FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 mei 2005

Oude flat van Benedictus XVI te koop

Icoon opmerkelijk nieuwsDe flat waar paus Benedictus XVI tussen 1959 en 1963 woonde is via de Duitstalige e-Bay-site te koop gezet. Benedictus, die destijds nog als Joseph Ratzinger door het leven ging en theologie doceerde, woonde in Stadt Bad Godesberg, een gemeente die inmiddels is ingelijfd door de voormalige Duitse hoofdstad Bonn.

Een pagina uit een telefoonboek uit die tijd toont aan dat de hoogste geestelijke inderdaad aan de Wurzerstraat 11 woonde. Officieel is het veilen van onroerend goed verboden op e-Bay, maar geÔnteresseerden kunnen een bod doen via de makelaar. Het is niet bekend hoeveel de huidige eigenaar met de verkoop hoopt te verdienen. Eerder bracht een voormalige auto van de paus bijna 190.000 euro op.

Baby opgepakt voor medeplichtigheid aan diefstal

Icoon opmerkelijk nieuwsEen eenjarige Mexicaanse baby is opgepakt en in een cel gegooid nadat hij samen met zijn vader werd betrapt met zes gestolen flessen vodka. Papa Roger Sagundo probeerde zonder te betalen met de flessen alcohol een supermarkt uit te komen, door ze te verbergen in de buggy van zijn zoon.

De man werd echter door bewakers van de winkel gesnapt. "De agent die het eerst ter plekke was meende dat het kind medeplichtig was, omdat de flessen werden aangetroffen in zijn buggy", verklaarde een politiewoordvoerder de opsluiting van het kind. Na een nacht achter de tralies te hebben doorgebracht werd de eenjarige de volgende dag door een andere agent weer op vrije voeten gesteld.

Deltavlieger vliegt 220 kilometer

sjorti en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De 44-jarige deltavlieger Koos de Keijzer heeft naar eigen zeggen gisteren een recordafstand boven Nederland afgelegd. De Amsterdammer werd in het Brabantse dorp Biest-Houtakker, nabij Tilburg, met een lierkabel omhoog getrokken en landde 4,5 uur later en 220 kilometer verder in Noordhorn te Groningen.

De Keijzer verklaarde dat de weersomstandigheden van gisteren ideaal waren om een dergelijke lange afstand met de deltavlieger af te leggen. "Er stond een vrij stevige wind en de wolken hingen hoog in de lucht." Het oude record uit 1997 stond op 122 kilometer.

'Bezorgde klant' licht duizenden bedrijven op

UnnamedPlayerErwin had ons via de nieuws-submit te melden:

Naar schatting duizenden Nederlandse bedrijven zijn via het internet opgelicht. Dit meldt directeur Fleur van Eck van Steunpunt Acquisitiefraude vandaag. De bedrijven kregen een e-mail met de titel 'bezorgde klant'. In die mail vroeg een vrouw zich af of ze de gegevens over het bedrijf, die ze in een rapport had gelezen, serieus moest nemen.

De bedrijven gingen op zoek naar dat rapport en kwamen op de website bedrijfsrapport.com terecht. Na het bellen van een 0909-nummer en een betaling van 1,30 euro konden ze het betreffende rapport krijgen. Daarin bleek dat de naam van het bedrijf wel stond vermeld, maar dat er verder niets interessants in stond.

De website, op naam van een Amerikaans bedrijf, is niet meer bereikbaar. Volgens Fleur van Eck zegt dat 'niets'. Zij wijst erop dat een paar maanden geleden dezelfde truc is uitgehaald met de site check.nl. Steunpunt Acquisitiefraude en de KvK kregen hierover 'tientallen' meldingen en hebben aangifte gedaan bij de politie. De grootte van de schade is onbekend.

Liuzzi rijdt ook op NŁrbŁrgring

Vitantonio Liuzzi zal ook op de NŁrburgring de race voor Red Bull rijden. Dat heeft het team vandaag bekend gemaakt.

Volledig volgens hun contracten hebben Christian Klien en Vitantonio Liuzzi ieder drie races mogen rijden dit seizoen. Red Bull heeft nu de vrije keus welke van de twee coureurs ze inzetten in de race en welke als derde coureur mag testen. Voor de Grand Prix van Europa heeft men Liuzzi aangewezen als racecoureur, maar in Canada zal Klien de voorkeur krijgen.

Sportdirecteur Christian Horner vertelde: "Na de prestaties van beide rijders over hun drie races te hebben geŽvalueerd, heeft het team besloten dat Tonio als racecoureur door zal gaan in de volgende Grand Prix in Duitsland. Christian zal vanaf Montreal terug zijn in de race-auto, aangezien hij ook in de laatste drie races waardevol is geweest in de derde auto."

Laura Bush in Egyptische Sesamstraat

Icoon Buitenlands nieuwsDe vrouw van George W. Bush, Laura, zal binnenkort te zien zijn in de Egyptische variant van Sesamstraat. Laura Bush gaat kinderen in Alam Simsim het belang van lezen proberen bij te brengen. De aflevering werd vandaag opgenomen, zo meldt de Amerikaanse ambassade in CaÔro.

Momenteel is de presidentsvrouw op een tournee door het Midden-Oosten. Vandaag bracht zij een bezoek aan de Egyptische hoofdstad. Samen met de vrouw van de Egyptische president, Suzanne Mubarak, ging zij vandaag op bezoek van de set van Alam Simsim. Laura Bush praat in de serie met Khokhah, ťťn van de populairste poppen in de Egyptische serie.

Overigens zijn het de Verenigde Staten die de Egyptische Sesamstraat financieren. Ook in Irak en andere Arabische landen is de serie op het scherm door Amerikaans geld.

Versterking op de weblog

De weblog staat niet stil en om alles goed te kunnen laten verlopen is er natuurlijk enige vorm van coordinatie nodig. Nu deed ik dit al een ruime tijd (ruim een jaar) helemaal alleen :') en dat ging best wel. Alleen met de huidige plannen voor de weblog is er gewoon meer tijd gemoeid met zaken regelen voor de weblog en de boel in de gaten te houden. Dat wil zeggen: om de weblog succesvol te maken is het belangrijk dat er genoeg tijd ingestoken wordt en ik red dat eenvoudig weg niet alleen. Vandaar dat er ook versterking is gezocht en gevonden is in de persoon van Knut, iemand die al sinds het begin van de weblog, hetzij met kleine onderbrekingen, actief is bij de weblog (zowel op de voorgrond als de achtergrond).

Succes Knut .

Punten Grand Prix van Monaco

Monaco leverde een race-weekend op vol met verrassende momenten. Ook voor de managers in ons spel, want er werden aanzienlijk minder punten gepakt dan in de vorige race.

Dit keer geen users die boven de 600 punten uitkwamen. SloMo pakte deze keer de hoogste score met 'slechts' 564 punten. Daarachter pakten 27 deelnemers een gedeelde tweede plaats met 548 punten.

In de top van het klassement zorgde deze race voor een flinke verschuiving. SloMo pakt de eerste plaats met 3142 punten. Gatalin schuift van plaats vijf naar de tweede plaats door en heeft nu 3129 punten. Achter hem volgen pim944, Q4Jan en Martinezzz.

Bij de subleagues pakte deze race Amsterdam Racing Team het meeste aantal punten, namelijk 494 punten. Pension Pervers behoudt weliswaar de leiding in het subloeagueklassement, maar ziet de nummer twee, De Outsiders, wel 21 punten dichterbij komen.

Aangezien komende zondag alweer op de NŁrburgring de Grand Prix van Europa wordt verreden, rest iedereen slechts tot tot 28 mei 00:01 om te wisselen. Over de wijzigingen aan de puntentelling in verband met de gewijzigde kwalificatie zullen wij zo spoedig mogelijk een mededeling doen.

VWO-leerlingen klagen over examen Frans

Icoon Examen nieuwsHet LAKS (Landelijke Aktie Komitee Scholieren) heeft vandaag zo'n 2400 klachten gehad van scholieren over de vandaag gehouden examens. De meeste klachten gingen over het VWO-examen Frans. Volgens de leerlingen zou het examen te lang en te saai zijn geweest. Ook gingen de teksten teveel over hetzelfde onderwerp en waren de teksten veel te moeilijk.

Voor de HAVO-leerlingen was het examen economie vandaag de grootste bron van ergernis. Het comitť kreeg vandaag zeker 650 klachten over het examen. Volgens de leerlingen zou een vraag over het bruto binnenlands product niet kloppen. Het LAKS heeft beloofd dat zij dit gaat onderzoeken. Ook bevatte het examen een opgave over het bankwezen terwijl dit volgens sommige leerlingen niet tot de examenstof behoorde. Deze kritiek bleek echter niet te kloppen omdat het bankwezen wťl tot de examenstof bleek te horen.

De leerlingen van het Vmbo klagen over het algemeen het minst. Veertig leerlingen klaagden vandaag over het examen natuur- en scheikunde, omdat zij vonden dat de stof te moeilijk was en te slecht uitgelegd. Bovendien vonden zij de vragen erg onduidelijk.

Voor het eerst maakt het LAKS gebruik van internet om klachten van examenkandidaten te verzamelen. Dit besluit nam de organisatie nadat het vorig jaar ruim tachtigduizend klachten kreeg. Bij het invullen van het nieuwe formulier kunnen de scholieren kiezen uit diverse categorieŽn. Ook wordt er op het formulier rekening gehouden met de diverse vakken, zo kan het LAKS een beter overzicht krijgen.

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!

Tweedehands schijf bevat vaak privť-info

Icoon Digital nieuwsPersonen die erover denken via Marktplaats een oude harde schijf of usb-stick aan te bieden kunnen zich beter eerst eens even achter de oren krabben. Op veel gebruikte schijven en sticks zijn namelijk nog volop privť-bestanden en foto's van de vorige eigenaar te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van het computerblad PC Magazine.

PC Magazine kocht via internet tientallen gebruikte schijven en USB-sticks. "Op bijna 90 procent van de media werden uitermate persoonlijke filmpjes, foto's en bestanden teruggevonden", aldus het blad. Dat waren niet alleen onschuldige vakantiefoto's, maar ook onvervalste Hollandse huiskamererotiek, zowel op foto's als bewegende beelden. PC Magazine stuitte verder op mp3-tjes, e-mails en volledige sollicitatiebrieven.

Submit Part 8

In deel 7 staan leuke submits voor de mensen die hem gemist hebben.
Vandaag een nieuwe greep uit de submit.

We beginnen met 40 redenen waarom je jou foto niet op het internet moet plaatsen.

Voor de mensen die blowen maar niet zelf kunnen draaien hier een spoed cursus joint draaien en deze link zit ongeveer in dezelfde spirit

"Welcome to Geek Fantasies - created by geeks for geeks. Weíve scoured the web looking for the hottest, tech-savvy girl geeks the world has to offer."

Je loopt laat in de avond over straat en je moet door een donker steegje waar een klein beetje het licht schijnt.
Opeens zie je iemand dichterbij komen en op een gegeven moment staat die persoon voor je en je pakt vlug je aansteker om wat meer licht te creŽren en opeens zie je hem.

Met dank aan Bupatih en NorthernStar voor de submits

FOK!radio: FOK!kers zweten bij examens

FOK!RadioLuister nu naar FOK!radio en hoor het volgende: Zweetlucht, bibberen en korte nagels. De examens zijn weer begonnen. 200.000 zwoegende middelbare scholiertjes gaan poberen het studentenleven te bestormen. Op FOK! lopen er ook flink wat rond. Vanavond in FOK!radio uitgebreid aandacht voor hen. Ze vertellen hoeveel uren slaapachterstand ze al hebben en hoe FOK! hen kan helpen om de drukke tijd door te komen. Vanaf 20:00 uur hoor je onder andere user elgervanderwel en moderator Mutz over hun examenervaringen. Ook hoor je examenforum-moderator IR Baboon die ons kan vertellen wat FOK! doet om je als eindexamenkandidaat bij te staan.

Daarnaast nemen we ook contact op met het LAKS. Zij nemen ieder jaar weer de klachten in ontvangst over de eindexamens. Vorig jaar kregen ze er 80.000. Iets te veel, zo vinden ze zelf. Dus hebben ze het dit jaar moeilijker gemaakt om te klagen. Hoe en wat hoor je vanavond.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
LQMQHQ
WinampWinamp48 kbps96 kbps128 kbps
Windows Media PlayerWindows Media Player48 kbps96 kbps128 kbps
RealPlayerRealPlayer48 kbps96 kbps128 kbps
iTunes / QuicktimeiTunes / Quicktime48 kbps96 kbps128 kbps


Tijdens de uitzending kun je ons bellen met vragen en opmerkingen via Skype. Daarnaast zal blinky weer een stelling neerleggen waarop je kunt reageren. Voeg ons toe op met username Actionradio_utrecht. Meer over Skype kun je hier vinden. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio om vragen te stellen en mee te praten en zing ook mee tijdens 'IRC zingt mee'.

Onze vaste onderdelen komen ook weer voorbij. Zo gaan we natuurlijk weer roddelen met Yvonne en neemt Cynix zijn week op het forum met ons door.

Veel luisterplezier!

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!

IsraŽlische opperrabbijnen in opspraak

In IsraŽl zijn de twee opperrabbijnen die het land telt in opspraak geraakt. Het gaat om de Sefardische opperrabbijn Sjlomo Amar en de Sefardische rabbijn Jona Metzger.

Een zoon en de vrouw van opperrabijn Amar moeten binnenkort voor de rechtbank verschijnen wegens de mishandeling van een 17-jarige jongen. De twee zullen antwoord moeten geven op de vraag hoe en waarom de 17-jarige knaap is mishandeld.

De IsraŽlische media weten al hoe het zit: de jongen legde via internet contact met een 18-jarige dochter van Amar. De familie Amar stelde de relatie echter niet op prijs, alhoewel de knaap van huis uit orthodox-religieus is. Meir Amar, een oudere zoon van de opperrabijn, schakelde twee Palestijnse vrienden in en ontvoerde en mishandelde de jongen. De vrouw van de opperrabijn, Mazal Amar, wordt verweten niet ingegrepen te hebben. Opperrabbijn Sjlomo Amar zelf zou overigens nergens van af hebben geweten.

Luxehotel
Opperrabijn Jona Metzger ligt een vervolging in het verschiet wegens het zich laten fÍteren door een luxehotel, hetgeen niet door de beugel kan voor een door de staat betaalde rabbijn. Metzger zou samen met zijn gezin tijdens joodse feestdagen gratis in twee kamers hebben verbleven van het luxueuze David Citadel Hotel in Jeruzalem, terwijl hij op slechts een paar kilometer afstand woont in een door de staat betaald luxe appartement.

Het vermoeden bestaat dat Metzger voor zijn verblijf in het hotel is betaald. Zijn aanwezigheid daar zou namelijk voor goede publiciteit voor het David Citadel Hotel hebben gezorgd.

Jona Metzger was voor zijn aantreden in 2003 al een omstreden figuur. Collega's noemden hem destijds ''te licht'' voor de functie en uitten twijfels over zijn integriteit. Ook verschenen er verhalen in de media dat hij zich had schuldig gemaakt aan ongewenste seksuele intimiteiten met mannen. Tevens zou Metzger handtekeningen onder huwelijkscontracten hebben vervalst en geld hebben afgedwongen van paren die hij huwde.

Metzger bezocht in 2003 kort Amsterdam. Bij die gelegenheid waarschuwde hij voor de jodenhaat onder met name Europese Marokkanen.

Komend weekeinde tropisch warm

Icoon Binnenlands nieuws Goed nieuws voor de zomerliefhebbers onder ons! Komend weekeinde worden er door de diverse weerbureaus zomerse temperaturen verwacht, plaatselijk zelfs tropische. Daarmee wordt waarschijnlijk voor het eerst dit jaar de dertig graden-grens gepasseerd. Dit vergezeld van de nodige zon.

Lang zal de warmte niet in Nederland blijven. Zondag zullen in de loop van de dag regen- en onweersbuien het land in trekken, waarmee de warmte verdreven wordt. De dagen erna zal het nauwelijks nog twintig graden worden. Overigens is mei tot op heden 1,5 graad kouder dan normaal.

Nog geen week geleden vroor het op diverse plaatsen in Nederland. Daarmee ligt er ook voor mei een groot temperatuurcontrast in het verschiet. Dat was eveneens in maart het geval. Toen maakte de temperatuur een sprong van -20,8 graden celsius naar waarden rond de twintig graden boven nul. Ook de sneeuwval in die periode was uniek in Nederland.

HCE: Meningen Sportcrew

Op FOK!Sport heb je het voetbaljaaroverzicht (deel 1, deel 2) van de Holland Casino Eredivisie kunnen lezen. Als sportcrew hebben wij een lijstje gemaakt met de beste spelers, het mooiste doelpunt en meer. Graag zouden wij als crew van jullie willen weten hoe jij tegen het afgelopen seizoen aankijkt. Reageer dus!

RayMania

Beste club:PSV
Beste trainer:Co Adriaanse (AZ)
Beste verdediger:Alex (PSV)
Beste middenvelder:Mark van Bommel (PSV)
Beste aanvaller:Dirk Kuijt (Feyenoord)
Beste keeper:Heurelho Gomes (PSV)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:Ajax dat in de slotfase wint van Feyenoord.
Minst leuke moment:Vertrek Zlatan Ibrahimovic.

Nuongirl

Beste club:AZ
Beste trainer:Co Adriaanse (AZ)
Beste verdediger:Barry Opdam (AZ)
Beste middenvelder:Phillip Cocu (PSV)
Beste aanvaller:Dirk Kuijt (Feyenoord)
Beste keeper:Henk Timmer (AZ)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:Ajax dat in de slotfase wint van Feyenoord.
Minst leuke moment:Blessures van AZ-spelers.

Da_Sandman

Beste club:PSV
Beste trainer:Guus Hiddink (PSV)
Beste verdediger:Alex (PSV)
Beste middenvelder:Denny Landzaat (AZ)
Beste aanvaller:Erik Nevland (FC Groningen)
Beste keeper:Henk Timmer (AZ)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:Ajax dat in de slotfase wint van Feyenoord.
Minst leuke moment:Vertrek Zlatan Ibrahimovic.

Eilanden

Beste club:PSV
Beste trainer:Co Adriaanse (AZ)
Beste verdediger:Alex (PSV)
Beste middenvelder:Mark van Bommel (PSV)
Beste aanvaller:Dirk Kuijt (Feyenoord)
Beste keeper:Henk Timmer (AZ)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:Europese succes van AZ en PSV.
Minst leuke moment:Rellen rond Feyenoord - Ajax.

Kaap

Beste club:PSV
Beste trainer:Co Adriaanse (AZ)
Beste verdediger:Alex (PSV)
Beste middenvelder:Denny Landzaat (AZ)
Beste aanvaller:Dirk Kuijt (Feyenoord)
Beste keeper:Heurelho Gomes (PSV)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:De respect tegenover het overlijden van Rinus Michels.
Minst leuke moment:Overlijden Rinus Michels.

Legolas_Greenleaf

Beste club:PSV
Beste trainer:Guus Hiddink (PSV)
Beste verdediger:Alex (PSV)
Beste middenvelder:Denny Landzaat (AZ)
Beste aanvaller:Dirk Kuijt (Feyenoord)
Beste keeper:Henk Timmer (AZ)
Mooiste doelpunt:5-1 van Zlatan Ibrahimovic tegen NAC Breda.
Leukste moment:AZ nťt winterkampioen zien worden.
Minst leuke moment:Overlijden Rinus Michels.

Overzicht HCE 2004/2005 Deel II

In deel ťťn van het voetbaljaaroverzicht kon je alles lezen van het voetbalseizoen 2004/2005 tot aan de winterstop. Lees hier verder voor het tweede deel.

Het vervolg
Na de winterstop ging PSV verder waarmee het was geŽindigd: winnen. Vrijwel niemand kon tegen PSV scoren, laat staan een punt behalen. Ajax en Feyenoord probeerden met nieuwe aankopen PSV en AZ te volgen. Aan Amsterdamse kant werd Charisteas gehaald en aan Rotterdamse kant ÷stlund, Hofs en Gibbs. Ajax kwam niet goed uit de winterstop. Vooral thuis werd slecht gespeeld, wat zorgde voor puntverlies tegen FC Twente en ADO Den Haag. Tegen ADO werd zelfs niet gescoord, wat voor het eerst sinds twee jaar gebeurde.

Een teleurstellend avontuur in de UEFA Cup van Ajax zorgde voor het vertrek van Ronald Koeman. Zijn assistenten Krol en Bruins Slot namen de taken over, totdat Danny Blind werd gekozen als hoofdtrainer. Feyenoord kwam wel goed uit de winterstop. Het won acht wedstrijden op rij en klopte aan de deur van de tweede plaats. De strijd om deze plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, zou nog spannend gaan worden.

Het slot
Door het Europese succes van AZ stortte de succesformatie van Co Adriaanse volledig in. Blessures van basisspelers Meerdink, Mathijsen en Kromkamp zorgden ervoor dat AZ ver terugzakte. Nederlagen tegen onder andere RKC Waalwijk, FC Utrecht, ADO Den Haag, Feyenoord en Ajax zorgden voor een harde opmerking van Adriaanse: “Het is net een kleuterklasje”. Ook Feyenoord wist niet te profiteren van de mindere periode van AZ. Een nederlaag tegen FC Den Bosch resulteerde in een ineenstorting van de Rotterdamse club. Er werd in de slotseconden verloren van Ajax en ook NEC en SC Heerenveen wisten Feyenoord te kloppen. Onder Danny Blind wist Ajax de tweede plaats te behalen. De eerste twee wedstrijden van Blind werden nog wel verloren, maar met acht zeges op rij, werd de voorronde van de Champions League toch nog ruimschoots binnengehaald.

En dan PSV. De club uit Eindhoven heeft bewezen dat het de terechte kampioen is van het voetbalseizoen 2004/2005. Met een ijzersterke verdediging, een ervaren middenveld en snelle en goede aanvallers wist het dit seizoen de competitie te domineren. Guus Hiddink heeft van zijn nieuwe spelers snel een goede formatie weten te bouwen. Spelers als Alex, Gomes, FarfŠn en Beasley wisten zich snel aan te passen en we mogen blij zijn dat deze spelers op de Nederlandse velden zijn te bewonderen.

Strijd om Europa
Tijdens de competitie was al lang bekend welke clubs positie ťťn tot en met vier zouden bemachtigen. De strijd om de vijfde plek werd op het laatst nog spannend, maar SC Heerenveen eindigde met trainer Gert-Jan Verbeek, die debuteerde op het hoogste niveau, op een keurige vijfde plaats.

Verrassend was het Vitesse van Edward Sturing. Een lange tijd stond de club uit Arnhem op plek vijf, iets wat niemand had verwacht na het slechte seizoen vorig jaar. FC Twente kwam door een zeer sterke reeks na de winterstop dicht in de buurt van de UEFA Cup, maar een nederlaag tegen FC Den Bosch zorgde ervoor dat er volgend seizoen geen Europees voetbal wordt gespeeld in Enschede. Roda JC, RKC Waalwijk, FC Utrecht, FC Groningen en NEC eindigden niet onverwacht in de middenmoot. Robert Maaskant redde het seizoen met Willem II door de plaats in de bekerfinale, op 29 mei tegen PSV. FC Utrecht stelde teleur, ook al doordat de verloren zoon Mols tegenviel.

Vechten tegen degradatie
Aan de start van het seizoen was De Graafschap de gedoodverfde favoriet om te degraderen. De promovendus die via de nacompetitie naar de eredivisie ging, moest strijden tegen kampioen FC Den Bosch en RBC Roosendaal. ADO Den Haag, dat dit seizoen negatief in het nieuws stond vanwege spreekkoren, presteerde knap en eindigde op de 14e plaats.

FC Den Bosch was vrijwel de gehele competitie de hekkensluiter, maar de club uit Brabant sprokkelde in de slotfase belangrijke punten. Er werd onder andere met 4-1 gewonnen van Feyenoord, wat voor de ommekeer zorgde. Op de laatste speeldag stonden FC Den Bosch en De Graafschap gelijk in puntenaantal, maar de superboeren hadden een beter doelsaldo. Op dat feit haalde De Graafschap de nacompetitie en degradeerde FC Den Bosch rechtstreeks. Samen met De Graafschap gaat ook RBC Roosendaal de nacompetitie in. De kans op handhaving is groot, want RBC eindigde de competitie met een goede serie.

Bekijk onze meningen van het afgelopen voetbalseizoen.

Overzicht HCE 2004/2005 Deel I

Het voetbalseizoen 2004/2005 zit erop. Met als resultaat een dikverdiende kampioen, een winterkampioen (AZ) die door Europees succes volledig in elkaar stortte en de verliezers Ajax en Feyenoord. De strijd tegen degradatie was tot de laatste speelronde spannend, maar helaas wist FC Den Bosch het niet te redden. Lees verder voor een compleet overzicht van het seizoen.

De start
Aan het begin van de competitie, in augustus, waren alle ogen gericht op Ajax. De club uit Amsterdam zou volgens kenners gemakkelijk kampioen worden. PSV verloor met Mateja Kezman, Dennis Rommedahl en Arjen Robben bijna de gehele aanval en Feyenoord moest proberen om de hoge verwachtingen onder de nieuwe trainer Ruud Gullit waar te maken. De Rotterdamse club haalde daarvoor veel nieuw spelers, zoals Babos, Bosschaart, Castelen, Goor, Kalou en SaÔdi. PSV ging de Zuid-Amerikaanse kant op en haalde FarfŠn, Alex, Gomes en Beasley. Het middenveld werd versterkt met routinier Phillip Cocu.

Eind augustus, nadat er al drie wedstrijden waren gespeeld, kreeg Ajax een domper te verwerken. Vlak voor de transferdeadline verloor het topspits Zlatan Ibrahimovic. De Zweed verhuisde voor 16 miljoen naar Juventus. De transfer van de beoogde vervanger Konť van Roda JC naar Ajax werd op het laatste moment afgeblazen vanwege de medische status van Konť. Een slechte periode diende zich aan, er werd zelfs met 3-3 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag, na een 0-3 voorsprong. Concurrenten PSV en Feyenoord profiteerden van het puntverlies van Ajax, en zelfs FC Utrecht meldde zich dankzij een 3-0 winst in de Kuip aan de top van de eredivisie.

Op naar de winterstop
De verrassing van vorig seizoen, AZ, bleek onder Co Adriaanse nog steeds fantastisch voetbal te kunnen spelen. Na een stroeve start, zette de Alkmaarse club een sterke reeks neer van tien zeges op rij. Feyenoord viel op door ‘K2’, het koningskoppel Kuijt en Kalou, dat samen veel doelpunten maakten. Kuijt zou het seizoen eindigen op een aantal van 29 doelpunten eindigen en Kalou op 20 doelpunten. Bij Ajax ontstond voor de winterstop een crisis na de thuisnederlaag tegen SC Heerenveen. Spelers reageerden zich op elkaar af en het publiek liet van zich horen.

PSV stond een lange tijd aan kop van de eredivisie en leek winterkampioen te gaan worden. Velen vonden dat PSV Italiaans voetbalde: weinig kansen en de nul houden. Deze speelwijze zorgde ervoor dat keeper Gomes maar liefst 920 minuten zonder tegengoal bleef. Toch moest PSV de titel ‘winterkampioen’ delen met AZ. Op de laatste speeldag voor de winterstop verloor de Eindhovense club de enige wedstrijd van het seizoen tegen Roda JC (0-2), terwijl AZ won van RBC Roosendaal (2-0).

Lees verder voor Deel II

'Vliegverbod Onur Air buiten proportioneel'

delapoko had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de Belgische professor R. Decuypere, hoofd van de afdeling mechanica van de Koninklijke Militaire School in Brussel, is het vliegverbod dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) de gehele vloot van Onur Air heeft opgelegd, ''totaal buiten alle proporties.''

Decuypere onderzocht op verzoek van Onur Air een aantal incidenten bij de Turkse maatschappij en bestudeerde de inspectierapporten. Het beeld dat de IVW schetst van Onur Air, als zou de luchtvaartmaatschappij het niet zo nauw nemen met de veiligheid, is volgens de Belgische professor onterecht.

Onur Air kreeg op 12 mei van Nederland een vliegverbod opgelegd. Kort daarna was de vervoerder ook niet meer welkom in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

'Vertrouwen neem toe'
Vanmiddag liet overigens IVW-directeur Helma Neppťrus weten dat het vertrouwen van de luchtvaartinspectie in Onur Air toeneemt. Ze zei dat na internationaal overleg over de kwestie. De Turkse luchtvaartautoriteiten hebben een stappenplan voor Onur Air aangedragen.

De IVW gaat het stappenplan nu intern bespreken en hoopt snel een oordeel te kunnen vellen. Volgens Onur Air moet het vliegverbod nu gewoon ingetrokken worden. De advocaat van de maatschappij zei wederom een kort geding voor te bereiden. Eerder al vroeg Turkije om opheldering aan Nederland over het in hun ogen onterechte vliegverbod.

NBA: Spurs winnen van Suns

De San Antonio Spurs hebben de eerste wedstrijd in de finale van de Western Conference gewonnen van de Phoenix Suns. De uitslag werd uiteindelijk 121-114 voor de thuisploeg die vooral uitblonk in hun aanvallen vanaf de helft van het veld.

De Spurs belangrijkste spelers waren Tony Parker, Tim Duncan en een zeer goed spelende Brent Barry. Parker was goed voor 29 punten en Duncan scoorde er 28 met nog 15 rebounds. Duncan liet het laatste kwart zeer goed aanvallend spel zien waardoor de thuisploeg de wedstrijd kon winnen.

De Spurs lieten daarnaast duidelijk zien waarom ze de beste defensie in de NBA hebben. De Suns konden maar zes punten uit fast-breaks scoren, tot op dit moment was het gemiddelde van Phoenix 19,5 fast-break punten per wedstrijd.

De tweede wedstrijd uit de best of seven serie is dinsdag in Phoenix.

RG : Titelverdedigster Myskina onderuit

Voor Anastasia Myskina is Roland Garros alweer afgelopen. De Russische titelverdedigster verloor in de eerste ronde van de Spaanse Maria Antonio Sanchez Lorenzo in drie sets. Setstanden waren 4-6, 6-4, 0-6.

Myskina is de eerste titelverdedigster ooit die al in de eerste ronde van het Grand Slam in Parijs werd uitgeschakeld.

Myskina had de nederlaag volledig aan zichzelf te wijten. De winnares van vorig jaar maakte geen gebruik van de 48 onnodige fouten van haar tegenstandster en produceerde zelf maar liefst 69 afzwaaiers. Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd verklaarde de 24-jarige tennisster dat zij moeite had gehad zich te concentreren vanwege zorgen om haar moeder die ziek is.

Gebrselassie loopt in Amsterdam

De marathon van Amsterdam heeft een grote loper binnengehaald. Oud-Olympisch kampioen Haile Gebrselassie zal van start gaan op de klassieke afstand waarmee hij debuteerde in Londen 2002.

De EthiopiŽr heeft tijdens de OS in Athene zijn actieve loopbaan op de baan afgesloten. Nu gaat de EthiopiŽr zich richten op de wegonderdelen, zijn persoonlijke record staat op 2:06:35, en dit wil hij verbeteren in Amsterdam.

De manager van de loper, Jos Hermens, wilde niks zeggen of Gebrselassie het wereldrecord aan wil vallen. Hermens: "De wind hoeft maar iets te hard te zijn om ervoor te zorgen dat er geen goede tijden worden gelopen. Maar het mag duidelijk zijn dat hij niet gaat lopen om op een tijd van 2.08 of 2.09 uit te komen."

Britse tienerzusjes krijgen alledrie kind

TMar, StefanP, The-Ghost, Anonymous, Floxxx, Vaakje en sjorti hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Een uiterst opmerkelijke familiegebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk. Daar zijn drie Britse zusjes in de leeftijd van twaalf, veertien en zestien jaar bevallen van een kind. De BBC heeft hierover een documentaire gemaakt, zo maakte ze vandaag bekend.

Opvallend is dat de jongste van de drie, de twaalfjarige Jemma Williams, als eerste beviel van een kind. Zij kreeg vorig jaar in februari een zoon. Enkele weken later kwamen haar oudere zusjes Natasha (16) en Jade (14) erachter dat zij in verwachting waren. Ze kregen hun kinderen in november en december.

Twee van de zusjes hebben geen contact meer met de vader van hun kind. Volgens de moeder van de drie meisjes, Julie Atkins (38), is dit alles de schuld van de school waarop de dochters zaten. Julie is van mening dat seksuele voorlichting voor jonge meisjes veel beter moet.

De zusjes met hun kids
De drie tieners met hun kind

EA gaat samenwerken met Gizmondo

EA en Gizmondo Europe hebben een overeenkomst gesloten. EA gaat twee top-games uitbrengen op de handheld Gizmondo. Het gaat om de games Fifa Football 2005 en SSX.

"Mobiel gamen wordt steeds belangrijker. Deze titels bieden ons een uitstekende mogelijkheid om samen te werken met Gizmondo en de fantastische spelervaring van EA te introduceren op dit opwindende nieuwe platform." aldus Nancy Smith, uitvoerend vice-president voor Noord-Amerikaanse releases van EA. De managing Director van Gizmondo Europe had hierover het volgende toe te voegen:"Beide titels geven ons een forse duw in de rug bij het leveren van games die iedereen kan spelen. Ze maken deel uit van de beste gameseries ter wereld en een samenwerkingsverband met EA was vanaf het begin een belangrijk doel voor ons."

Fifa Football 2005 is zoals de titel al zegt een voetbal game. De game bevat een career-mode waarin je als speler met een team carriŤre kunt maken. SSX speelt zich af op een berg en als speler sta je op een snowboard en is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk beneden komt. Naast de snelheid spelen ook stunts en combo's een belangrijke rol in het spel. De Gizmondo is nu al te koop in Engeland en binnenkort volgt de rest van Europa. In de zomer van dit jaar zal de handheld waarschijnlijk te koop zijn in de USA.

Petacchi pakt zijn derde in Giro

Alessandro Petacchi heeft in de massasprint zijn derde etappe van deze Giro d'Italia weten te winnen. Hij kreeg weinig tegenstand, doordat vele sprinters de bergritten niet hebben uitgereden.

De etappe van vandaag was ingekort, omdat door veel regenval de eerste beklimming en met name de daarop volgende afdaling te riskant waren geworden. De renners tekenden nog wel voor de start in Livigno, maar werden per auto naar Villa di Tirano vervoerd, alwaar de etappe werd gestart.

De Rabobank-ploeg moest het doen zonder Michael Rasmussen, die besloten had niet meer van start te gaan, maar dat werd gecompenseerd door Roy Sentjens. De Belg reed bijna 100 kilometer alleen op kop, maar kreeg nooit een echt grote voorsprong en werd 35 kilometer voor de streep ingerekend door het peloton. Illiano probeerde ook nog op het einde van de etappe weg te rijden, maar werd gemakkelijk door het peloton ingerekend.

Door de regen waren de wegen glad op het plaatselijke parkoers en de ploegen van klassementsrenners bleven lang vooraan meerijden om hun kopmannen veilig naar de streep te brengen. Voor Fassa Bortolo maakte dat het makkelijk. Pas in de laatste kilometers hoefden ze hun trein in werking te zetten. Petacchi kon ongbezorgd naar de zege sprinten, ondanks de sprintpogingen van Zabel en Bettini.

Uitslag vijftiende etappe:
1. Alessandro Petacchi (Ita) 3.32.41
2. Erik Zabel (Dui) z.t.
3. Paolo Bettini (Ita) z.t.
4. Simone Cadamuro (Ita) z.t.
5. Marco Velo (Ita) z.t.
6. Paride Grillo (Ita) z.t.
7. Henk Vogels (Aus) z.t.
8. Robert Forster (Dui) z.t.
9. Isaac Galvez (Spa) z.t.
10. Sven Krauss (Dui) z.t.

Algemeen klassement:
1. Paolo Savoldelli (Ita) 70.54.09
2. Danilo di Luca (Ita) + 0.25
3. Gilberto Simoni (Ita) + 1.48
4. Juan Manuel Garate (Spa) + 2.11
5. Jose Rujano Guillen (Ven) + 2.18
6. Pietro Caucchioli (Ita) + 3.25
7. Sergej Gontsjar (Oek) + 4.05
8. Emanuele Sella (Ita) + 5.50
9. Dario Cioni (Ita) + 6.40
10. Vladimir Karpets (Rus) + 6.44

Champcar: Junqueira wint race in Monterrey

Bruno Junqueira heeft race nummer twee van de Champcar World Series gewonnen op het circuit van Monterrey, Mexico. Het was een race waarin veel ongelukken gebeurden in de 76 ronden. De Braziliaan staat nu met ťťn punt voorsprong op de eerste plaats van het algemeen klassement.

Het was een race onder erg warme omstandigheden. Junqueira: "Het is erg lastig om een race te rijden zonder fouten als de buitentemperatuur zo warm is. Je zag coureurs gewoon fouten maken die ze anders onder normale omstandigheden niet maken. Mijn Lola deed het heel goed en ik ben blij dat ik mijn eerste race van het seizoen heb gewonnen."

Als tweede finishte de rookie Andrew Ranger. De coureur reed pas in zijn tweede Champcar race en wist meteen een tweede plek te scoren. Als derde finishte Alex Tagliani, hij hoopt met deze podiumfinish weer terug naar de top van het veld te komen. Oud Formule 1 coureur Justin Wilson eindigde op de vierde plaats. De jonge Brit deed het al goed tijdens de kwalificaties maar liet zijn auto afslaan tijdens zijn tweede pitstop waardoor hij terugviel naar een vierde plek.

Regerend kampioen Sebastien Bourdais was blij met zijn vijfde plaats nadat hij een aanrijding had met de kampioen van 2003 Paul Tracy. De beide coureurs waren het achteraf niet eens over wie de schuld van het ongeluk had, hierdoor moest Tracy wel opgeven maar Bourdais kon doorrijden en punten pakken.

De kampioen van 2002 en voormalig Toyota F1 rijder Christiano Da Matta werd zesde met zijn PKV Lola. "Onze stops waren erg goed en ik had veel plezier in het inhalen van de auto’s vandaag. Ons team wordt steeds beter maar er is nog veel werk te doen."

De derde race van het seizoen is over twee weken op de oude Milwaukee Mile oval.

Uitslag

plaatsnaamteamtijd
1.B. JunqueiraNewman/Haas2:03:38.021
2.A. RangerMi-Jack Conquest+ 1.375
3.A. TaglianiTeam Australia+ 2.846
4.J. WilsonRuSPORT+ 8.233
5.S. BourdaisNewman/Haas+ 9.161

[upd] Vermiste man uit Enschede terecht

De 22-jarige Michael van Manen uit Enschede wordt sinds 10 mei vermist. De EnschedeŽr, die Mike wordt genoemd, is sinds die datum niet meer op zijn werk als jeugdbegeleider bij een stichting in Almelo verschenen. Ook op zijn stageadres bij een onderwijsinstelling in Zwolle is hij niet meer geweest.

Mike's moeder heeft op 10 mei voor het laatst contact met hem gehad. De verhuurster van de kamer waar hij woont heeft hem ook al 14 dagen niet meer gezien. Op MSN, waar hij geregeld gebruik van maakte, dateert zijn laatste activiteit van 5 mei.

Mike van Manen heeft rood stekelig haar, blauwgrijze ogen, is rond 1,70 meter groot met een tenger postuur. Hij draagt een oorknopje in zijn linkeroor en boven in zijn linkeroor heeft hij nog een piercing. In zijn rechterwenkbrauw heeft Mike een staafje met als uiteinden een pijltje. De politie verzoekt mensen contact op te nemen met 0900-8844 als ze Mike sinds 10 mei nog ergens gezien hebben.

update 17:16
RTV Oost meldt dat de man zich heeft gemeld bij zijn moeder en bij de politie. Hij voelde zich door alle publicaties in de media geroepen om zich te melden. Het is nog onduidelijk waar de man geweest is. Hij gaf als verklaring voor zijn verdwijning dat hij meer tijd voor zichzelf wilde hebben.


Mike van Manen

Motorola bouwt nanobuisscherm

Motorola heeft op basis van nanobuisjes een plat beeldscherm gebouwd met, naar eigen zeggen, superieure beeldkwaliteit. Het prototype combineert de beste eigenschappen van de bestaande platte beeldschermen en de traditionele kathodestraalbuis. Platte schermen zijn nog altijd minder helder en hebben vaak last van een naijleffect bij het verversen van de beelden. Ook hebben platte schermen vaak een inkijkhoek.

Motorola plaatst in hun ontwerp nanobuisjes (dat zijn koolstofmoleculen met een structuur van een rol kippengaas) in grote aantallen loodrecht op een glasplaat. Nanobuisjes hebben veel interessante eigenschappen. Voor deze toepassing is dat vooral het feit dat ze onder bepaalde omstandigheden een elektron afschieten. Hierdoor is de glasplaat een rooster van elektronenkanonnen. Zo krijgt men de beeldkwaliteit van een beeldbuis. Een vertrouwde beeldbuis werkt ook met een elektronenkanon, maar is vele malen groter. Het prototype is 3,3 millimeter dik.

Motorola wil niet zelf de beeldschermenbusiness in, maar is van plan om de technologie te verkopen. Als de fabrikanten opschieten kunnen de nieuwe beeldschermen over twee jaar op de markt zijn. De schermen zijn goedkoop en relatief simpel te produceren, alleen zullen er flinke investeringen nodig zijn om de productielijnen aan te passen of op te zetten.

Mario keert terug naar zijn roots op de DS

Bij de aankondiging van de DS was al bekend dat er weer eens een lekker ouderwetse 2D Mario platformer zou uitkomen. Nintendo heeft een filmpje vrijgegeven waarin een hoop gameplay-elementen te zien zijn. Zo valt meteen op dat zowel Mario als Luigi tegelijk op het scherm te zien zijn. Denkend aan de WiFi-mogelijkheden zit de kans er dus dik in dat deze Mario tegelijkertijd met iemand anders te gamen zal zijn. De werelden zijn ook vrij retro, zo lijkt de woestijnwereld op de gelijksoortige wereld in Super Mario Bros 2 en maakt ook het baantjestrekken tussen de visjes zijn comeback. De super mushroom doet zijn naam eer aan in deze game: Mario groeit tot een formaat waarmee hij amper op het scherm past. Gelukkig heeft de DS er twee .

Rechts klikken en opslaan als:

Lage kwaliteit

Hoge kwaliteit


'Alonso had gestraft moeten worden'

Mario Theissen van BMW vindt dat Renault rijder Fernando Alonso eigenlijk een straf had moeten krijgen vanwege het meerdere keren afsnijden van de chicane. De Spanjaard was in gevecht met Mark Webber om plaats drie en sneed daarbij een aantal keer de chicane na de tunnel af.

Williams coureur Webber heeft na de race ook aangegeven dat Alonso veel moeite had met stoppen. "Hij had best veel problemen met zijn banden. Hij schoot ťťn of twee keer recht door, dus ik denk dat hij wel wist dat hij zijn plek niet vast kon houden. Van mijn kant was het ook geen geweldige inhaalactie, maar ik was er wel redelijk zeker van dat ik er geen straf voor zou krijgen." aldus de AustraliŽr.

Theissen ontkent echter dat Williams met zijn 2-3 finish in monaco nu met de FW27 een betere auto heeft dan de Renault. Over het team van McLaren spreekt de Duitser alleen maar met bewondering: "Die auto lijkt wel van een andere planeet te komen."

FIA akkoord met kwalificatie


Nadat de teambazen al akkoord waren gegaan met het 'nieuwe' kwalificatiesysteem, is nu ook de FIA overstag.

Het kwalificatiesysteem gaat in feite terug naar 2004, met ťťn ronde voor iedereen; met de brandstof waar ze in de race mee beginnen. De volgorde van het rijden is omgekeerd van de uitslag van de vorige Grand Prix. Dit betekent dus dat de winnaar van de vorige race als laatste zich gaat kwalificeren.

Super Mario Strikers footage

Mario- en voetbalfans wisten het waarschijnlijk al: Mario houdt niet alleen bij golfen, tennissen, feestjes, honkballen en platformspringen, hij zal nu ook het voetbalveld betreden en het opnemen tegen de andere welbekende figuren van het Mushroom Kingdom. Eerder verschenen al screenshots van Super Mario Strikers; nu is er ook een filmpje te bekijken. Zoals verwacht zal de game zeer veel arcade-elementen bevatten en volgt de ene special move de andere op. Om de actie snel en compact te houden is het veld een stuk kleiner gemaakt en het lijkt er ook op dat de teams terug gebracht zijn naar een man of vijf. De filmpjes zijn in QuickTime formaat te downloaden in zowel lage als hoge kwaliteit (rechts klikken en opslaan als):

Lage kwaliteit

Hoge kwaliteit

EU-commissaris: maximaal 90 op de snelweg

yohan.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Stavros Dimasm, EU-commissaris voor Milieu, pleit voor een maximumsnelheid van 90 km/u op alle Europese snelwegen. Zijn collega van energiezaken Andris Piebalgs is enthousiast over het plan. Op een vergadering in Duitsland zei hij over het idee: "Auto's die in Duitsland met 200 km/u rijden, verbruiken te veel benzine." Hij wil overigens een maximumsnelheid van 100 kilometer ook overwegen. Naast een daling van de brandstofafname, zal naar verwachting ook het aantal ongelukken dalen door de verlaging van de maximumsnelheid.

De ideeŽn van de twee bewindslieden volgen op een aanbeveling van de International Energy Association welke bedoeld is om in korte tijd de brandstofafname te laten dalen. Dit om uitputting van de oliereserves op de korte termijn te voorkomen.

De Duitse vereniging van automobilisten (ADAC) heeft in een reactie laten weten het idee 'volkomen misplaatst' te vinden. Duitsland is het enige EU-land waar geen maximumsnelheid geldt op de snelwegen.

-
Klik hier voor het bericht uit The Times.

24-uursstaking dreigt bij ProRail

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Werknemers van ProRail hebben gedreigd met stakingen als de lonen niet omhooggaan. FNV Bondgenoten heeft de directie van de spoorbeheerder een ultimatum gesteld. Als hierop niet zal worden ingeggaan, is de kans groot dat het treinverkeer voor een dag komt stil te liggen.

Het ultimatum geldt tot 10 juni. Werknemers hebben aangekondigd de week hierop het werk voor 24 uur stil te zullen leggen. Begin mei dreigde de CNV Bedrijvenbond al met 24-uursstakingen nadat ook zij het aan de overlegtafel niet eens konden worden over de nieuwe CAO.

Beide bonden zijn van mening dat de lonen tussen ProRail en de NS te veel van elkaar verschillen. Vůůr de splitsing verdienden beide groepen werknemers nog evenveel.

Mogelijk Krajicek-duo op Wimbledon

Mogelijk zal MichaŽlla Krajicek samen met haar broer Richard volgende maand op Wimbledon als dubbel deelnemen. De organisatie moet het duo dan wel een wild-card verstrekken, maar dat ziet er volgens MichaŽlla goed uit.

De 16-jarige MichaŽlla komt niet in het enkelspel uit van Wimledon omdat zij voorafgaand aan Wimbledon deelneemt aan het toernooi in Rosmalen. Om deze reden kan zij in Londen niet in het kwalificatietoernooi spelen.

Richard Krajicek, die met zijn 33 jaar twee keer zo oud is als MichaŽlla, won Wimbledon in 1996 en beŽindigde in 2003 zijn carriŤre. Het laatste jaar is hij actief in het veteranencircuit.

RG : Wessels naar tweede ronde

Peter Wessels heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van Roland Garros. De Nederlander won in drie sets van de Braziliaan Ricardo Mello, setstanden waren 6-4, 6-1 en 6-3.

Wessels kende een matige start van de wedstrijd en kwam al vrij snel met 1-3 achter. Eenmaal in zijn spel brak hij Mello tweemaal om de set met 6-4 te winnen. In de tweede en derde set speelde Wessels een stuk beter wat hem de winst opleverde.

De nummer een van de wereld Roger Federer wist zich zonder al te veel inspanning te plaatsen voor de tweede ronde. De Zwitser won met 6-1, 6-4 en 6-0 van Sela uit Israel. Ook de als vierde geplaatste Rafael Nadal, die als een van de favorieten geldt, plaatste zich vrij eenvoudig. Nadal won met 6-1, 7-6 en 6-1 van de Duitser Burgsmuller.

Mannen eerste ronde :

Grosjean (Fra)-Monaco (Arg)7-5 6-3 6-1
Nadal (Spa)-Burgsmuller (Dui)6-1 7-6 6-1
Pavel (Roe)-Serra (Fra)2-6 2-6 3-6
Berdych (Tsj)-Morrison (USA)6-3 6-2 6-4
Federer (Zwi)-Sela (Isr)6-1 6-4 6-0
Wessels (NED)-Mello (Bra)6-4 6-1 6-3
Armanddo (USA)-Vicente (Spa)6-7 4-6 6-2 6-4 3-6

Vrouwen eerste ronde :

Dementieva (Rus)-Strycova (Tsj)6-3 6-3

Michael Jansen zegt Oranje-stage af

Woensdag begint voor het Nederlands elftal een voorbereiding voor de twee kwalificatiewedstrijden voor het WK in Duitsland. Michael Jansen ontbreekt daar echter; de verdediger van Vitesse heeft de stage noodgedwongen afgezegd.

Jansen is niet voldoende hersteld van een hersenschudding die hij vorige week in het duel met Ajax opliep. De verdediger kwam in botsing met Steven Pienaar en kampte daarna met duizeligheid en misselijkheid. Hij is nog onvoldoende hersteld om zich woensdag in Noordwijk te melden.

Met het oog op de kwalificatiewedstrijden met RoemeniŽ en Finland had Marco van Basten 20 spelers opgeroepen voor een extra trainingstage. Voor deze spelers is het seizoen al afgelopen. Volgende week komen daar ook nog zeven spelers van PSV bij; zij moeten zondag de bekerfinale spelen. Onder dit zevental bevinden zich onder andere Andrť Ooijer en Mark van Bommel. Ook Roy Makaay en Giovanni van Bronckhorst sluiten zich dan aan bij de groep; zij hebben verplichtingen met hun clubs.

Op zaterdag 4 juni speelt Nederland tegen RoemeniŽ. Vier dagen later staat het uitduel met Finland op het programma.

Spitsfoto's

Je werkt als journalist bij de Spits, het krantje dat je kunt vinden in de bus en in de trein. Bij deze krant werkt buiten jou altijd nog een 2de journalist aan de voorpagina. Maar dit kun je toch maar beter aan 1 journalist over laten. Dit om de volgende situaties te vermijden in het vervolg:


Klik op de plaatjes voor de grote versie

Bekijk het volgende topic voor meer van deze geweldige situaties.

John de Mol neemt Radio 538 over

Chopke, DarkMatter, dnzl, Blind_Guardian, ImplosioN en reulnl had ons via de nieuws-submit te melden:

Radio 538Investeringsmaatschappij Talpa Radio Internationaal van John de Mol neemt vanaf 31 mei Radio 538 over. De huidige Amerikaanse eigenaar Advent International en De Mol hebben daar vandaag overeenstemming over bereikt. Talpa is al eigenaar van Radio 10 Gold en Noordzee FM. Deze laatste zender moet van de hand worden gedaan vanwege de in Nederland geldende regels. De Persgroep uit BelgiŽ neemt de zender vanaf 1 juni over.

Er gingen al een tijdje geruchten dat Radio 538 zou worden overgenomen door Talpa, maar die werden steeds ontkend. Wel was al bekend dat de zender te koop stond. "Wij willen zowel op TV- als op radiogebied een grote speler worden", zo zegt John de Mol. "Dat is nodig om onze multimediaplannen te kunnen verwezenlijken. Het format van Radio 538 is een juweel en de zender heeft niet voor niks het grootste luisterpubliek van Nederland. Ik heb de afgelopen jaren gemerkt hoe moeilijk het is zoiets op te bouwen en vast te houden. Daarom ben ik erg blij met de deal."

Ook directeur Erik de Zwart van Talpa Radio is blij om terug te zijn bij zijn oude zender. "Ik vind het fantastisch om mijn oude liefde te mogen verwelkomen binnen Talpa's radiogroep. Dankzij 538 kunnen wij nu nog verder gaan met het uitbouwen van ons radiobedrijf. De zender doet het heel erg goed, is marktleider in vele voor adverteerders interessante doelgroepen. Met daarnaast Radio 10 Gold bereiken we nu een substantieel deel van Nederland."

Talpa neemt ook het bijbehorende webstation Juize.fm mee over.

'Happy slapping' trend in Groot-BrittanniŽ

Paladijn had ons via de nieuws-submit te melden:

In Groot-BrittanniŽ is een nieuwe trend ontstaan, die door de politie en slachtoffers ronduit misdadig wordt genoemd. In het kader van het zogenoemde 'happy slapping' (vrolijk meppen) spreken daders op straat of in de metro een willekeurige persoon aan, werken die tegen de grond en delen enkele flinke meppen uit. Van de mishandeling worden met een mobiele telefoon opnames gemaakt die vervolgens rondgestuurd worden.

Volgens de voormalige hoofdcommissaris van de Londense politie, Lord Stevens, zijn niet alleen de daders verantwoordelijk voor het meppen, maar ook degenen die de beelden via hun gsm verspreiden. Stevens noemt deze jongerencriminaliteit een sociale kanker. Hij is van mening dat premier Blair een parlementair onderzoek moet instellen naar zinloos geweld. Ook is hij voorstander van strengere straffen voor jeugddelinquenten.

Daarnaast zou Stevens graag een verbod zien op het dragen van een capuchon. Dit is ťťn van de karakteristieken van de daders, die zo hun identiteit geheim willen houden.

Gullit per direct weg bij Feyenoord

scannerrob, Martijne, keijz, Superhoef, Willeboer, yohan.nl en paultjuhhh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icon Sport - VoetbalCoach Ruud Gullit stapt per direct op bij Feyenoord. Hoewel de website van Feyenoord nog niets vermeldt, staat het vertrek van de hoofdcoach vast. Ook zijn assistent Zjelko Petrovic verlaat de Rotterdamse club per direct.

Ruud Gullit eindigde dit seizoen teleurstellend als vierde in de Holland Casino Eredivisie. Al eerder gaf Gullit aan twijfels te hebben bij een langer verblijf bij de club. Met de uitspraak: "Ik weet niet of het bestuur nog wel wil dat ik doorga", gaf Gullit al aan dat zijn situatie binnen de club lastig werd. Gullit nam aan het begin van dit seizoen de taak van hoofdcoach over van de vrij succesvolle coach Bert van Marwijk. Of het vertrek van Gullit in verband staat met de mogelijke komst van Wim Janssen is voorlopig nog niet duidelijk.

Update 14.24
Ook de Feyenoord-website vermeldt nu dat het vertrek van Ruud Gullit vast staat. Als verklaring gaf Jorien van den Herik: "Het is natuurlijk altijd vervelend als trainers afscheid nemen, maar het is allemaal niet gelopen zoals we dat hadden gehoopt. Er is onvoldoende vertrouwen in een succesvolle samenwerking voor het komende seizoen. Met die wetenschap leefden we al maanden en dan is het verstandig om aan het eind van het seizoen de balans op te maken en beslissingen te nemen, waarbij het belang van Feyenoord prevaleert."

-
Meer sportnieuws lees je uiteraard op de FOK!Sport

Gullit weg bij Feyenoord

Coach Ruud Gullit heeft zijn ontslag bij Feyenoord ingediend. Gullit voelt zich te weinig gesteund door de clubleiding. Het Rotterdamse clubbestuur zal later op de dag met een officiŽle mededeling komen.

De voormalig international kende met de Rotterdamse club een dramatisch seizoen. Feyenoord eindigde op een vierde plaats in de competitie en werd in de Amstel Cup en Uefa Cup voortijdig uitgeschakeld.

Gullit nam vorig seizoen het trainerstokje over van Bert van Marwijk, die trainer van het Duitse Borussia Dortmund werd. Naast Gullit zal zijn assistent Zjeklo Petrovic eveneens vertrekken.

Voorzitter Jorien van den Herik vind het jammer dat het zo is gelopen. "Het is natuurlijk altijd vervelend als trainers afscheid nemen. Maar het is allemaal niet gelopen zoals we dat hadden gehoopt. Er is onvoldoende vertrouwen in een succesvolle samenwerking voor het komende seizoen. Met die wetenschap leefden we al maanden en dan is het verstandig om aan het eind van het seizoen de balans op te maken en beslissingen te nemen, waarbij het belang van Feyenoord prevaleert."

RG : Clijsters en Davenport naar tweede ronde

Zowel Lindsay Davenport als Kim Clijsters hebben zich weten te plaatsen voor de tweede ronde op Roland Garros.

Davenport won, ondanks een moeizaam begin, van de Slowaakse Katarina Srebotnik in drie sets, setstanden waren 3-6 6-2 en 6-2.

Clijsters opende een stuk sterker, zij versloeg de Amerikaanse Meilen Tu in twee sets, standen waren 6-1 en 6-0. Clijsters kende geen ideale voorbereiding op Roland Garros. Begin mei verrekte zij in Berlijn een mediale band in de rechterknie.

Mannen eerste ronde :

Vik (Tsj)-Kim (USA)6-4 7-6 7-5
Srichaphan (Thai)-Stepanek (Tsj)6-3 3-6 1-6 1-6
A. Martin (Spa)-Moya (Spa)7-5 1-6 4-6 2-6
Fish (USA)-Malisse (Bel)2-6 1-6 1-6
Daniel (Bra) -Ancic (Kroa)2-6 1-6 6-7

Vrouwen eerste ronde :

Tu (USA)-Clijsters (Bel)1-6 0-6
Schruff (Dui-Asagoe (Jpn)5-7 2-6
Hantuchova (Slw)-Krajicek (NED)6-3 6-1
Kostanic (Kroa)-Tanasugarn (Thai)6-0 6-1
Chladkova (Tsj)-Castano (Col)1-6 2-6
Andrieux (Fra)-Peng (Chn)0-6 1-6
Davenport (USA)-Srebotnik (Slow)3-6 6-2 6-2
Bondarenko (Oekr)-Karatantcheva (Bul) 6-4 5-7 4-6
Perry (USA)-Parra Santonja (Spa)6-3 3-6 4-6

Groot-BrittanniŽ steggelt over hoge EU-contributie

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Groot BrittanniŽ zal desnoods zijn veto gebruiken om zijn korting op de EU-bijdrage te handhaven. Dit heeft minister van Buitenlandse Zaken Straw zondagavond gezegd in Brussel tijdens overleg over de EU-begroting. Groot-BrittanniŽ kreeg deze jaarlijkse korting, 4,4 miljard euro, in 1984.

Minister Straw erkent dat Groot-BrittanniŽ weinig betaalt, maar vindt het rechtvaardig: Groot-BritttanniŽ krijgt door zijn geringe landbouw immers weinig geld uit de landbouwsubsidies.

De voorzitter van de Europese Commissie, Barroso, wil echter de jaarlijkse Britse korting afschaffen. Landen als RoemeniŽ en Bulgarije moeten na 2007 anders meer gaan betalen dan Engeland. Voor Nederland gaat, als het aan huidig EU-voorzitter Luxemburg ligt, de bijdrage na 2007 omlaag.

Mejuto GonzŠlez leidt CL-finale

De finale van de Champions League tussen Liverpool en AC Milan wordt geleid door de Spaanse scheidsrechter Manuel Mejuto GonzŠlez. De veertigjarige arbiter is de derde Spanjaard die een finale van de Europa Cup 1/Champions League mag fluiten.

Manuel DŪaz Vega (1996, Juventus - Ajax) en Josť MarŪa OrtŪz (1969, AC Milan - Ajax) gingen GonzŠlez voor. Mejuto GonzŠlez floot twee keer eerder een wedstrijd van Milan. Op 23 april 2003 floot GonzŠlez de wedstrijd AC Milan - Ajax (3-2) en dit seizoen was GonzŠlez arbiter op Old Trafford toen Milan met 0-1 won van Manchester United.

Ook Liverpool won beide keren dat het met de Spanjaard te maken kreeg. Op 28 november 2002 versloegen de Reds Vitesse in Arnhem met 0-1 in de UEFA Cup en dit seizoen was GonzŠlez arbiter bij Liverpool - Olympiacos (3-1) op Anfield Road.

Krajicek verliest 1e ronde RG

MichaŽlla Krajicek heeft de tweede ronde op Roland Garros niet weten te bereiken. Krajicek verloor in twee sets van Daniela Hantuchova.

Krajicek wist het hoofdtoernooi te bereiken door drie knappe zeges in het kwalificatietoernooi. Met Daniela Hantuchova lootte Krajicek niet slecht uit de mogelijke tegenstanders in de eerste ronde. Toch bleek de Slowaakse te sterk op het gravel in Parijs.

Met 6-3 en 6-1 werd Krajicek binnen een uur verslagen. Slecht speelde Krajicek niet, maar ze sloeg iets te veel onnodige fouten. Kansen op een break had de halfzus van Richard Krajicek wel, maar benutten kon ze niet. Met MichaŽlla is alweer de enige Nederlanse deelneemster uit het vrouwentoernooi.

Belgische broertjes verdrinken in vijver

Twee broertjes van tien en twaalf jaar oud zijn gisteravond verdronken in een vijver bij een restaurant in het Belgische Ronse. Nadat de jongste in het water was gevallen, probeerde zijn broer hem te redden. Hij raakte daarbij echter zelf in moeilijkheden.

De jongens waren samen met enkele vriendjes over de omheining bij het restaurant geklommen, zodat ze in de vijver aanwezige kikkervisjes konden vangen. Toen de tienjarige David in het water was gevallen, sprong zijn twaalfjarige broer Jordan hem achterna om hem te helpen. Dit lukte echter niet.

Toen de brandweer van Ronse de broers rond acht uur 's avonds uit het water haalde, mocht reanimatie niet meer baten. De moeder van de jongens is opgevangen door slachtofferhulp.

GP2: Carroll wint voor Bruni

Adam Carroll heeft de GP2 race van Monaco gewonnen voor Gianmaria Bruni en Nico Rosberg. De drie kwamen over de streep met een verschil tussen de nummer ťťn en de nummer drie van slechts 1.1 sec.

Nadat de start werd afgebroken en er dus een tweede opwarmrond moest worden gereden, pakte Kovalainen van pole af de eerste plaats in de race. Bruni volgde op de tweede plaats met Carroll daar kort achter. Kovalainen trok in de eerste paar ronden een flink gaat tussen hem en de nummer twee.


Race winnaar Adam Carroll

Ondanks dat Monaco niet als baan te boek staat waar men kan inhalen waren er toch een flink aantal gevechten op de baan. Tijdens de verplichte pitstops ging het echter mis voor de leider in de wedstrijd. De wielmoer van de linkervoorband kwam niet los en Kovalainen stond te lang in de pits waardoor hij de leiding verloor.

Bruni pitte pas erg laat, dit was achteraf een fout aangezien Adam Carroll toen alweer een aantal snelle rondes neer had gezet na zijn vroege pitstop en de leiding overnam. Rosberg reed ook een erg goede race. De jonge coureur zette een aantal snelle rondes neer waarin hij onder andere Scott Speed voorbijging om de vierde plaats te pakken. Door Kovalainen’s problemen schoof hij op naar plek drie en reed hij het gaat naar de koplopers dicht.


Voormalig Minardi coureur Bruni pakt plaats twee

Uiteindelijk wist Adam Carroll de race dus te winnen voor zijn team Super Nova International. Buiten het podium was Scott Speed de eerste op plaats vier, Kovalainen werd ondanks zijn problemen nog knap vijfde. Door deze plek met de bijbehorende punten te pakken blijft de Fin eerste in het algemeen klassement voor Bruni en Speed.

Uitslag GP2 Monte Carlo

plaatsnaamnationaliteitteamachterstand
1.A. CarrollGBRSuper Nova International1:04:41.326
2.G. BruniITAColoni Motorsport+ 0.657
3.N. RosbergGERART Grand Prix+ 1.101
4.S. SpeedUSAiSport International+ 18.452
5.H. KovalainenFINArden International+ 53.398

Slechte kookkunsten leiden tot steekpartij

scannerrob had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 49-jarige vrouw verschijnt vandaag voor een rechtbank in AustraliŽ omdat ze begin dit jaar haar 71-jarige moeder 48 messteken toediende. De moeder had kort voor de steekpartij geklaagd dat de lamskoteletten niet lang genoeg gebakken waren. Deze kritiek kon de dochter niet hebben.

De vrouw sloeg een bord tegen het hoofd van haar moeder en stak 48 keer met een broodmes op haar in. "Alles wat ik doe is verkeerd. Ik kon het niet meer aan", zo verklaarde de vrouw haar actie. De bejaarde moeder overleefde de aanval.

FinanciŽle tegenslag voor De Graafschap

Voetbalclub De Graafschap is geconfronteerd met een flinke financiŽle tegenslag. De Achterhoekers zullen op korte termijn een belastingschuld van 900.000 euro moeten betalen.

Een sponsor heeft inmiddels toegezegd dat het 600.000 euro zal gaan voorschieten, maar de club moet de rest van het bedrag zelf ophoesten. Door deze tegenvaller krijgen de fans geen gratis entree in de nacompetitie.

Volgens de voorzitter van de club gaat het om een schuld uit het verleden. Eind jaren negentig kreeg de club uit Doetinchem een boete van 500.000 euro, omdat de fiscus een betalingsconstructie met oud-speler Eric Viscaal niet accepteerde. De vordering verdween echter in een la en is door de vele bestuurs- en managerswisselingen bij de club pas recent boven komen drijven. Door boetes en rente is het bedrag inmiddels opgelopen naar een slordige 900.000 euro.

"We hebben te maken met een erfenis van een ander bestuur", aldus voorzitter Sietze Veen. "Ik had graag alle supporters gratis naar binnen gelaten, maar we kunnen op dit moment helaas niet anders, daar ben ik eerlijk in."

Mogelijke cholera besmetting India-vlucht

Icoon Buitenlands nieuwsVliegtuigmaatschappij KLM heeft haar 250 passagiers en bemanningsleden, die vlogen vanuit India naar Schiphol, gewaarschuwd voor een mogelijke cholerabesmetting. Op de vlucht van New Delhi naar Schiphol reisde gisteren een jongen mee die besmet was met de ziekte.

Hoewel de GGD heeft verklaard dat een kans op besmetting minimaal is, adviseerde de KLM haar passagiers en bemanningsleden toch een bezoek aan de huisarts te laten maken. De vliegtuigmaatschappij vindt het niet nodig om extra controles te laten uitvoeren op de vluchten van India naar Nederland, omdat het volgens een woordvoerder hier slechts om een incidenteel geval gaat.

-
Met dank aan Blikvanger en sjorti voor het submitten van dit bericht.

Bandai en Namco steunen Revolution

De Japanse ontwikkelaars Bandai en Namco hebben gezegd de Revolution te ondersteunen. Beide bedrijven zijn onlangs nog gefuseerd. Bandai heeft alle anime-rechten in handen en mag als enige ontwikkelaar spellen die met anime te maken hebben ontwikkelen. Namco is bekend van Tekken, Soul Calibur en de Tales of-serie.
quote
May 22, 2005 - Bandai will bring its support to Nintendo's new Revolution console, according to an update at the FujiSankei Business website. The maker of Gundam will likely be joined by its new partner, Namco, which FujiSankei reports is looking into supporting all next generation platforms in order to reach the largest possible user base.

With Bandai on board and the possibility of Namco, as well as confirmed Square Enix support with a new Crystal Chronciles game, Revolution looks like it's starting to build up support on the Japanese side. We expect Nintendo's proper unveiling of the console some time this year to be worth watching.


De PlayStation 3 van dichtbij

PandorasBox kwam de volgende foto's van de PlayStation 3 tegen en plaatste deze op het forum. Hieronder een overzicht.


De PlayStation 3 in verschillende kleuren


De PlayStation 3 van dichtbij


De controller die nog van ontwerp kan veranderen


De voorkant van de PlayStation 3


De achterkant van de PlayStation 3


Een klepje en hier is de bolling van de PlayStation 3 goed te zien


De aansluitingen van de PlayStation 3 nader bekeken

Luijendijk junior mist Indy 500

Arie Luijendijk junior is er niet in geslaagd om in de voetsporen van zijn vader te treden. De Braziliaanse autocoureur Felipe Giaffone reed zondag een fractie sneller in de kwalificaties van de Indy 500 en verhinderde zo dat Luyendijk junior volgende week mee kan doen aan de vermaarde autorace in Indianapolis, die in het verleden twee maal door zijn vader werd gewonnen.

In de slotfase van de kwalificatie reed Giaffone onverwacht snel. Hij bracht zijn bolide naar een gemiddelde over vier ronden van 348,232 kilometer per uur. Luijendijk probeerde het in de laatste ronde nog wel, maar haalde de topsnelheid van de Braziliaan niet. Giaffone greep de laatste van de 33 startbewijzen voor de vermaarde Indy 500.

Vader Luijendijk baalde, maar zei ook dat het de eerste maal was dat zijn zoon in een Indy-wagen reed. "Hij heeft niet veel tijd gekregen op het circuit en als rookie is het dan heel moeilijk om je te kwalificeren."

Kritiek uit onverwacht hoek op Schumi

Ralf Schumacher en Rubens Barrichello vinden dat Michael Schumacher onverantwoorde risico's nam bij zijn inhaalpogingen. Ralf vertelde dat zijn broer zijn hersens had moeten gebruiken.

In de laatste paar rondes deed Michael Schumacher er alles aan om nog wat punten voor het kampioenschap te pakken. Eerst ging hij Rubens Barrichello voorbij, terwijl die vond dat Schumacher daar al te veel risico nam.

Barrichello zei na de race: "Een wereldkampioen zoals hem moet dergelijke acties niet ondernemen. We zouden beiden uit de race hebben kunnen liggen. Ik zou die actie niet hebben gedaan." Michael Schumacher zag niks verkeerds in die actie: "We zijn hier om te racen en ik denk niet dat ik teveel risico nam met die actie."

Nog bozer dan Barrichello was Ralf Schumacher op zijn broer. Volgens hem zette zijn broer hun levens op het spel met zijn actie: "Hij had zijn hersens moeten gebruiken voor hij een actie als die probeerde. Een millimeter de verkeerde kant op en ťťn van ons had dood kunnen zijn."

Man crasht met 140 km/u in dorpskern

In het Drentse Schoonoord is zaterdagavond een 'idioot' met zijn auto gecrasht nadat hij met zo'n 140 kilometer per uur door het dorpshart scheurde. Getuigen kunnen er niet bij wat iemand bezield heeft om zo hard door het dorp te racen.

De bestuurder is een 27-jarige man uit Baflo, die vanuit Schoonloo met zeer hoge snelheid richting Sleen reed. In Schoonoord knalde hij tegen de auto van een 19-jarige automobiliste uit Odoornerveen, die op de Sleenerweg aan het keren was. Haar auto kwam tientallen meters verderop tot stilstand tegen een huis. Wonder boven wonder raakte de 19-jarige jongevrouw niet ernstig gewond.

De roekeloze bestuurder en vier medepassagiers zijn naar ziekenhuizen vervoerd. Sommigen hebben zwaar letsel. Het gaat om jongeren uit Assen, Ezinge en Rolde, twee van 18 jaar, een 17-jarige en een 19-jarige.

Getuigen zeggen dat de man voorafgaan aan het ongeluk eerst nog bijna een fietsend jongetje omverreed. Omwonenden die na de enorme klap massaal waren uitgelopen, constateerden dat de kilometerteller van de automobilist uit Baflo op 138 is blijven steken. Ook werden er bierflesjes in de wagen aangetroffen.

'Ouwe heks' is niet beledigend

heksIemand toevoegen dat zij een 'oude heks' is valt juridisch gezien niet onder belediging. Dat blijkt uit een uitspraak de Alkmaarse politierechter P. van Steijnen, die vrijdag een 29-jarige man uit Heerhugowaard vrijsprak van belediging. 'Ouwe heks' is een neutrale, niet beledigende benaming, meende de vrouwelijke rechter. Ze voegde daaraan toe de woorden wel onaardig en onbeleefd te vinden. Maar strafrechterlijke consequenties heeft de toevoeging 'oude heks' niet.

De man uit Heerhugowaard stond terecht omdat hij zijn buurvrouw, met wie hij al lang ruzie heeft, bedreigd en beledigd zou hebben. Voor die bedreiging werd hij veroordeeld tot 150 euro boete.

FOK! Prijswinnaars week 20

Om te beginnen de winnaars van de 2 kaarten voor Vive la FÍte in Nighttown. Zij krijgen zo spoedig mogelijk bericht over de afhandeling:


Johanneman
Bayswater
icecoolsniper
Gargoylesla


Wij vroegen naar jouw persoonlijke vertaling van Vive la FÍte. Heel veel mensen mailden ons 'Leve het feest', maar bovenstaande winnaars hadden wat originelere gedachten, zoals Bayswater: 'Vrolijk Intense Vreugdevolle Erotische Lollige Aanstekelijke Feestende En Trendy Eigenzinnigheid'.

De winnaars van de National Treasure prijzen zijn:


blieb
CobusKuch
FRaGMaN


Zij wisten dat Nicholas Cage geboren werd met de achternaam Coppola.

Tenslotte de winnaars van de Jerry Bruckheimer boxen:


Ultrawuft
Vieske
jaegermaster


Het was uiteraard Angelina Jolie die de vrouwelijke hoofdrol in Gone in 60 Seconds speelt.

Alle winnaars: van harte gefeliciteerd!

Politie neemt 'pocketbikes' in beslag

De politie in Noord-Holland is overgegaan tot in beslagname van de zogeheten 'pocketbikes', nadat er steeds meer klachten kwamen over het feit dat deze mini-motortjes in het verkeer werden gebruikt. De vijftig centimeter hoge motorfietsjes, die snelheden tot vijftig kilometer per uur kunnen bereiken, worden gezien als gemotoriseerd speelgoed en zijn daarom niet goedgekeurd voor het gebruik op de openbare weg. Toch schijnen de verschillende eigenaren zich daar niet aan te houden. De politie in Den Helder heeft er deze week twee in beslag genomen.

PocketbikeDe motorfietsjes hebben een kleine motor en mogen worden verkocht. Echter mag er alleen op particulier terrein mee gereden worden. Vaak worden de minibrommers via braderieŽn en op het internet door particulieren voor bedragen rond de vijfhonderd euro te koop aangeboden. "Hoewel ze er stijlvol uitzien is het moeilijk om er goed mee te sturen en het voertuig onder controle te houden", aldus politiewoordvoerder K. Takken. "Het gebruik van een dergelijk voertuig kan dan ook leiden tot gevaarlijke situaties en ongelukken met letsel. Ook al mag het op afgesloten terrein, het blijft gevaarlijk." Ook is het gebrek aan zichtbaarheid, doordat ze laag bij de grond blijven, een probleem voor het andere verkeer, wat dan weer schrikreacties oplevert bij andere weggebruikers. De politie ontving vooral klachten van buurtbewoners en verkeersdeelnemers die schrokken als ze onverwacht zo'n mini-bike tegenkwamen.

Niedzielan langer bij NEC

Andrzej Niedzielan heeft met NEC een mondeling akkoord bereikt over een nieuw contract. De 26-jarige Pools international, die sinds januari 2004 voor de Nijmeegse club speelt, werd dit seizoen meerdere malen bekeken door Werder Bremen, maar lijkt nu toch in Nijmegen te willen blijven.

De aanvaller zal op korte termijn een contract tekenen wat hem tot medio 2008 zal verbinden aan NEC. Het huidige contract tussen NEC en de aanvaller loopt tot de zomer van 2006.

Forlan houdt Barcelona in bedwang

Diego Forlan heeft met een hattrick voor zijn club Villarreal FC Barcelona in Camp Nou in bedwang gehouden. De wedstrijd eindigden in 3-3, en door die eindstand kan Villarreal volgende week in de laatste speelronde UEFA Champions League-voetbal veiligstellen.

De wedstrijd was voor de Catalaanse aanhang een weerzien met lang geblesseerden spelers. Henrik Larsson, EdmŪlson en Gabri maakten alledrie na ernstige blessures hun rentree bij de thuisclub.

Dankzij zijn drie goals nadert Forlan Samuel Eto'o op de topscorerslijst. De van Manchester United gehuurde aanvaller staat nu op 23 treffers, terwijl de Kameroener van BarÁa 25 doelpunten achter zijn naam heeft staan. Eto'o wist tegen Villarreal niet te scoren, de goals van de thuisclub kwamen nu op naam van Ronaldinho en twee maal Ludovic Giuly.

Examen

De examens zijn weer begonnen, Fok! besteed hier natuurlijk aandacht aan en deze keer is er ruimte om jouw verhaal kwijt te kunnen op de weblog. Ben je van mening dat die vliegtuigen toch iets teveel herrie maakten tijdens Nederlands ?

Heb jij je verhaal klaarliggen over de beste manieren om via spiegels op het blaadje van je klasgenoten te kijken ?
Heb jij na het examen engels eindelijk met Mariska uit 6VWO gezoend. Vertel je verhaal en er is een grote kans dat wij het publiceren.

examen.fok.nl

Kort geding over JA-campagne

Icoon politiek binnenland nieuws Voor de rechtbank van Den Haag zal morgen een kort geding plaatsvinden over de referendumcampagne die het kabinet voert. Het comitť Grondwet Nee spant het geding tegen de staat aan. Twistpunt is de inzet van 3,5 miljoen euro extra voor de JA-campagne voor het referenum over de Europese Grondwet. Volgens het comitť is deze onrechtmatig.

Volgens het Comitť staat er in de referendumwet geschreven dat er een bedrag van ťťn miljoen euro beschikbaar is voor overheidscampagnes. Een onafhankelijke Referendumcommissie dient de taak te krijgen het geld te verdelen. Daarnaast voldoet het inzetten van 3,5 miljoen euro extra aan geen enkele randvoorwaarde die door het kabinet zelf zijn vastgesteld. Het betreft hier de inzet van extra overheidsgelden voor het voeren van een JA-campagne.

In het kort geding zal het Comitť een verbod eisen de extra middelen aan te wenden, een nieuwe gemaakte folder te verspreiden en de radiospotjes en advertenties waarin wordt gewezen op het belang van een JA-stem uit te zenden danwel te publiceren. Het Comitť zal van deze eis afzien indien de rechter bepaalt dat het comitť in op gelijke wijze het publiek kan benaderen.

Kritiek op JA-campagne zwelt aan
Intussen neemt de kritiek op de wijze waarop de JA-campagne wordt gevoerd toe. Ook binnen de overheid bestaat grote onvrede over de wijze waarop het kabinet handelt rond het referendum. Uit een enquÍte van het weekblad Binnenlands Bestuur blijkt dat 84 procent van de ondervraagde ambtenaren en openbare bestuurders de voorlichtingscampagne van de overheid met een 'matig tot onvoldoende' beoordeelt.

Ook EU-commissaris Hans van den Broek schaart zich bij de critici. "Ik heb heel veel begrip voor de kritiek op de campagne", aldus de CDA'er. De folders die in eerste instantie werden verspreid over de grondwet noemde hij 'onbegrijpelijk voor buitenstaanders'.

Coulthard: "We hadden het podium kunnen halen"

David Coulthard denkt dat hij gisteren in Monaco op het podium had kunnen komen, als hij niet in botsing was gekomen met Michael Schumacher.

Het ongeluk vond plaats na een spin van Christijan Albers. Die spin blokkeerde de weg. Coulthard kon de Minardi nog ontwijken, maar Schumacher raakte op zijn beurt de Red Bull. Dit was de tweede keer dat Coulthard werd geraakt; op zaterdag reed Jacques Villeneuve van achteren in op de auto van de Schot.

"De Minardi spinde bij het inrijden van Mirabeau en ik kon er nog net langs. Toen botste Michael tegen me aan, waardoor de achterophanging brak. Erg jammer, want we hadden veel benzine aan boord en we hadden voor Williams kunnen eindigen. Ik denk echt dat ik het podium had kunnen halen.", aldus de Schot.

Gullit zet Leonardo en Magrao uit selectie

Na eerder Lazovic heeft coach Ruud Gullit ook de Brazilianen Leonardo en Magrao uit de selectie van Feyenoord gezet.

Afgelopen week leverde het duo in de mislukte kampioenswedstrijd van het tweede elftal een wanprestatie. Ze waren daardoor niet welkom op de uitgedunde spelersbank van Feyenoord zondag in de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (6-3).

"Hun inzet was dramatisch in het tweede team", aldus Gullit, die eerder Lazovic bestrafte wegens een vechtpartij op de training met aanvoerder Goor. "Dan ga ik hen niet belonen met een plaats als reserve bij het eerste elftal, ook al kwam ik spelers te kort voor deze wedstrijd. Dan maar liever twee man minder op de bank."

Gedetineerden vinden beleid te streng

Icoon Binnenlands nieuws Het versoberde regime in diverse inrichtingen leidt tot onvrede bij de gedetineerden. Sinds kort is het aantal uren dat ze buiten de cel doorbrengen drastisch verminderd. Daardoor neemt spanning en agressie binnen de gevangenismuren toe. Ze overwegen nu zitacties om tegen het beleid te protesteren.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG) heeft deze bevindingen geconstateerd. Ze heeft minister Donner van Justitie gevraagd om voor 1 juni het beleid te versoepelen. Gebeurt dit niet, dan volgen er (zit)acties. Dit houdt in dat gedetineerden weigeren terug te gaan naar hun cel als het tijd daarvoor is, door te gaan zitten.

1 juni is voor de EORG een ultimatum. Ze heeft al meerdere brieven naar de minister geschreven, echter zonder resultaat. Dat vertelt woordvoerder P. Vleeming. Hij erkent dat de middelen om actie te voeren erg beperkt zijn. "Maar we willen wel wat doen om verandering te krijgen. We kunnen ook achterover zitten en de spanning nog verder laten oplopen."

Met name de langgestraften zouden de dupe zijn. "Met deze vorm van actie willen we voorkomen dat de situatie in inrichtingen, die soms al explosief is, uit de hand loopt", aldus Vleeming. Volgens hem zijn er al kleine opstootjes in inrichtingen. Vaak hebben gedetineerden nog maar een uur recreatie per dag en zitten ze voor de rest op cel. Het beleid verschilt echter van inrichting tot inrichting.

Verbod op eten vanaf naakte vrouwen

Eten van het lichaam van naakte vrouwen wordt verboden in China. Volgens het ministerie voor commercie is het eten van de vrouwen een schending van de algemene fatsoensregels. Het verbod moet bedrijven er tevens van weerhouden naaktmodellen te gebruiken om hun producten te promoten.

Het nuttigen van sushi van naakte of bijna naakte vrouwen is populair bij een deel van de Japanse klanten. De autoriteiten in de Chinese stad Kunming vinden het echter onhygiŽnisch en een inbreuk op de rechten van de vrouw.

Benfica Portugese kampioen


Op de laatste speeldag is Benfica kampioen van Portugal geworden. Voorafgaande aan de wedstrijd hadden nog drie clubs in theorie kans op het kampioenschap.

FC Porto kwam op eigen veld echter niet verder dan 1-1 tegen AcŠdemica Coimbra. Sporting Lissabon, de finalist van de UEFA Cup, verloor thuis met 2-4 tegen CD Nacional. Benfica kwam ook niet tot winst, maar de 1-1 uit bij Boavista was voldoende voor de titel.

Benfica plaatst zich hiermee, net zoals FC Porto, voor de Champions League. Sporting Lissabon moet genoegen nemen met de voorronde van het evenement.

Meisje bijna levend begraven in berg afval

pven had (vertaald) ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuws In de Amerikaanse staat Florida heeft de politie ternauwernood een achtjarig meisje van de dood weten te redden. Agenten wisten namelijk te voorkomen dat ze levend begraven zou worden onder een berg met afval. Ze kwam er met enkele lichte verwondingen vanaf.

De politie vond haar in een gesloten vuilniscontainer op een afvalterrein. Er was naar het meisje een zoektocht gestart, nadat een jongeman bij de politie haar ontvoering meldde. Dit verhaal bleek al snel niet helemaal te kloppen.

Uiteindelijk arresteerde de politie een zeventienjarige jongen, de vermoedelijke dader. Hij zou zich hebben vergrepen aan het meisje en haar seksueel hebben misbruikt. Vervolgens dumpte hij haar in de afvalcontainer. De jongen is een vriend van de stiefmoeder van het slachtoffer. Het meisje was op bezoek bij haar stiefmoeder, die niet ver van het afvalterrein woont.

Voetballer ontslagen wegens dronkenschap

Borussia MŲnchengladbach heeft het contract met Craig Moore opgezegd. De 29-jarige Australische international kwam donderdag dronken op de training, zo zegt de club.

De AustraliŽr kwam in januari over van Glasgow Rangers. Hij had tijdens zijn verblijf daar, tegen de zin van de Rangers, meegedaan aan de Olympische Spelen in Athene voor AustraliŽ. Hij werd daarom op de transferlijst geplaatst. Het contract van Moore liep tot juni 2006.

[upd] Grote brand in afvalverwerkingsbedrijf Amsterdam

In het westelijk havengebied van Amsterdam staat een loods met huisvuil in brand. De brand brak rond 02:00 uur uit door nog onbekende oorzaak. Een kwart van de loods van 200 vierkante meter staat in brand. Er zijn dertig brandweerlieden bezig met blussen.

In de loods van 200 vierkante meter ligt huisvuil opgeslagen dat onder meer bedoeld is voor recycling. De brand is door nog onbekende reden ontstaan in een van de compartimenten van het afvalverwerkingsbedrijf.

Update 06:45 uur
De brandweer heeft de brand inmiddels onder controle. Er zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen, al kwamen er wel klachten binnen over stankoverlast.

Grote staking bij de BBC

Journalisten en technici bij de BBC houden vandaag een 24-uurs-staking tegen het voornemen van de BBC-top om 3780 mensen te ontslaan. Bij de Britse omroep werken nu bijna 27.000 mensen. Bijna de helft van de BBC-medewerkers doet aan de staking mee. Daardoor zullen de meeste nieuws- en actualiteiten-uitzendingen vervallen.

De directie hoopt dat de andere programma's wel uitgezonden kunnen worden. Het is de grootste 24-uurs-staking bij de Britse omroep in tien jaar. Komend weekend volgt nog een 48-uurs-staking.

De ingrepen van BBC-topman Mark Thompson zijn ongekend in de historie van de Britse omroep. De BBC werd in 1922 opgericht. De twee nationale televisiezenders BBC1 en BBC2 volgden in 1936 en 1964. De onderneming telt intussen vijf radiozenders en verscheidene themazenders als BBC3, BBC4, BBC News 24 en Asian Network.

Stem tegen, stem voor!

Europa naait je waar je bijstaat. Onze vissers mogen niet eens meer ongestoord de zeeŽn ontvolken, onze belastingcenten gaan naar arme boeren in Zuid-Europa, of nog erger: naar werklozen in Oost-Europa. Je inkomen is dankzij de Pleuro opeens 10% minder waard geworden en ondertussen zitten de bureaucraten in Brussel te feesten van jouw geld. Tot overmaat van ramp vertelt Marijnissen dat de EU straks voor jou kan beslissen welke kleur je voordeur moet worden. Dus je stemt voor de Grondwet.

Zelda DS geen Four Swords-titel

De Zelda die in de maak is voor de Nintendo DS is geen Four Swords-titel zoals men in gedachten had. Ook wordt deze titel niet door Capcom ontwikkeld, zoals bij The Minish Cap wel het geval was. Dit keer maakt het team achter The Wind Waker en The Legend of Zelda: Twilight Princess een Zelda-game voor de handheld.
quote
In a recent interview with Eiji Aonuma, Aonuma revealed that the newest addition to the handheld Zelda series on the Nintendo DS will not be a Four Swords title. Aonuma also confirmed that this title is being developed by Nintendo themselves, breaking away from the recent Capcom development of Link's GBA adventure, The Legend of Zelda: The Minish Cap. The in-house team that is working on this title is the same group that brought us console versions of Zelda, surrounding this game with much mystery and intrigue. Could this be the 3D DS Zelda adventure that we have been waiting for?

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.