FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 oktober 2004

Man schiet op muis en raakt vriendin

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

In de Amerikaanse staat Penssylvania heeft een man zijn vriendin in de bovenarm geschoten, terwijl hij richtte op een muis. Zo luidde althans de verklaring van de schutter, de 43-jarige Donald Rugg uit Concluence.

Met een wapen van .22 kaliber probeerde de man de muis te raken, maar uiteindelijk was zijn vriendin de klos. Ze moest worden overgebracht naar het ziekenhuis, haar situatie is stabiel. Rugg zal niet worden vervolgd, wel raadde de politie van Confluence de mensen aan "geen vuurwapens binnenshuis te gebruiken."

Slaperige gijzelnemer laat gegijzelden ontsnappen

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen gijzeling in het Braziliaanse Sao Bernardo do Campo is voor de gegijzelden bijzonder goed afgelopen nadat de gijzelnemer in slaap was gevallen. Hierdoor konden de twee gegijzelden simpel ontsnappen.

Het begon allemaal toen de Braziliaan een marktkraam had overvallen. De politie achtervolgde hierna de man, die de Paz e Vida kerk invluchtte. Hier nam hij twee priesters in gijzeling. Urenlange onderhandelingen vonden plaats, echter zonder resultaat. Groot was dan ook de verbazing toen de twee gegijzelden 's nachts zomaar uit de kerk kwamen. De gijzelnemer bleek door het lange onderhandelen op een kerkbank en met zijn geweer bij zich in slaap te zijn gevallen. "Het was de makkelijkste gijzeling ooit. Het was wel leuk om hem te wekken", aldus een politieman na de ontknoping van de gijzeling.

Tilburgse risicojongeren naar ordeschool

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

In het schooljaar 2005-2006 komt er in de Brabantse gemeente Tilburg een zogenoemde ordeschool. De school moet risicojongeren die van het rechte pad zijn geraakt opvangen en begeleiden. Er zullen kleine klassen komen en de leerlingen zullen van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds binnen zijn.

De gemeente hoopt met de ordeschool criminele carrières te doorbreken of te voorkomen. "Het wordt geen kostschool met een rietje, maar we pakken de leerlingen wel stevig aan", aldus programmamanager veiligheid G. van Gestel. De bedoeling is dat de probleemjongeren sociale vaardigheden aanleren en uiteindelijk een dilploma halen.

Het is één van de maatregelen die de gemeente neemt na het in 2003 verschenen rapport van criminoloog C. Fijnaut over veiligheid in Tilburg. Hij stelde hierin dat het veiligheidsbeleid in de stad systematischer moest worden aangepakt. In het veiligheidsprogramma 'Tilburg Veilig' staan meer maatregelen om de stad veilig te maken. Zo wil de gemeente graag een "nadetentiehuis" openen, waar jongeren die uit de gevangenis komen professioneel worden opgevangen. Ook krijgen de veelplegers, waarvan Tilburg er zo'n duizend heeft, in 2005 meer aandacht. Zij krijgen de keus om lange tijd vast te zitten of mee te werken aan resocialisatie.

Xbox verkoop verloopt voorspoedig

Microsoft had gisteren bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers goed nieuws te melden. Zo konden ze vertellen dat de Xbox-verkoop in Europa boven verwachting goed verloopt en ze in Engeland zelfs marktleider zijn met 57% van de markt.

Op dit moment zijn er 15.5 miljoen Xboxen op de markt verschenen, dit zal eind juni 2005 oplopen tot 20 miljoen. Ook Xbox Live loopt goed met zo'n 1 miljoen gebruikers, in juni komen hier waarschijnlijk nog zo'n half miljoen bij.

Op Xbox Live is op dit moment in het totaal al 160 miljoen uur gespeeld, wat neerkomt op een slordige 20.000 jaar.

De games doen het ook erg goed. Fable is in Europa al 600.000 keer over de toonbank gegaan en heeft wereldwijd al meer dan 1 miljoen schijfjes verkocht. Ook zit Halo 2 eraan te komen, waarvan er inmiddels al 1.5 miljoen pre-orders zijn.

Nu ook bekend is dat Fifa 2005 en Pro Evolution Soccer allebei online gaan verwacht Microsoft dat hier ook veel van verkocht zullen worden.

'Vibrerend condoom zorgt voor ultiem genot'

Een vibrerende ring die aan ieder condoom kan worden bevestigd zorgt volgens de makers voor ultiem genot. De Vicon, van Japanse makelij, werd zelfs op een internationale uitvindingenbeurs in Genève uitgeroepen tot beste uitvinding. Orgasme is verzekerd, aldus de fabrikant.

Vrouwen worden tijdens de daad dubbel gestimuleerd; én door het mannelijk lid én door de roze vibrerende ring die de clitoris onder handen neemt. Volgens een woordvoerder van de fabrikant is door het houden van uitgebreide proeven in bordelen vastgesteld waar de vibrator precies moest worden geplaatst om te zorgen voor een ultiem genot. De trillingen zorgen ervoor dat ook de man aan zijn gerief komt. Daarnaast wordt de Vicon aanbevolen voor een uitgestelde ejaculatie.

Een pornoster die de vinding mocht testen is in ieder geval laaiend enthousiast. "Het is een geweldige uitvinding, vrouwen zijn er gek op. De ring maakt het voor hen mogelijk hetzelfde moment op twee manieren te worden bevredigd. Het wordt vast een geweldig succes, ook in commercieel opzicht", meldt de mannelijke acteur. Of de seksgadget op korte termijn ook in Nederland verkrijgbaar is meldt de bron helaas niet.

Vicon zorgt voor een ultiem genot
De vibrerende ring biedt een gegarandeerd orgasme

Laatste vrije training voor Leinders

Na afloop van de vrije training van vandaag bleek dat voor Bas Leinders zijn carriere bij het team van Minardi er op zit. Na dit weekend zal Bas niet meer als testrijder in actie komen voor het team.

Zoals gebruikelijk moesten alledrie de Minardi coureurs hun rondjes achter in het veld voltooien. Voor Gianmaria Bruni verliep de vrije training voorspoedig. "We hadden een goede openingsdag. Dit is de eerste keer dat ik in Brazilie rijd en ik heb het grootste gedeelte van de dag geprobeerd het circuit te leren kennen. Ik denk dat ik mijn rijstijl goed heb aan kunnen passen en kijk erg uit naar morgen. Ik ben er zeker van dat we ons nog kunnen verbeteren en nog een betere tijd kunnen neerzetten."

Ook Zsolt Baumgartner had een een redelijke training vandaag: "Over het algemeen hebben we een goede dag gehad, al maakte ik in het begin een klein foutje in wat anders mijn snelste ronde zou zijn geweest, hierdoor verloor ik waarschijnlijk ongeveer een halve seconde. Het circuit van Interlagos is compleet nieuw voor me en afgezien van de hobbels op sommige plaatsen, bevalt het circuit mij erg goed en heb er vertrouwen in dat ik mijn rondetijd morgen kan verbeteren."

Bas Leinders had echter een tegenvallende dag: "Helaas heb ik maar zes snelle ronden kunnen rijden vandaag, dit omdat ik last had van een hydraulisch probleem. Dit probleem is zo snel mogelijk opgelost en ik heb nog wat ronden gereden om banden te vergelijken. Gezien het beperkt aantal ronden was het erg lastig om een goede rondetijd neer te zetten, maar ik ben toch tevreden met het resultaat en met het werk van het team. Ik wil ook graag iedereen bij het team van Minardi bedanken voor hun inzet gedurende het seizoen. Ik heb erg weinig technische problemen gekend en daardoor heb ik de kans gekregen om te laten zien wat ik waard ben in de Formule 1."

Paul Stoddart sprak nog een klein woordje van dank uit tegenover de sympathieke Belg: "Het is fijn geweest om met Bas samen te kunnen werken, en we willen hem bedanken voor het fantastische werk wat hij voor ons dit jaar gedaan heeft. Hij heeft echt een significante bijdrage geleverd aan het Minardi programma dit seizoen en we wensen hem al het geluk toe in zijn streven om full-time Formule 1 coureur te worden."

Amstel Hotel waarschijnlijk week gesloten

In verband met de vondst van de legionellabacterie in douches blijft het luxueuze Amstel Hotel in Amsterdam waarschijnlijk nog een week gesloten. Eerst moet het watersysteem waarin de bacterie is ontdekt worden schoongemaakt. Het restaurant van het hotel gaat mogelijk dinsdag weer open.

Volgens de VROM-inspectie van donderdag is in het Amstel Hotel de preventieve norm overschreden, die het ministerie van VROM voor legionellabesmetting hanteert. Er is echter geen duidelijkheid over hoe erg de besmetting precies is. Wel meldde een woordvoerder van het ministerie dat "de bacterie in dit geval nog niet op zijn ergst is en dat er nog mogelijkheden zijn om maatregelen te treffen."

Het Amstel Hotel heeft inmiddels een brief gestuurd aan alle gasten die de afgelopen drie weken in het hotel hebben overnacht. Hierin staat meer informatie over de besmetting. Een woordvoerder van de GG&GD (Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst) Amsterdam meldde dat deze mensen zich in principe niet hoeven te laten onderzoeken.

Darts: Pittige loting Lakeside voor Barney

Bij de loting voor de Lakeside World Professional, het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld, heeft de Nederlandse darter Raymond van Barneveld het niet getroffen.

"Barney" treedt in de eerste ronde aan tegen de Schot Gary Anderson. Anderson haalde in 2003 nog de halve finales.

Vijf Nederlandse darters doen mee aan het toernooi, dat van 1 tot en met 9 januari wordt gehouden in Frimley Green. Twee van hen zijn geplaatst: Van Barneveld is de nummer één, de andere is Vincent van der Voort (8). Van der Voort ontmoet in de eerste ronde titelverdediger Andy Fordham.

De Fries Rick Hofstra begint het toernooi tegen de als vierde geplaatste Engelsman Tony West. De andere twee Nederlanders, Co Stompé en debutant André Brantjes, spelen tegen elkaar.

Er zijn ook twee Nederlandse deelneemsters bij de vrouwen. Die twee werden in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. De als tweede geplaatste Francis Hoenselaar en Karin Krappen maken onderling uit wie de halve finale bereikt.

Moment of Silence nieuws

Het adventure-spel the Moment of Silence kreeg in het thuisland van developer House of Tales, Duitsland, unaniem hoge cijfers. De Britse publisher Digital Jesters gaat de Engelstalige versie uitgeven in Groot-Brittannië, de Benelux en Zuid-Afrika. Het spel zal vanaf 5 november verkrijgbaar zijn.

Wij hebben twee nieuwtjes over het spel:
Naar aanleiding van een enquête onder adventuregamers is besloten alleen een DVD-versie in winkels te verkopen. "We nemen de meningen van onze fans erg serieus," zegt Leo Zullo, marketing director van Digital Jesters, "maar de resultaten van de enquête waren nogal overtuigend dus we hebben ervoor gekozen hen te geven wat ze willen. Digital Jesters koestert graag de community spirit, en onze fans lijken echt onder de indruk. We hebben de tijd genomen om hen beter te leren kennen - en we hebben er alle vertrouwen in dat ze tevreden zullen zijn met wat ze gaan zien." Wie per se een CD-versie wil kan deze overigens wel via de website van Digital Jesters bestellen.

Een bijzondere manier van marketing voor adventuregames is het uitzenden van tv-spotjes. Reclamepotjes over The Moment of Silence zijn momenteel rondom de 0Sky One-serie Battlestar Galactica voor tijdens en na iedere uitzending te zien. De spotjes zullen gedurende de hele serie te zien zijn en zijn ook te downloaden op de Moment of Silence website.

Williams beleefde een hobbelige dag

Zowel Juan Pablo Montoya als Ralf Schumacher klaagden vandaag over de hobbels op het circuit van Interlagos na afloop van de vrije trainingen.

Het circuit in Sao Paulo staat er om bekend dat het erg hobbelig is maar beide Williams-coureurs klaagden toch over hun gebrek aan comfort op het circuit. Hoewel het circuit na de vorige race voorzien is van een nieuwe laag asfalt vondt Montoya zelfs dat het circuit er slechter op is geworden.

"De baan lijkt wel hobbeliger dan vroeger, gelukkig lijken de banden deze hobbels goed te compenseren wat erg goed is. Het gaat erg lastig worden om de goede balans in de wagen te vinden en we hebben nog behoorlijk wat werk te doen voor morgen", aldus de Colombiaan die een elfde tijd trainde vandaag.

Ralf Schumacher bleef zijn teamgenoot met een tiende plaats net voor, ook hij klaagde over de hobbels op het circuit. "De baan is gigantisch hobbelig. Daardoor is het niet makkelijk om de juiste afstelling te vinden en ook niet om de juiste bandenkeus te maken. Buiten dat hebben we een probleemvrije dag gehad."

Doordat de Braziliaanse Grand Prix van zijn gebruikelijke plaats voor in het seizoen, helemaal naar het eind van het seizoen is verplaatst, heeft dat een behoorlijk aantal uitdagingen voor het team gebracht volgens technisch directeur Sam Michael. "Omdat we al lang niet meer in Brazilie zijn geweest en de wagens en banden enorm zijn doorontwikkeld, hebben we nu meer werk te doen dan op een normale vrijdag."

"Door de grote hoogte hier loopt iedereen hier een beetje op zijn laatste benen", aldus Michael.

Gouden Televizierring 2004 naar De Bauers

De Gouden Televizierring is dit jaar gegaan naar De Bauers, de realityserie met Frans Bauer en zijn gezin op RTL4. De Bauers won van de Expeditie Robinson (Net5) en De Lama's (BNN, Nederland 2).

De Zilveren Televisie-Ster voor de televisievrouw van het jaar ging naar Wendy van Dijk. Reinout Oerlemans won de Zilveren Televisie-Ster voor de televisieman van het jaar. De Gouden Stuiver voor het beste kinderprogramma was voor ZOOP (Nickelodeon).

Doornbos snelste Jordan in Brazilie

Robert Doornbos heeft vandaag vriend en vijand verbaast door met zijn Jordan zijn beide teamgenoten voor te blijven in zowel de eerste als tweede vrije training. Robert was erg tevreden met zijn prestatie.

"Het was een goede dag en ik had het naar mijn zin. Ik hoopte echt op droog weer want de laatste twee keer dat ik met de wagen reed, in Suzuka en de test in Engeland, was onder natte omstandigheden. Het was echter droog zoals ik hoopte en beide sessies gingen erg goed. Ik heb het team geholpen met de bandenkeuze en op het einde van de sessie gaven ze me een kwalificatie-setup, wat ook nieuw voor me was. Ik heb een goede tijd gereden en ben erg blij, ook omdat mijn sponsor Muermans er bij is dit weekend, het is een goede dag voor me geweest."

Doornbos zijn teamgenoot Timo Glock had een wat mindere goede dag. "Het ging me in het begin van de sessie niet erg gemakkelijk af. Ik moest het circuit leren kennen want ook Brazilie is nieuw voor mij. De wagen was erg nerveus aan de achterkant en het voelde alsof ik teveel in gevecht was met de wagen. We zullen een betere setup voor de wagen moeten vinden, al denk ik dat we weten wat we met droog weer moeten doen. De voorspelling voor zondag is echter nat weer dus het is moeilijk te zeggen wat het gaat worden. We hebben vannacht en morgen nog behoorlijk wat werk te doen!"

Ook Nick Heidfeld had geen makkelijke training achter de rug, al ging het hem iets beter af dan zijn landgenoot. "Ik had een slechte start vanmorgen, onder andere door problemen met de balans waardoor de wagen slecht te besturen was, voornamelijk over de hobbels was de achterkant erg nerveus. Tussen de sessies door hebben we wat meer aanpassingen dan normaal gemaakt en daarna hebben we nog een paar aanpassingen gedaan voor ik aan mijn lange runs begon, dat bleek te helpen. We hebben goede vooruitgang geboekt gedurende de dag en de wagen voelde 's middags een stuk beter aan dan 's ochtends. We hebben voor morgen nog wel een paar verbeteringen om door te voeren maar ik heb er vertrouwen in dat we de goede richting op gaan"

Ontvoerde directeur CARE smeekt om hulp

vries750, Mikeyz en De_Hufter hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsDe Arabische nieuwszender Al-Jazeera heeft een video uitgezonden waarop de in Irak ontvoerde directeur van de internationale hulporganisatie CARE, Margaret Hassan, een emotionele oproep doet aan het Britse volk en de Britse premier Blair.

''Help me alstublieft. Ik heb misschien nog maar een paar uur te leven'', smeekt Hassan. Ze roep de Britse regering op de Britse troepen uit Irak terug te trekken. Verder zegt ze bang te zijn dat haar hetzelfde lot wacht als landgenoot Kenneth Bigley, die eerder deze maand onthoofd werd.

Hassan werkt al sinds 1992 voor CARE in Irak. Ze is een geboren Ierse, maar heeft de Iraakse nationaliteit. Ze is getrouwd met een Iraakse man en woont al ruim dertig jaar in het land. In Irak geeft ze leiding aan een team van zeventig hulpverleners.

Subheader
Margaret Hassan doet een emotionele oproep

Premier Blair heeft nog niet op de videoboodschap gereageerd. De Britse minister van Buitenlandse zaken, Jack Straw, zei de familie van Hassan te steunen. ''Ik verwacht ook dat alle Irakezen ons steunen in de oproep haar direct vrij te laten'', aldus de minister.

Film: The Clearing (zaak Ferdi E. en Heijn)

The Clearing is een film met een verhaal dat veel Nederlanders bekend zal voorkomen. Het gaat namelijk over de ontvoeringszaak van Gerrit Jan Heijn, mede-eigenaar van de bekende supermarktketen Albert Heijn. Er wordt losgeld geëist en via advertenties in dagbladen wordt onderhandeld over de hoogte en de plek waar het moet worden afgeleverd. Dit waargebeurde verhaal is nu vertaald naar een Amerikaanse situatie. Met Robert Redford als Heijn en Willem Dafoe als Ferdi E.

Poster

FIA drukt nieuwe regels door

Nu de teams er niet meer uitkomen om gezamenlijk tot reglementswijzigingen te komen, heeft de FIA besloten hun voorkeurspakket op te leggen. Dit kunnen ze aangezien de teams de termijnen om tot overeenstemming te komen hebben laten verlopen.

Eind juni gaf de FIA de teams twee maanden de tijd om met een pakket maatregelen te komen om de snelheid in de Formule 1 te verlagen. De teams kwamen wel met een pakket, maar konden het daar onderling niet over eens worden. De FIA stelde vervolgens drie pakketten samen waaruit de teams konden kiezen. Opnieuw konden de teams onderling niet tot de keuze voor een pakket komen.

De FIA heeft nu besloten de eigen weg te volgen. Aangezien de teams de in het Concorde-akkoord genoemde termijnen hebben laten verlopen, meent de FIA hier formeel het recht op te hebben. Hierbij heeft de FIA gekozen voor het tweede pakket uit het eerdere voorstel. Dit betekent wijzigingen in de regels per 2005. Per 2006 zullen ook nog de 2.4 liter V8-motoren worden ingevoerd.

De veranderende regels zijn als volgt samen te vatten:

Bodywork:
De voorvleugel zal hoger ten opzichte van het wegdek moeten komen, de achtervleugel moet dichter naar het midden van de auto komen te zitten , minder bodywork voor de voor achterwielen en beperkingen voor de diffuser. Deze aanpassingen moeten de downforce met 20% verminderen.

Banden:
Voor het kwalificeren en de race mogen teams slechts een set banden gebruiken. Hierdoor zal een hardere compound moeten worden gebruikt, om de slijtage te verminderen. Door een hardere band wordt de snelheid in de bochten omlaag gebracht.

Motor:
De motor moet twee race-weekeindes meegaan. Reden daarvoor is dat een motor die langer moet meegaan, minder kracht zal leveren en dus de topsnelheden omlaag gaan.
Per 2006 zullen de 2.4 liter V8-motoren worden ingevoerd. Deze motoren zijn een zekere manier op de motorkracht te verminderen. De kleinere teams krijgen tot 2007 om aan deze regel te voldoen, maar zullen aan motorbeperkingen moeten voldoen.

Darts: Pittige loting Lakeside voor Barney

Bij de loting voor de Lakeside World Professional, het meest prestigieuze darttoernooi ter wereld, heeft de Nederlandse darter Raymond van Barneveld het niet getroffen. "Barney" treedt in de eerste ronde aan tegen de Schot Gary Anderson. Anderson haalde in 2003 nog de halve finales.

Vijf Nederlandse darters doen mee aan het toernooi, dat van 1 tot en met 9 januari wordt gehouden in Frimley Green. Twee van hen zijn geplaatst: Van Barneveld is de nummer één, de andere is Vincent van der Voort (8). Van der Voort ontmoet in de eerste ronde titelverdediger Andy Fordham.

De Fries Rick Hofstra begint het toernooi tegen de als vierde geplaatste Engelsman Tony West. De andere twee Nederlanders, Co Stompé en debutant André Brantjes, spelen tegen elkaar.

Er zijn ook twee Nederlandse deelneemsters bij de vrouwen. Die twee werden in de eerste ronde aan elkaar gekoppeld. De als tweede geplaatste Francis Hoenselaar en Karin Krappen maken onderling uit wie de halve finale bereikt.

Voor meer sport kijk je op de FOK!sportsite!

Nieuwe screens The Elder Scrolls IV: Oblivion

Bethesda Software is op dit moment hard bezig met The Elder Scrolls IV: Oblivion, die ergens in 2006 op de PC en Xbox 2 moet verschijnen.

Oblivion speelt zich af in Cyrodiil, de hoofdstad van Tamriel. Jij als held moet ervoor zorgen dat de troonopvolger op de troon komt, aangezien de huidige keizer vermoord is. Om het allemaal nog wat makkelijker te maken zijn de poorten naar Oblivion, een soort van dimensie waar allerlei soorten demonen leven, open zolang die troonopvolger nog niet gevonden is. De demonen maken hier natuurlijk gebruik van door meteen Cyrodiil binnen te vallen.

Bethesda maakt in het nieuwe deel ook gebruik van een nieuwe techniek die ze 'Radient AI' noemen. Dit zorgt ervoor dat de NPC's in de speelwereld goed reageren op de gebeurtenissen in de wereld en dus zelf besluiten wat ze gaan zeggen, doen of waar ze naartoe gaan.

Als laatste nog 4 nieuwe screenshots voor jullie te bewonderen.





KNVB zegt nee tegen Andorra

De KNVB heeft bezwaar gemaakt tegen de locatie van de interland Andorra-Nederland, die voor 19 november gepland staat. Volgens de nationale voetbalbond ontbreekt het aan voldoende licht in het stadion van Andorra la Vella. Ook zou het er te onveilig zijn.

De KNVB kwam na inspectie tot de conclusie dat de locatie niet voldoet aan de normen. Het kunstlicht van het enige internationale stadion van het land schiet tekort. Ook wordt niet aan de veiligheidseisen voldaan. De bond heeft de FIFA derhalve verzocht om de wedstrijd in het tweede stadion van FC Barcelona (Mini Estadi) in Spanje te laten spelen. In 2001 werkte Andorra daar eveneens de interland tegen Nederland af. Destijds won Oranje er met 0-5 dankzij doelpunten van Kluivert, Hasselbaink, Van Bommel en Van Hooijdonk (2x).

Recent wist Andorra in het eigen stadion nog heroisch van Macedonië te winnen (1-0).

Arnon Grunberg wint AKO-literatuurprijs

Schrijver Arnon Grunberg is voor de tweede keer met de AKO-literatuurprijs beloond. Nadat hij in 2000 met 'Fantoompijn' de belangrijke Nederlandse boekenprijs binnensleepte werd Grunberg vandaag bekroond voor het boek 'De Asielzoeker'. Grunberg was overigens niet aanwezig bij de uitreiking en volgde de bekendmaking vanuit een taxi in Bolivia.

"Ik ben echt heel blij en zal dit moment in een taxi in Bolivia niet snel vergeten", reageerde de 33-jarige schrijver via de telefoon in het tv-programma RTL Boulevard, dat de uitreiking live uitzond. Volgens de jury, onder leiding van voormalig politicus Paul Rosenmöller, is 'De Asielzoeker' een boek dat de lezer schokt, maar ook vermaakt. "Een boek dat je niet kunt lezen zonder geraakt te worden omdat de schrijver op een ijzersterke manier een actueel thema tot weergaloze fictie heeft omgesmeed", aldus het juryrapport.

De roman, in de kenmerkende absurdistische Grunberg-stijl, gaat over een ouder, kinderloos Duits stel dat een Algerijnse asielzoeker in huis neemt. Behalve Grunberg bestond de shortlist uit Bernlef met 'Buiten is het maandag', Hafid Bouazza met 'Paravion', Pam Emmerik met 'Het wonder werkt', Kees 't Hart met 'Ter navolging' en Ilja Leonard Pfeijffer met 'Het grote baggerboek'. Vorig jaar won Dik van der Meulen de literaire prijs, voor de biografie 'Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker'.

Arnon Grunberg
Arnon Grunberg wint opnieuw AKO-prijs

Wilders bestempelt islam als groot gevaar

De voormalige VVD'er Geert Wilders heeft opnieuw hard uitgehaald naar de islam. In een artikel in Het Parool schrijft het Kamerlid samen met directeur Spruyt van de conservatieve Edmund Burke Stichting dat de Nederlandse democratie gevaar loopt door de import van de islam. Volgens hen vormt niet alleen de politieke tak van de islam, maar de gehele islamitische cultuur een bedreiging voor de democratische rechtstaat.

Volgens hen moet Nederland ''worden beschermd tegen de import van de islamitische cultuur, die onze tolerantie en democratie alleen maar om zeep zal helpen.'' Het onafhankelijke Kamerlid en Spruyt wijten dat aan 'het wezen van de islam'. De islam heeft volgens hen vanaf het begin een 'politieke orde' willen zijn, waarin een scheiding tussen het wereldlijke en geestelijke domein onmogelijk is. De twee wijzen er op dat geen enkel Arabisch of islamtisch land een echt democratisch systeem kent. Afwijkende religies worden daar bovendien nauwelijks of niet getolereerd.

Cultuurrelativisme
Zowel Wilders als Spruyt hekelen het 'nihilistische cultuurrelativisme' dat Nederland in zijn greep houdt. De vrijheid van godsdienst is volgens beiden 'een groot goed, maar niet absoluut.' Ons respect voor andere culturen en godsdiensten leidt er volgens hen toe dat een stevig immigratiebeleid ontbreekt en de integratie te vrijblijvend is.

Wilders zegt in een toelichting dat het stuk in Het Parool bedoeld is om de discussie open te breken. Over politieke maatregelen om ''de islamitische cultuur te weren'' kan volgens hem later worden gesproken.

-
Het artikel in Het Parool is alleen tegen betaling in te zien.

Tweede vrijdagtraining Brazilië

In de tweede vrijdagtraining op Interlagos liet Ferrari wederom zien oppermachtig te zijn. Rubens Barrichello zette de snelste tijd neer.

Na in de eerste training verrassend sterk te zijn geweest, was Williams nu juist de negatieve verrassing met de tiende en elfde tijd. Ferrari stond weer gewoon vooraan met plek een en twee.

Robert Doornbos behaalde een mooi succesje. Hij was voor de tweede keer vandaag sneller dan zijn teamgenoten. Bovendien wist hij een zeer knappe dertiende tijd neer te zetten.

Uitslag:

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Rubens Barrichello Ferrari 1:11.166
2 Michael Schumacher Ferrari 1:11.334
3 Kimi Räikkönen McLaren 1:11.526
4 Jenson Button BAR 1:11.731
5 Anthony Davidson BAR 1:11.920
6 Takuma Sato BAR 1:11.988
7 Fernando Alonso Renault 1:12.005
8 Felipe Massa Sauber 1:12.183
9 Ryan Briscoe Toyota 1:12.209
10 Ralf Schumacher Williams 1:12.235
11 Juan Pablo Montoya Williams 1:12.280
12 Jacques Villeneuve Renault 1:12.316
13 Robert Doornbos Jordan 1:12.345
14 Ricardo Zonta Toyota 1:12.347
15 David Coulthard McLaren 1:12.430
16 Jarno Trulli Toyota 1:12.545
17 Giancarlo Fisichella Sauber 1:12.631
18 Mark Webber Jaguar 1:12.816
19 Nick Heidfeld Jordan 1:13.114
20 Gianmaria Bruni Minardi 1:13.467
21 Christian Klien Jaguar 1:13.509
22 Timo Glock Jordan 1:13.966
23 Zsolt Baumgartner Minardi 1:13.979
24 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:14.303
25 Bas Leinders Minardi 1:14.754

[UPDATE] Wel of geen online co-op voor Halo 2?

In de nieuwste editie van OXM (official Xbox Magazine) valt te lezen dat er in de aankomende game Halo 2 geen online co-op zal zitten. Lange tijd was het onduidelijk omtrent de functie, maar nu is er dan eindelijk duidelijkheid. Een offline co-op mode zal er echter nog wel inzitten.



[update]

Het zou om deze tekst gaan, die bij een screenshot staat.



[update2]

Om het nog onduidelijker te maken staat er op de Australische xbox.com pagina(www.xbox.com/en-AU) de volgende advertentie.



Deze advertentie impliceert wel weer online co-op, wat weer behoorlijk tegenstrijdig is tussen 2 officiële bronnen. Als er meer duidelijkheid is, zullen we het meteen melden.

Netwerk bericht over macht van weblogs

Het tv-programma Netwerk behandelt vanavond het fenomeen webloggen en dan met name de invloed die er van een weblog uit kan gaan. Zo zou in de Verenigde Staten de kracht van weblogs steeds meer worden onderkend. Bloggers wisten daar bijvoorbeeld vorige maand de onechtheid aan te tonen van voor Bush belastende documenten, die in een tv-programma waren getoond.

In Nederland openbaarde een weblog onlangs persoonlijke e-mails van officier van justitie Tonino, die al onder vuur lag. Na de nieuwste ophef trok hij zich terug uit zijn functie.

In ons land zijn naar schatting 50.000 webblogs geregistreerd, maar veel beginnende loggers houden het na een paar dagen al voor gezien. Er zijn maar een handvol weblogs die echt veel bezoekers hebben, zoals GeenStijl, Retecool, Neukia, Flabber, Volkomenkut of Kladbloq, en natuurlijk ons eigen FOK!-weblog. Ook een aantal bekende Nederlanders heeft een weblog, bijvoorbeeld Bieslog, het dagelijkse log van Wim De Bie.

Netwerk laat vanavond Jeroen Otten van Zeikerdje.com aan het woord. Hij haalde laatst het nieuws door een vermeende terroristenhandlanger van de ontvoerders van de in Irak gegijzelde (en later onthoofde) Brit Ken Bigley te bellen. Verder komt internetjournalist Francisco van Jole aan het woord en een ex-medewerker van GeenStijl. Laatst vernoemde weblog liet gisteren weten dat het zelf niet wilde aanschuiven bij Otten en dat ook 'Reet' van Retecool daar geen zin in had. Ook andere 'grotere' logs zouden bedankt hebben voor de eer.

-
Netwerk uitzending De macht van weblogs, vanavond op Nederland 1, om 20.30 uur. Herhaling om 01:10 uur.

Debuut Robben tegen Blackburn

Eind juli liep Robben een voetblessure op in een vriendschappelijk duel met AS Roma. Sindsdien wacht de international op zijn debuut voor de blues. Zaterdag zal hij dan eindelijk zijn eerste officiële wedstrijd in de FA Premiership spelen.

Coach José Mourinho heeft op de clubsite van Chelsea laten weten dat de twintigjarige Robben zeker mee zal spelen. Coach José noemt Robben een topspeler die belangrijk voor het elftal is. Gezien zijn lange afwezigheid zal hij waarschijnlijk nog geen negentig minuten meespelen.

Ploeggenoot Eidur Gudjohnsen toonde zich verheugd. "We hebben op de training allemaal gezien wat Robben kan. Hij is snel en heeft een goede linkervoet. Het is een allround-voetballer. Goed dat hij terug is", aldus de IJslandse spits in een interview met Sky Sports.

Veel nieuwe Metroid Prime 2: Echoes screenshots

Voor alle fans, ga er even goed voor zitten, want vandaag zijn er 75 nieuwe Metroid Prime 2: Echoes screenshots vrijgegeven.

Ook in dit vervolg van de zeer befaamde Gamecube titel, heeft Retro Studio's beloofd er alles aan te doen om deze game nog beter te maken. Zo krijg je natuurlijk betere graphics, nieuwe vizors, suits, beams, moves en een multiplayer mode, waarbij je met maximaal 4 personen elkaar kan afschieten.

In dit deel zal je, je constant tussen de 'Dark' en 'Light' wereld begeven, iets wat je ook in de upgrades van je suit zal terug zien komen.





Klik hier voor alle sceenshots

Carnavalshit over de Tokkies in de maak

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Gebroeders Ko brengen samen met En Gij Dan en Manfred Jongenelis volgende week een plaat uit over de Tokkies. "Tokkie hé, Tokkie ho, ze stelen overal de show" moet rond carnaval overal meegezongen kunnen worden.

Het idee voor het nummer 'Tokkie hé, Tokkie ho' komt van zanger Conny Huybregts, ofwel 'En Gij Dan'. Hij vroeg aan de Gebroeders Ko of ze een carnavalsnummer voor hem wilden schrijven. "Zij kwamen toen terug met deze hit. Nou, dat kon ik niet weigeren natuurlijk", aldus Huybregts.

Het is niet de bedoeling dat de familie Tokkie voor schut wordt gezet. "Eigenlijk zijn ze best wel toppie." Ze zijn dan ook uitgenodigd bij het eerste optreden op 14 november in een café in het Brabantse dorp St. Willibrord.

Half-Life 2 vereist internetverbinding

In een interview met Gamespy liet Valve Software's Doug Lombardi weten dat de aanwezigheid van een internetverbinding noodzakelijk is om aan de single-playermodus te kunnen beginnen. Tijdens de installatie zal de game namelijk via internet geregistreerd moeten worden, waarbij tevens een Steam-account aangemaakt zal moeten worden. Nadat dit gebeurd is, is een internetverbinding niet meer nodig voor het spelen van singleplayer- en LAN-games.
"[...]
During installation the user will be prompted to authenticate the copy and create a Steam account. After that is complete, the single-player and LAN games do not require an Internet connection.
[...]"


Het lijkt onwaarschijnlijk dat erg veel fans hierdoor beïnvloed zullen worden, maar voor diegenen die bereid zijn om de game te kopen, en die het geld niet hebben voor internet, is het buitengewoon jammer dat je tegenwoordig ook niet alle singleplayergames meer kunt spelen zonder internetverbinding. Waar de maatregel waarschijnlijk met illegale kopieën in het achterhoofd is genomen, kan de vraag gesteld worden of niet alleen de goedwillende gamers hier de dupe worden, daar de warez-apen toch wel een gekraakte versie zullen vinden die zonder internetverbinding werkt.


Vogelgriep doodt 83 Thaise tijgers

Mikeyz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws In de Sriracha Tiger Zoo in Thailand zijn 83 tijgers om het leven gekomen door vogelgriep, of uit voorzorg afgemaakt omdat ze symptomen van de ziekte vertoonden. Dat is vrijdag gemeld door de Thaise gezondheidsautoriteiten. De tijgers waren besmet met de gevaarlijke H5N1 variant van het vogelgriepvirus, die ook dodelijk kan zijn voor mensen.

De ziekte onder de tijgers brak op 14 oktober uit, en werd vermoedelijk veroorzaakt doordat de tijgers besmette rauwe kip te eten hadden gekregen. Sinds de uitbraak zijn er 33 tijgers aan de vogelgriep overleden, en zijn er vijftig tijgers met symptomen van het gevaarlijke virus afgemaakt om te voorkomen dat ze de andere tijgers zouden besmetten.

De dierentuin had voor de besmetting 441 koningstijgers, en was daarmee de grootste fokkerij van Bengaalse tijgers ter wereld. Voor zover bekend zijn er geen bezoekers of verzorgers van de tijgers besmet geraakt.

Dit jaar zijn er al meer dan dertig mensen in Azië aan de gevolgen van vogelgriep overleden. Er bestaat grote angst dat het virus zich met een menselijk griepvirus vermengd, waardoor het van mens op mens overgedragen zou kunnen worden.


De tijgers kijken toe terwijl een medewerker van de dierentuin een verblijf desinfecteerd

Goldeneye: Rogue Agent video

Goldeneye: Rogue Agent is, in tegenstelling tot wat velen hadden gehoopt, niet het vervolg op Goldeneye van de N64. In deze game speel je ook niet met James Bond én ben je voor de verandering eens de Bad Guy.

Hoewel je niet James Bond bent zitten er zeker elementen van de films in. Zo gaat het verhaal over een conflict tussen Dr. No en Auric Goldfinger, zitten andere Bond personages als Oddjob en Pussy Galore in en zal je vele bekende locaties tegen gaan komen als Fort Knox en Dr. No's basis.

In deze video over de aankomende first-person shooter kan je alvast wat manieren zien om je vijanden om te leggen.

Bekijk hier de video

Toch geen parkeerverbod terreinwagens

ircle, WaSTeiL en Bob-B hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In tegenstelling tot wat eerder gemeld werd, krijgt Nijmegen toch geen parkeerverbod voor grote terreinwagens. Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat een dergelijk verbod indruist tegen Nederlandse en Europese regels.

Woensdag besloot de gemeenteraad met negentien tegen zestien stemmen dat een parkeerverbod voor zogenoemde 'sports utility vehicles' wenselijk is. De motie werd ingediend door GroenLinks, die vindt dat de betreffende auto's te milieuvervuilend en te gevaarlijk zijn en ziet graag meer parkeerverboden.

Met de weigering van het college is het parkeerverbod echter van de baan. Ook distantieerde B&W zich van termen als 'aso-bakken' en 'PC Hooft-tractoren'. Wel heeft het college toegezegd de bezwaren tegen het gebruik van de terreinwagens door te geven aan minister van Verkeer Karla Peijs. Zij kondigde eerder deze week al een onderzoek aan naar de risico's van luxe terreinwagens.

Eerste vrijdagtraining Brazilië

Juan Pablo Montoya heeft weten te verrassen bij de eerste training in Brazilië. Op Interlagos zette hij de snelste tijd neer voor Ryan Briscoe.

De Ferrari's lieten de ruimte vooraan open aan andere teams en zijn pas op plaats negen en elf te vinden. Robert Doornbos deed het beter dan zijn beide teamgenoten en reed de 18de tijd. Bas Leinders wist geen tijd neer te zetten.

Pos. CoureurTeam Tijd
1 Juan Pablo Montoya Williams 1:12.547
2 Ryan Briscoe Toyota 1:12.614
3 Ralf Schumacher Williams 1:12.873
4 Kimi Räikkönen McLaren 1:13.150
5 Anthony Davidson BAR 1:13.232
6 David Coulthard McLaren 1:13.277
7 Jarno Trulli Toyota 1:13.512
8 Takuma Sato BAR 1:13.839
9 Rubens Barrichello Ferrari 1:13.855
10 Fernando Alonso Renault 1:13.990
11 Michael Schumacher Ferrari 1:14.042
12 Ricardo Zonta Toyota 1:14.303
13 Jenson Button BAR 1:14.335
14 Felipe Massa Sauber 1:14.479
15 Mark Webber Jaguar 1:14.487
16 Giancarlo Fisichella Sauber 1:14.528
17 Jacques Villeneuve Renault 1:14.873
18 Robert Doornbos Jordan 1:14.966
19 Bjorn Wirdheim Jaguar 1:15.065
20 Nick Heidfeld Jordan 1:15.414
21 Christian Klien Jaguar 1:15.476
22 Zsolt Baumgartner Minardi 1:15.490
23 Timo Glock Jordan 1:15.647
24 Gianmaria Bruni Minardi 1:16.406

Fortuyn eerste in tussenstand Grootste Nederlander

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

Pim FortuynPim Fortuyn gaat aan de leiding in de race om de titel 'De Grootste Nederlander'. De KRO maakte 11 oktober de top 10 van de Grootse Nederlanders bekend. De volgorde daarvan staat echter nog niet vast. Het publiek kan tot en met de finale van 15 november aanstaande stemmen via een speciale website, sms of telefoon.

De KRO maakt in de aanloop naar de finale per persoon uit de top 10 een uitzending, waarin een ambassadeur vertelt waarom juist dat persoon de Grootste Nederlander is. Afgelopen woensdag (herhaling donderdag) ging de uitzending over Pim Fortuyn. Na de uitzending steeg Fortyn van de derde naar de eerste plaats.

Willem Drees, die sinds 16 oktober bovenaan aan de lijst stond, zakt nu naar de tweede plaats. Willem van Oranje, die tussen 13 oktober en 16 oktober bovenaan stond, staat nu op de derde plaats. Op de plekken 4 tot en met 10 vinden we: Anne Frank, Michiel de Ruyter, Antoni van Leeuwenhoek, Desiderius Erasmus, Johan Cruijff, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh.

Tot en met de finale op 15 november heeft de kiezer echter nog alle mogelijkheden om de uiteindelijke stand te bepalen. Er staan nog speciale uitzendingen op stapel voor Antoni van Leeuwenhoek (23 oktober), Johan Cruijff (27 oktober), Rembrandt van Rijn (30 oktober), Vincent van Gogh (3 november), Desiderius Erasmus (6 november), Michiel de Ruyter (10 november) en Willem van Oranje (13 november). De specials zijn steeds van 22.45 uur tot 23.15 uur, met uitzondering van de special met Johan Cruijff. Die begint pas om 23.15 uur.

De voorlopige tussenstand is gebaseerd op bijna 185.000 stemmen. Ook de StemWijzer werkt mee aan het programma. Inmiddels hebben al bijna 34.000 kiezers zich via de website laten adviseren.

Rechtbank staakt onderzoek tegen Vasseur

De rechtbank van beroep in Parijs heeft de dopingaanklacht tegen de 34-jarige wielrenner Cédric Vasseur verworpen.

De rechtbank besloot het juridisch onderzoek tegen Vasseur te staken omdat er twee processen-verbaals vervalst waren. Vasseur was een van de tien personen waartegen in de dopingzaak rond de Cofidis-wielerploeg een onderzoek loopt.

Vasseur heeft in tegenstelling tot David Millar, Massimiliano Lelli en Philippe Gaumont altijd elke betrokkenheid ontkend.

Eerder dit jaar kregen de betrokken wielrenners een startverbod opgelegd voor de Tour de France. Renners naar wie een dopingonderzoek loopt, worden niet toegelaten door de organisatie van de Tour.

ADO deelt stadionverboden uit

Naar aanleiding van de ongeregelheden bij de wedstrijd tegen PSV in het Zuiderpark heeft ADO Den Haag de eerste tien stadionverboden uitgedeeld.

Na het bestuderen van de videobeelden heeft de club deze maatregelen genomen. Er wordt verwacht dat er nog enkele tientallen stadionverboden zullen volgen. Wat er met de resterende tien minuten van de in de 80e minuut gestaakte wedstrijd zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Van der Vaart eerste spits Ajax

Aanvoerder Rafael van der Vaart is door Ronald Koeman gekozen tot nieuwe eerste spits. In het Eindhovens Dagblad liet Koeman weten dat hij erg tevreden was over de manier waarop Van der Vaart in de spits speelde tegen Maccabi Tel Aviv.

Sinds het succesvolle Champions Leagueduel is Koeman van mening dat Ajax met Rafael in de spits verder moet gaan. De trainer was ook onder de indruk van de wijze waarop Trabelsi van achteruit de flank verdedigde waardoor Sonck de rechtsbuitenpositie goed kon invullen.

Tegen PSV is Koeman ook van plan om met Van der Vaart in de spits te starten, en Sonck en Trabelsi op de rechterflank.

Wetenschappers tonen gelijk Einstein aan

Icoon Wetenschappelijk nieuws Het laatste grote vraagstuk van de relativiteitstheorie van Einstein is eindelijk bewezen. Wetenschappers hebben voor het eerst het bestaan van 'frame dragging' aangetoond, waarmee alle onderdelen van de theorie in de praktijk zijn bewezen. Dit werd donderdag bekend gemaakt. Einsteins relativiteitstheorie stamt al uit begin jaren twintig van de twintigste eeuw.

'Frame dragging'
Einstein voorspelde onder andere dat de structuur van ruimte en tijd krom getrokken en uitgerekt zou kunnen worden door de zwaartekracht van een draaiend lichaam, zoals de aarde. Dit verschijnsel staat bekend als 'frame dragging' of als het 'Lense-Thirring effect'.

Dit effect was tot voor kort nog nooit gemeten, omdat de variaties in gravitatiekracht die bepaald moesten worden bijna niet waarneembaar waren. In 1997 beweerde een groep astronomen dit effect wel waargenomen te hebben bij een zwart gat, maar dit onderzoek was omstreden.

Het bewijs
Ignazio Ciofolini van de universiteit van Lecce (Italië) en Erricos Pavlis van het Joint Center for Earth Systems Technology in Baltimore (VS) hebben het bestaan van frame dragging nu wel aangetoond door gebruik te maken van lasers en twee speciale satellieten.

De LAGEOS-satellieten werden in 1976 en in 1992 gelanceerd en zijn elk bedekt met 426 spiegeltjes. Door middel van krachtige laserstralen vanaf de aarde die op de spiegeltjes weerkaatst worden, kan de afstand van de aarde tot de satellieten op enkele millimeters nauwkeurig bepaald worden. Door miljoenen metingen verspreid over elf jaar te analyseren konden de wetenschappers het bestaan van frame dragging aantonen.

De bevindingen van de twee zijn in het algemeen lovend ontvangen, hoewel er nog wel enige kritiek is omdat de metingen niet nauwkeurig genoeg zouden zijn. Om het verschijnsel definitief aan te tonen is in april een andere speciale satelliet gelanceerd, die veel nauwkeurigere metingen mogelijk moet maken.

Een illustratie van frame dragging
Frame dragging

Programma HCE (Week 43)

Hieronder vind je het programma van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van komend weekend.

Programma Holland Casino Eredivisie (Week 43)
DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00Willem II FC Groningen -
.
za19.30RBC Roosendaal FC Twente -
za20.00NEC NAC Breda -
za20.00Vitesse AZ -
.
zo12.30PSVAjax -
zo14.30Roda JCFC Den Bosch -
zo14.30Feyenoord RKC Waalwijk -
zo14.30sc HeerenveenFC Utrecht -
zo14.30De GraafschapADO Den Haag -

Efteling-serie ook in Nederland te zien

De televisieserie die voor de Belgische televisie is opgenomen in Attractiepark de Efteling zal ook in Nederland worden uitgezonden. De KRO heeft besloten de hele serie met onder meer de sprookjes Doornroosje, Roodkapje, de Rode Schoentjes en Repelsteeltje via Z@ppelin op Nederland 3 uit te zenden.

Het dertien afleveringen tellende 'Sprookjes' is gemaakt door het attractiepark uit Kaatsheuvel in co-productie met de Vlaamse televisieomroep VRT. In juli werd al bekend dat de Efteling ook met Nederlandse omroepen aan het onderhandelen was. De serie is per aflevering twaalf minuten lang. Op 6 december is de eerste uitzending in Nederland.

De sprookjes zijn gemaakt door productiehuis Cine3, tegen de achtergrond van Eftelingdecors. Tussen de voornamelijk Vlaamse cast speelt onder anderen de Nederlandse Aukje van Ginneken, bekend van Goede Tijden, Slechte Tijden mee in de serie.

EU-commissaris: 'Castro moet snel dood'

Mikeyz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De vice-voorzitter van de Europese Commissie, Loyola de Palacio, heeft gezegd dat ze hoopt dat de Cubaanse leider Fidel Castro "zo snel mogelijk doodgaat". De Spaanse zei dit in een reactie op de val die Castro woensdagavond na een toespraak maakte, waarbij hij zijn knie en zijn rechterarm brak. Eerder weigerden de Verenigde Staten ook al Castro beterschap te wensen.

"Ik zeg niet dat Castro vermoord moet worden, maar wel dat hij zo snel mogelijk moet sterven", zo citeerden Spaanse media De Palacio vrijdag. "Castro is een kwaadaardige dictator die bloed aan zijn handen heeft kleven." Ze uitte bovendien kritiek op de 'softe' houding van de Spaanse regering ten opzichte van het bewind van Castro.

De 78-jarige Fidel Castro is donderdag drie uur lang geopereerd aan zijn knie, die hij op acht plaatsen had gebroken toen hij na een toespraak ten val kwam.

NS looft beloning uit na ongeluk

Degene die weet wie vanochtend de bovenleidingen bij elkaar bonden en er een bankschroef aanhingen vlakbij het station Nijmegen Dukenburg krijgt een beloning van 10.000 euro. De Nederlandse Spoorwegen hoopt zo de gouden tip te krijgen die naar de oplossing van de zaak zal leiden. Een machinist raakte vanochtend gewond bij het ongeluk dat ontstond door de actie.

De NS spreekt van een aanslag op het leven van de machinist. Een vuurbal die ontstond door kortsluiting sloeg bij de cabine van de trein naar binnen.

Boeing 747 verliest motor boven Michigan

bolk stuurde ons via de nieuws-submit het volgende herschreven bericht:

Icoon Buitenlands nieuws Een Boeing 747 van de Amerikaanse maatschappij Kalitta Air heeft donderdag boven de staat Michigan een motor verloren. Het vrachttoestel is onmiddelijk geland op het Detroit Metropolitan vliegveld. Dit meldden diverse media uit de Verenigde Staten. De jumbo was op weg naar New York JFK vanaf Chicago O'Hare.

De piloten merkten boven Michigan een probleem aan één van de motoren op. Pas aan de grond werd het duidelijk dat de motor er in zijn geheel was afgevallen. Op de grond zijn geen slachtoffers gevallen. De motor wordt nu gezocht. Waarschijnlijk is deze in Lake Michigan gevallen.

Galásek nog weken uit de roulatie

Ajax kan aankomende zondag in de topper tegen PSV geen beroep doen op de Tsjech Tomas Galásek.

De middenvelder heeft nog steeds last van zijn rug en volgens trainer Koeman kan het herstel nog enkele weken gaan duren. "Er is iets mis met een tussenwervel en het ziet er naar uit dat hij voorlopig niet inzetbaar is," aldus de Ajax-trainer.

Voor de rest is de Amsterdamse selectie weer compleet. Ook Mauro Rosales, die nog werd gespaard in de Champions League wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv, kan spelen.

Koeman wilde nog niet zeggen of de aanvaller ook daadwerkelijk in actie zal komen tegen PSV. "Ik wil toe naar een vast elftal en het team dat tegen Maccabi speelde, zal ik niet fors aanpassen. Maar als Rosales 100 procent fit is, dan speelt hij."

GL wil meer parkeerverboden grote wagens

Meerdere raadsleden van GroenLinks in diverse steden gaan pleiten voor een parkeerverbod voor grote terreinwagens (de zogenaamde sports utility vehicles -suv's-). Onder meer in Den Haag en Amsterdam zullen GL-raadsleden zich daarvoor gaan inzetten. Ze doen dat in navolging van Nijmegen, waar de gemeenteraad al akkoord ging met een dergelijk parkeerverbod voor auto's breder dan 1.85 meter (en langer dan vijf meter). Dat verbod is een initiatief van GL-Nijmegen.

De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO juicht dergelijke initiatieven van harte toe, zo liet men vandaag weten. Volgens 3VO vallen bij ongelukken met de luxe terreinwagens acht maal zo vaak dodelijke slachtoffers als bij ongelukken met gemiddelde personenwagens.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal dergelijke parkeerverboden, ondanks felle protesten, niet tegenhouden. Parkeerbeleid is namelijk lokaal beleid. Autobezitters rest dan ook niets anders dan een gang naar de rechter als ze het verbod willen aanvechten.

Minister van Verkeer, Karla Peijs (CDA), laat momenteel onderzoeken of de suv's inderdaad zo gevaarlijk zijn en uit woonkernen geweerd dienen te worden. Ze vindt het goed dat een aantal scholen de grote wagens op eigen initiatief al uit de buurt houdt.

'Absolute flauwekul'
De Amsterdamse wethouder voor Verkeer en Vervoer, Mark van der Horst (VVD), noemt dergelijke parkeerverboden ''absolute flauwekul.'' De wethouder denkt ook niet dat het Nijmeegse parkeerbeleid te handhaven is. ''Een bestelbus die net zo groot is als een terreinwagen mag wel de binnenstad in. Ik denk dat er snel iemand naar de rechter stapt en vervolgens het hele beleid onderuit wordt gehaald.''

In Nederland rijden er nu 114.000 auto's rond die onder het Nijmeegse parkeerverbod zouden vallen. Hun aantal stijgt snel. Het weblog GeenStijl heeft een speciale pagina gemaakt waar alle auto's opstaan die niet meer geparkeerd zouden mogen worden.

Poll
Overigens blijkt de GroenLinks-site van de afdeling Nijmegen een poll over het parkeerverbod gewist te hebben. Dit viel op nadat forumbezoekers van FOK! op de poll aan het stemmen waren en zagen dat 94% het met GL oneens was. Eerst werden de uitslagen in het voordeel van het GroenLinks standpunt bijgesteld, en daarna werd de hele poll maar verwijderd.

Nieuwe ambities voor Rabobank

De Rabobank-ploeg heeft vandaag op een persconferentie de ambities voor de komende jaren toegelicht. Het doel is om met een grote Nederlandse inbreng een rol van betekenis spelen in de top van de UCI ProTour en de Continental Tour.

Met de hoofdploeg, die in de Pro Tour zal deelnemen, en de opleidingsploeg, die in de Continental Tour zal rijden, wil men een aanvallende en gedurfde stijl van rijden laten zien. Een nieuwe organisatiestructuur en een nieuw shirt (zie afbeelding) ondersteunen en visualiseren de vernieuwde ambities.

De Rooij, Breukink en Leinders gaan de directie vormen van de ploeg. Hierdoor krijgen zij meer beslissingsbevoegdheden en wordt voorkomen dat er een gat ontstaat tussen de mensen die de dagelijkse leiding geven en een op afstand staande directie. Op afstand houdt een raad van commissarissen, bestaande uit Rabobank-directeuren Schinkelshoek, Van Rijckevorsel en Bruggink, bestuurlijk toezicht. Daarnaast kan de directie steun vragen aan een raad van advies, met deskundigen uit de sportwereld en het bedrijfsleven.

Tevredenheid heerst er over de gedane zaken op de transfermarkt, vertelde ploegleider Erik Breukink: "Denis Menchov stond hoog op ons lijstje. Het is daarom prachtig dat wij erin zijn geslaagd een renner van zijn kaliber naar de ploeg te halen. Ook in de breedte is de ploeg versterkt. Alexandr Kolobnev, Pedro Horrillo en Gerben Löwik zijn stuk voor stuk waardevolle krachten. Deze aanwinsten moeten samen met de ervaren rotten van de ploeg voor de nodige successen zorgen. Bovendien is dit team voor de vele jonge renners binnen de ploeg een prima leerschool."

De internationale inbreng staat wel op gespannen voet met de ambitie van grote Nederlanndse inbreng, maar volgens Breukink kan dit niet anders: "Wil je internationaal een voorname rol spelen dan ontkom je daar niet aan. De Rabo Wielerploeg is een internationale ploeg die wil meedoen voor de hoofdprijzen. Ik zou dat graag met nog meer Nederlanders doen, maar op dit moment zie ik weinig renners die voor ons een meerwaarde zouden kunnen hebben."

De doelen voor komend seizoen veranderen niet zo veel: "De hoofddoelen voor het seizoen 2005 zijn onveranderd de klassiekers en de Tour de France. Maar natuurlijk willen we ook in de overige ProTour-wedstrijden een rol van betekenis spelen."

Judoka Mark Huizinga door tot Peking

In tegenstelling tot eerdere berichten is judoka Mark Huizinga wel van plan om door te gaan tot de Olympische Spelen van 2008, die in Peking worden gehouden.

De winnaar in Athene van Brons in de klasse tot 90 kg heeft die beslissing samen met zijn coach Chris de Korte genomen. Wel hebben ze afgesproken dat ze elk half jaar een tussenbalans gaan opmaken. "We kijken dan of onze doelen fysiek en mentaal nog haalbaar zijn. Maar Mark is een liefhebber en mijn opzet is de toppers zo lang mogelijk voor de sport te behouden. Daardoor zijn we gezamenlijk tot dit plan gekomen," aldus de Korte.

Huizinga nam tot nu toe aan drie Olympische spelen deel, waar hij elke keer goed was voor een medaille, in Athene en Atlanta (1996) brons en in Sydney won hij goud. Bij de laatste Spelen in Athene was hij eveneens vlaggendrager van de Nederlandse equipe bij de openingsceremonie.

Evenement: Dutch DJ Awards 2004

Woensdagavond aan de vooravond van het Amsterdam Dance Event, was het tijd voor de tweede editie van de Dutch DJ Awards georganiseerd door ID&T. Vorig jaar werd dit evenement gehouden in Hotel Arena, en dit jaar hadden ze gekozen voor CINEAC. De sfeervolle, elegante discotheek van ID&T tegenover het Tuschinski. Vorig jaar was de winnaar van de publieksprijs Tiësto, zou hij dit jaar weer die prijs mee naar huis nemen?

Wederom terreurverdachte vrijgelaten

calvobbes had ons via de nieuws-submit het onderstaande herschreven bericht te melden:

Ook de man die familie was van het Utrechtse gezin dat in september op verdenking van het bezit van explosieven werd aangehouden, is vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie zegt dat er niet voldoende ernstige bezwaren zijn om de man langer vast te houden. In zijn woning in Brussel werden geen explosieven of andere verdachte spullen gevonden.

De 30-jarige Abdelaziz E. wordt ervan verdacht dat hij explosieven in zijn bezit heeft gehad en heeft vervoerd. De man had contacten met het gezin Mbarki uit Utrecht dat werd aangehouden op verdenking van het bezit van explosieven. Die familie werd daarom drie dagen vastgehouden en hun huis werd grondig doorzocht. De grootschalige arrestatie zorgde voor veel opschudding. Zeker toen bleek dat de familie onschuldig is.

Het OM liet nog wel weten dat Abdelaziz E. verdacht blijft en het onderzoek naar hem door zal gaan.

In het landelijk onderzoek naar terrorisme zit de 37-jarige Hassan O. nog wel vast. Bij hem thuis werden ook geen explosieven gevonden maar wel geheime informatie van het AIVD. Het OM onderzoekt nu of er een verband is tussen de vondst van deze informatie en een eerder ontdekt lek bij de AIVD.

Kink FM van voortbestaan verzekerd

Kink FM is verzekerd van haar voortbestaan. De alternatieve popzender krijgt meer geld van moedervereniging Veronica. Eigenlijk zou de zender daar in juni al uitsluitsel over krijgen, maar dat werd tot na de zomer verplaatst.

Directeur Jan Hoogesteijn zegt "verknocht en vergenoegd" te zijn met het besluit. Het radiostation kan nu eindelijk gaan investeren in zijn programmering. "Uiteindelijk is Kink FM maar een klein onderdeel van de Vereniging. Voor ons was het erg vervelend dat er zo lang onduidelijkheid bestond, maar ik begrijp het wel." Ook sluit Hoogesteijn niet uit dat Kink FM meer digitale kanalen gaat lanceren.

Coca-Cola ziet winst flink dalen

Coca-Cola heeft in het derde kwartaal van dit jaar 24 procent minder winst gemaakt dan vorig jaar. Het frisdrankenconcern zegt dat de winst werd gedrukt door verminderde omzetgroei en een eenmalige last. Toch maakte het bedrijf nog 935 miljoen dollar winst. Vorig jaar was dat 1,2 miljard dollar.

De omzet steeg wel lichtjes naar 5,7 miljard dollar. Coca-Cola gaf vorig maand al een forse winstwaarschuwing. Het voorspelde toen dat de winst per aandeel van 54 naar 35 tot 38 dollarcent zou zakken. Het werd uiteindelijk 39 dollarcent. Hierdoor steeg het aandeel Coca-Cola gisteren bijna een procent op de beurs.

Ekimov wil alsnog goud

De Rus Viatcheslav Ekimov wil via het internationale sporttribunaal, de CAS, alsnog proberen een gouden Olympische medaille in de wacht te slepen.

De 38-jarige Ekimov eindigde tijdens de Olympische Spelen in Athene als tweede in de tijdrit, achter de Amerikaan Tyler Hamilton. Hamilton werd later echt betrapt op het gebruik van doping, maar door een fout van het IOC kon hij zijn medaille behouden.

Doordat de bloedmonsters van de Amerikaanse wielrenner waren bewaard in een en diepvries, waren ze onbruikbaar voor onderzoek bij de contra-expertise. Bloedstalen moeten namelijk worden bewaard bij een temperatuur van boven de nul graden.

Examinatoren ritselden zeker 1000 rijbewijzen

gammapooka had ons via de nieuws-submit te melden:

Drie medewerkers van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) moeten zich maandag en dinsdag voor de rechter verantwoorden voor het ritselen van duizend rijbewijzen voor mensen die vaak gezakt waren. Daarnaast hebben ze 577 Iraakse roze papiertjes in een jaar omgezet in Nederlandse.

De drie moeten samen met twee rijschoolhouders uit Rotterdam en Den Haag en een zoon voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. In maart bleek dat de examinatoren een extreem hoog slagingspercentage hadden.

Agassi gaat nog een jaar door

Andre Agassi gaat ook nog in 2005 door met zijn tennisloopbaan. Dit zei de Amerikaan donderdagavond in Madrid, nadat hij daar was doorgedrongen tot de kwartfinale van het Masterstoernooi.

"Ik ga volgend jaar een volledig programma spelen en zie wel hoe dat gaat. Ik hoop blessurevrij te blijven", aldus Agassi, die in zijn loopbaan tot nu toe acht Grand Slamtoernooien wist te winnen.

Agassi was dit jaar de sterkste bij het het Masterstoernooi in het Amerikaanse Cincinnati. Bij de US Open dit jaar bereikte hij de kwartfinale en bij de Australian Open strandde hij in de halve finale. Op Wimbledon, zijn favoriete tennistoernooi, was hij niet aanwezig en op Roland Garros haalde hij de tweede ronde niet

André Rieu zeven uur vast in Japanse trein

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

André Rieu heeft afgelopen woensdag tijdens zijn Aziatische tournee zeven uur lang in een Japanse trein vastgezeten. De Limburgse violist was op weg naar de stad Osaka, toen de trein plotseling stopte. Dit deed de Japanse spoorwegmaatschappij na een waarschuwing voor een tyfoon.

Rieu vond het onverwachte oponthoud erg vervelend, maar kon wel begrip opbrengen voor de situatie. Het geplande optreden in Osaka ging door de urenlange vertraging niet door.

Russische scheidsrechter geslagen

Afgelopen woensdag is de Russische scheidsrechter Nikolai Ivanov in elkaar geslagen. Of de aanslag te maken heeft met Ivanovs werk als scheidsrechter is nog niet duidelijk.

De Rus schrok zich rot toen hij plotseling werd aangevallen. Ze bleven hem schoppen en slaan terwijl hij op de grond lag. Pas toen er enkele voorbijgangers kwamen vluchtten de twee daders. Ivanov vertelde later aan de Russische media dat hij dacht dat ze hem wilden vermoorden. Hij hield een hersenschudding, gekneusde ribben en een beschadigd gezicht aan het gevecht over.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de gewelddadigheden. Sergei Khusainov een oud collega van Ivanov werd eerder dit jaar werd ook al aangevallen door onbekenden. Oud international Joeri Tisjkov werd zelfs vermoord.

Bankschroef zorgt voor kortsluiting op het spoor

klnvntrbyt en Vlaflip hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een spanband met een bankschroef op de bovenleiding nabij NS-station Dukenburg in Nijmegen, heeft vanochtend het treinverkeer tussen de Gelderse stad en Den Bosch platgelegd. Toen de eerste trein voorbij reed ontstond kortsluiting.

De machinist van de trein raakte licht gewond doordat een vuurbal zich in de cabine boorde. Uit onderzoek van de politie is gebleken dat onbekenden hooguit een half uur voor de trein passeerde de band moeten hebben gespannen. De politie neemt de zaak hoog op.

Fiorentina wilt Kuijt

Atletico Madrid en Inter hebben beide al aangegeven grote belangstelling te hebben voor de Katwijker die op het moment in goede vorm verkeert. Gisteren scoorde hij weer twee keer in de Kuip tegen het Schotse Hearts of Midlothian.

Ondanks dat Feyenoord-coach Ruud Gullit heeft gezegd dat een tussenstijds vertrek van Dirk Kuijt onbespreekbaar blijven de buitenlandse clubs zich melden.
Fiorentina die Kuijt acht als de ideale man om hun voorhoede te versterken heeft zich sinds vandaag aangesloten in dat rijtje.

Voordelig Halo 2 Xbox Livepakket voor Europa

Microsoft heeft aangekondigd dat er een limited edition van Halo 2 uitkomt in Europa. Deze limited edition zal op 11 november in de UK uitkomen. De limited edition bevat Halo2, een Xbox Live Voice Communicator en een abonnement op Live voor twaalf maanden.

Groot voordeel dus voor de spaarzame Xboxbezitters die nog niet Live zijn gegaan. Het pakket wordt verkocht voor £59.99 .

"Halo2 is de meest gewilde game deze kerst en deze aanbieding geeft iedereen de kans om Xbox Live te beleven. Het is een fantastische aanbieding voor gamers in heel Europa; de meest besproken Xbox game van 2004 en de beste game-ervaring voor een schappelijke prijs", aldus Richard Teversham, directeur van Xbox Product Marketing, EMEA.

Er is ook nog een andere manier om Xbox Live uit te kunnen proberen, zonder verplichting voor een abonnement. Iedereen met een Xbox en een breedbandverbinding kan Live helemaal gratis uitproberen voor twee maanden door een van de volgende games te kopen: Halo 2 (de standaard versie), FIFA Football 2005 en vele, vele andere. De games waar het om gaat hebben een trial sticker op het hoesje.

DC richt zich op terugkeer bij Williams

Nu de transfer van Jenson Button niet doorgaat naar Williams, heeft David Coulthard zijn zinnen gezet op het vrijgekomen stoeltje bij zijn vroegere team.

Coulthard, die al in 1994 en 1995 voor het team reed, zou maar wat graag weer willen herenigd worden met zijn oude werkgever. "Op dit moment heb ik geen contract om volgend jaar in de Formule 1 te rijden, maar nu er een stoeltje vrij is gekomen, denk ik dat als er al een kandidaat mocht zijn, mijn staat van dienst groter is dan van wie dan ook!"

"Nu Williams het enige competatieve team is dat nog een beschikbaar stoeltje heeft, wil ik er alles aan doen om te laten zien dat ik de beste coureur ben die beschikbaar is" aldus de Schot.

Coulthard heeft negen jaar voor McLaren gereden. Dat is langer dan enig coureur ooit voor een team heeft gereden. Wanneer hij gevraagd werd wat zijn beste herinnering was bij het team antwoorde hij: "Ik ben niet zo goed in het terugkijken."

"De 12 Grand Prix overwinningen voor McLaren waren geweldig, de overwinningen die ik uit handen heb moeten geven waren het minst prettig"

John Deere American Farmer Demo

Goed nieuws voor mensen die altijd al een boerderij hebben willen beheren. 3Dgamers heeft een demo online gezet van het spel John Deere American Farmer. Deze sim neemt je mee naar het platteland, waar je alle aspecten van het boer wezen kan managen.
De demo is hier te downloaden en is 85MB groot. De demo is een uur te spelen, maar mocht het bevallen dan kan je een activatie code bestellen voor ongeveer 18 dollar.





Santos wijst derde aanbod PSV af

Dagblad de Telegraaf meldt dat de Braziliaanse club Santos ook het derde bod van PSV op Robinho heeft afgewezen.

De Eindhovense club zou een bod van 11,5 miljoen euro hebben uitgebracht op de 20-jarige aanvaller. Gisteren meldden we al dat de hoofdsponsor van PSV, Philips, de club graag wil helpen om het Braziliaanse talent aan te trekken. Naar verluidt zou de sponsor ook al zijn aangeschoven bij de onderhandelingen over een eventuele overgang.

Robinho heeft nog een contract tot medio 2008 bij de Braziliaanse club. In 2002 won hij samen met de oude club van Pelé de landstitel en in 2003 verloren ze de finale van de Copa Libertadores van Boca Juniors. Guus Hiddink merkte de speler op bij zijn scoutingtrip door Zuid Amerika.

Hirsi Ali-bedreiger moet voorkomen

De 22-jarige inwoner uit Den Haag die vorige maand werd opgepakt wegens het bedreigen van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moet op 26 oktober voor de politierechter in zijn woonplaats verschijnen. De man plaatste volgens het Openbaar Ministerie (OM) doelbewust een bedreiging op een groups.msn-internetsite die inmiddels niet meer bereikbaar is.

De bedreigingen, waarbij onder meer het geheime adres van Hirsi Ali werd vermeld, volgden op de uitzending van de film 'Submission', die Hirsi Ali samen met filmmaker Theo Van Gogh maakte. Bij de leden van het MSN-forum waarop de bedreigingen werden geuit (Muwahhidin De Ware Moslims), bestaat volgens het landelijk parket interesse in informatie over de gewapende strijd van extremistische moslims tegen het westen.

De verdachte werd opgepakt doordat in samenwerking met justitie in Amerika het e-mailadres van de 22-jarige man te achterhalen viel. Dit leidde tot invallen op drie adressen in Den Haag. Bij de doorzoekingen zijn back-ups gemaakt van de harde schijven en de bestanden van 12 aangetroffen computers.

Naar aanleiding van de dreigementen nam justitie extra veiligheidsmaatregelen om de politica haar werk in Den Haag te kunnen laten doen.

Köpke keeperstrainer Duitse ploeg

De oud-international Andreas Köpke is de opvolger van Sepp Maier als keeperstrainer van de Duitse nationale ploeg. Sepp Maier werd ontslagen door bondscoach Jürgen Klinsmann nadat hij diens waarschuwingen negeerde om geen uitspraken meer te doen in de pers over zijn voorkeur voor Oliver Kahn.

Volgens manager Uli Hoeness van Bayern München is de keuze van Klinsmann berust op vriendjespolitiek. Klinsmann zelf zegt voor kwaliteit te gaan en graag met mensen te werken die hij kan vertrouwen. De Duitse bond heeft het volste vertrouwen in Klinsmann en heeft Köpke vastgelegd tot het WK in 2006.

De strijd tussen Oliver Kahn en Jens Lehmann ligt nu in handen van Köpke. De verhouding tussen de beide keepers is niet optimaal. Het is taak aan Köpke om de onderlinge strijd weer in de juiste proporties te brengen.

McKenna woedend op scheidsrechter

Volgens Kevin McKenna heeft de scheidsrechter Tonny Kolbech Poulsen hem in zijn gezicht uitgelachen nadat hij zijn goal tegen Feyenoord in de UEFA Cup afkeurde. De centrale verdediger verving de geblesseerde Mark de Vries in de spits.

De Canadese international dacht dat hij Hearts op gelijke hoogte had gebracht na de goal van Dirk Kuyt. De goal van McKenna werd echter afgekeurd voor buitenspel terwijl televisiebeelden het tegendeel bewezen. Volgens McKenna lachte de scheidsrechter hem in zijn gezicht uit toen hij om verhaal kwam halen. In de rust gebeurde hetzelfde volgens McKenna toen hij de scheidsrechter voorstelde om de goal op televisiebeelden terug te kijken.

McKenna gaat er niet vanuit dat ze gewonnen zouden hebben. Maar hij is wel van mening dat ze met meer vertrouwen hadden gespeeld als de gelijkmaker was goedgekeurd. Uiteindelijk won Feyenoord de wedstrijd met 3-0.

Grote archeologische vondsten in Bulgarije

In Bulgarije is een juwelenatelier uit de bronstijd ontdekt. Het ongeveer 5.000 jaar oude atelier werd blootgelegd in het centrum van het land. Het gaat om een productieatelier van gouden objecten voor de Balkanregio. In een maand tijd zijn al 400 juwelen en gouden voorwerpen gevonden en de archeologen vinden nog elke dag nieuwe voorwerpen. ''Uit deze periode hadden we totnogtoe in Bulgarije alleen maar afzonderlijke objecten ontdekt, net als in Griekenland, Servië en Roemenië", aldus een enthousiaste directeur van het nationaal historisch museum.

Het atelier is indertijd waarschijnlijk verwoest door een natuurramp, want als er een oorlog had gewoed zou het atelier wel geplunderd zijn, menen deskundigen.

Thraciërs
In Bulgarije werden pas geleden ook al twee grote goudschatten van de Thraciërs ontdekt. Van dit volk is vrij weinig bekend, maar Bulgarije zou mogelijk de bakermat van deze volksstam zijn. In een Thracische graftombe uit de vijfde eeuw voor Christus vond men begin deze maand een Thracische kroon en een paardensieraad. Beiden bestaan geheel uit goud.

In september ontdekten archeologen een gouden Thracisch masker met sporen van een menselijk gezicht. Het masker woog een halve kilo. Het is het eerste masker van de Thraciërs dat ooit gevonden is.

De Thraciërs waren één van de oudste Indogermaanse volkeren, en leefden in Zuidoost-Europa en Voor-Azië, met het huidige Bulgarije als geografisch centrum. Aangezien hun land aan de poorten van Europa lag, was het een doorgangs- en ontmoetingsplaats voor alle belangrijke beschavingen uit de Oudheid. Zo werd de Thracische cultuur verrijkt door contacten met Grieken, Perzen, Scythen en andere volkeren uit de eurazische steppen, maar ook met Romeinen, Kelten en zelfs Egyptenaren.

Morientes kost acht miljoen pond

De FIFA heeft groen licht gegeven voor een eventueel vertrek van Morientes uit Real Madrid in januari. Liverpool heeft interesse in de Spaanse aanvaller die afgelopen seizoen nog voor AS Monaco uitkwam.

Deze week heeft de zaakwaarnemer van Morientes een aantal gesprekken met Liverpool gevoerd. Zowel Morientes als Liverpool willen graag dat de deal snel rond is. Van Real Madrid mag de aanvaller alleen vertrekken voor minimaal acht miljoen pond.

Kim Clijsters en Lleyton Hewitt uit elkaar

Kerberoz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Sport nieuwsDe toptennissers Kim Clijsters (21) en Lleyton Hewitt (23) zijn uit elkaar. Om onbekende redenen is volkomen onverwacht een einde gekomen aan hun relatie. Het aangekondigde sprookjeshuwelijk tussen beide spelers gaat vanzelfsprekend niet door. Dat hebben ze gisteravond in een mededeling bekendgemaakt.

De tekst van de mededeling is kort: "Kim Clijsters en Lleyton Hewitt hebben besloten hun relatie stop te zetten om privé-redenen. Logischerwijze is er dus ook geen sprake meer van een bruiloft. Beiden benadrukken dat ze - net als ieder gewoon koppel - niet verder wensen te communiceren over deze zaak. Ze distantiëren zich tevens van eventuele roddels."

Clijsters herstelt in het Belgische Bree van een polsblessure. Hewitt verblijft in zijn thuisland Australië.

Paul Gascoigne heet voortaan G8

Gascoigne werkte maar twee maanden als speler-coach bij Boston United. Vervolgens ondervond de koopman dat het vinden van een nieuwe club niet zo makkelijk is. Met een nieuwe naam hoopt hij zijn loopbaan als trainer nieuw leven in te blazen.

De naam G8 moet een streep onder zijn verleden zetten waarin zowel zijn voetbalkwaliteiten als zijn privé-problemen breed uitgemeten werden. De letter G staat voor zijn achternaam en het getal acht voor zijn voormalige rugnummer. Gazza zelf vind dat het een beetje als great klinkt met zijn Geordie-accent.

Het jaarlijks samenzijn van de acht belangrijkste landen ter wereld staat ook voor G8. "The player formerly known as Gascoigne" gaat binnenkort van start met een trainerscursus.

D66 tegen weren homosites op scholen

Scootmobiel en ircle hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Tweede Kamerfractie van D66 gaat Kamervragen stellen over het blokkeren van bepaalde internetsites op met name christelijke scholen. Veel van dat soort scholen hanteren een internetfilter, waardoor leerlingen ook geen info kunnen opzoeken over bijvoorbeeld veilig vrijen of homofilie.

Internetprovider Zeelandnet levert bijvoorbeeld het spam-filter Kliksafe Dat blokkeert behalve sekssites ook sites met gewone informatie over homoseksualiteit en safe seks. Het filter vindt gretig aftrek bij reformatorische scholen, aldus D66.

De sociaal-liberale partij wil dat minister Van der Hoeven van Onderwijs hier een einde aan maakt. ''Dit voorbeeld van gebrekkige voorlichting over homoseksualiteit moet zij meenemen in de maatregelen die zij heeft toegezegd om discriminatie van homojongeren in het middelbaar onderwijs tegen te gaan. Leerlingen moeten zelf de kans krijgen informatie in te winnen over onderwerpen die hen bezig houden. Het is naïef en discriminerend om te doen alsof homoseksualiteit niet bestaat'', aldus de partij.

Sites die leerlingen van voornoemde scholen niet kunnen bekijken zijn onder meer de sites van de homobladen Expreszo en de Gaykrant, maar ook die van de publieke jongerenomroep BNN.

Maastrichtse klacht over vallende urine

Bewoners van de Albertusstraat in Maastricht hebben een klacht ingediend over de herhaaldelijke neerslag van urine en vloeibare resten van uitwerpselen uit vliegtuigen. Zij troffen het afgelopen jaar met regelmaat geelbruine vlekken aan op hun dakramen en tuinmeubilair, steeds nadat er kort daarvoor een vliegtuig was overgevlogen.

Volgens de Inspectie Verkeer en Waterstaat is het in principe uitgesloten dat overvliegende vliegtuigen urine lozen. De toiletsystemen zijn immers gesloten. Desondanks heeft de provincie Limburg monsters genomen van het aangetroffen goedje. Binnen twee weken zouden deze geanalyseerd moeten zijn. Mocht blijken dat het inderdaad urine betreft, dan kan via radartracks bekeken worden welke vliegtuigen de schuldige zijn en dus ook of het om vluchten naar het nabijgelegen Maastricht Aachen Airport gaat.

Een bewoner stelt dat een onderzoeker tegen hem al bevestigd heeft dat de vlekken inderdaad urinesporen zijn. Ook GroenLinks Maastricht onderstreept dit. De partij wijst erop dat lozingen door vliegtuigen geen onbekend verschijnsel zijn.

Rechter niet bang voor geest overledene

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Noorse rechter heeft ondanks de dreiging dat hij tot in de donkerste krochten van de nacht zou worden achtervolgd door een geest, het testament van een overledene verworpen. Een in 2003 overleden Noor verdeelde in een testament zijn bezittingen over een lange reeks vrienden. En om er zeker van te zijn dat iedereen zich aan zijn testament zou houden voegde hij er als waarschuwing aan toe dat hij de brekers van zijn testament na zijn dood ongenadig zou lastigvallen, als dat mogelijk mocht blijken.

Toen de Noor overleed, kregen zijn vrienden zijn bezittingen. Zijn halfzus, die niet in het testament was opgenomen, diende een klacht in bij de rechtbank. De rechter bleek niet onder de indruk van het testamentele dreigement. Hij verklaarde de laatste wilsbeschikking dan ook nietig, mede omdat twee getuigen niet wisten waar zij hun handtekening onder hadden gezet.

Voor zover bekend hebben noch de rechter of de halfzus tot nu toe last gehad van spokend bezoek uit het hiernamaals.

Screenshots CSI: Miami

Na de op de zich in Las Vegas afspelende tv-serie gebaseerde games CSI: Crime Scene Investigations en CSI: Dark Motives (die gebundeld op de Xbox zullen verschijnen), komt er binnenkort ook een game uit die gebaseerd is op CSI: Miami. Spelers zullen weer samen met de hoofdrolspelers van de tv-serie naar aanwijzingen moeten zoeken en deze met behulp van allerlei methodes moeten analyseren alvorens een verdachte verhoord kan worden.

De spelfiguren lijken echt op de spelers uit de serie en de stemmen zijn door de acteurs van Horatio Caine, Calleigh Duquesne, Tim Speelde, Erik Delko, Alexx Woods, Yelina Salas en Valera ingesproken. De verhalen zijn geschreven door Max Allan Collins, die ook scripts voor de serie schreef.



Ron Brandsteder helpt overvaller de cel in

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Ron BrandstederDe Utrechtse crimineel die in juli door toedoen van Ron Brandsteder door de politie kon worden opgepakt, is gisteren door de politierechter in Utrecht veroordeeld tot acht maanden celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het plegen van diefstal met geweld. Tegen de man was tien maanden celstraf geëist.

Op 13 juli was de televisiepresentator getuige van een worsteling tussen twee mannen bij een pinautomaat op de Utrechtse Biltstraat. Dit bleek uit de schriftelijke getuigeverklaring die Brandsteder tegenover de politie had afgelegd. Volgens Brandsteder "lag één van hen op de grond, terwijl de ander probeerde iets van hem af te pakken."

Brandsteder zag de agressieve dief er, na de buit te pakken hebben gekregen, samen met een vrouw op de fiets vandoor gaan. Brandsteder schakelde daarop direct de politie in, waardoor de Utrechter en zijn vriendin even later konden worden opgepakt.

De 30-jarige veroordeelde, een verslaafde met een strafblad van inmiddels 29 kantjes, stelde tijdens zijn verweer dat hij geld had uitgeleend aan het 41-jarige slachtoffer en dat terug wilde. Toen hij de man zag pinnen eiste hij daarom 'zijn' geld terug. Beide mannen kenden elkaar uit de Utrechtse verslaafdenscene. Tijdens de beroving zou hij het slachtoffer hebben gedreigd neer te steken, iets wat de dader overigens ontkende. De rechter hechtte echter meer waarde aan de getuigenissen van het slachtoffer en Brandsteder en stelde de aanklager in het gelijk.

Geen parkeerbonnen voor Arnhemse agenten

D-mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

De parkeercontroleurs in Arnhem hebben mogelijk jarenlang de parkeerbonnen verscheurd van politieagenten, als deze met hun privé-auto eens in de fout waren gegaan. De controleurs deden dit uit 'vriendendienst', omdat zij bij tijd en wijle de politie hard nodig hadden als zij te maken kregen met de agressie van bekeurde automobilisten.

De 'overeenkomst' tussen de parkeerwachters en de agenten werd bekend na een onderzoek van dagblad De Gelderlander. Een parkeerwachter had tijdens dat onderzoek toegegeven dat er wekelijks minimaal wel één bekeuring in de prullenbak verdwijnt die op naam stond van een Arnhemse agent. Het verzoek de bonnen te verscheuren kwam volgens de parkeerwachter van de bekeurde agenten zelf. De Arnhemse politie heeft met verbazing kennis genomen over de bonnenfraude en heeft inmiddels een eigen onderzoek ingesteld.

Het gemeentelijke parkeerbedrijf heeft tot op heden z'n personeel in bescherming genomen door te stellen dat het voor de controleurs lastig is om zo'n verzoek te weigeren: "Het is ons kent ons in Arnhem." Het parkeerbedrijf, dat met zestien controleurs de naleving van de parkeerregels beheert, neemt dan ook voor alsnog geen maatregelen tegen de frauderende parkeerwachters. "Dit mag natuurlijk niet gebeuren, maar de controleurs hebben geen financieel gewin gehad. We hebben de regels wel opnieuw onder de aandacht gebracht."

Nog een record voor Fable

Hadden we laatst het bericht dat Fable de snelst verkopende Xbox titel was, heeft het nu volgens Microsoft weer een record verbroken: de meest verkochte Xbox titel in 1 maand in Amerika. Ook had Fable in de maand september de meeste verkopen van alle console games in Amerika, dus men kan met recht spreken van een hit.

Het is nu alleen de vraag hoe lang dit record stand zal houden met de naderende release van Halo 2, omdat deze game al 1.5 miljoen pre-orders heeft.

Gran Turismo 4 in Europa vertraagd naar 2005

Sony heeft een streep gehaald door de geplande 2004-release van Gran Turismo 4 met de verklaring dat de game wegens lokalisatieproblemen uit zal komen in "het eerste kwartaal van 2005". Dit ondanks verzekeringen van Sony - óók bij de Nederlandse jaarlijkse perspresentatie - dat de game beslist in 2004 uit zou komen. Dit komt als een schok bovenop de aankondiging van vorige maand, toen op de Tokio Game Show bekend werd gemaakt dat de online-modus geschrapt was wegens tijdgebrek, opdat de game overal vóór kerst uitgebracht kon worden.
"[...]
"We can confirm that GT4 will now be released in Q1 2005. The localisation of GT4 across the PAL territories is a huge undertaking because the product is localised into 13 different languages across the PAL territories, therefore the process takes considerably longer than it does in Japan. The GT brand strives for perfection, therefore we need to ensure that the localisation and testing of the product is done to the highest possible standard."
[...]"


Waar Japanse en Amerikaanse gamers Gran Turismo vóór kerst in ieder geval offline kunnen spelen, daar kunnen we vóór 2005 in Europa helaas offline noch online aan de gang met GT4. Sony heeft aangegeven naast de offline-versie een online-versie uit te willen brengen in "2005". Het is nog niet bekend of deze ook in Europa uitgebracht zal gaan worden.



Veel doden door explosie in mijn China

Door een gasexplosie in een kolenmijn in de Chinese provincie Henan zijn woensdag zeker zestig mensen om het leven gekomen. 18 mensen zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, 88 mensen worden nog vermist, zo hebben de Chinese autoriteiten donderdag gemeld.

Toen de explosie plaatsvond waren er minstens vierhonderd mensen in de mijn. Velen wisten op tijd te ontsnappen, maar anderen raakten bekneld. Hulpverleners proberen momenteel mensen die vastzitten te bevrijden. "Uit ervaring weten we dat na een gasexplosie de kans op overlevenden klein is", aldus veiligheidsfunctionaris Sun Huashan. "We kunnen zeggen dat dit het ergste mijnongeval tot nu toe van het jaar is."

Dit jaar zijn bij mijnongevallen in China al 3700 mensen omgekomen.

Kabinet wil onderhandelen met vakbeweging

Icoon politiek binnenland nieuwsHet kabinet wil weer onderhandelen met de vakbeweging en de werkgeversorganisaties. Dit meldt Trouw, die zich baseert op bronnen rond de betrokken partijen. Het kabinet is bereid om over alle punten te praten, van prepensioen tot AOW.

Vandaag zal staatssecretaris Cees van der Knaap van Defensie opnieuw met de sociale partners praten. De FNV zal hier overigens niet bij zijn. Hoewel een woordvoerder van de vakcentrale graag langs wil komen bij de staatssecretaris, zal deze wel wat in te brengen moeten hebben. "Voor alleen het vaststellen van een verslag van de gespreksronde komen we niet", aldus de woordvoerder van de FNV. Conclusies uit eerdere gesprekken van afgelopen week zullen onderwerp van gesprek zijn, komend weekend zal Van der Knaap het kabinet bijpraten over de ontmoeting van vandaag.

Onduidelijk is of het kabinet daadwerkelijk bereid is om water bij de wijn te doen, en waaruit een eventuele lijmpoging van het kabinet zal bestaan. Herman Wijffels, de voorzitter van de Sociaal Economische Raad, is door de vakcentrales inmiddels naar voren geschoven om eventueel op te treden als onafhankelijk bemiddelaar.

Village People wederom aanvoerder Homo100

YMCA van de Village People is wederom de nummer 1 in de Homo100, die vandaag voor de vijfde keer wordt uitgezonden door BNN op Radio 3FM. De afgelopen weken hebben bijna 3000 mensen hun stem uitgebracht via Homo100.nl. Ook in 2002 en 2003 stond deze hit bovenaan de lijst en bleef andere hits als Dancing Queen (nummer 2), Ich bin wie du (nummer 4) en It’s Raining Men (nummer 6) ver voor.

Opvallende binnenkomer is O-Zone die met de zomerhit Dragostea din tei de lijst binnenstormt op nummer 3. Verder valt op dat Shirley Bassey met This is my Life is gezakt naar nummer 9, terwijl zowel in 2000 en 2001 de lijst nog door deze Amerikaanse werd aangevoerd.

Om 09:00 uur is de aftrap en de gehele dag staat 3FM in het teken van de roze hits.

Uitslagen UEFA Cup (21/10/04)

De eerste ronde in de groepsfase van de UEFA Cup is afgewerkt. Hieronder vind je de uitslagen.

Poule A
Feyenoord - Hearts of Midlothian (3-0)
21' Kuijt 1-0
58' Goor 2-0
83' Kuijt 3-0

Schalke 04 - FC Basel (1-1)
8' Kobiaschwili 1-0
82' Delgado 1-1

Poule B
Steaua Boekarest - Standard Luik (2-0)
67' Dragutinovic 1-0 (ed)
81' Neaga 2-0

Athletic Bilbao - AC Parma (2-0)
5' Gurpegi 1-0
49' Horno 2-0

Poule C
Real Zaragoza - FC Utrecht (2-0)
77' Villa 1-0
82' Villa 2-0

Dnjepropetrovsk - Club Brugge (3-2)
16' Venchlinsky 1-0
37' Ceh 1-1
42' Balaban 1-2
45' Rykoen 2-2
61' Venchlinsky 3-2

Poule D
Dinamo Tbilisi - FC Sochaux (0-2)
18' Ilan 0-1
37' Ilan 0-2

Panionios - Newcastle United (0-1)
87' Shearer 0-1 (pen)

Poule E
Egaleo - Middlesbrough (0-1)
78' Downing 0-1

Lazio Roma - Villarreal (1-1)
4' Mari 0-1
84' Rocchi 1-1

Poule F
Amica Wronki - Glasgow Rangers (0-5)
16' Lövenkrands 0-1
58' Novo 0-2
69' Ricksen 0-3
73' Arveladze 0-4
89' Thompson 0-5

AJ Auxerre - Grazer AK (0-0)

Poule G
Benfica - SC Heerenveen (4-2)
14' Dos Santos 1-0
32' Nuno Gomes 2-0
49' Yildirim 2-1
53' Huntelaar 2-2 (pen)
74' Karadas 3-2
78' Nuno Gomes 4-2

SK Beveren - VfB Stuttgart (1-5)
9' Cacau 0-1
40' Kuranyi 0-2
53' Cacau 0-3
77' Lahm 0-4
89' Romaric 1-4
90' Szabics 1-5

Poule H
Zenit St. Petersburg - AEK Athene (5-1)
4' Krassas 0-1
45' Arsjavin 1-1
47' Kerzjakov 2-1
54' Kerzjakov 3-1
68' Kerzjakov 4-1
87' Denisov 5-1

Alemannia Aachen - Lille (1-0)
67' Meijer 1-0

Uitslag Benfica-SC Heerenveen

SC Heerenveen begon de poulefase met een lastige uitwedstrijd in Lissabon tegen Benfica. Na een spectaculair duel werd er met 4-2 verloren.

Heerenveen begon vrij matig aan het duel. De Portugezen hadden daarmee weinig te duchten van de Friezen in het eerste bedrijf. Benfica had het iniatief en werd al vroeg beloond door de individuele klasse van Dos Santos. Even na het halve uur verdubbelde Nuno Gomes de score. Yildirim raakte met een voorzet de lat en Huntelaar stichtte middels een omhaal nog enig gevaar. De rust werd met 2-0 gehaald.

Heerenveen verscheen beter uit de kleedkamer. Binnen vijf minuten verraste Ugur Yildirim met een fraaie vrije trap de thuisclub (2-1). De weinige toeschouwers in het stadion zagen vervolgens het duel kantelen. Heerenveen viel aan en kreeg een penalty na hands. Klaas-Jan Huntelaar benutte deze koelbloedig. Waar de Nederlanders op meer hoopten, bleek daarmee echter niks beslist. In de slotfase sloeg invaller Karadas van Benfica toe. Toen Heerenveen daarop moest komen werd het ook nog 4-2 door een fraaie treffer van Nuno Gomes.


Benfica - SC Heerenveen (4-2)
14' Dos Santos 1-0
32' Nuno Gomes 2-0
49' Yildirim 2-1
53' Huntelaar 2-2 (pen)
74' Karadas 3-2
78' Nuno Gomes 4-2

Benfica: Moreira, Luisão, Paolo Almeida, Petit (Fernandes/85), Zahovic (Karadas/73), Dos Santos, Simão, Nuno Gomes, Miguel, Ricardo Rocha, João Pereira (Amoreirinha/80)

SC Heerenveen: Vandenbussche, Haarala, Seip, Hansson, Rzasa, Väyrynen, Radomski, Bruggink (Rose/78), Yildirim, Huntelaar, Sikora (Selakovic/69)

Man verlaat huis door 73 konijnen

Icoon opmerkelijk nieuws"Het is bij de konijnen af", zal een man uit New Orleans wel hebben gedacht. Hij kocht een paar maanden geleden een stel konijnen voor de gezelligheid, maar de dieren hadden het de afgelopen maanden gezelliger gehad dan de man. Toen het aantal konijnen wat de man had was gegroeid tot het aantal van 73, koos de man het hazenpad en is uit huis gevlucht.

De dieren maakten het hele huis kapot. Aan de meubels van de man werd geknaagd en de kussens en de matrassen waren ideale plekken om een holletje te maken. De dieren deden zo vaak hun behoefte dat de bewoner hier niet meer kon opruimen. Daarom besloot hij om zijn huis te verlaten en riep de hulp in van zijn huisarts. Die riep de hulp in van de dierenbescherming. Zij hadden er een dagtaak aan om alle dieren te vangen. Directrice Laura Maloney zei:""De konijnen verkeerden in goede gezondheid en waren schoon. Het huis daarentegen niet."

Nieuwe Yoshi's Touch & Go screens

In Yoshi's Touch & Go is het de bedoeling dat je Yoshi en Baby Mario van begin naar einde begeleidt. Dit keer gebruik je echter niet de vierpuntsdruktoets, maar het touchscreen.

In het begin valt Baby Mario naar beneden en moet je zijn val breken met behulp van wolkjes die je kan tekenen. Als Baby Mario eenmaal op de rug van Yoshi zit begint Yoshi met lopen. Ook nu weer moet je de weg tekenen die hij moet gaan lopen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.