mulu Girma (24) en Esayas Girma (22) zijn schuldig bevonden aan het niet inlichten van de autoriteiten en aan het helpen van Osman.

Volgens de aanklagers hielp Girma Osman het land te ontvluchten en zaten haar vingerafdrukken op banden met daarop extremistische toespraken. Ook zou ze Osman hebben toegestaan hun jonge zoon mee te nemen naar een trainingskamp in het noordwesten van Engeland.

Osman en drie anderen zitten een levenslange gevangenisstraf uit vanwege de mislukte aanslagen. Zes mannen kregen kortere celstraffen. De mislukte aanslagen hadden plaats twee weken na de gelukte zelfmoordaanslagen op het openbaar vervoer in Londen, die meer dan vijftig mensen het leven kostten.