Petacchi pakt zijn derde in Giro

Alessandro Petacchi heeft in de massasprint zijn derde etappe van deze Giro d'Italia weten te winnen. Hij kreeg weinig tegenstand, doordat vele sprinters de bergritten niet hebben uitgereden.

De etappe van vandaag was ingekort, omdat door veel regenval de eerste beklimming en met name de daarop volgende afdaling te riskant waren geworden. De renners tekenden nog wel voor de start in Livigno, maar werden per auto naar Villa di Tirano vervoerd, alwaar de etappe werd gestart.

De Rabobank-ploeg moest het doen zonder Michael Rasmussen, die besloten had niet meer van start te gaan, maar dat werd gecompenseerd door Roy Sentjens. De Belg reed bijna 100 kilometer alleen op kop, maar kreeg nooit een echt grote voorsprong en werd 35 kilometer voor de streep ingerekend door het peloton. Illiano probeerde ook nog op het einde van de etappe weg te rijden, maar werd gemakkelijk door het peloton ingerekend.

Door de regen waren de wegen glad op het plaatselijke parkoers en de ploegen van klassementsrenners bleven lang vooraan meerijden om hun kopmannen veilig naar de streep te brengen. Voor Fassa Bortolo maakte dat het makkelijk. Pas in de laatste kilometers hoefden ze hun trein in werking te zetten. Petacchi kon ongbezorgd naar de zege sprinten, ondanks de sprintpogingen van Zabel en Bettini.

Uitslag vijftiende etappe:
1. Alessandro Petacchi (Ita) 3.32.41
2. Erik Zabel (Dui) z.t.
3. Paolo Bettini (Ita) z.t.
4. Simone Cadamuro (Ita) z.t.
5. Marco Velo (Ita) z.t.
6. Paride Grillo (Ita) z.t.
7. Henk Vogels (Aus) z.t.
8. Robert Forster (Dui) z.t.
9. Isaac Galvez (Spa) z.t.
10. Sven Krauss (Dui) z.t.

Algemeen klassement:
1. Paolo Savoldelli (Ita) 70.54.09
2. Danilo di Luca (Ita) + 0.25
3. Gilberto Simoni (Ita) + 1.48
4. Juan Manuel Garate (Spa) + 2.11
5. Jose Rujano Guillen (Ven) + 2.18
6. Pietro Caucchioli (Ita) + 3.25
7. Sergej Gontsjar (Oek) + 4.05
8. Emanuele Sella (Ita) + 5.50
9. Dario Cioni (Ita) + 6.40
10. Vladimir Karpets (Rus) + 6.44

Submitter:  Bron: FOK!