Fortuyn eerste in tussenstand Grootste Nederlander

HeinsPim had ons via de nieuws-submit te melden:

Pim FortuynPim Fortuyn gaat aan de leiding in de race om de titel 'De Grootste Nederlander'. De KRO maakte 11 oktober de top 10 van de Grootse Nederlanders bekend. De volgorde daarvan staat echter nog niet vast. Het publiek kan tot en met de finale van 15 november aanstaande stemmen via een speciale website, sms of telefoon.

De KRO maakt in de aanloop naar de finale per persoon uit de top 10 een uitzending, waarin een ambassadeur vertelt waarom juist dat persoon de Grootste Nederlander is. Afgelopen woensdag (herhaling donderdag) ging de uitzending over Pim Fortuyn. Na de uitzending steeg Fortyn van de derde naar de eerste plaats.

Willem Drees, die sinds 16 oktober bovenaan aan de lijst stond, zakt nu naar de tweede plaats. Willem van Oranje, die tussen 13 oktober en 16 oktober bovenaan stond, staat nu op de derde plaats. Op de plekken 4 tot en met 10 vinden we: Anne Frank, Michiel de Ruyter, Antoni van Leeuwenhoek, Desiderius Erasmus, Johan Cruijff, Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh.

Tot en met de finale op 15 november heeft de kiezer echter nog alle mogelijkheden om de uiteindelijke stand te bepalen. Er staan nog speciale uitzendingen op stapel voor Antoni van Leeuwenhoek (23 oktober), Johan Cruijff (27 oktober), Rembrandt van Rijn (30 oktober), Vincent van Gogh (3 november), Desiderius Erasmus (6 november), Michiel de Ruyter (10 november) en Willem van Oranje (13 november). De specials zijn steeds van 22.45 uur tot 23.15 uur, met uitzondering van de special met Johan Cruijff. Die begint pas om 23.15 uur.

De voorlopige tussenstand is gebaseerd op bijna 185.000 stemmen. Ook de StemWijzer werkt mee aan het programma. Inmiddels hebben al bijna 34.000 kiezers zich via de website laten adviseren.