VWO-leerlingen klagen over examen Frans

Tim (eSSe)
Icoon Examen nieuwsHet LAKS (Landelijke Aktie Komitee Scholieren) heeft vandaag zo'n 2400 klachten gehad van scholieren over de vandaag gehouden examens. De meeste klachten gingen over het VWO-examen Frans. Volgens de leerlingen zou het examen te lang en te saai zijn geweest. Ook gingen de teksten teveel over hetzelfde onderwerp en waren de teksten veel te moeilijk.

Voor de HAVO-leerlingen was het examen economie vandaag de grootste bron van ergernis. Het comité kreeg vandaag zeker 650 klachten over het examen. Volgens de leerlingen zou een vraag over het bruto binnenlands product niet kloppen. Het LAKS heeft beloofd dat zij dit gaat onderzoeken. Ook bevatte het examen een opgave over het bankwezen terwijl dit volgens sommige leerlingen niet tot de examenstof behoorde. Deze kritiek bleek echter niet te kloppen omdat het bankwezen wél tot de examenstof bleek te horen.

De leerlingen van het Vmbo klagen over het algemeen het minst. Veertig leerlingen klaagden vandaag over het examen natuur- en scheikunde, omdat zij vonden dat de stof te moeilijk was en te slecht uitgelegd. Bovendien vonden zij de vragen erg onduidelijk.

Voor het eerst maakt het LAKS gebruik van internet om klachten van examenkandidaten te verzamelen. Dit besluit nam de organisatie nadat het vorig jaar ruim tachtigduizend klachten kreeg. Bij het invullen van het nieuwe formulier kunnen de scholieren kiezen uit diverse categorieën. Ook wordt er op het formulier rekening gehouden met de diverse vakken, zo kan het LAKS een beter overzicht krijgen.

Meer over de examens lees je in het Examenforum en via examen.fok.nl!