Hirsi Ali-bedreiger moet voorkomen

De 22-jarige inwoner uit Den Haag die vorige maand werd opgepakt wegens het bedreigen van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali moet op 26 oktober voor de politierechter in zijn woonplaats verschijnen. De man plaatste volgens het Openbaar Ministerie (OM) doelbewust een bedreiging op een groups.msn-internetsite die inmiddels niet meer bereikbaar is.

De bedreigingen, waarbij onder meer het geheime adres van Hirsi Ali werd vermeld, volgden op de uitzending van de film 'Submission', die Hirsi Ali samen met filmmaker Theo Van Gogh maakte. Bij de leden van het MSN-forum waarop de bedreigingen werden geuit (Muwahhidin De Ware Moslims), bestaat volgens het landelijk parket interesse in informatie over de gewapende strijd van extremistische moslims tegen het westen.

De verdachte werd opgepakt doordat in samenwerking met justitie in Amerika het e-mailadres van de 22-jarige man te achterhalen viel. Dit leidde tot invallen op drie adressen in Den Haag. Bij de doorzoekingen zijn back-ups gemaakt van de harde schijven en de bestanden van 12 aangetroffen computers.

Naar aanleiding van de dreigementen nam justitie extra veiligheidsmaatregelen om de politica haar werk in Den Haag te kunnen laten doen.