Grote archeologische vondsten in Bulgarije

In Bulgarije is een juwelenatelier uit de bronstijd ontdekt. Het ongeveer 5.000 jaar oude atelier werd blootgelegd in het centrum van het land. Het gaat om een productieatelier van gouden objecten voor de Balkanregio. In een maand tijd zijn al 400 juwelen en gouden voorwerpen gevonden en de archeologen vinden nog elke dag nieuwe voorwerpen. ''Uit deze periode hadden we totnogtoe in Bulgarije alleen maar afzonderlijke objecten ontdekt, net als in Griekenland, Servië en Roemenië", aldus een enthousiaste directeur van het nationaal historisch museum.

Het atelier is indertijd waarschijnlijk verwoest door een natuurramp, want als er een oorlog had gewoed zou het atelier wel geplunderd zijn, menen deskundigen.

Thraciërs
In Bulgarije werden pas geleden ook al twee grote goudschatten van de Thraciërs ontdekt. Van dit volk is vrij weinig bekend, maar Bulgarije zou mogelijk de bakermat van deze volksstam zijn. In een Thracische graftombe uit de vijfde eeuw voor Christus vond men begin deze maand een Thracische kroon en een paardensieraad. Beiden bestaan geheel uit goud.

In september ontdekten archeologen een gouden Thracisch masker met sporen van een menselijk gezicht. Het masker woog een halve kilo. Het is het eerste masker van de Thraciërs dat ooit gevonden is.

De Thraciërs waren één van de oudste Indogermaanse volkeren, en leefden in Zuidoost-Europa en Voor-Azië, met het huidige Bulgarije als geografisch centrum. Aangezien hun land aan de poorten van Europa lag, was het een doorgangs- en ontmoetingsplaats voor alle belangrijke beschavingen uit de Oudheid. Zo werd de Thracische cultuur verrijkt door contacten met Grieken, Perzen, Scythen en andere volkeren uit de eurazische steppen, maar ook met Romeinen, Kelten en zelfs Egyptenaren.