Beste schaker ter wereld stopt ermee

Na het winnen van een zwaar bezet toernooi in Spanje heeft de beste schaker ter wereld, Garri Kasparov, aangekondigd te stoppen met schaken. De 41-jarige ex-wereldkampioen zei dat hij nog wel voor zijn plezier nog wat snelschaak of rapid zal spelen, maar dat het gedaan is met het serieuze werk. Hij zal zich ook nog wijden aan schrijven over schaken en politiek, want Kasparov is van mening dat iemand moet opstaan tegen president Poetin, de "dictator" die zijn land regeert.

Kasparov haalde aan dat er in zijn ogen geen spoedige oplossing is te verwachten voor de scheuring die de schaakwereld al jaren treft. Kasparov zou in januari een match hebben gespeeld met de wereldkampioen van de schaakbond FIDE, Kasimdzjanov uit Oezbekistan. De winnaar van die tweekamp zou vervolgens spelen tegen de wereldkampioen klassiek schaak, Vladimir Kramnik uit Rusland. Daarmee zou de schaakwereld zijn herenigd na twaalf jaar. Maar de match tegen de Oezbeek kwam er niet. Zoals in zijn ogen veel toezeggingen van de FIDE niet werden nagekomen.

De man die ruim twintig jaar de sterkste speler ter wereld was, sprak niet over het feit dat hij zelf in 1993 aan de basis van de scheuring stond.