Israëlische opperrabbijnen in opspraak

Rob (R@b)
In Israël zijn de twee opperrabbijnen die het land telt in opspraak geraakt. Het gaat om de Sefardische opperrabbijn Sjlomo Amar en de Sefardische rabbijn Jona Metzger.

Een zoon en de vrouw van opperrabijn Amar moeten binnenkort voor de rechtbank verschijnen wegens de mishandeling van een 17-jarige jongen. De twee zullen antwoord moeten geven op de vraag hoe en waarom de 17-jarige knaap is mishandeld.

De Israëlische media weten al hoe het zit: de jongen legde via internet contact met een 18-jarige dochter van Amar. De familie Amar stelde de relatie echter niet op prijs, alhoewel de knaap van huis uit orthodox-religieus is. Meir Amar, een oudere zoon van de opperrabijn, schakelde twee Palestijnse vrienden in en ontvoerde en mishandelde de jongen. De vrouw van de opperrabijn, Mazal Amar, wordt verweten niet ingegrepen te hebben. Opperrabbijn Sjlomo Amar zelf zou overigens nergens van af hebben geweten.

Luxehotel
Opperrabijn Jona Metzger ligt een vervolging in het verschiet wegens het zich laten fêteren door een luxehotel, hetgeen niet door de beugel kan voor een door de staat betaalde rabbijn. Metzger zou samen met zijn gezin tijdens joodse feestdagen gratis in twee kamers hebben verbleven van het luxueuze David Citadel Hotel in Jeruzalem, terwijl hij op slechts een paar kilometer afstand woont in een door de staat betaald luxe appartement.

Het vermoeden bestaat dat Metzger voor zijn verblijf in het hotel is betaald. Zijn aanwezigheid daar zou namelijk voor goede publiciteit voor het David Citadel Hotel hebben gezorgd.

Jona Metzger was voor zijn aantreden in 2003 al een omstreden figuur. Collega's noemden hem destijds ''te licht'' voor de functie en uitten twijfels over zijn integriteit. Ook verschenen er verhalen in de media dat hij zich had schuldig gemaakt aan ongewenste seksuele intimiteiten met mannen. Tevens zou Metzger handtekeningen onder huwelijkscontracten hebben vervalst en geld hebben afgedwongen van paren die hij huwde.

Metzger bezocht in 2003 kort Amsterdam. Bij die gelegenheid waarschuwde hij voor de jodenhaat onder met name Europese Marokkanen.