Overzicht HCE 2004/2005 Deel II

Raymond (RayMania)
In deel één van het voetbaljaaroverzicht kon je alles lezen van het voetbalseizoen 2004/2005 tot aan de winterstop. Lees hier verder voor het tweede deel.

Het vervolg
Na de winterstop ging PSV verder waarmee het was geëindigd: winnen. Vrijwel niemand kon tegen PSV scoren, laat staan een punt behalen. Ajax en Feyenoord probeerden met nieuwe aankopen PSV en AZ te volgen. Aan Amsterdamse kant werd Charisteas gehaald en aan Rotterdamse kant Östlund, Hofs en Gibbs. Ajax kwam niet goed uit de winterstop. Vooral thuis werd slecht gespeeld, wat zorgde voor puntverlies tegen FC Twente en ADO Den Haag. Tegen ADO werd zelfs niet gescoord, wat voor het eerst sinds twee jaar gebeurde.

Een teleurstellend avontuur in de UEFA Cup van Ajax zorgde voor het vertrek van Ronald Koeman. Zijn assistenten Krol en Bruins Slot namen de taken over, totdat Danny Blind werd gekozen als hoofdtrainer. Feyenoord kwam wel goed uit de winterstop. Het won acht wedstrijden op rij en klopte aan de deur van de tweede plaats. De strijd om deze plek, die recht geeft op de voorronde van de Champions League, zou nog spannend gaan worden.

Het slot
Door het Europese succes van AZ stortte de succesformatie van Co Adriaanse volledig in. Blessures van basisspelers Meerdink, Mathijsen en Kromkamp zorgden ervoor dat AZ ver terugzakte. Nederlagen tegen onder andere RKC Waalwijk, FC Utrecht, ADO Den Haag, Feyenoord en Ajax zorgden voor een harde opmerking van Adriaanse: “Het is net een kleuterklasje”. Ook Feyenoord wist niet te profiteren van de mindere periode van AZ. Een nederlaag tegen FC Den Bosch resulteerde in een ineenstorting van de Rotterdamse club. Er werd in de slotseconden verloren van Ajax en ook NEC en SC Heerenveen wisten Feyenoord te kloppen. Onder Danny Blind wist Ajax de tweede plaats te behalen. De eerste twee wedstrijden van Blind werden nog wel verloren, maar met acht zeges op rij, werd de voorronde van de Champions League toch nog ruimschoots binnengehaald.

En dan PSV. De club uit Eindhoven heeft bewezen dat het de terechte kampioen is van het voetbalseizoen 2004/2005. Met een ijzersterke verdediging, een ervaren middenveld en snelle en goede aanvallers wist het dit seizoen de competitie te domineren. Guus Hiddink heeft van zijn nieuwe spelers snel een goede formatie weten te bouwen. Spelers als Alex, Gomes, Farfán en Beasley wisten zich snel aan te passen en we mogen blij zijn dat deze spelers op de Nederlandse velden zijn te bewonderen.

Strijd om Europa
Tijdens de competitie was al lang bekend welke clubs positie één tot en met vier zouden bemachtigen. De strijd om de vijfde plek werd op het laatst nog spannend, maar SC Heerenveen eindigde met trainer Gert-Jan Verbeek, die debuteerde op het hoogste niveau, op een keurige vijfde plaats.

Verrassend was het Vitesse van Edward Sturing. Een lange tijd stond de club uit Arnhem op plek vijf, iets wat niemand had verwacht na het slechte seizoen vorig jaar. FC Twente kwam door een zeer sterke reeks na de winterstop dicht in de buurt van de UEFA Cup, maar een nederlaag tegen FC Den Bosch zorgde ervoor dat er volgend seizoen geen Europees voetbal wordt gespeeld in Enschede. Roda JC, RKC Waalwijk, FC Utrecht, FC Groningen en NEC eindigden niet onverwacht in de middenmoot. Robert Maaskant redde het seizoen met Willem II door de plaats in de bekerfinale, op 29 mei tegen PSV. FC Utrecht stelde teleur, ook al doordat de verloren zoon Mols tegenviel.

Vechten tegen degradatie
Aan de start van het seizoen was De Graafschap de gedoodverfde favoriet om te degraderen. De promovendus die via de nacompetitie naar de eredivisie ging, moest strijden tegen kampioen FC Den Bosch en RBC Roosendaal. ADO Den Haag, dat dit seizoen negatief in het nieuws stond vanwege spreekkoren, presteerde knap en eindigde op de 14e plaats.

FC Den Bosch was vrijwel de gehele competitie de hekkensluiter, maar de club uit Brabant sprokkelde in de slotfase belangrijke punten. Er werd onder andere met 4-1 gewonnen van Feyenoord, wat voor de ommekeer zorgde. Op de laatste speeldag stonden FC Den Bosch en De Graafschap gelijk in puntenaantal, maar de superboeren hadden een beter doelsaldo. Op dat feit haalde De Graafschap de nacompetitie en degradeerde FC Den Bosch rechtstreeks. Samen met De Graafschap gaat ook RBC Roosendaal de nacompetitie in. De kans op handhaving is groot, want RBC eindigde de competitie met een goede serie.

Bekijk onze meningen van het afgelopen voetbalseizoen.