16 jaar eis voor moord op vriend

De 26-jarige Maurice van L. uit Beverwijk heeft vandaag 16 jaar celstraf tegen zich horen eisen wegens de moord op barkeeper Erwin Laan, die een van zijn beste vrienden was. Van L. heeft toegegeven Laan op 10 juni 2004 te hebben doodgeschoten omdat hij geld verduisterd had en niet wilde dat anderen daar achter kwamen. Erwin Laan werd gedood in café Eindspurt in Beverwijk, waarvan zijn vader eigenaar is.

Laan zou samen met Van L. en enige andere vrienden op vakantie gaan naar Griekenland. Van L., die de reis voor het gezelschap zou boeken, had het geld echter in eigen zak gestoken. Om dat te verhullen besloot hij de barkeeper te doden. ''Ik snap niet dat ik zo egoďstisch kon zijn. Maar ik kan het niet meer terugdraaien'', zei Van L. in zijn laatste woord.

De 19-jarige F.S. uit Heemskerk, die het moordwapen leverde, hoorde negen maanden cel eisen, waarvan bijna drie maanden voorwaardelijk. Hij wist niet dat Van L. er een moord mee wilde plegen.

De arrestatie van Van L. baarde indertijd opzien omdat juist hij een stille tocht voor de vermoorde barkeeper had georganiseerd, en daar ook nog eens het woord voerde. Ook kwam hij bij de vader van Erwin over de vloer na de moord, om hem bij te staan in de moeilijke tijden. De voormalige vrienden van Van L. lieten deze week in het Noordhollands Dagblad weten dat hij er voor zijn eigen veiligheid goed aan zou doen om, na zijn vrijlating, Beverwijk te mijden. Ze willen hem nooit meer zien. In eerste instantie hadden ze nog aan Van L. laten weten dat ze met hem in de gevangenis over de zaak wilden spreken. Maar Van L. liet toen weten tijd nodig te hebben om na te denken. De vrienden zeggen nu ''zelf nagedacht'' te hebben, en geen behoefte meer te hebben aan welk contact dan ook.


Inzet: Erwin Laan