'Vliegverbod Onur Air buiten proportioneel'

delapoko had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de Belgische professor R. Decuypere, hoofd van de afdeling mechanica van de Koninklijke Militaire School in Brussel, is het vliegverbod dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) de gehele vloot van Onur Air heeft opgelegd, ''totaal buiten alle proporties.''

Decuypere onderzocht op verzoek van Onur Air een aantal incidenten bij de Turkse maatschappij en bestudeerde de inspectierapporten. Het beeld dat de IVW schetst van Onur Air, als zou de luchtvaartmaatschappij het niet zo nauw nemen met de veiligheid, is volgens de Belgische professor onterecht.

Onur Air kreeg op 12 mei van Nederland een vliegverbod opgelegd. Kort daarna was de vervoerder ook niet meer welkom in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

'Vertrouwen neem toe'
Vanmiddag liet overigens IVW-directeur Helma Neppérus weten dat het vertrouwen van de luchtvaartinspectie in Onur Air toeneemt. Ze zei dat na internationaal overleg over de kwestie. De Turkse luchtvaartautoriteiten hebben een stappenplan voor Onur Air aangedragen.

De IVW gaat het stappenplan nu intern bespreken en hoopt snel een oordeel te kunnen vellen. Volgens Onur Air moet het vliegverbod nu gewoon ingetrokken worden. De advocaat van de maatschappij zei wederom een kort geding voor te bereiden. Eerder al vroeg Turkije om opheldering aan Nederland over het in hun ogen onterechte vliegverbod.