CD: Opeth - Watershed (Special Edition)

Na wat veranderingen in de opstelling van Opeth (nieuwe gitarist en nieuwe drummer) heeft Opeth onlangs hun negende werk opgeleverd: Watershed. De special edition komt in de vorm van een in elkaar gevouwen hoes met als opdruk aan de voorkant een postzegel en een stempel. De achterkant heeft een zegel met het Opeth-logo. Het album doet dus vermoeden dat het een soort brief is. Maar belangrijker (uiteraard) is de muziek.


In de hoes zitten een CD en een DVD. Op de CD 7 nummers. Dit lijkt weinig, maar menig Opethkenner weet dat dit vaak behoorlijk lange nummers zijn (vaak tot 10 minuten). Het eerste nummer opent meteen weer de ogen met het feit dat Michael Åkerfeldt gewoon een briljant mooie stem heeft als hij cleane vocals gebruikt. Het eerste nummer is een mooi akoestisch werk, waarin in het tweede deel ook een zangeres te horen is. Het tweede nummer laat meteen weer de andere kant van Opeth zien. De nieuwe drummer en gitarist doen hun werk uiterst goed. Zware drums en gitaarwerken in combinatie met de felle grunt van Åkerfeldt maken het een briljant geheel.

Er wordt ook regelmatig gebruikt gemaakt van interludes met veel keyboardwerk, dat echt zijn plaats heeft veroverd in het geluid dat de mannen uit Scandinavië voortbrengen. De lyrics van het album vertellen het verhaal van een man die alles kwijt is geraakt: zijn grote liefde, zijn spullen, zijn hart. Het album draait dan ook om het nummer 'Porcelain Heart' (track 5). Een mooie vertolking van leed, en ook mede de verklaring van de briefvorm waarin het album is uitgebracht. De man op de postzegel doet ook al vermoeden dat 't niet helemaal zuiver is.


Op de DVD staan drie bonustracks, deze zitten niet bij de normale versie van de CD. Tevens zit het hele album op de DVD in 5.0 Dolby en zijn beelden te zien die gemaakt zijn tijdens het opnemen van de CD. Watershed is een gaaf album, wederom veel heavy werk waarin de drums écht goed naar voren komen. De zang is tweezijdig, met aan de ene kant clean en de andere kant grunt, uit één mond. Waarheid is dat Opeth muziek is waar je naar moet leren luisteren, zeker omdat het progressief is en het afwisselen van heavy en mellow in één nummer nog wel eens verwarring wil opwekken. Maar voor hen die Opeth al kennen is dit een pareltje.

Met dank aan Alifiets voor de submit!


Label: Roadrunner Records Datum: Mei 2008 Waardering: