Ex-baas Guantánamo-gevangenis naar Irak

Jorrit (Flem)
Icoon IrakDe Verenigde Staten gooien een nieuw wapen in de strijd tegen de misstanden in de Iraakse gevangenissen. Een voormalig hoofd van de gevangenis op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay op Cuba zal namelijk naar Irak afreizen om daar orde op zaken te stellen.

Generaal-majoor Miller zal erop gaan toezien dat opsluitingen en ondervragingen van gedetineerden correct verlopen, zo verklaarde een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Irak vrijdag. Men hoopt hiermee gebeurtenissen als mishandeling van gevangenen door soldaten te voorkomen, iets waar eerder deze week foto's van in het nieuws verschenen.

Guantánamo Bay is de VS-basis op Cuba, in de gevangenis op deze basis worden mogelijke terroristen vastgehouden. De gevangenis geldt als zeer omstreden, verdachten zouden zonder recht op verdediging onder mensonterende omstandigheden vastzitten. In maart van dit jaar kwam Guantánamo Bay nog negatief in het nieuws toen drie ex-gevangenen beweerden dat gevangenen er worden bedreigd en mishandeld.