'Leiders EU akkoord met Turkse toetreding'

Op de Europese top in Brussel hebben de Europese regeringsleiders besloten onderhandelingen te starten met Turkije over toetreding van dat land tot de Europese Unie. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Fini zouden de onderhandelingen eind 2005 kunnen beginnen. Eerder gingen de Europese Commissie en het Europees Parlement al akkoord met het starten van de onderhandelingen met Turkije. Naar verwachting zal het land op z'n vroegst over tien jaar daadwerkelijk kunnen toetreden tot de Unie.

Het is nog niet duidelijk onder welke voorwaarden de EU met Turkije gaat onderhandelen. Naar verwachting zal EU-voorzitter premier Jan Peter Balkenende morgen het akkoord bespreken met de Turkse premier Erdogan. Ook is nog niet duidelijk hoe het 'probleem Cyprus' opgelost moet gaan worden. Griekenland eist dat Turkije de republiek zal erkennen. Erdogan staat hier in beginsel "positief" tegenover. "We zijn altijd bereid tot nieuwe stappen. De vraag is alleen welke. We zullen niets doen dat in strijd is met onze nationale belangen."

© NOS
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Barnier, president Jacques Chirac, minister Bot van Buitenlandse Zaken en premier Balkenende