FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 december 2004

Gasgeur zorgt voor onrust in Zuid-Holland

1034247 had ons via de nieuws-submit te melden:

Honderd liter sterk geconcentreerde gasgeurstof heeft vandaag voor een stroom aan klachten bij de Milieudienst Rijnmond gezorgd. De stof lekte weg bij het chemisch bedrijf Arkema in Pernis. De dienst benadrukt dat de gaslucht volstrekt ongevaarlijk is.

Het bedrijf voegt onder meer een geurstof toe aan het reukloze aardgas. "Mensen zijn akelig ongerust. De lucht is hinderlijk, maar zonder risico", zo meldde een woordvoerder van de Milieudienst. De gaslucht drijft naar het oosten en is tot voorbij Gouda te ruiken.

Tien minuten Lemony Snicket-film online

Benieuwd naar de nieuwe film met Jim Carrey en heb je de trailer al gezien? Je kunt nu óók een tien minuten durende clip van Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events bekijken.

Steeds vaker zetten filmmaatschappijen een compleet stukje film online. Eerder gebeurde dat al met bijvoorbeeld Dawn of the Dead. 'Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events' is gebaseerd op de in Amerika razendpopulaire kinderboekenserie over drie weeskinderen die alleen maar ellende over zich heen krijgen gestort. Gelukkig zijn ze slimmer dan al die mensen die achter hun erfenis aanzitten.

De boeken worden geschreven door Daniel Handler, die ze echter publiceert als Lemony Snicket. Net als bij Harry Potter gaat het hier om een van te voren vastgesteld aantal, in dit geval dertien. De film beslaat de eerste drie boeken.

Jim Carrey speelt in totaal vijf rollen, waarvan Graaf Olaf de belangrijkste is. De film ademt de sfeer van de Harry Potter-reeks en draait vanaf 23 december in Nederland.

Uitslagen UEFA Cup (16/12/04)

In vier poules van de UEFA Cup (A t/m D) is de beslissing gevallen. Feyenoord en FC Utrecht kwamen in actie en konden geen potten breken. De Rotterdammers zijn niettemin wel door naar ronde drie. Hierbij alle uitslagen en de eindstanden.

Poule A
FC Basel - Feyenoord (1-0)
Hearts - Ferencváros (0-1)

Pos.ClubAPV-T
1Feyenoord +476-3
2Schalke 04 +475-3
3FC Basel +475-4
4Ferencváros443-5
5Hearts 432-6

Poule B
Standard Luik - Athletic Bilbao (1-7)
AC Parma - Besiktas (3-2)

Pos.ClubAPV-T
1Athletic Bilbao +4911-4
2Steaua Boekarest +464-3
3AC Parma +465-6
4Besiktas 447-7
5Standard Luik444-11

Poule C
FC Utrecht - Austria Wien (1-2)
Club Brugge - Real Zaragoza (1-1)

Pos.ClubAPV-T
1Dnjepropetrovsk +497-5
2Real Zaragoza +475-3
3Austria Wien +474-3
4Club Brugge 455-5
5FC Utrecht 402-7

Poule D
Newcastle United - Sporting Portugal (1-1)
FC Sochaux - Panionios (1-0)

Pos.ClubAPV-T
1Newcastle United +4108-1
2FC Sochaux +494-4
3Sporting Portugal +479-3
4Panionios 436-8
5Dinamo Tbilisi 402-13

+ geplaatst voor de knockout fase

Vrijdag wordt om 13.45 uur geloot voor de derde ronde. De poulewinnaars en nummers drie zullen de afvallers uit de Champions League daarbij niet kunnen treffen.

Uitslagen UEFA Cup (16/12/04)

SubheaderIn de poules A t/m D van de UEFA Cup is de beslissing gevallen. Feyenoord en FC Utrecht kwamen in actie en konden geen potten breken. De Rotterdammers zijn niettemin door naar ronde drie.

Feyenoord kwam in Basel meteen onder vuur te liggen. De Zwitserse ploeg wist in de eerste twintig minuten de bal tweemaal in het doel te krijgen. Grens en scheids constateerden echter buitenspel, het bleef 0-0. Er stond weinig tegenover van Rotterdamse zijde. Op het slechte veld was combinatievoetbal vrijwel onmogelijk.

In de tweede helft kwamen er aan beide kanten kansen. Salomon Kalou kon keeper Zuberbühler niet laten vissen. Aan de andere kant hield Patrick Lodewijks een hard ingeschoten bal tegen. In de daarop volgende aanval kopte Carignano Basel op voorsprong. Patrick Paauwe moest met een blessure het veld verlaten, de jonge Wouter Artz kwam in zijn plaats. De score veranderde echter niet meer. Basel had liever 2-0 gemaakt, dan had het de poulewinst bedongen. Nu werd Feyenoord eerste, voor Schalke 04 en FC Basel.


FC Utrecht kon zich in de eigen Galgenwaard niet revancheren voor de eerdere drie nederlagen in de groepsfase. Het bezoekende Austria Wien werkte niet mee. Het had zelf een zege nodig om zich te kwalifceren, Utrecht was al uitgeschakeld. Binnen het kwartier kon Sionko doorlopen en de 0-1 voor Austria scoren. De stand bleef lang staan. Utrecht speelde niet best.

In de tweede helft kwam Utrecht feller uit de kleedkamer. Met de invallers Samir El Gaaouiri en Rick Kruys werd het gevaarlijker voor het Weense doel. In de 55e minuut scoorde Darl Douglas de gelijkmaker. Daarop zette Utrecht door, Stefaan Tanghe kon een goede mogelijkheid niet verzilveren. In het laatste kwartier scoorde Sigurd Rushfeldt uit een corner de 1-2. Met de zege verzekerde Austria Wien zich van een plek in de derde ronde. Voor FC Utrecht zit het Europees voetbal er nu op. Dnjepropetrovsk en Real Zaragoza gaan wel door.


De uitslagen:
A FC Basel - Feyenoord (1-0)
A Hearts - Ferencváros (0-1)
Geplaatst: Feyenoord, Schalke 04, FC Basel

B Standard Luik - Athletic Bilbao (1-7)
B AC Parma - Besiktas (3-2)
Geplaatst: Athletic Bilbao, Steau Boekarest, AC Parma

C FC Utrecht - Austria Wien (1-2)
C Club Brugge - Real Zaragoza (1-1)
Geplaatst: Dnjepropetrovsk, Real Zaragoza, Austria Wien

D Newcastle United - Sporting Portugal (1-1)
D FC Sochaux - Panionios (1-0)
Geplaatst: Newcastle United, FC Sochaux, Sporting Portugal

Vrijdag wordt om 13.45 uur geloot voor de derde ronde. De poulewinnaars en nummers drie zullen de afvallers uit de Champions League daarbij niet kunnen treffen.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager

Google zet grote bibliotheken op het net

Marvin had ons via de nieuws-submit te melden:

Online-zoekmachine Google gaat de archieven van vijf gerenommeerde bibliotheeken digitaliseren. De collecties van de Universiteiten van Stanford, Michigan, Harvard en Oxford en die van de openbare bibliotheek New York worden grotendeels ingescand en op internet gezet. Naar verwachting zal het zes jaar duren om de hele operatie te voltooien.

Volgens de directeur productmanagement van Google, Susan Wojcicki, is het "doel van de operatie om de enorme hoeveelheid informatie die offline beschikbaar is online te krijgen". De boeken die via de zoekmachine kunnen worden gevonden zullen geen reclame bevatten. Wel zal een link worden opgenomen naar internetwinkel Amazon.

Ook de deelnemende bibliotheken zijn enthousiast. "Binnen twee decennia is het merendeel van alle kennis ter wereld gedigitaliseerd en beschikbaar, hopelijk gratis via het internet, net zoals je nu gratis boeken in de bibliotheek kunt lezen", aldus directeur Michael Keller van de Universiteit Stanford.

Subheader

Televisiezender De Mol gaat 'TVNL' heten

De nieuwe televisie-zender van John de Mol gaat waarschijnlijk 'TVNL' heten. Dat blijkt uit gegevens op de site van het Commissariaat voor de Media. Daar staat te lezen dat 'Talpa Media Exploitatie toestemming krijg het commerciële omroepprogramma TVNL te verzorgen' Daarbij is er ook een brief te vinden die naar de advocaten van Talpa is gestuurd waarin het besluit staat beschreven.

De naam TVNL zou inmiddels ook al vastgelegd zijn bij het Benelux merkenbureau. De Mol en Talpa hebben de officiële naam nog niet bevestigd.

Uitslag FC Basel-Feyenoord

Feyenoord speelde vanavond de laatste poulewedstrijd in en tegen Basel. Op de slechte grasmat bleef het bij 1-0 voor de thuisclub. Feyenoord werd desondanks poulewinnaar in groep A.

Feyenoord kwam in Basel meteen onder vuur te liggen. De Zwitserse ploeg wist in de eerste twintig minuten de bal tweemaal in het doel te krijgen. Grens en scheids constateerden echter buitenspel. Er stond weinig tegenover van Rotterdamse zijde.

In de tweede helft kwamen er aan beide kanten kansen. Salomon Kalou kon keeper Zuberbühler echter niet laten vissen. Aan de andere kant hield Patrick Lodewijks een hard ingeschoten bal tegen. In de daarop volgende aanval kopte Carignano Basel op voorsprong. Patrick Paauwe moest met een blessure het veld verlaten, de jonge Wouter Artz kwam in zijn plaats. De score veranderde echter niet meer. Basel had liever 2-0 gemaakt, dan had het de poulewinst bedongen, nu werd Feyenoord eerste.


FC Basel - Feyenoord (1-0)
54' Carignano 1-0

FC Basel: Zuberbühler, Quennoz, Zwyssig, P.Degen, Huggel, Sterjovski (D.Degen/79), Chipperfield, Delgado (Barberis/90), Rossi, Giménez, Carignano

Feyenoord: Lodewijks, Song, Loovens, Paauwe (Artz/70), Mtiliga, Bosschaart, Magrão, Buffel, Smolarek, Kuijt, Kalou (Lazovic/64)

'Leiders EU akkoord met Turkse toetreding'

Op de Europese top in Brussel hebben de Europese regeringsleiders besloten onderhandelingen te starten met Turkije over toetreding van dat land tot de Europese Unie. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Fini zouden de onderhandelingen eind 2005 kunnen beginnen. Eerder gingen de Europese Commissie en het Europees Parlement al akkoord met het starten van de onderhandelingen met Turkije. Naar verwachting zal het land op z'n vroegst over tien jaar daadwerkelijk kunnen toetreden tot de Unie.

Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden de EU met Turkije gaat onderhandelen. Naar verwachting zal EU-voorzitter premier Jan Peter Balkenende morgen het akkoord bespreken met de Turkse premier Erdogan. Ook is nog niet duidelijk hoe het 'probleem Cyprus' opgelost moet gaan worden. Griekenland eist dat Turkije de republiek zal erkennen. Erdogan staat hier in beginsel "positief" tegenover. "We zijn altijd bereid tot nieuwe stappen. De vraag is alleen welke. We zullen niets doen dat in strijd is met onze nationale belangen."

© NOS
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Barnier, president Jacques Chirac, minister Bot van Buitenlandse Zaken en premier Balkenende

Uitslag FC Utrecht - Austria Wien

Vanavond speelde FC Utrecht zijn laatste Europese wedstrijd van het seizoen. De tegenstander was Austria Wien, en de uitslag was 1-2

De wedstrijd begon matig, Austria Wien moest dan wel winnen om door te gaan, veel kansen waren er niet. Ook van de kant van Utrecht waren er weinig kansen. Na 14 minuten kon Di Tomasso niet bij de bal, waarna Braafheid twijfelde en Sionko kon doorgaan op de Utrecht keeper, René Ponk, en het koelbloedig afmaakte, wat de 0-1 betekende.

Daarna bleek Austria Wien gevaarlijk op de counter te gaan spelen. Het was niet dat Utrecht geen kansen had, maar er kon geen vuist worden gemaakt. Rajcomar en Tanghe zorgde wel voor gevaar, maar het lukte niet. Na 29 minuten werd een hoekschop van Utrecht weggewerkt, waarna Braafheid de fout in ging en Ponk de bal uit het doel moest houden, wat Ponk en de spits wel een blessurebehandeling opleverde.

Ook Di Tomasso was geblesseerd geraakt. Met wat wijzigingen in de ploeg, werd Ricky Kruys in de ploeg gebracht voor hem. Na 40 minuten kreeg Utrecht een hoekschop; een hoekschop die Schut nét naast kopte, wat eigenlijk de beste kans van Utrecht in de eerste helft was.

In de tweede helft was Rajcomar eruit gehaald voor El Gaaouiri. Na 6 minuten in de tweede helft was Utrecht even gevaarlijk, nadat El Gaaouiri een voorzet op Kruys gaf, die hem vervolgens stiftte. De bal kwam uit bij v/d Bergh, die helaas Tanghe niet kon bereiken. Uit de counter was Austria Wien erg gevaarlijk, maar Ponk voorkwam erger.

Direct daarna ging Utrecht weer op zoek naar het doel van Austria Wien, en deze keer vonden ze dat ook. Na een combinatie tussen Tanghe en Kruys kreeg Douglas de bal, die vervolgens zijn zenuwen onder controle hield, en de bal achter de doelman in het net deed belanden, wat Utrecht het tweede doelpunt in de groepsfase van de UEFA Cup opleverde. 1-1 na 55 minuten gespeeld.

Dit inspireerde Utrecht om meer aan te gaan vallen. Helaas duurde dat maar een paar minuten, maar het publiek zag het weer zitten, en overstemde de 500 Austria Wien supporters. In de minuten daarna ging het spel over en weer, maar nu had Utrecht een licht overwicht. In de 68e minuut ging het Utrecht publiek bijna op de banken staan; Tanghe kreeg een grote kans, maar zag zijn schot gekeerd. Daaropvolgend kreeg Vachousek geel wegens commentaar op de leiding.

Maar het was niet Utrecht dat opnieuw scoorde. Rushfeldt scoorde na slecht uitverdedigen van Utrecht, waardoor de stand 1-2 werd. Bij deze stand was Austria Wien door. El Gaaouiri en Somers opende daarna het vuur op het doel van Safar, maar zonder succes.

In de laatste minuten werden er weinig kansen gecreëerd. Douglas was tot twee maal toe nog relatief dichtbij de 2-2, maar Safar kon de bal in beide gevallen tegenhouden. Toen was de wedstrijd afgelopen, en bleef Utrecht achter met 0 punten uit 4 wedstrijden.

FC Utrecht - Austria Wien 1-2
13' Sionko 0-1
55' Douglas 1-1
78' Rushfeldt 1-2

Geel: Vachousek (Wien)

'Italiaanse gijzelaar gedood in Irak'

Jestrovic had ons via de nieuws-submit te melden:

De Italiaanse man waarvan gisteren de ontvoering bekend werd, is gedood door zijn gijzelaars, zo heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera vandaag gemeld. De 52-jarige Salvatore Santoro zou om het leven gebracht zijn omdat hij voor de Amerikanen zou werken. Dit terwijl de man werkte voor een Britse non-gouvernementele organisatie.

Al eerder dit jaar werden twee Italiaanse gijzelaars vermoord in Irak. Vijf anderen, onder wie twee vrouwen ("De Simona's"), werden ontvoerd en uiteindelijk weer vrijgelaten.

Rabobank presenteert Continental Team

Met het vertrek van zes renners naar verschillende profploegen zijn enkele talenten verdwenen uit de ploeg. Maar volgens de ploegleiders barst het Continental Team van Rabobank ook in 2005 weer van het talent.

In 2004 behaalde het Trade Team III, zoals de benaming het afgelopen seizoen luidde, 103 overwinningen. De wegrenners wonnen 75 wedstrijden en de veldrijders uit de ploeg in totaal 28 overwinningen. Thomas Dekker, Theo Eltink, Rory Sutherland en Jukka Vastaranta zijn nu doorgestroomd naar de hoofdploeg van de Rabobank en Bas Giling en Bernhard Kohl hebben ook een opstap gemaakt maar dan naar Liberty Seguros en T-Mobile.

Vandaag presenteerde de Rabobank het Continental Team voor 2005. In de ploeg zijn gebleven de Nederlanders Tom Stamsnijder, Kai Reus, Marc de Maar, Stef Clement, Michiel Elijzen en Mathieu Heijboer en de Belg Serge Pauwels. Daarnaast zijn ook als veldrijders de Nederlanders Richard Groenendaal en Lars Boom en de Belgen Bart Aernouts en Sven Nys gebleven. Nieuw in de ploeg zijn de Nederlanders Thom en Frank van Dulmen, Tom Leezer, Tom Veelers en Remco van der Ven, de Rus Dmitri Kozontchouk en de Australiër William Walker. Daarnaast keert Hans Dekkers terug van de hoofdploeg van de Rabobank.

De ploegleiders concluderen na het vorige seizoen dat er jongens zijn opgestaan die nu de overstap maken en ze hopen dat de profploeg deze jongens goed ondersteund. Dat jongens nu doorstromen bewijst dat er talent is en ook met de nieuwe renners en de renners die blijven menen de ploegleiders dat er genoeg talent is om ook in 2005 succesvol te zijn.

Feyenoord-supporters misdragen zich in Basel

geldropse_polleke had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Zwitserse stad Basel heeft een grote groep Feyenoord-supporters vanavond vernielingen aangericht en winkels geplunderd. Feyenoord speelt op dit moment voor de UEFA Cup tegen FC Basel.

De politie heeft meer dan vijftig fans gearresteerd, waarvan er een aantal inmiddels weer zijn vrijgelaten. Alle arrestanten zullen waarschijnlijk vandaag nog de grens met Duitsland worden overgezet. Inmiddels is de rust weergekeerd, de Zwitserse politie is met veel man aanwezig.

Feyenoord kreeg afgelopen dinsdag nog een boete van 15.000 Zwitserse francs naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de UEFA cup wedstrijd tegen Schalke 04. Toen werden vanaf de tribune diverse voorwerpen, waaronder vuurwerk, op het veld gegooid en werd ook op de tribune zelf flink wat vuurwerk afgestoken.

Vrouw sterft tijdens kerkdienst

In de Martinuskerk in Venlo is gisteren een 78-jarige vrouw tijdens een kerkdienst overleden. Zonder dat iemand het had opgemerkt was de vrouw al biddend heengegaan.

Nancy van Iersel bezocht zoals gewoonlijk de eucharistieviering van negen uur. Voor het begin van de mis bad ze nog bij de kerststal, om vervolgens plaats te nemen in de kerkbanken. Tijdens de dienst viel het deken Franssen al op dat Van Iersel niet zoals gewoonlijk ter communie ging, maar pas na de mis wezen enkele andere kerkgangers hem erop dat de vrouw wel erg stil was.

Aangezien de bejaarde toen al enige tijd dood was, had reanimatie geen zin meer. "De parochiaan is heel devoot en rustig gestorven", aldus de deken.

Flinke boete voor Wenger

De trainer van Arsenal, Arsène Wenger, moet een boete betalen van bijna 22.000 euro voor de opmerkingen aan het adres van Ruud van Nistelrooy na de competitiewedstrijd tegen Manchester United.

De Engelse voetbalbond beboete Wenger wegens onfatsoenlijk gedrag. Na de wedstrijd noemde Wenger van Nistelrooy onder meer een 'valsseler'.

Manchester United won de topper op Old Trafford met 1-0. Van Nistelrooy maakte in het duel een grove overtreding op Ashley Cole waarbij hij zei dat hij 'voor de bal ging'. Daarvoor kreeg hij van de Engelse voetbalbond een schorsing van drie wedstrijden.

Meerderheid Nederlanders is lijstjesmoe

Meer dan 75 procent van de Nederlanders vindt dat er teveel lijstjesprogramma's op de radio en televisie zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van Intomart/GfK in opdracht van het radioprogramma Antenne 2 van de AVRO.

Met lijstjesprogramma's worden programma's als De Top 2000, De Grootste Nederlander en 101 Showbizz-schandalen bedoeld. De meeste Nederlanders vinden het onnodig dat alle informatie in lijstjes wordt gevat. Ook wordt de betrouwbaarheid van dergelijke programma's door een meerderheid van de kijkers en luisteraars in twijfel getrokken.

Hoge schadevergoeding voor ontslagen leraar

ChilleAntille had ons via de nieuws-submit te melden:

Een leraar van basisschool De Leeuwerik in het Limburgse Guttecoven heeft volgens zijn advocaat een recordbedrag aan schadevergoeding toegewezen gekregen van de kantonrechter. De man ontving deze vergoeding nadat hij eerder dit jaar ten onrechte werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten met leerlingen en daardoor zijn baan kwijtraakte.

Twee meisjes beschuldigden hun 58-jarige docent enkele maanden geleden van seksuele handelingen. Hoewel ze enkele dagen later al toegaven gelogen te hebben, werd de leraar door het schoolbestuur geschorst. Zelfs nadat zijn onschuld vast kwam te staan mocht de man niet terugkeren. Hij vocht dit met succes bij de rechter aan, maar de school bleef volhouden dat er sprake was van een vertrouwensbreuk.

De man heeft zich inmiddels neergelegd bij het feit dat hij per 1 januari 2005 ontslagen is, maar de rechter heeft het schoolbestuur veroordeeld tot een flinke schadevergoeding. De leraar krijgt tot zijn 65ste zijn salaris doorbetaald, inclusief extra's, pensioenbijdragen en verzekeringspremies. Volgens de advocaat van de leerkracht betekent dit dat het schoolbestuur de man zo'n 750.000 tot 1 miljoen euro schuldig is.

"Eén van de allerhoogste bedragen die ooit in Nederland bij een ontslagprocedure is toegekend. Normaal krijgt iemand een paar maanden salaris mee", aldus de raadsman. In zijn vonnis heeft de kantonrechter mee laten wegen dat de goede naam en eer van de docent zijn aangetast. Een deel van het bedrag moet daarom worden gezien als een immateriële schadevergoeding.

Marokko: Van Gogh-moord Nederlandse zaak

De moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh is een Nederlandse zaak, daar heeft Marokko als land niets mee te maken. Dat verklaarde de Marokkaanse minister van Cultuur, Mohamed Achaari, vandaag in Amsterdam. Ook in Marokko werd door bewindslieden op dezelfde wijze een reactie gegeven. Het is voor het eerst dat de Marokkaanse regering op de moord op Van Gogh reageert.

Achaari beaamde dat moordverdachte Mohammed B. een Nederlander van Marokkaanse komaf is, maar hij wees er op dat B. in Nederland is geboren en opgegroeid. ''Dat hij ook de Marokkaanse nationaliteit draagt wil niet zeggen dat we hem hebben gevraagd Theo van Gogh om te leggen'', aldus het Marokkaanse regeringslid.

De Marokkaanse minister van Cultuur zei verder dat er volgens hem in de Nederlandse samenleving een klimaat is ontstaan ''waarin Marokko medeverantwoordelijk wordt gehouden voor fundamentalisme onder Marokkanen in Nederland''. Maar volgens Achaari strijdt Marokko aan de zijde van Nederland tegen het terrorisme. ''Wij zijn eerder met terreur geconfronteerd: al bijna twee jaar geleden is ons land opgeschrikt door aanslagen''.

In Marokko reageerde de Marokkaanse minister van Justitie Mohamed Bouzoubaa op de opvatting dat zijn land de bron van ''terreurdaden'' in Nederland zou zijn. Volgens hem hebben de personen die de Nederlandse justitie verdenkt van terreur echter zowel een Marokkaans, als een Nederlands paspoort. Bovendien hebben een aantal niet alleen een dubbele nationaliteit, maar zijn in enkele gevallen zelfs in Nederland geboren: ''Dit verplicht mij ertoe om 'het Marokkaanse' van de terreurdaden in Nederland met grote terughoudendheid te benaderen''.

Waterreus blijft bij Manchester City

Ronald Waterreus zal ook na de winterstop voor Manchester City spelen. Het bevalt hem zo goed bij de club, dat hij nu niet wil vertrekken.

Na een zomer waarin weinig belangstelling was voor Waterreus, ging de keeper in het begin van het seizoen aan de slag als tweede keeper bij Manchester City. Hij had bedongen dat hij in de winterstop zou mogen vertrekken, als hij dat zou willen. Het Amerikaanse avontuur vond Waterreus namelijk ook nog erg aantrekkelijk.

Hoewel hij slechts speeltijd heeft gehad tijdens wedstrijden voor de League Cup, bevalt het Waterreus goed bij de Engelse club. Hij heeft nu besloten ook na de winterstop te blijven en heeft onder andere een aanbod van het Duitse Borussia Mönchengladblach afgeslagen.

BMW en Honda trekken rechtzaak in

BMW en Honda hebben besloten de rechtzaak tegen de invoering van de nieuwe motorregels niet door te zetten. Het is onbekend wat Mercedes als derde motorfabrikant in de rechtzaak doet.

Na de aankondiging van de invoering van 2.4 litre V8-motoren in 2006 in de Formule 1 wilden Mercedes, Honda en BMW samen een rechtzaak starten tegen deze maatregel. De motorfabrikanten vonden de nieuwe regel ingaan tegen beloftes die waren gemaakt aan hen toen ze de Formule 1 binnenstapten. Honda en BMW hebben nu besloten 'in het belang van de sport' de rechtzaak niet door te zetten.

Motorsportdirecteur Mario Theissen van BMW verwoordt het als volgt: "Juridische actie zou te veel tijd gaan kosten. Dat is niet in het belang van de sport."

Nieuwe apensoort ontdekt in India

Icoon Wetenschappelijk nieuwsIn India is een nieuwe apensoort ontdekt en gefotografeerd door een internationeel team van onderzoekers. De aap, een lid van de makaken-familie, is waargenomen in het Arunachal Pradesh gebied, in het noord-oosten van India.

De apensoort is de naam Arunachal makaki gegeven, en is een relatief grote primaat met een relatief korte staart. De aap leeft in een hoog gebied tussen de 1600 en 3500 meter boven de zeespiegel. Wetenschappers zeggen dat het verbazingwekkend is dat dit grote zoogdier niet eerder was ontdekt in zo'n dichtbevolkt gebied.

Niet lang geleden werden in India ook al voorheen onbekende dieren ontdekt. Het bladhert, het zwarte blaffende hert en de chinese goral zijn soorten die voorheen onbekend waren in India.

Pomp explodeert tijdens tankbeurt

Fogel vertaalde voor ons de volgende submit:

In Houston, Texas heeft zich een ontploffing voorgedaan bij een pompstation terwijl iemand aan het tanken was. Het slachtoffer kwam ervan af met eerste- en tweedegraads brandwonden aan haar armen en benen.

De vrouw was net begonnen met het tanken van benzine, toen haar pomp explodeerde. Ze zag geen kans meer om dekking te zoeken en liep diverse brandwonden op. Haar medepassagier, die nog in de auto zat, bleef ongedeerd. Hij wist de wagen weg te rijden voordat deze in brand kon vliegen.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend.


Op beveiligingsbeelden is te zien dat de pomp
explodeert terwijl de vrouw staat te tanken

'Jeugd ziet meer in Turkije dan ouderen'

IcoonTurkije als toekomstig EU-lid is iets waar de jeugd veel minder moeite mee heeft dan volwassenen in Nederland. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête van de Opiniewijzer van het onafhankelijk Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), waaraan 8.000 mensen deelnamen.

Bij de jongeren onder de 18 jaar die de enquête invulden ziet 49% deelname van Turkije aan de Europese Unie (EU) zitten. Onder alle geënquêteerden is dat slechts 33%. Tweederde van de ondervraagden is voorstander van een referendum over de toetreding van Turkije.

Van alle deelnemers aan de enquête gaf ruim 70% aan dat zij weinig vertrouwen hebben in de verenigbaarheid van de islam met de westerse opvattingen over democratie. De meerderheid (57%) gelooft niet dat uitbreiding de positie van de EU in de rest van de wereld zal versterken. Een nog iets grotere meederheid (60%) denkt ook niet dat een Turks EU-lidmaatschap de integratie in Nederland van Turken zal versterken.

-
De OpinieWijzer 'Turkije en de Europese Unie', bestond uit een lijst met multiple-choice-vragen die werd gepubliceerd in het Deventer Dagblad, de Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Eindhovens Dagblad, de Leeuwarder Courant, De Gelderlander, het Limburgs Dagblad / Dagblad de Limburger en het Reformatorisch Dagblad. Op vier plaatsen werden ook publieke debatten gehouden.
Een kort verslag van die vier regionale debatten.

Henin terug op de tennisbaan

De Belgische Justine Henin-Hardenne zal zaterdag in Charleroi terugkeren op de tennisbaan.

De Olympisch kampioene was dit jaar lang uit de roulatie door een virus, en in oktober besloot ze rust te nemen om te herstellen van oververmoeidheid. In Charleroi zal ze een demonstratiepartij spelen tegen de Française Nathalie Dechy.

Henin kwam voor het laatst in september in actie, tijdens de US Open waar ze in de vierde ronde verloor van de Russische Nadia Petrova. In Januari zal ze meedoen aan het WTA-toernooi van Sydney, en daarna hoopt ze haar titel bij de Australian Open te verdedigen.

De coach van de Belgische, Carlos Rodriguez, waarschuwt wel voor al te hoge verwachtingen. "Justine is weer gezond, het virus is compleet verdwenen. Maar ze zal niet meteen wereldtennis spelen, daarvoor moet ze eerst matchritme opdoen. Op lange termijn zijn de doelstellingen wel duidelijk: weer nummer één van de wereld worden."

'Rosenberg wil nog niet naar Ajax'

De zoektocht van Ajax naar een extra spits loopt voorlopig nog niet over rozen. Volgens zijn zaakwaarnemer wil ook Markus Rosenberg nog niet naar Amsterdam.

De Ajax-scouts reizen deze dagen half Europa door op zoek naar versterkingen voor de spitspositie. In de winterstop wil de club één of twee spitsen presenteren. Charisteas zou keuze nummer één zijn van trainer Koeman en daarnaast zou Koeman graag Rosenberg als extra spits zien komen.

Volgens de zaakwaarnemer van Markus Rosenberg, Martin Dahlin, wil de speler deze winter echter nog niet naar Ajax: "Markus heeft altijd al gezegd dat hij nog minstens een half jaar hier wil blijven. Daarna zien we wel weer wat er gebeurt. Ajax wil een complete spits die direct in de basis kan beginnen. En ze zien Markus als een veelbelovende speler, maar hij heeft nog tijd nodig om zich te ontwikkelen."

Prince of Persia: Warrior Within

Elke keer dat er in GAM weer eens een welk-spel-speelde-jij-vroeger-altijd-topic geopend wordt, is er al snel een semi-oude zak die de Prince of Persia-reeks noemt. En hoewel de eerste twee delen menig gamer in hun jeugd veel plezier hebben geboden gaan we het daar niet meer over hebben. Wie daar behoefte aan heeft mag onze review van Prince of Persia: Sands of Time er nog maar eens op naslaan. Belangrijker is het om stil te staan bij het vorig jaar uitgebrachte Prince of Persia: Sands of Time.

Dit laatste deel heeft namelijk een nieuwe standaard gezet voor 3D-platformers en introduceerde een spelervaring met een uitgekookte balans tussen het ‘platformen’, het oplossen van puzzels en het bevechten van vijanden. Deze ervaring werd aan elkaar gelijmd door een interessant verhaal, met daarbij de ‘dagger of time’ als uniek gameplay-element toegevoegd. Elke keer wanneer je gedood werd door een vijand of wanneer je vanwege een stomme aktie weer een ravijn indonderde, kon je de dagger (dolk) aanwenden om een aantal seconden terug in de tijd te gaan, zodat je de aktie opnieuw kon proberen. Dit kon natuurlijk niet onbeperkt en door met het dolk vijanden te doden laadde je de temporele krachten van de dolk weer op. De centrale rol van het dolk had als logisch gevolg dat er op regelmatige basis gevechten plaats moesten vinden om de speler de kans te geven zijn dolk op te laden en laat het nu juist de gevechten zijn waar bij Sands of Time de meeste kritiek op te horen was.

Het is dan ook weinig verrassend dat Ubisoft zich vooral gestort heeft op het interessanter maken van de gevechten door de speler meer bewegingen tot zijn beschikking te geven. Het risico met dit soort ingrepen is dat de balans van de game verstoord wordt en het is dan ook de vraag in hoeverre de prins’ duizend-en-één-moves die balans beïnvloeden.

Noordzee in onze regio het vuilst

De Noordzee is het meest vervuild bij de kusten van Nederland, België en Duitsland zo bijkt uit de gegevens van een driejarige EU-project 'Save the North Sea'. Daartoe werd een zogeheten Fulmaronderzoek gehouden; dat houdt in dat de maaginhoud van zo'n 600 aangespoelde Noordse stormvogels (fulmars) is onderzocht en vergeleken op de hoeveelheid zwerfvuil. Voor de fulmar werd gekozen omdat hij overal voorkomt.

Uit het onderzoek blijkt dat 97% van de vogels in het 'Nederlandse' deel van de Noordzee plastic in zijn maag heeft. Onze regio is daarmee 2 tot 4 keer vuiler dan andere delen van de Noordzee of gebieden daarbuiten. Zo hebben stormvogels aan de Nederlandse kusten gemiddeld 50 stukjes plastic in hun maag. In Schotland is dat de helft.

De grootste boosdoener van de zeevervuiling is de scheepvaart. Die kiepert vaak ongegeneerd het vuil overboord om zo vervuilingheffingen in havens te ontlopen.

Aan het Fulmaronderzoek, wat opgezet werd vanuit Texel, namen de volgende landen deel: Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland, Frankrijk en de Faeröer Eilanden. Mede op basis van het onderzoek gaan de ministers van de Noordzeelanden volgend jaar nieuw beleid bepalen.

Eis van 1,5 jaar en tbs tegen Awa

Icoon Binnenlands nieuws Awa, de 17-jarige jongen uit Leeuwarden die in augustus van dit jaar zijn ex-vriendin twee keer in brand stak, heeft het openbaar ministerie donderdag 1,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Bovendien wil het OM dat hij als volwassene berecht wordt. De rechtszaak, die vandaag van start ging, is openbaar omdat de rechter eerder oordeelde dat het openbare belang groter is dan Awa's privacy.

Awa nodigde afgelopen zomer zijn 16-jarige ex-vriendin uit om bij hem thuis langs te komen. Daar bedreigde hij haar, kraste zijn naam met een mes in haar borst en overgoot haar met terpentine, om haar vervolgens aan te steken. Na de vlammen zelf gedoofd te hebben, overgoot hij het slachtoffer opnieuw met terpentine en stak haar opnieuw aan. Hij zou daarna ook nog een ander meisje bedreigd hebben. Nadat hij werd vastgezet in een jeugdinrichting, bleek hij door te gaan met het versturen van bedreigingen.

Psychologen en de Raad voor Kinderbescherming hebben geadviseerd dat Awa volgens het volwassenenstrafrecht wordt behandeld. Omdat ze de kans dat hij opnieuw extreem geweld gebruikt groot achten, stellen de psychologen ook dat hij een langdurige tbs-behandeling moet krijgen.

De aanklachten tegen Awa zijn poging tot moord, poging tot doodslag, zware mishandeling en bedreiging. Het voornaamste slachtoffer volgde de rechtszaak donderdag samen met haar familie vanuit een aparte zaal. De belangstelling voor de zaak was groot; omdat er maar plaats geboden kon worden aan 45 mensen moest de rechtbank veel belangstellenden wegsturen.

ID&T Radio gooit het roer om

ID&T Radio gaat vanaf 1 januari 2005 het roer stevig omgooien. De naam van het station zal 'ID&T FM' worden en er zullen veel meer hits op de zender te horen zijn. Dat blijkt uit bronnen binnen het radiostation. In de vergunning voor de etherfrequentie van ID&T Radio staat dat er maar 7,5 procent van de zendtijd een hit mag worden gedraaid. Dit is ongeveer 1 nummer per uur. Door van iedere plaat een speciale 'ID&T FM edit' te maken, omzeilt het radiostation deze regel.

ID&T Radio wil nog maar weinig kwijt over de wijzigingen. "We kunnen er geen uitspraken over doen en jullie merken het vanzelf wel. Per 1 januari zullen er waarschijnlijk dingen veranderen", aldus een woordvoerster.

In het nieuwe format, waarvan nu al wat te horen is, zullen ieder uur veel hits voorbij komen vanaf 1998 tot nu met daarbij een oudere plaat en een free-choice van de dj. Uitgezonderd zijn rock-platen en Nederlandstalige muziek.

Tegenover VPRO's 3voor12 heeft het Commissariaat voor de Media, de mediawaakhond, al bevestigd dat het een onderzoek is gestart. "Wij hebben de ontwikkelingen kritisch gevolgd, en nemen nu steekproefsgewijs opnames. In de loop van januari hopen we met een uitspraak te komen."

Trainer van Cavagnoud aangeklaagd

De Franse justitie heeft de oud-coach van Regine Cavagnoud, Xavier Fournier, en de starter David Fine, formeel beschuldigd van doodslag.

De beide mannen wordt verweten dat zij skister Cavagnoud in 2001 toestemming gaven naar beneden te skiën, terwijl de piste niet vrij was.

In de bewuste afdaling botste de Franse wereldkampioene reuzenslalom op de Duitse trainer Markus Anwalder. In het ziekenhuis overleed Cavagnoud aan haar verwondingen.

Feyenoord wil jonge Pool

Nadat eerder Ajax, Austria Wien, Borussia Dortmund en Fulham al interesse toonde in de Pool Sebastian Mila, probeert nu ook Feyenoord Mila in te lijven.

De verdediger speelt nu voor de Poolse club Dyskobolia Grodzisk. De kans is groot dat Mila voor Nederland of Duitsland kiest, in beide landen is de zaakwaarnemer van de Pool actief. Mila is dertienvoudig Pools international en zou naar alle waarschijnlijkheid in de winterstop al kunnen vertrekken.

Tekort aan vuurwerkverkopers dreigt

D-mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Veel Nederlanders komen wellicht zonder vuurwerk te zitten omdat het aantal verkooppunten dit jaar gehalveerd is. Bijna 1000 van de 1900 verkooppunten in ons land voldoen niet aan de zwaar aangescherpte veiligheidsvoorschriften en hebben geen vergunning meer. Degene die nog wel vuurwerk kunnen krijgen moeten hiervoor naar verwachting in lange rijen wachten.

Veel verkooppunten verkeren in grote onzekerheid of ze dit jaar nog een definitieve vergunning krijgen. Grote vraag is of ze op tijd hun zaak kunnen aanpassen én laten goedkeuren. Veel kleinere winkeliers, fietsenmakers, tabakszaken en ijzerhandelaren, die sinds mensenheugenis vuurwerk verkopen, hebben er als gevolg van de strenge regels inmiddels de brui aan gegeven.

Hoeveel vergunningen de komende twee weken nog kunnen worden verstrekt is onbekend. Wie niet voldoet aan de regels, maar toch vuurwerk verkoopt kan rekenen op torenhoge boetes. Veel vuurwerk zal dan ook waarschijnlijk in het buitenland gehaald worden.

DS krijgt vertaalprogramma

Nadat er voor de PSP al een vertaalprogramma was aangekondigd, heeft Nintendo nu ook bekend gemaakt dat het een soortgelijk programma voor de DS gaat uitbrengen. Het programma moet Engels, Chinees en Japans naar elkaar toe kunnen vertalen en is behalve een vertaalprogramma ook een mini-woordenboek voor de drie talen. Tevens is het mogelijk om (waarschijnlijk taal gerelateerde) mini-games te spelen.
Het is nog niet bekend of het programma ook buiten Azië zal verschijnen en of het nog andere talen zal ondersteunen.

Stewart naar VVV-Venlo

Earnest Stewart keert terug in het Nederlandse profvoetbal. De Amerikaanse international tekende een contract voor anderhalf jaar bij de club waar hij zijn profloopbaan begon, VVV-Venlo.

Na die tijd zal worden bekeken of Stewart een technische functie gaat belkeden bij de Limburgse voetbalclub.

VVV was al een tijd in gesprek met de Amerikaan, waar ook interesse van RKC Waalwijk voor was. Voorheen speelde Stewart voor NAC Breda en Willem II. De laatste anderalf jaar speelde hij voor DC United. Met deze club uit Washington werd Stewart kampioen van Amerika.

Albers waardeert Champ Car-test

Ondanks wat onwennigheden tijdens het begin van de test, heeft Albers genoten in de Champ Car. Voor Albers was het weer een nieuwe ervaring in de racewereld.

Voor Albers was de auto in de kleuren van zijn sponsoren gespoten en in de auto moest de Nederlander eerst wennen aan wat nieuwe dingen. Vanwege het verbod op bandenwarmers moet je op de baan langzaam je banden warmer laten worden en in de auto zit een extra pedaal voor de koppeling. In de loop van de dag raakte Albers steeds meer gewend aan de nieuwe dingen en kon hij zich steeds weer wat verbeteren.

Achteraf was Albers dan ook weer tevreden met met de test: "Volgens mij heeft nog nooit iemand binnen drie weken tijd twee verschillende F1’s en een Champ Car getest. Naast dat ik vandaag heb genoten van mijn kennismaking met deze serie, ben ik er uiteraard ook vol tegenaan gegaan om de limiet op te zoeken. Hoewel dat in het begin best lastig was door de verschillende lagen ondergrond (afwisselend asfalt en beton, red.) kwam ik toch snel in mijn ritme. Mijn tijden in zowel de ochtend als in de middag waren dan ook competitief. Al met al een mooie afsluiter van 2004 dus!"

Montoya moest gewicht verliezen

Dat men bij McLaren kritisch is merkt Juan Pablo Montoya nu ook. Hij moest voor de wintertests van het team gewicht verliezen.

In de afgelopen jaren werd er al vaak gepraat over het gewicht van de Colombiaan. Hij zou na iedere goede race naar de McDonalds gaan om zichzelf te trakteren en zou niet fit genoeg zijn voor de topracerij. De resultaten bewezen echter altijd het tegendeel, maar voor McLaren was dat niet genoeg. Montoya moest volgens geruchten afvallen en een fitness-regime volgen voor de eerste wintertests.

Montoya blijft sceptisch over de aandacht voor zijn gewicht: "Klachten over mijn gewicht volgen me al mijn gehele carrière, maar als ik uit mijn auto klim na een race lijken de andere coureurs meer vermoeid dan ik."

Van Hoogdalem na winterstop terug bij Schalke

Marco van Hoogdalem zal na de winterstop terugkeren bij de selectie van Schalke 04.

De Nederlandse verdediger kampt met een leverziekte, waardoor het lange tijd onzeker was of de 32-jarige van Hoogdalem nog wel op het hoogste niveau kon spelen. Na maandenlange onderzoeken is de kogel eindelijk door de kerk: Van Hoogdalem mag weer spelen.

Op zijn eigen website zegt de oud-vetballer van RKC Waalwijk en Roda JC dat hij er zin in heeft. "In de winterstop, terwijl de anderen met vakantie zijn, train ik door om me op 5 januari weer bij de groep te voegen."

Van Hoogdalem, die 151 Bundesliga-wedstrijden voor Schalke 04 speelde, hoopt met zijn club kampioen te worden. "Ik geloof dat het niet zo erg was dat we de titel herbstmeister nipt gemist hebben. Vier jaar geleden waren we winterkampioen en stonden we aan het eind van het seizoen tweede. Ik hoop dat het dit jaar andersom is."

Armstrong werpt schaduw vooruit

Zonder zelf aanwezig te zijn wist Lance Armstrong toch de gesprekken bezig te houden bij de presentatie van de route van de Vuelta.

In een interview in L'Equipe gaf Armstrong aan misschien de klassiekers te combineren met de Vuelta. Die opmerking riep in de pers de vraag op of Armstrong de hoeveelheid klimwerk van de Vuelta wel aan kan en of hij dan alle nieuwe beklimmingen gaat verkennen.

De Vuelta van 2005 heeft namelijk weer genoeg klimwerk in petto voor de renners, maar ook twee mooie tijdritten en een proloog. Met het gat tussen de voorjaarsklassiekers en de Vuelta in zou Armstrong zich perfect op de ronde in Spanje kunnen voorbereiden.

Bij Liberty Seguros zijn ze niet zo bang voor de concurrentie met Armstrong. Teambaas Manolo Saiz waarschuwde Armstrong dat hij niet moet denken onvoorbereid de Vuelta te kunnen winnen. Drievoudig winnaar van de Vuelta en voormalig ploeggenoot van Armstrong Roberto Heras verwacht Armstrong niet in de Vuelta en denkt dat de Amerikaan gewoon in de Tour zal rijden.

Backstedt richt zich op klassiekers

Met zijn winst in Parijs - Roubaix begon Magnus Backstedt het seizoen 2004 goed. Met een rugblessure daarna eindigde het seizoen in mineur.

Een groot deel van het wielerseizoen moest Backstedt het afgelopen jaar missen, maar met de nieuwe Liquigas-Bianchi-ploeg hoopt de rijder in 2005 te kunnen schitteren. Hij richt zich voor het komende seizoen met name op de voorjaarsklassiekers, waarbij herhaling van zijn winst in Parijs - Roubaix hoog op zijn wensenlijst staat.

Backstedt vertelde: "De winst in Roubaix was geweldig voor mij. De rugblessure is echter niet iets wat ik wil herhalen. Ik wil een vol seizoen rijden in 2005 met als hoofddoelen de voorjaarsklassiekers, het verdedigen van mijn Roubaix-titel, en winst van een etappe van de Tour de France zoals in 1998."

VdH en De Bruijn zwemmers van het jaar

Inge de Bruijn en Pieter van den Hoogenband zijn uitgeroepen tot zwemmers van het jaar.

Een vakjury van zwemjournalisten en trainers wezen de twee Olympisce kampioenen als winnaars aan. Als coach van het jaar werd de trainer van van den Hoogenband, Jacco Verhaeren uitgeroepen.

De publieksprijs als beste ambassadeur van de zwemsport werd gewonnen door Maarten van der Weijden. Nadat hij zijn strijd tegen leukemie in 2001 had gewonnen, zwom hij als tegenprestatie het IJsselmeer over om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding.

Eneco stopt met sponsoring profvoetbal

Het energiebedrijf Eneco stopt met ingang van volgend seizoen met zichtbare sponsoring van het Nederlandse profvoetbal. Het bedrijf heeft dat donderdag laten weten.

Volgens Eneco past de beslissing binnen een heroriëntatie van het sponsoringbeleid waarin maatschappelijke relevatie een grotere nadruk krijgt.

"Ondanks dat het voetbal zeer populair en kijksport nummer één is en dat Eneco Energie het sportieve karakter van harte ondersteunt, kleven aan het profvoetbal helaas ook negatieve aspecten. De vele goede elementen uiteraard niet te na gesproken, maar die worden helaas vaak overschaduwd door geweld, vandalisme, spreekkoren en dergelijke", aldus directeur Roeland Kimman.

Op dit moment sponsort Eneco Roda JC, Feyenoord, FC Utrecht, SC Heerenveen, Sparta en Ajax, voornamelijk door boardingreclame. Deze contracten worden niet meer verlengd.

Programma HCE (Week 51)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend 'lang' weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 51)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
do20.00VitesseDe Graafschap -
.
vr20.00FC TwenteNAC Breda -
.
za19.30PSVRoda JC -
za19.30RBC Roosendaal AZ -
za20.00RKC WaalwijkWillem II -
.
zo12.30ADO Den HaagFeyenoord -
zo14.30FC GroningenAjax -
zo14.30NECsc Heerenveen -
zo14.30FC UtrechtFC Den Bosch -

Amsterdams meisje toch geen Jihad genoemd

Icoon Binnenlands nieuws De vader die eind vorige maand zijn pasgeboren dochter de naam 'Jihad' wilde geven, wil haar toch anders gaan noemen. Dat heeft een woordvoerster van het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes donderdag laten weten. Jihad kan 'innerlijke strijd voor je geloof' betekenen, maar kan ook voor 'heilige oorlog tegen de vijanden van de islam' staan.

Toen de vader de naam opgaf, werd die zonder problemen geaccepteerd door de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het Marokkaanse consulaat moest de naam ook accepteren omdat het meisje zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit heeft, maar weigerde dit.

Het stadsdeel gaf naar aanleiding van de kwestie ook aan de naam Jihad niet langer te accepteren, en nodigde de ouders van het meisje uit om een andere naam te verzinnen. De vader van het meisje gaf daarop aan de naam wel te willen wijzigen, omdat hij niet wil dat zijn dochter haar leven al met een beladen naam begint.

Succesvolle ramkraak bij bank in Naaldwijk

Soushkin en drwurn hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws In Naaldwijk hebben twee personen donderdagochtend een succesvolle ramkraak uitgevoerd. Ze reden met een auto een filiaal van de ABN AMRO bank binnen. De auto vloog hierbij in brand, maar de daders wisten met hun buit op een scooter te vluchten. Het is nog niet duidelijk met hoeveel geld de overvallers uiteindelijk wisten te ontkomen.

De medewerkers van het bankfiliaal aan de Herenstraat stonden op het punt om de bank te openen toen de auto om 9.00 uur naar binnen reed. Er ontstond grote schade aan het gebouw, maar volgens de politie raakte er niemand gewond.

De daders zijn vooralsnog spoorloos. De scooter waarop ze waarschijnlijk gevlucht zijn is wel teruggevonden in de omgeving van de bank. De politie is inmiddels begonnen aan een uitgebreid sporenonderzoek.

Einde seizoen voor Niemann

Schaatster Gunda Niemann-Stirnemann zal dit seizoen niet op het ijs te bewonderen zijn. De 38-jarige Duitse kampt met een rugblessure.

"Ik kan mijn lichaam niet belasten. Het heeft zo geen zin", verklaarde Niemann. De veelvudig wereldkampioene zal zich in januari laten behandelen in een speciale kliniek, maar heeft een comeback volgend jaar nog niet uit haar hoofd gezet. Ze is van plan om mee te gaan doen aan de Olympische Spelen van 2006 in Turijn.

Keroppi moet in tenue de ville

Keroppi moet in tenue de ville

Op een avond werd ik, samen met een vriend, uitgenodigd door een kennis om naar de Miljonairs Fair te komen. Hij had een aantal gratis kaartjes dus we waren van harte welkom om ons op deze luxe versie van de Huishoudbeurs te begeven. Ik was meteen enthousiast en zag het al helemaal voor me: champagne en kaviaar in plaats van vechten bij de Unox-stand om een gratis proefzakje. Bovendien had ik die dag geen les, en het vervoer zou me dankzij mijn OV-kaart ook geen cent kosten.

Een klein obstakeltje echter was het feit dat er een 'dresscode' (tenue de ville) gold voor dit evenement. En aangezien de etiquette niet meer tot de basisvorming van de middelbare school behoort, moest ik eerst erachter zien te komen wat het überhaupt inhield. Maar gelukkig leef ik in het tijdperk waar alles op internet te vinden is, zodat ik binnen drie muisklikken en een paar toetsaanslagen op de volgende uitleg stuitte:

Tenue de ville
Betekent letterlijk stadskleding, d.w.z. nette kleding voor overdag (geen avondkleding)
Voor heren een net pak, al dan niet driedelig, donkerblauw of grijs (niet bruin), met overhemd en das, zwarte (gepoetste) schoenen en donkere sokken. Voor dames: een mantelpakje of een geklede jurk (little black dress), met panties of kousen (geen blote benen), met of zonder hoed

Slik, ik had niet echt de illusie dat ik in mijn kledingkast, vol spijkerbroeken en sportieve shirtjes, een geklede jurk dan wel mantelpakje zou aantreffen. En ik was nou ook niet bepaald van plan om zoiets voor deze gelegenheid aan te schaffen.
Toch besloot ik mijn kast even ondersteboven/binnenstebuiten te keren, je weet immers nooit wat je kan tegenkomen. Uit de berg met kleding viste ik een net wollen rokje, ergens anders trok ik een colbert-achtig jasje vandaan, en och, niemand zou toch zien dat dat zwarte shirtje slechts vijf euro had gekost bij de H&M? Het enige dat nog ontbrak was de panty, die ik daarom maar snel aanschafte bij de eerder genoemde grootgrutter voor kleding.

Op de dag zelf keek ik naar buiten en mijn angstige vermoeden werd bevestigd... het was koud. IJzig koud zelfs. Toch hees ik me uit mijn warme bed en begon voorzichtig met het aantrekken van de panty. Een secuur werkje, want voor je het weet heb je een ladder van heup tot hiel. Ik was bijna boven, ik hoefde nog maar een klein stukje, en toen: RATS!
Ik trok geen ladder in mijn panty, ik ging er gewoon finaal doorheen met mijn duimnagel. Het resultaat: een gat en een onbruikbare panty.
Een vrouw die op dit soort zaken is voorbereid zou in dit geval een nieuwe panty uit de kast halen en verder gaan waar zij gebleven was. Maar helaas behoor ik niet tot die categorie en brak er toch een beetje angstzweet uit.

Okee, ik moest dus zo snel mogelijk ergens anders een panty vandaan zien te toveren. Een huisgenoot was geen optie aangezien ik mijn huis deel met twee heren. De Albert Heijn! Dat was het! Ik wist dat ik tijdens het boodschappen doen bij deze kruidenier, eens panty's in de schappen had zien liggen, en het toeval wil dat ik een AH pal naast mijn deur heb liggen. Snel trok ik een broek aan, stapte in de gereedstaande ballerina's en spurtte naar de supermarkt. Daar bleek maar weer eens dat niet elke supermarkt van een bepaald merk dezelfde spullen in het assortiment heeft. Oftewel: geen panty's te vinden.
Op naar plan B, het verderop gelegen winkelcentrum. Ik sprong op mijn fiets, me afvragend hoe ik dat straks met dat korte rokje voor elkaar zou krijgen en trapte snel door naar de Kruidvat. Onderweg werd bevestigd dat het toch wel behoorlijk koud was. En nu had ik nog een warme broek aan, hoe moest dat straks in een kort rokje en een dunne panty? Ik probeerde me te vermannen en fietste stevig door.
Aangekomen bij de Kruidvat griste ik snel twee panty's uit de schappen om weer snel naar huis terug te keren.

Voor de mannen (en de vrouwen die weigeren rokjes te dragen) onder ons: panty's worden geleverd in de confectiematen. Alleen moet je bij het vinden van de juiste maat toch altijd een behoorlijke correctiefactor inbouwen. Ik zelf bijvoorbeeld heb maat 36 - 38, maar de panty's in maat 40 - 42 bleven halverwege mijn dijen steken. Ik had geleerd van mijn fout vanochtend, dus ik besloot niet extra kracht te zetten maar scheurde de verpakking met maat 44 - 46 open.
Uiterst behoedzaam, want dit was toch wel mijn allerlaatste paar, haalde ik ze uit de verpakking en deed ze aan. Je kunt je wel voorstellen hoe groot mijn opluchting was toen bleek dat dit paar paste en dat ze überhaupt heel waren.

Vervolgens trok ik de rest van mijn outfit aan en bekeek mezelf (bij gebrek aan grote spiegel) in een ruit. Mja, eigenlijk zag het er best okee uit, en ik besloot dat ik wel door kon gaan voor verwend miljonairs dochtertje (afgezien van het feit dat mijn outfit bij elkaar nog geen 100 euro waard was).

Ik sprong op mijn fiets (wat verbazend goed ging) en fietste bibberend van de kou naar het station. Nou begreep ik waarom die voetbalvrouwen alles met de auto doen!

Coco speelt jaar gratis voor Inter

De 27-jarige verdediger Francesco Coco zal één jaar gratis spelen voor Internazionale.

Coco wil zo zijn club bedanken voor de steun tijdens zijn anderhalf jaar blessureleed en besloot daarom zijn laatste contractjaar (2007/2008) gratis uit te dienen.

Vorig seizoen speelde de Italiaan slechts drie competitiewedstrijden voor Inter en dit jaar kwam hij nog niet in actie in de Italiaanse Serie A. Coco maakte op 21 november in het met 3-1 van Bologna gewonnen bekerduel zijn rentree in de hoofdmacht van Inter. Waarschijnlijk zal hij aankomend weekend zijn renree maken in de serie A in de competitiewedstrijd tegen Brescia. "Het gaat erg goed en de trainer zegt dat het binnenkort gebeurt", aldus de verdediger.

Afzien van salaris uit dankbaarheid jegens de club is uitzonderlijk, maar niet uniek in het topvoetbal. De Argentijnse voetballer Fernando Redondo wilde een aantal jaar geleden twee jaar geen salaris van AC Milan ontvangen, toen hij die tijd geblesseerd was.

De online asocialen worden aangepakt

Online spellen zijn populair geworden. Diverse bedrijven hebben te maken met steeds meer en meer spelers in de online community van hun spel. Dit brengt ook een bekend probleem met zich mee; niet iedereen wil het spel op de normale manier spelen. Er zijn ook gamers die het liefst alle anderen het bloed onder de nagels vandaan halen door niets anders te willen dan doden, plunderen en iedereen te frustreren.

Dit begint een serieus probleem te worden, ook voor de bedrijven. De online aso's kunnen er voor zorgen dat het hele spelconcept niets meer waard is. De helpdesks raken overbelast en er komen continu dezelfde klachten binnen. Meer dan 25 procent van de klachten over online gamen is te danken aan deze spelers.

De bedrijven slaan echter terug. Met een combinatie van technologie, sociale vaardigheden en psychologie hopen ze het wangedrag aan te pakken.

"Een paar mensen die het verpesten kan de hele game te gronde richten voor iedereen", sprak David Cole, president van DFC Intelligence. "Ik denk dat het een van de grootste problemen van een online game is."
Er is nogal wat geld mee gemoeid, want tijdens een onderzoek van de Yankee Group bleek dat er 2.4 miljoen Amerikanen online gamen, wat goed is voor $209 miljoen aan omzet in het afgelopen jaar. Verwacht wordt dat er in 2008 ongeveer 5,2 miljoen US gamers zullen zijn, goed voor $556 miljoen aan omzet.

Eén van de raddraaiers, bekend in de Sims Online community als "Evangeline" legde in een interview uit wat haar technieken zijn. Ze houdt er van nieuwe spelers naar een huis te lokken, speciaal bedoeld om de speler gevangen te houden en te martelen. "Newbies zijn zo belachelijk, ik sluit ze op in een kooi en laat ze uitlachen door anderen".

In EverQuest proberen de aso's nieuwe spelers naar geheime lokaties te lokken om ze daar om zeep te helpen en alle items te stelen. Een andere beproefde tactiek is het campen op spawn points (daar waar je het eerst verschijnt) en iedereen aan te vallen die inlogt. Alhoewel dit soort gedrag normaliter niet tegen de regels van het spel is, is het wel een inbreuk van de sociale regels.

"De ene keer is het persoonlijke wraak, de andere keer is het gewoon voor de kick", verklaart John Suler, psycholoog op de Rider University in Lawrenceville, waar hij de effecten van online gamen bestudeerde. "Sommigen zijn gewoon asocialen, waar het hoofddoel is de autoriteit te verslaan. Ze genieten als het bedrijf dat de game runt schade ondervindt van hun acties. Maar er zijn ook mensen die het liefst alle andere gamers zoveel mogelijk schade willen berokkenen".

Sony Online Entertainment, bekend van EverQuest en Star Wars Galaxies vertrouwt volledig op de sociale structuren in het spel om zo weinig mogelijk schade te ondervinden van de online aso's.

Surfer doodgebeten door witte haaien

Juusjuh had ons via de nieuws-submit te melden:

Twee witte haaien hebben donderdag bij een populair strand in de Australische plaats Adelaide een surfer gedood. Voor de ogen van enkele vrienden werd de 18-jarige man aan stukken gescheurd. Er is verder geen spoor meer van de jongen, nadat hij onder water verdween.

"Hij viel van zijn surfplank, de haai kwam en greep hem. Het leek erop alsof hij hem in tweeën scheurde en de andere haai kwam om de rest te pakken", aldus een van de reddingswerkers ter plaatse. Het slachtoffer werd op het moment van de aanval door vrienden in een bootje voortgetrokken.

Deze haaienaanval is de tweede in vijf dagen tijd. Afgelopen zaterdag greep een haai een speervisser voor de kust van de deelstaat Queensland. Beide incidenten hadden een dodelijke afloop.

2004 Spike TV Video Game Awards 2004

In de VS zijn de 2004 Spike TV Video Game Awards gepresenteerd. Er zijn winnaars geselecteerd in 24 verschillende categorieën.

De grote winnaar was Rockstar Games Grand Theft Auto: San Andreas die vier trofeeën op de schoorsteenmantel kan zetten (game of the year, best action game, best soundtrack, en best performance by a human/male).

De resultaten:

Game of the year
Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)

Best game based on a movie
The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay (Vivendi Universal Games)

Best performance by a human - female
Brooke Burke - Need for Speed Underground 2 (Electronic Arts)

Best performance by a human - male
Samuel L. Jackson - Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)

Cyber vixen of the year
BloodRayne - BloodRayne 2 (Majesco Games)

Best driving game
Burnout 3: Takedown (Electronic Arts)

Best sports game
Madden NFL 2005 (Electronic Arts)

Best fighting game
Mortal Kombat: Deception (Midway)

Best action game
Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)

Best first person action
Halo 2 (Microsoft Game Studios)

Best song in a video game
Green Day "American Idiot" - Madden NFL 2005 (Electronic Arts)

Best soundtrack
Grand Theft Auto: San Andreas (Rockstar Games)

Designer of the year
Jason Jones and Bungie Studios, for Halo 2 (Microsoft Game Studios / Bungie Studios)

Most addictive game - Viewers choice
Burnout 3: Takedown (Electronic Arts)

Best gaming publication - Fan favorite
Game Informer

Best gaming website - Fan favorite
www.gamespot.com

Best military game
Call of Duty: Finest Hour (Activision)

Best PC game
Half-Life 2 (Vivendi Universal Games)

Best wireless game
Might and Magic (Gameloft)

Best graphics
Half-Life 2 (Vivendi Universal Games)

Best new technology
Nintendo DS (Nintendo)

Best handheld
Metroid: Zero Mission (Nintendo)

Best mass multi-player game
City of Heroes (NCsoft)

Best RPG
Fable (Microsoft Game Studios)

Final Fantasy in concert

De muziek in de Final Fantasy games staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Voorbeelden zijn nummers als Terra's Theme (FFVI), One-Winged Angel (FFVII) en Scenery of Spira (FFX).

Op 10 mei van dit jaar was er in de VS al een concert genaamd 2004 Dear Friends - Music from Final Fantasy. Dit is zo'n succes gebleken dat men een nieuw concert gepland heeft.

Op 19 februari zal in Rosemont, Illinois eveneens een Final Fantasy concert starten; Geproduceerd door Uematsu en uitgevoerd door het Chicagoland Pops Orchestra. Arnie Roth, die al een Grammy op zijn naam heeft staan, is de dirigent. Tijdens het concert zal men scènes uit de games op grote schermen laten zien.

In Japan is dit soort concerten de normaalste zaak van de wereld en nu blijkt het dus in de VS ook een succes te worden. Of het ooit naar Europa komt is niet bekend.

Open brief van scriptwriter aan alle Doom fans

De mensen van Homelan hebben een tijd geleden een interview gehouden met scriptwriter Dave Callaham, die het script voor de Doom film heeft geschreven. De film wordt op dit moment in Praag opgenomen en wordt rond augustus 2005 in de bioscopen verwacht.

Om de verschillen tussen het spel en de film aan de fans te verduidelijken heeft hij een open brief opgesteld:

quote
OPEN LETTER TO DOOM FANS

Dear Doom Fans:

Sometime in the last week or two, there was quite an uproar over a quote I allegedly made regarding my bravado in completely disfiguring the plot of the Doom games when I went about writing the screenplay for the film. First and foremost, allow me to state that I never made that quote. The reporting news source reported that I made that quote during an open press visit to the Doom set in Prague, during a week in which I was in fact in Los Angeles. Additionally, I want to add that I would never under any circumstances address either the press or the Doom fans with anything resembling the snide elitism that I perceive that quote to connote. In these regards, I consider the journalism involved to be nothing less than shoddy and irresponsible.

That said.

The screenplay I wrote DOES differ in a number of ways from the games. I want to be very honest and forthcoming in saying that, and I know that I won't make any friends amongst the fans of the game in doing so. But it should be mentioned that it was never the goal of anyone involved in this film, from myself and the producers to the studio to the guys at id, to make a direct film adaptation of the game(s). The thought process has always been to create an extension of the Doom universe that will give fans an interesting new take on the themes that they've come to enjoy in the game. Because let's be honest here: as far as a completely immersive and cinematic experience, we were never going to top Doom 3 anyway, and we all knew that. Instead, we have toyed with some elements of the game, and yes, I am pretty much solely responsible for that, since it was my pitch and my screenplay that got made. Let me assure you, though, that the themes and elements that you love about Doom are ALL represented strongly in the film...just with some new twists.

I've found it frustrating that I somehow became the goat for the perceived shortcomings of the film, because (and I say this with no humility whatsoever, because I'm not a humble person), that I am, without a doubt, the greatest ally the Doom fan has had during the entire process of the film being made. I am the only person involved creatively who has ever made any attempt to open discourse with the game's internet fanbase, and I am the only person involved who has continually kept the ideals of the game first and foremost in mind. I very truthfully believe that my unapologetic and hyper-violent script would have been a Doom fan's movie dream come true. However, since my involvement, the film has steadily moved away from the realm of fandom and more toward the realm of traditional Hollywood interests. It's not been ideal, in my opinion, but I did what I could when I could, and I stand by that work.

No film adaptation can ever match the expectations of the original fans, and the Doom movie will be no different. You as fans each have your own perfect version of the Doom film already shot in your head, and those versions aren't always what the guy next to you would want to see in the same movie (someone out there on doomworld.com sure loved the idea of Howie Long as Doomguy -- which is perfect aesthetically, but let's face it, totally absurd if you want this movie to come out in theatres). I myself have a perfect version of the Doom movie all played out in my head--I even wrote it down--and it's not getting made either. And I'm not always real happy about it, but I do understand that that is the nature of the Hollywood machine. The bottom line is there are literally hundreds upon hundreds of good people working their asses off on this movie right now, and you, just like me, have to trust them to do the best job they can. I don't enjoy watching a bunch of strangers bastardize my baby any more than you do, but really none of us can do anything about it at this point, so I hope that at least some of you will fret, with me, in the direction of optimism. We all have high expectations, and a lot of them won't be met, but the bottom line is the movie is going to be pretty cool.

Finally, to the fan that suggested I get an enema (ostensibly to clean out my head, I think): That was awesome.


Jones klaagt directeur van Balco aan

Atlete Marion Jones heeft de directeur van BALCO, Victor Conte, wegens smaad aangeklaagd.

Onlangs beweerde Conte dat hij voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney doping aan Jones leverde. Ook zei hij dat hij er naast stond toen de Amerikaanse zichzelf in haar been injecteerde.

Het bedrijf BALCO speelt de hoofdrol in een bijzonder groot dopingschandaal in Amerika. Marion Jones, die vijf medailles won in Sydney, heeft nooit positief op doping getest bij een controle.

Urs Meier scheidsrechter af

Afgelopen zaterdag was de laatste wedstrijd die Urs Meier mocht fluiten in de Zwitserse competitie. De Zwitser bereikte de leeftijd van 45, de pensioenleeftijd voor scheidsrechters.

Tijdens Euro 2004 werd door Urs Meier een doelpunt van Sol Campbell afgekeurd waarna de Engelsen verloren op penalty's van gastland Portugal. Vervolgens kwam er in de Engelse pers een lastercampagne op gang en werd de scheidsrechter veelvuldig thuis en op zijn werk lastig gevallen door telefoontjes en e-mails van de Engelse aanhang.

Handgranaten gevonden in woning Spijkenisse

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning in Spijkenisse heeft de politie dertien handgranaten aangetroffen. De bewoner van het pand, een 54-jarige man, is aangehouden en zal vandaag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Naast de handgranaten werden er in de woning ook een geweer en veertig patronen gevonden. De politie vond de wapens naar aanleiding van een schietpartij afgelopen zaterdagnacht. Toen schoot een 20-jarige Rotterdammer wild om zich heen na een ruzie met zijn vriendin, waarbij een 27-jarige omstander gewond raakte. Tijdens een speuractie om de herkomst van het gebruikte wapen te achterhalen, kwam de politie uiteindelijk terecht bij de 54-jarige man uit Spijkenisse.

'Grønkjær naar Atlético Madrid '

De Spaanse sportkrant Marca meldt dat Jesper Grønkjær na de winterstop zal gaan spelen bij Atlético Madrid.

Woensdagavond bereikte de Spaanse club een overeenkomst met een delegatie van Birmingham City, waar Grønkjær momenteel voor speelt, volgens de Marca is met de transfer twee miljoen euro gemoeid. Donderdag of vrijdag zal de voormalige speler van Ajax in Madrid arriveren voor de medische keuring en zal hij een tweejarig contract ondertekenen.

In de zomer kwam de Deense international over van Chelsea, maar hij kwam bij Birmingham niet echt uit de verf. "Jammer, want het is een geweldige jongen", zei coach Steve Bruce daarover. "We zochten naar een aanvallende speler voor beide flanken en dat had hij kunnen zijn, maar soms slagen spelers er niet in te aarden in een nieuwe omgeving."

Splinter Cell: Chaos Theory pagina online

UbiSoft heeft de internet pagina van het derde deel in de Splinter Cell serie online gezet. In dit derde deel speel je weer Sam Fisher en zul je al sluipend weer missies moeten doorbrengen. Op de internetpagina staan onder andere screenshots van de Xbox- en PC versie en de screenshots van de GameCube en PlayStation 2 komen nog. Ook vind je meer achtergrond informatie over het spel en de nieuwe moves die Sam kan uitvoeren.

De pagina is hier te vinden.

Verbeek: Opgelucht dat het erop zit

Trainer Gertjan Verbeek was woensdagavond opgelucht dat SC Heerenveen, ondanks de moeizame wedstrijd tegen Beveren, toch overwintert in Europa.

"Het was moeizaam. We hadden alles te verliezen. Maar ik ben trots op het resultaat. We hebben de basis gelegd in de wedstrijd tegen Stuttgart."

Heerenveen had veel moeite met de man-meer-situatie na de rode kaart van Ouattara van Beveren in de 40e minuut van de wedstrijd. "Het is toch een sluipploeg en we wisten niet goed wat we moesten doen, daardoor blijft het toch spannend. Gelukkig ging het in het laatste kwartier iets beter en konden we voorin weer wat druk zetten."

Tijdens de loting vrijdag hoopt Verbeek op een aansprekende tegenstander. "Tegen zulke ploegen heb je altijd kans. Ik hoop in ieder geval niet dat we naar Rusland moeten ofzo."

Willem II wil De Ridder

Willem II heeft interesse in aanvaller Daniel de Ridder van Ajax, de rechtsbuiten is bij de Amsterdammers tweede keus. Eerder was Vitesse al geinteresseerd in de Ridder, maar de club uit Arnhem haakte af wegens de te hoge huursom.

Rechtsbuitens Hadouir en Nuelson zijn de komende maanden niet inzetbaar voor Willem II-trainer Robert Maaskant. Daarom hoopt de club uit Tilburg in de winterstop spelers te kunnen huren voor de rechterflank. "Financieel is er bij ons weinig mogelijk, vandaar dat we het accent hebben gelegd op huur onder gunstige omstandigheden. We richten ons vooral op spelers die bij de Nederlandse topclubs buiten de boot vallen", aldus technisch manager Gerard Wielaert.

TROS laat commerciële plannen varen

De TROS zet haar commerciële plannen op een laag pitje. Uit betrouwbare bronnen binnen de omroep zou blijken dat directeur Karel van Doodewaerd het personeel meegedeeld heeft dat de omroep in het publieke bestel blijft. Volgens een woordvoerder gaat er wel een brief uit naar staatssecretaris Medy van der Laan (Media), maar hij wil niet bevestigen of het klopt.

Van der Laan heeft begin vorige maand duidelijkheid geëist van de TROS over de plannen van de omroep. Zij wil voor 20 december weten of de TROS binnen het bestel blijft of er uitstapt.

De TROS maakte afgelopen zomer bekend serieus onderzoek te doen naar een commercieel avontuur. Reden voor deze mogelijke overstap is het gevoel bij de TROS dat de omroep door de overheid wordt omgevormd tot een staatsomroep waarin de TROS weinig inspraak heeft in de programmering.

Feyenoord heeft behoefte aan rust

Trainer Ruud Gullit kan donderdagavond niet beschikken over Hossam Ghaly. De aanvaller zou meereizen met de Rotterdamse selectie naar Basel, voor de laatste groepswedstrijd in het UEFA-bekertoernooi, maar de Egyptenaar is op advies van de medische staf toch thuisgebleven.

Gullit zegt dat de Egyptenaar oververmoeid is en hij heeft last van stijve spieren. Met ongeveer zulke klacten haakten eerder Karim Saïdi en Shinji Ono af voor de reis naar Zwitserland. Ook Bart Goor en Romeo Castelen zijn niet topfit, en het is dus maar de vraag of zij wel meespelen. ”We zitten er eigenlijk allemaal een beetje doorheen”, zei Gullit, die niets kwijt wilde over de opstelling waarin hij donderdag gaat spelen. “We zijn toe aan de winterstop.”

De trainer van Feyenoord hecht niet veel waarde aan de wedstrijd tegen Basel. “De laatste competitiewedstrijd van het jaar zondag bij ADO Den Haag vind ik belangrijker. Ik wil met een goed gevoel de winterstop ingaan.”

Adriaanse: Dit was geen felicitatie waard

Ondanks dat ze verloren van Grazer AK , gaat AZ wel als groepswinnaar naar de volgende ronde van de UEFA Cup. Toch weigerde Co Adriaanse een felicitatie aan te nemen of uit te delen aan zijn spelers.

"Dit was geen felicitatie waard", zei de coach, die ergens toch ook blij was. "Voor de komende uitwedstrijd tegen RBC komt mij dit wel goed uit. Als wij wel van Graz hadden gewonnen, zou iedereen hebben gedacht: Appeltje, eitje, RBC. Nu kan niemand dit nog in zijn hoofd halen. RBC speelt net als Graz en daar hebben wij kansloos van verloren."

Adriaanse zei na de wedstrijd dat hij een nederlaag had ingecalculeerd "Als je zo'n lange reeks overwinningen hebt, kun je een keer verliezen . Zul je een wedstrijd hebben, waarin je niet scoort. Tegen Graz was het moeilijk, want wij waren als groepsleider de favoriet. Tegen Auxerre en Glasgow waren wij de underdog. Dat is veel gemakkelijker voetballen. Ik kan het mijn elftal niet kwalijk nemen dat er is verloren. AZ is een modale ploeg met bepaald geen uitzonderlijke voetballers."

Karate-monniken houden dief tegen

Overval nooit zomaar een klooster, want voor je het weet word je stevig aangepakt door de bewoners. Een dief die een klooster in Zagreb wilde bestelen, werd namelijk door twee monniken hardhandig tegen de grond gewerkt: het duo beoefent karate.

De dief deed zich voor als bedelaar om zo een overnachting te kunnen ritselen. De man bleef echter niet slapen, maar probeerde er met zo'n 2.000 euro vandoor te gaan. De monniken Pejo Orkic en Ivan Pajtak hadden de dief echter door en wisten hem dankzij hun karatelessen tegen te houden. De nep-bedelaar zit inmiddels in de (politie)cel.

Screens + trailer Project: Snowblind

Project: Snowblind is het beste te beschrijven als Medal of Honor meets Deus Ex, waarbij tijdens de gevechten dezelfde chaos is te voelen zoals bij Call of Duty en de eerder genoemde Medal of Honor. Dit alles in levels waarin er verschillende mogelijkheden zijn om je doel te bereiken.

Vandaag zijn er tien nieuwe screens en een nieuwe trailer (30.6MB) verschenen, die weer veel actie laten zien. Project: Snowblind, waarvan Crystal Dynamics de developer is, zal volgend jaar uitkomen op de PC, PS2 en de Xbox.Ontevreden klant stuurt levende slang op

Een werknemer van Samsung moet wel erg zijn geschrokken toen hij een dvd-speler uit een doos haalde en er opeens een levende balpython tevoorschijn kwam. Paco was stiekem in de doos gekropen en van Jefferson City (Missouri) naar Secausus (New Jersey) vervoerd.

Het verhaal begon toen de familie Himmerick hun pas aangeschafte dvd-speler niet aan de praat kon krijgen. Vervolgens belden ze naar Samsung en stuurden ze het apparaat op. De wurgslang (niet giftig), door moeder Sheila gekocht voor haar zeventienjarige zoon, bleek echter zo gehecht aan de speler dat hij de doos inkroop en zich verstopte onder het piepschuim.

Toen de bijna één meter lange Paco aankwam bij Samsung kregen de Himmericks al vrij snel een telefoontje. Of ze wisten van wie de slang was en vervolgens de vraag of dit hun manier was om hun ontevredenheid over het product uit te drukken. Sheila was echter vooral verheugd over het feit dat Paco de reis overleefd had, dit omdat pythons niet van kou houden.

Door Samsung werd dierenoppasser Kevin Kessler gebeld, die de slang onder controle wist te krijgen en hem in een kooi van 30 graden Celsius stopte. Zijn commentaar: "Dat soort dingen kunnen gebeuren." Paco zal spoedig terug naar zijn baasje worden gestuurd.

Het is vooralsnog niet duidelijk hoe het mogelijk is dat de slang de doos inkroop. De Himmericks zullen niet worden vervolgd.


Paco

Koning, Keizer, Piraterij

“Het is acht uur, Marianne Koekoek met het NOS radionieuws.”

Over enkele minuten mag ik weer. Alles is voorbereid, platen staan scherp en enkele teksten zijn uitgeprint. Ben ik nog iets vergeten? Koffie! En snel, want ik heb nog maar twee minuten. Sprintje naar de automaat of even wachten tot de eerste plaat gestart is? Nog één minuut. Handen aan de knoppen! Nog even de reclame in de pc laden…. enkele seconden…..

“Dit was het nieuws.”

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.