Eis van 1,5 jaar en tbs tegen Awa

Icoon Binnenlands nieuws Awa, de 17-jarige jongen uit Leeuwarden die in augustus van dit jaar zijn ex-vriendin twee keer in brand stak, heeft het openbaar ministerie donderdag 1,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen zich horen eisen. Bovendien wil het OM dat hij als volwassene berecht wordt. De rechtszaak, die vandaag van start ging, is openbaar omdat de rechter eerder oordeelde dat het openbare belang groter is dan Awa's privacy.

Awa nodigde afgelopen zomer zijn 16-jarige ex-vriendin uit om bij hem thuis langs te komen. Daar bedreigde hij haar, kraste zijn naam met een mes in haar borst en overgoot haar met terpentine, om haar vervolgens aan te steken. Na de vlammen zelf gedoofd te hebben, overgoot hij het slachtoffer opnieuw met terpentine en stak haar opnieuw aan. Hij zou daarna ook nog een ander meisje bedreigd hebben. Nadat hij werd vastgezet in een jeugdinrichting, bleek hij door te gaan met het versturen van bedreigingen.

Psychologen en de Raad voor Kinderbescherming hebben geadviseerd dat Awa volgens het volwassenenstrafrecht wordt behandeld. Omdat ze de kans dat hij opnieuw extreem geweld gebruikt groot achten, stellen de psychologen ook dat hij een langdurige tbs-behandeling moet krijgen.

De aanklachten tegen Awa zijn poging tot moord, poging tot doodslag, zware mishandeling en bedreiging. Het voornaamste slachtoffer volgde de rechtszaak donderdag samen met haar familie vanuit een aparte zaal. De belangstelling voor de zaak was groot; omdat er maar plaats geboden kon worden aan 45 mensen moest de rechtbank veel belangstellenden wegsturen.