DVD: Islam Actueel; Muntz en Van de Wint

Lars (detulp050)
Rob Muntz is geliefd en gehaat tegelijk. Hij weet op bijzondere wijze een aantal kwesties die in de maatschappij spelen aan de orde te stellen, waarbij hij het liefst de grens van het redelijke overschreidt en mensen op een confronterende manier laat praten over het onderwerp van de uitzending. De derde DVD in deze reeks past uitstekend bij de actualiteit, al is het materiaal al wel enige jaren oud. De fragmenten zijn afkomstig van twee serie's die Muntz en van de Wint voor de VPRO hebben gemaakt, maar die niet door deze omroep op de televisie werden uitgezonden. Nadat Muntz als Hitler door de straten van Wenen paradeerde weigerde de VPRO de serie nog verder uit te zenden. De items die vervolgens onuitgezonden bleven, werden later door de Amsterdamse zender AT5 alsnog uitgezonden in de nieuwe serie Normen en Waarden. Nu kunnen we met deze DVD de Islam volgens Muntz en Van de Wint nog een keer terugzien. Daarnaast zijn sommige items afkomstig van het VPRO-programma Waskracht, waaraan Muntz en Van de Wint aan mee hebben gewerkt, maar waarbij ze zelf niet altijd deel uitmaken van het item.




Op de DVD zijn veel items met betrekking tot de Islam terug te zien. De DVD begint met een interview dat Muntz heeft gehouden met een Surinaamse Sjeik en een Surinaamse Professor (althans dat zijn de titels die zij zichzelf hebben gegeven). In dit interview (waarbij alle deelnemers gezeten zijn in een grote kinderstoel) benadert Muntz de uitwassen van de islam alsof hij er geen problemen mee heeft, al blijkt uit de vraagstelling en zijn presentatiewijze dat hij de Islam een achterlijke religie vindt. De twee gasten zijn zich echter van geen kwaad bewust en noemen de Holocaust een lachertje, vinden steniging effectief en vinden dat alle Surinamers met een miljoen dollar op zak weer terug moeten naar het moederland. Dit alles wordt door een hoogblonde Muntz met een dodelijk enthousiasme gepresenteerd. In eerste instantie lijkt het interview een slaapverwekkende dialoog op te leveren, maar als de Islamkenners (onder het genot van een kopje koffie!) kijken naar een steniging blijkt het venijn van Muntz pas echt goed naar voren te komen. In dezelfde setting houdt Muntz ook een interview met drs. Hans Janmaat, waarbij opvallend is dat de meeste ideeën die Janmaat uitte, tegenwoordig gemeengoed zijn geworden in de Nederlandse politiek.




Verder vinden we op deze DVD een aantal opmerkelijke en veelal vermakelijke documentaires die op een bijzondere wijze serieuze problemen met betrekking tot de Islam weten te bespreken. Muntz en Van de Wint zijn niet uitsluitend negatief over de Islam, maar weten wel duidelijk bloot te leggen wat de verschillen zijn tussen de 'Nederlandse' cultuur en de 'Islamitische' cultuur. Sommige onderdelen zijn niet zozeer verbonden met de Islam, maar spelen zich alleen maar af in Arabische gebieden, waardoor het voor mij niet helemaal duidelijk is waarom deze onderdeel zijn van de DVD Islam Actueel. Ook hebben sommige items eerder betrekking op het vraagstuk 'integratie' dan op de Islam.
Verder bevat de DVD de uitzendingen van Islam-actueel, de TV-serie. Hierbij gaat Muntz als nep-Turk met een camper naar de moskee om met moskeebezoekers te praten over zaken als de Sharia en de inpassing van de Islamitische normen en waarden in de Nederlandse maatschappij.




De DVD is op zich wel aardig vormgegeven, de menu's zijn allemaal geanimeerd en voorzien van geluid, maar de items zijn kwalitatief niet allemaal even goed. Dit komt niet alleen doordat de items onder slechte omstandigheden zijn gefilmd, maar ook doordat de mooie plaatjes nou eenmaal niet het doel zijn van de makers van Islam Actueel. Het geluid is verder in orde, al zijn sommige items die op locatie zijn opgenomen niet altijd goed te verstaan. De DVD laat opmerkelijke beelden zien met betrekking tot de Islam en de Arabische wereld, al ben ik wel van mening dat de DVD eigenlijk een bijeengeraapt zooitje is. Items over integratie, Islam, Palestijnse verkiezingen en een Tilburgse carnavalsvereniging met de bijnaam 'Turken' zijn nu niet echt allemaal terug te leiden naar de actuele zaken rondom de Islam. Daarnaast is de DVD niet alleen maar een show rond Muntz en Van de Wint, maar zijn er voornamelijk items te zien waar ze enkel aan hebben meegewerkt. Als bonusmateriaal zijn er aantal bloopers te bekijken en er wordt een kleine blik achter de schermen getoond. Tot slot biedt de DVD een fotogalerij.




Islam Actueel is een grappige DVD waarbij de serieuze ondertoon niet vergeten wordt. Soms zijn de situaties een beetje pijnlijk (vooral voor de geïnterviewden), maar vaak weet Muntz de juiste snaar te raken als het gaat om de uitwassen van een bepaalde cultuur. Je moet wel erg fan van Muntz en Van de Wint zijn wil je deze DVD vaker bekijken, maar voor een enkele keer is Islam Actueel best vermakelijk om naar te kijken. Islam Actueel is verkrijgbaar vanaf 14 maart a.s.