Hoge schadevergoeding voor ontslagen leraar

ChilleAntille had ons via de nieuws-submit te melden:

Een leraar van basisschool De Leeuwerik in het Limburgse Guttecoven heeft volgens zijn advocaat een recordbedrag aan schadevergoeding toegewezen gekregen van de kantonrechter. De man ontving deze vergoeding nadat hij eerder dit jaar ten onrechte werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten met leerlingen en daardoor zijn baan kwijtraakte.

Twee meisjes beschuldigden hun 58-jarige docent enkele maanden geleden van seksuele handelingen. Hoewel ze enkele dagen later al toegaven gelogen te hebben, werd de leraar door het schoolbestuur geschorst. Zelfs nadat zijn onschuld vast kwam te staan mocht de man niet terugkeren. Hij vocht dit met succes bij de rechter aan, maar de school bleef volhouden dat er sprake was van een vertrouwensbreuk.

De man heeft zich inmiddels neergelegd bij het feit dat hij per 1 januari 2005 ontslagen is, maar de rechter heeft het schoolbestuur veroordeeld tot een flinke schadevergoeding. De leraar krijgt tot zijn 65ste zijn salaris doorbetaald, inclusief extra's, pensioenbijdragen en verzekeringspremies. Volgens de advocaat van de leerkracht betekent dit dat het schoolbestuur de man zo'n 750.000 tot 1 miljoen euro schuldig is.

"Eén van de allerhoogste bedragen die ooit in Nederland bij een ontslagprocedure is toegekend. Normaal krijgt iemand een paar maanden salaris mee", aldus de raadsman. In zijn vonnis heeft de kantonrechter mee laten wegen dat de goede naam en eer van de docent zijn aangetast. Een deel van het bedrag moet daarom worden gezien als een immateriële schadevergoeding.