Motorola bouwt nanobuisscherm

Merijn (theborg)
Motorola heeft op basis van nanobuisjes een plat beeldscherm gebouwd met, naar eigen zeggen, superieure beeldkwaliteit. Het prototype combineert de beste eigenschappen van de bestaande platte beeldschermen en de traditionele kathodestraalbuis. Platte schermen zijn nog altijd minder helder en hebben vaak last van een naijleffect bij het verversen van de beelden. Ook hebben platte schermen vaak een inkijkhoek.

Motorola plaatst in hun ontwerp nanobuisjes (dat zijn koolstofmoleculen met een structuur van een rol kippengaas) in grote aantallen loodrecht op een glasplaat. Nanobuisjes hebben veel interessante eigenschappen. Voor deze toepassing is dat vooral het feit dat ze onder bepaalde omstandigheden een elektron afschieten. Hierdoor is de glasplaat een rooster van elektronenkanonnen. Zo krijgt men de beeldkwaliteit van een beeldbuis. Een vertrouwde beeldbuis werkt ook met een elektronenkanon, maar is vele malen groter. Het prototype is 3,3 millimeter dik.

Motorola wil niet zelf de beeldschermenbusiness in, maar is van plan om de technologie te verkopen. Als de fabrikanten opschieten kunnen de nieuwe beeldschermen over twee jaar op de markt zijn. De schermen zijn goedkoop en relatief simpel te produceren, alleen zullen er flinke investeringen nodig zijn om de productielijnen aan te passen of op te zetten.