Overzicht HCE 2004/2005 Deel I

Raymond (RayMania)
Het voetbalseizoen 2004/2005 zit erop. Met als resultaat een dikverdiende kampioen, een winterkampioen (AZ) die door Europees succes volledig in elkaar stortte en de verliezers Ajax en Feyenoord. De strijd tegen degradatie was tot de laatste speelronde spannend, maar helaas wist FC Den Bosch het niet te redden. Lees verder voor een compleet overzicht van het seizoen.

De start
Aan het begin van de competitie, in augustus, waren alle ogen gericht op Ajax. De club uit Amsterdam zou volgens kenners gemakkelijk kampioen worden. PSV verloor met Mateja Kezman, Dennis Rommedahl en Arjen Robben bijna de gehele aanval en Feyenoord moest proberen om de hoge verwachtingen onder de nieuwe trainer Ruud Gullit waar te maken. De Rotterdamse club haalde daarvoor veel nieuw spelers, zoals Babos, Bosschaart, Castelen, Goor, Kalou en Saïdi. PSV ging de Zuid-Amerikaanse kant op en haalde Farfán, Alex, Gomes en Beasley. Het middenveld werd versterkt met routinier Phillip Cocu.

Eind augustus, nadat er al drie wedstrijden waren gespeeld, kreeg Ajax een domper te verwerken. Vlak voor de transferdeadline verloor het topspits Zlatan Ibrahimovic. De Zweed verhuisde voor 16 miljoen naar Juventus. De transfer van de beoogde vervanger Koné van Roda JC naar Ajax werd op het laatste moment afgeblazen vanwege de medische status van Koné. Een slechte periode diende zich aan, er werd zelfs met 3-3 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag, na een 0-3 voorsprong. Concurrenten PSV en Feyenoord profiteerden van het puntverlies van Ajax, en zelfs FC Utrecht meldde zich dankzij een 3-0 winst in de Kuip aan de top van de eredivisie.

Op naar de winterstop
De verrassing van vorig seizoen, AZ, bleek onder Co Adriaanse nog steeds fantastisch voetbal te kunnen spelen. Na een stroeve start, zette de Alkmaarse club een sterke reeks neer van tien zeges op rij. Feyenoord viel op door ‘K2’, het koningskoppel Kuijt en Kalou, dat samen veel doelpunten maakten. Kuijt zou het seizoen eindigen op een aantal van 29 doelpunten eindigen en Kalou op 20 doelpunten. Bij Ajax ontstond voor de winterstop een crisis na de thuisnederlaag tegen SC Heerenveen. Spelers reageerden zich op elkaar af en het publiek liet van zich horen.

PSV stond een lange tijd aan kop van de eredivisie en leek winterkampioen te gaan worden. Velen vonden dat PSV Italiaans voetbalde: weinig kansen en de nul houden. Deze speelwijze zorgde ervoor dat keeper Gomes maar liefst 920 minuten zonder tegengoal bleef. Toch moest PSV de titel ‘winterkampioen’ delen met AZ. Op de laatste speeldag voor de winterstop verloor de Eindhovense club de enige wedstrijd van het seizoen tegen Roda JC (0-2), terwijl AZ won van RBC Roosendaal (2-0).

Lees verder voor Deel II