Parijs-Nice: Simoni wint koninginnerit

Bram (Chiel-Montagne)
Gilberto Simoni (Lampre-Caffita) heeft vandaag de koninginnerit in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Italiaanse klimmer kwam op de top van de Mont Faron (1e categorie) solo over de streep. De Amerikaan Bobby Julich (CSC) is de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

De vijfde etappe, die eindelijk eens in zijn geheel werd gereden, voer het peloton van Rognes naar Toulon (Mont Faron) over een afstand van 172,5 kilometer.

Fritsch (Saunier Duval) , Serpellini (Gerolsteiner), Hayman (Rabobank) en Nicolas Jalabert (Phonak) kleurden met een ontsnapping lange tijd de etappe van vandaag. Maar voor de Mont Faron was het toch einde oefening voor het viertal.

Op de Mont Faron was het vervolgens Jaksche (Libery Seguros) die het peloton deed ontploffen. Een groot aantal favorieten kon het tempo van de Duitser bijbenen. Leider Cancellara (Fassa Bortolo) en Vinokourov (T-Mobile) konden echter niet aanhaken.

Drie kilometer voor de meet sprong Simoni weg uit de voorste groep. Met speels gemak bleef hij uit de greep van de groep der favorieten en kwam hij alleen over de meet.

Uitslag vijfde etappe:
1. Gilberto Simoni (Ita/Lampre-Caffita) 172 km in 4u07'26"
2. Cadel Evans (Aus/Davitamon-Lotto) op 19"
3. David Moncoutié (Fra/Cofidis) z.t.
4. Juan Antonio Gomez (Spa/Saunier Duval) 22"
5. Franco Pellizzotti (Ita/Liquigas) 25"

Algemeen klassement na vijf etappes:
1. Bobby Julich (VS/CSC) in 14u18'18"
2. Constantino Zaballo (Spa/Saunier Duval) op 19"
3. Alejandro Valverde (Spa/Illes Balears) 20"
4. Jens Voigt (Dui/CSC) 44"
5. Jörg Jaksche (Dui/Liberty Seguros) 45"