Sesamstraat komt naar Afghanistan

Peter (The_Duce)
Afghaanse kinderen zullen binnenkort ook kunnen kijken naar 'Koche Sesame' oftewel Sesamstraat. Door het vertonen van de wereldberoemde serie hoopt men de Afghaanse leerlingen van hun trauma's te laten afkomen. Onlangs hebben de Afghaanse autoriteiten de eerste van vierhonderd video's van 'Koche Sesame' voor gebruik in het herstellende Afghaanse onderwijs ontvangen.

Elke video bevat tien afleveringen van twintig minuten. De afleveringen worden samengesteld uit Alam Simsim, de door de VS betaalde Egyptische versie van Sesamstraat. De afleveringen zullen worden nagesynchroniseerd in het Dari, één van de twee voertalen in Afghanistan.

"Het is belangrijk dat onze kinderen hun ogen openen voor nieuwe ideeën", zei Giyam, adviseur van de Afghaanse minister van onderwijs. "De video's moeten de leraren in Afghanistan overhevelen naar een nieuwe eeuw van onderwijs." De productie en verspreiding van de video's wordt mede betaald door het Amerikaanse Rand Corporation. Andere doelen van de video's zijn de Afghaanse kinderen bewust maken van het bestaan van andere culturen, de mogelijkheden tot ontwikkeling voor meisjes en vrouwen te tonen en de interesse van scholieren voor het onderwijs te vergroten.

Onbekend is hoeveel kinderen de video's zullen zien. In het door oorlog verscheurde land beschikken weinig scholen en gezinnen over een televisie, laat staan een videorecorder. Een ander probleem is dat veel Afghanen in het oosten en zuiden de Pashto, de andere voertaal spreken. Het ministerie van onderwijs zei dat Sesamstraat in de eerste fase op drie scholen in Kabul en zeven in andere steden in Afghanistan te zien zal zijn.