Tilburgse risicojongeren naar ordeschool

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

In het schooljaar 2005-2006 komt er in de Brabantse gemeente Tilburg een zogenoemde ordeschool. De school moet risicojongeren die van het rechte pad zijn geraakt opvangen en begeleiden. Er zullen kleine klassen komen en de leerlingen zullen van acht uur 's ochtends tot acht uur 's avonds binnen zijn.

De gemeente hoopt met de ordeschool criminele carrières te doorbreken of te voorkomen. "Het wordt geen kostschool met een rietje, maar we pakken de leerlingen wel stevig aan", aldus programmamanager veiligheid G. van Gestel. De bedoeling is dat de probleemjongeren sociale vaardigheden aanleren en uiteindelijk een dilploma halen.

Het is één van de maatregelen die de gemeente neemt na het in 2003 verschenen rapport van criminoloog C. Fijnaut over veiligheid in Tilburg. Hij stelde hierin dat het veiligheidsbeleid in de stad systematischer moest worden aangepakt. In het veiligheidsprogramma 'Tilburg Veilig' staan meer maatregelen om de stad veilig te maken. Zo wil de gemeente graag een "nadetentiehuis" openen, waar jongeren die uit de gevangenis komen professioneel worden opgevangen. Ook krijgen de veelplegers, waarvan Tilburg er zo'n duizend heeft, in 2005 meer aandacht. Zij krijgen de keus om lange tijd vast te zitten of mee te werken aan resocialisatie.