Hertenjacht meest dodelijk voor jager

De kans om neergeschoten te worden tijdens de jacht is afhankelijk van leeftijd van de jager Ťn van het type wild waarop gejaagd wordt. De kalkoenenjacht is het gevaarlijkst, hertenjacht het dodelijkst; twee conclusies gepubliceerd in The Journal of Trauma van 10 maart.

Subheader


De wetenschappers van The Penn State College of Medicine onderzochten 1.345 jachtincidenten in de staat Pennsylvania tussen 1987 en 1999. In die periode vielen er 77 doden te betreuren tijdens de jacht en 1.382 gewonden. In de leeftijdscategorie onder de 20 vielen de meeste gewonden. Nooit eerder werd onderzocht of het jagen op een bepaalde diersoort medebepalend was voor het optreden van jachtincidenten.

Het jagen op kalkoenen in de herfst bleek het gevaarlijkst met 7,5 gewonden per 100.000 jagers. Jagen op patrijs is het veiligst: 1,9 gewonden per 100.000 jagers. De meeste sterfgevallen deden zich voor bij de hertenjacht, te weten 10,3% van de gewonden. Bij de fazantenjacht vielen procentueel de minste menselijke slachtoffers, namelijk 1,3% van de gewonden.

De auteurs van het artikel geven aan dat de jacht op kalkoenen vaker plaatsvindt in camouflagekleding. Ook proberen de jagers de prooi zo dicht mogelijk te naderen waarbij lokgeluidjes worden gemaakt die lijken op het geluid dat de kalkoen maakt. Soms komen juist andere jagers op deze menselijke lokgeluidjes af waarbij jager prooi wordt. Maar liefst 75% van de jachtincidenten bij de kalkoenenjacht was hierdoor te verklaren.