Katholieke priester 'preekt' in Playboy

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

Eindelijk weer eens een reden om het blad te kopen 'voor de interviews'. In katholieke kringen is er ophef ontstaan over het komende nummer van de Nederlandse Playboy. Deze zal naast de gebruikelijke blote borsten en billen een interview brengen met de omstreden Nederlandse priester Antoine Bodar (59). Bodar is binnen katholieke kringen vooral bekend als een buitenbeentje binnen Gods Roomse kudde. Zo zal hij naar verwachting niet snel door de pin-ups in verleiding worden gebracht. Hij is ook verklaard homoseksueel.

Voor velen is een priester in de Playboy misschien een vreemd iets, maar dat deert Bodar zelf geenzins. Sinds zijn late priesterwijding heeft hij al vaak wrevel opgeroepen bij links én rechts, binnen én buiten de clerus. Via de TV, radio, kranten, internet of nu dus een blootblad, de priester schuwt geen enkel medium om zijn boodschap uit de dragen.

Bodar startte in 1965 al een carrière als radio- en televisiemaker bij de NOS, KRO en VPRO en werkte ook als universitair docent, toen hij in 1992 tot priester werd gewijd. Door de jaren heen behaalde hij een universitaire graad in de geschiedenis, de kunstgeschiedenis, literatuurwetenschap, filosofie en theologie aan de universiteiten van Amsterdam, Bazel, Leiden en Utrecht.

Ondanks zijn nooit verborgen seksuele geaardheid is hij een warm pleitbezorger van de kuisheid voor priesters: "Voor een priester is het dus niet relevant of hij hetero-, homo- of biseksueel is, omdat hij in onthouding hoort te leven en kuis moet zijn." Toch heeft hij dankzij z'n opmerkelijke houding al twee keer bij een parochie z'n ontslag gekregen; éénmaal omdat hij te conservatief zou zijn en de andere keer juist omdat hij te progressief zou preken.