Nieuwe ambities voor Rabobank

Maurice (mbn)
De Rabobank-ploeg heeft vandaag op een persconferentie de ambities voor de komende jaren toegelicht. Het doel is om met een grote Nederlandse inbreng een rol van betekenis spelen in de top van de UCI ProTour en de Continental Tour.

Met de hoofdploeg, die in de Pro Tour zal deelnemen, en de opleidingsploeg, die in de Continental Tour zal rijden, wil men een aanvallende en gedurfde stijl van rijden laten zien. Een nieuwe organisatiestructuur en een nieuw shirt (zie afbeelding) ondersteunen en visualiseren de vernieuwde ambities.

De Rooij, Breukink en Leinders gaan de directie vormen van de ploeg. Hierdoor krijgen zij meer beslissingsbevoegdheden en wordt voorkomen dat er een gat ontstaat tussen de mensen die de dagelijkse leiding geven en een op afstand staande directie. Op afstand houdt een raad van commissarissen, bestaande uit Rabobank-directeuren Schinkelshoek, Van Rijckevorsel en Bruggink, bestuurlijk toezicht. Daarnaast kan de directie steun vragen aan een raad van advies, met deskundigen uit de sportwereld en het bedrijfsleven.

Tevredenheid heerst er over de gedane zaken op de transfermarkt, vertelde ploegleider Erik Breukink: "Denis Menchov stond hoog op ons lijstje. Het is daarom prachtig dat wij erin zijn geslaagd een renner van zijn kaliber naar de ploeg te halen. Ook in de breedte is de ploeg versterkt. Alexandr Kolobnev, Pedro Horrillo en Gerben Löwik zijn stuk voor stuk waardevolle krachten. Deze aanwinsten moeten samen met de ervaren rotten van de ploeg voor de nodige successen zorgen. Bovendien is dit team voor de vele jonge renners binnen de ploeg een prima leerschool."

De internationale inbreng staat wel op gespannen voet met de ambitie van grote Nederlanndse inbreng, maar volgens Breukink kan dit niet anders: "Wil je internationaal een voorname rol spelen dan ontkom je daar niet aan. De Rabo Wielerploeg is een internationale ploeg die wil meedoen voor de hoofdprijzen. Ik zou dat graag met nog meer Nederlanders doen, maar op dit moment zie ik weinig renners die voor ons een meerwaarde zouden kunnen hebben."

De doelen voor komend seizoen veranderen niet zo veel: "De hoofddoelen voor het seizoen 2005 zijn onveranderd de klassiekers en de Tour de France. Maar natuurlijk willen we ook in de overige ProTour-wedstrijden een rol van betekenis spelen."