GL wil meer parkeerverboden grote wagens

Meerdere raadsleden van GroenLinks in diverse steden gaan pleiten voor een parkeerverbod voor grote terreinwagens (de zogenaamde sports utility vehicles -suv's-). Onder meer in Den Haag en Amsterdam zullen GL-raadsleden zich daarvoor gaan inzetten. Ze doen dat in navolging van Nijmegen, waar de gemeenteraad al akkoord ging met een dergelijk parkeerverbod voor auto's breder dan 1.85 meter (en langer dan vijf meter). Dat verbod is een initiatief van GL-Nijmegen.

De organisatie voor verkeersveiligheid 3VO juicht dergelijke initiatieven van harte toe, zo liet men vandaag weten. Volgens 3VO vallen bij ongelukken met de luxe terreinwagens acht maal zo vaak dodelijke slachtoffers als bij ongelukken met gemiddelde personenwagens.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat zal dergelijke parkeerverboden, ondanks felle protesten, niet tegenhouden. Parkeerbeleid is namelijk lokaal beleid. Autobezitters rest dan ook niets anders dan een gang naar de rechter als ze het verbod willen aanvechten.

Minister van Verkeer, Karla Peijs (CDA), laat momenteel onderzoeken of de suv's inderdaad zo gevaarlijk zijn en uit woonkernen geweerd dienen te worden. Ze vindt het goed dat een aantal scholen de grote wagens op eigen initiatief al uit de buurt houdt.

'Absolute flauwekul'
De Amsterdamse wethouder voor Verkeer en Vervoer, Mark van der Horst (VVD), noemt dergelijke parkeerverboden ''absolute flauwekul.'' De wethouder denkt ook niet dat het Nijmeegse parkeerbeleid te handhaven is. ''Een bestelbus die net zo groot is als een terreinwagen mag wel de binnenstad in. Ik denk dat er snel iemand naar de rechter stapt en vervolgens het hele beleid onderuit wordt gehaald.''

In Nederland rijden er nu 114.000 auto's rond die onder het Nijmeegse parkeerverbod zouden vallen. Hun aantal stijgt snel. Het weblog GeenStijl heeft een speciale pagina gemaakt waar alle auto's opstaan die niet meer geparkeerd zouden mogen worden.

Poll
Overigens blijkt de GroenLinks-site van de afdeling Nijmegen een poll over het parkeerverbod gewist te hebben. Dit viel op nadat forumbezoekers van FOK! op de poll aan het stemmen waren en zagen dat 94% het met GL oneens was. Eerst werden de uitslagen in het voordeel van het GroenLinks standpunt bijgesteld, en daarna werd de hele poll maar verwijderd.