FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 mei 2004

Uitslag finale Idols 2004

Boris Titulaer, het temperamentvolle 23-jarige zangtalent uit Venlo, kan zich vanaf vanavond dé Idol van 2004 noemen. De jongen kwam in een strijd met 16.731 anderen als beste uit de bus in de populaire talentenjacht Idols. In de laatste finaleronde, waarin de jongen de laatste strijd aanging met Maud, de tweede finalist, wist Boris zich dusdanig te profileren dat het publiek hem de overwinning schonk.

Boris
Boris Titulaer


De Idol van 2004 werd via 22 uitzendingen gefilterd van de rest. De fulltime muzikant kreeg elke week al een oorverdovend applaus en goede jurykritieken als “Robbie Williams, eat your heart out” (Jerney Kaagman). Bij de Idols-fans is hij razend populair en ook in de pers komt de al getrouwde zanger er goed vanaf. Zo hebben we “Fijn om naar te kijken en heerlijk om naar te luisteren” al wel meer dan eens voorbij zien komen.

De musicus bracht in zijn weg naar de Idols-finale de volgende nummers ten gehore:

Eerste auditie: Prince - Kiss
Solo Theater: Robbie Williams - Something Beautiful
Workshop IIIMarvin Gaye - What\'s Going On
Liveshow 1: Prince - When Doves Cry
Liveshow 2: The Temptations - Papa Was A Rolling Stone
Liveshow 3: The Rasmus - First Day Of My Life
Liveshow 4: Wild Cherry – Play That Funky Music
Liveshow 5: Bløf - Harder Dan Ik Hebben Kan
Liveshow 6: Prince - 1999
Liveshow 6: Justin Timberlake - Rock Your Body
Liveshow 7: Frank Sinatra - I\'ve Got You Under My Skin
Liveshow 7: Prince - Kiss
Liveshow 8: Aretha Franklin – Respect
Liveshow 8: Rolling Stones – Angie
Liveshow 8: Michael Jackson – Billy Jean


Biografie Boris

Boris Titulaer, ook wel bekend onder zijn artiestennaam Sofuja, werd op 3 oktober 1980 geboren in het Limburgse Venlo. Al op vroege leeftijd wist de 23-jarige Idol - mede dankzij zijn vader Gé, een bekende jazzmusicus - wat hij wou gaan doen; muziek maken. Tijdens zijn zeventiende levensjaar deed Boris dan ook auditie voor het conservatorium in Maastricht, waar hij niet veel later werd aangenomen op basis van zijn muzikale talent. Hij hield het er echter al weer gauw voor gezien. Na een jaar stopt Sofuja, een beslissing die mede te wijten is aan het gevoel een verkeerde muzikale keuze te hebben gemaakt.

Vastbesloten het te gaan maken in de muziekwereld tekent Titulaer een contract bij het productieteam ‘Colab Producers’, onder andere bekend van June Rollocks en Jan van den Toorn. Echter door te weinig tijd aan de kant van de producers liep ook dit plan in het water. In 2001 besloot Boris dan ook de samenwerking te verbreken.

Toch zat het jonge muziektalent niet stil. Vooral de kennismaking met rockgitarist en songwriter Gino Taihuttu zal hem nog lang heugen. Gino, bekend van onder andere Gin on the Rocks, en winnaar van de grote prijs van Nederland in 1985, besloot samen met Boris de gedeelde passie voor muziek te binden in een akoestische duo. Onder de naam Sofuja toeren ze samen door Spanje. Na een succesvolle zomer in 2001 begint het duo met het schrijven van eigen nummers.

Begin mei 2002 besloot het tweespan dan ook de studio in te duiken, hetgeen resulteerde in het debuutalbum ‘Souldier’. De plaat werd onder eigen beheer uitgebracht en gepresenteerd op 21 en 22 juli 2002 in respectievelijk Venlo en Tegelen. Ter promotie van het nieuwste baby’tje ging het tweetal diezelfde zomer nog op de zogenaamde ‘Gipsy Tour’, die hen opnieuw naar het al warmgedraaide Spanje bracht. Souldier wordt enthousiast ontvangen, en het koppel heeft alles behalve een rustige tijd in het zonnige Espagne. Naast een verdubbeling van het aantal optredens, gaat het tweetal naar huis met een volgeboekte agenda voor de zomer van 2003.

Handtekening Boris
Handtekening Boris


Eenmaal terug in Nederland komen er meer en meer positieve reacties binnen. Zo worden er diverse contacten gelegd voor optredens in o.a. Engeland, Ierland en Griekenland. Nog meer bekendheid schiep Boris met het inzingen van een nummer voor het Nationaal Songfestival. Het lied ‘She Would’, gecomponeerd door Glenn Corneille, werd met passie gezongen door de Venlonaar, en bereikte de voorrondes van het alom bekende Nederlandse festival.

In het najaar van 2003 wachtte Boris Titulaer de definitieve doorbraak. Samen met 16.731 anderen had de jongen zich aangemeld voor de talentenjacht Idols. Er was echter iets dat Sofuja anders maakte dan de rest. Het kwam dan ook voor niemand als een verrassing dat de 23-jarige zich een weg door de finaleronden wist te slaan, en zich samen met Maud mocht opmaken voor de laatste, definitieve strijd.


Wij als FOK! willen Boris via deze weg hartelijk feliciteren, en hem een voorspoedige verdere zangcarrière toewensen.

Discussieer ook mee in het Idolsforum van FOK!

'Mandela trekt zich terug uit openbaarheid'

Nelson Mandela, ex-president van Zuid-Afrika en door zijn jarenlange gevangenschap symbool voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging, wil zich na zijn 86e verjaardag op 18 juli definitief uit het openbare leven terugtrekken. Dat meldt president John Samuel van de Mandela-stichting aan de Zuid-Afrikaanse krant The Daily Star.

Hoewel de eerste zwarte president van Zuid-Afrika nog in goede gezondheid verkeert trekt een overvolle agenda een te zware wissel op de bejaarde staatsman. Hij zou bovendien meer tijd willen vrijmaken voor het schrijven van deel twee van zijn autobiografie.

Mandela werd in 1918 in het tegenwoordige Transkei geboren als zoon van een plaatselijk stamhoofd. In 1964 werd hij gearresteerd op beschuldiging van sabotage en complotvorming om de Zuidafrikaanse apartheidsregering omver te werpen en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Zijn plotselinge vrijlating in 1990 zorgde wereldwijd voor vreugde. In 1993 ontving hij samen met de Frederik Willem de Klerk, de toenmalige president die de vrijlating van Mandela had beijverd en een begin had gemaakt met het afschaffen van apartheidsregels, de Nobelprijs voor de Vrede. Een jaar later volgde Mandela De Klerk op als leider van Zuid-Afrika.

Nelson Mandela en Kofi Annan
Nelson Mandela (links) en VN-leider Kofi Annan


Uitslagen HCE (01-05-04)

Vanavond werden er vier duels gespeeld in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

ADO Den Haag - sc Heerenveen (1-0)
47' Hofstede 1-0

Geel: Van der Gun (ADO), Radomski (Hee), Bakkati (Hee)

Willem II - RBC Roosendaal (3-0)
29' Caluwé 1-0 (pen)
65' Caluwé 2-0
82' Denneboom 3-0

Geel: Van Mosselveld (Wil), Jaliens (Wil), Aerts (RBC), Hellemons (RBC)

Fc Twente - Roda JC (1-2)
12' Vicelich 0-1
34' Ramzi 1-1
82' Cristiano 1-2

Geel: Colinet (Rod)

AZ - NAC Breda (2-2)
34' Meerdink 1-0
38' Landzaat 2-0
57' Boussaboun 2-1
77' Diba 2-2

Bekijk de huidige stand

Zoon Lennon doet 't met dochter Jagger

Sean Lennon, zoon van het in 1980 vermoorde Beatles-lid John Lennon, heeft een relatie met Elizabeth Jagger, dochter van Rolling Stones-voorman Mick. Dat zegt Jerry Hall, moeder van Elizabeth en ex-vrouw van Mick Jagger, in een interview met de Britse krant Daily Telegraph.

De 28-jarige Sean, net als zijn vader muzikant, heeft volgens Hall sinds zeven weken een relatie met de 20-jarige Elizabeth. Elizabeth Jagger werkt sinds haar 14de als model, toen ze bij mode-ontwerpster Vivienne Westwood haar debuut maakte op de catwalk.

Jerry Hall gaf het interview in verband met het verschijnen van haar eerste CD later dit jaar. Op de CD wordt ze begeleid door illustere rockers als Bill Wyman, Pete Townshend en Bob Geldof.


Sean Lennon en Elizabeth Jagger
Sean Lennon en Elizabeth Jagger


Uitslag vierde etappe Ronde van Romandië

Saunier Duval-rijder Fabian Jeker heeft de vierde rit in de Ronde van Romandië gewonnen. De rit was een 127 km lange rondrit rond Sion. Tylor Hamilton is de nieuwe klassementsleider.

Jeker nam zelf het initiatief van de kopgroep van vijf waarvan hij als eerste over de finish kwam. De Zwitser reed 35km voor de finish op de Crans Montagna weg en kreeg onder anderePhonak-rijders Hamilton en Moos met zich mee.

Moos, die gisteren de etappe won en vandaag zijn leiderstrui moest overdragen aan ploeggenoot Hamilton, kon echter het tempo niet volgen. Ciona, Valjacec en Piepoli konden wel aansluiten.

Uitslag etappe 4:
1. Jeker (Zwi) 127 km in 3u40'54"
2. Cioni (Ita) z.t.
3. Valjavec (Svn) z.t.
4. Hamilton (US) z.t.
5. Piepoli (Ita) z.t.
6. Moos (Zwi) 1'18"
7. Mancebo (Spa) z.t.
8. Totschnig (Oos) 1'57"
9. Bassa (Ita) z.t.
10. Zampieri (Zwi) 2'08"

Klassement
1. Hamilton (US) 15u19'15"
2. Piepoli (Ita) +19"
3. Jeker (Zwi) +30"
4. Valjavec (Svn) +51"
5. Cioni (Ita) +59"
6. Moos (Zwi) +1'16"
7. Bassa (Ita) +2'33"
8. Mancebo (Spa) +2'58"
9. Zampieri (Zwi) +3'58"
10. Torschnig (Oos) +4'27"

Ayrton Senna da Silva

Vandaag is het 10 jaar geleden dat Senna met zijn F1 bolide naast de baan raakte en tegen de muur eindigde.

Ronde zes van de Grand Prix van Imola in 1994 werd hem fataal. En tot op heden is nog steeds niet duidelijk waardoor het dodelijke ongeval is veroorzaakt. Uit de zwarte doos van de auto is gebleken dat Senna de muur raakte met een snelheid van 220 km/u. Na 1,8 seconden stond de auto stil.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeval richtte zich eerst op de stuurkolom. Er zou een dunnere stuurpen gebruikt zijn om Senna meer ruimte te geven bij het instappen. Deze dunnere stuurpen zou gescheurd zijn, waardoor het sturen onmogelijk werd. De monocock van de wagen was echter intact. Een deel van de voorwielophanging brak af en doorboorde de helm van Senna. De auto kan niet als hoofdoorzaak worden gegeven.

Ook heeft de Italiaanse justitie met de officials gesproken om uit te zoeken of de leeftijd van de baan meegespeeld kon hebben. De layout van de baan was sinds 1981 niet meer veranderd. De coureurs hadden geklaagd dat er veel stof op de baan lag en dat de baan glad was. Op de plaats waar een betonnen muur stond moeten volgens de huidige regelgeving lange uitloopstroken zijn. De bocht Tamburello was in 1994 een van de snelste bochten.

Psychologisch zou Senna ook niet in topconditie zijn. Nadat Roland Ratzenberger dodelijk verongelukte in de training op 30 april heeft dr. Sid Watkins Senna geadviseerd te overwegen niet te gaan rijden. Hier staat weer tegenover dat Senna wel de pole positie wist te pakken in de kwalifikatie.

De druk op de Braziliaan was ook groot. Hij had verwacht zonder al te veel problemen zijn vierde wereldtitel te kunnen veroveren. Senna reed in 1994 voor Williams, en dat team was de twee jaar daarvoor oppermachtig. Door aanpassingen in de regelgeving bleek de auto niet meer de klasse te hebben waar met op rekende. Ook de opkomst van Benneton en Michael Schumacher was verrassend.

Om de Duitser voor te blijven probeerde Senna veel. Zo bleef hij dingen aan de auto veranderen. De auto leek zo laag te staan dat deze door de hobbels in Tamburello de grond raakte.

Meerdere coureurs, waaronder Senna, waren van mening dat de Safety Car ook gevaar opleverde. De vrij lage snelheid zou ervoor zorgen dat de temperatuur in de banden teveel daalde waardoor ze niet goed meer zouden werken bij de veel hogere racesnelheden. Het is mogelijk dat de angst van de coureurs bewaarheid werd. De eerste vijf ronden van de race werden achter de Safety Car verreden. In ronde zes werd op racesnelheid gereden, de eerste bocht was de snelle bocht Tamburello.

Het is mogelijk dat door de vijf ronden achter de Safety Car de druk in de banden zodanig gezakt is dat de grip werd verminderd. Maar het zou ook kunnen dat een lage bandenspanning de auto nog verder heeft verlaagd en dat de auto daardoor van de baan schoot op een van de hobbels in Tamburello. Theorieën zijn er te over, maar verklaringen blijven ontwijkend. De oorzaak zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Het risico van racen is dat de kans aanwezig is dat de auto niet die route volgt die je als coureur in gedachten hebt.

Toch wil de Italiaanse justitie een schuldige aanwijzen. Het team Williams, haar technisch directeur Patrick Head en de toenmalige hoofd ontwerper, Adrian Newey, zijn al een keer van vervolging wegens doodslag ontslagen. Dit is nu ongedaan gemaakt door de Hoge Raad, die van mening is dat het proces opnieuw gedaan moet worden. Williams kan weinig meer dan accepteren dat de rechtszaak die het team al bijna ¤ 4 miljoen heeft gekost opnieuw moet worden gedaan.

De autoriteiten hadden niet veel tijd om een nieuwe vervolging te starten, ook een nieuwe vervolging moest binnen tien jaar na het ongeval gestart worden. Op 2 april 2004, negen jaar en elf maanden nadat Senna het leven liet, is de zaak heropend. Een zaak die de wereld van Formule 1, de nabestaanden van Senna, het team Williams en vele fans willen laten rusten.

Op zondag 2 mei om 19:00 uur zendt National Geographic een documentaire uit over de dood van Ayrton Senna.

F-16's onderscheppen Boeing boven Nederland

Fear! en Paininthebutt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Vanmiddag zijn twee F-16 jachtbommenwerpers de lucht ingestuurd om een ongeïdentificeerd vliegtuig boven Nederland te onderscheppen. Het verkeersvliegtuig, van het type Boeing 737, was op de radar verschenen en vloog op ongeveer 7,5 kilometer hoogte van noord naar zuid. De F-16's vertrokken vanaf de luchtmachtbasis in Leeuwarden.

Nadat de twee jachtvliegtuigen het passagiersvliegtuig hadden onderschept werd contact gelegd. Nadat zeker was gesteld dat er niets aan de hand was en het toestel het Nederlands luchtruim had verlaten, zijn de F-16's teruggekeerd.

Defensie vertelde niet van welke vliegmaatschappij het toestel was. Ook over de bestemming werd niets gezegd. Wel duidelijk is dat de Boeing niet bekend was bij het Europese luchtverkeerscentrum Eurocontrol in Maastricht, dat het luchtverkeer in het bovenste luchtruim in de Benelux en Noord-Duitsland controleert.

Doordat de F-16's de Boeing met een snelheid van meer dan 1.000 kilometer per uur naderden werd de geluidsbarrière doorbroken. Dit heeft mogelijk tot overlast op de grond geleid. RTV Utrecht meldt dat tientallen mensen zowel naar het alarmnummer 112 als naar het algemene nummer 0900-8844 belden. Ook diverse media werden ingeseind. Sommigen dachten dat mogelijk sprake zou kunnen zijn van bijvoorbeeld een explosie.F-16

Frans hoofddoekverbod wordt aangescherpt

Frankrijk gaat de richtlijnen omtrent het hoofddoekjesverbod flink aanscherpen. Reden hiervoor is het beklag van de mensen die de richtlijnen te vaag vonden. Ook zouden er teveel mazen in zitten. Voor de Franse regering is dit de aanleiding om de regels flink bij te schaven.

Docenten op scholen dienen de richtlijnen als hulpmiddel te hanteren om het verbod te handhaven. Daarbij wordt de nieuwe versie aanzienlijk rigoreuzer. Zo wordt het voor leerlingen onmogelijk op religieuze gronden te weigeren een kledingstuk af te doen. Ook het dragen van traditionele kleding is voortaan uit den boze.

In maart keurde de Franse senaat de omstreden hoofdddoekjeswet goed. In de wet kwam te staan dat het dragen van opzichtige kruisen, keppeltjes en hoofddoekjes op school verboden was. Tegen dat laatste kwam veel verzet uit de moslimgemeenschap. Premier Jean-Pierre Raffarin zei gaf toen al aan dat de wet niet bedoeld was om te discrimineren tegen religies: ''Het is bedoeld om een krachtig en snel signaal af te geven. Onze visie van het seculier zijn, is niet gekant tegen religies Iedereen heeft het recht om uitdrukking te geven aan zijn of haar geloof zolang zij maar de wetten van de republiek in de scholen van de republiek respecteren.''


De moslimgemeenschap protesteerde hevig tegen het verbod op hoofddoekjes, zoals hier op de foto

Onkruit claimt sloop legervoertuig

Binnenlands nieuwsDe anti-militaristische beweging Onkruit claimt in de nacht van donderdag 29 op vrijdag 30 april in Bussum een legervoertuig onklaar te hebben gemaakt. Het voertuig stond op de schietbaan van de Kolonel Palm-kazerne. Volgens de Onkruit-activisten is hiermee ''weer een klein stapje gezet op weg naar de sloop van het militaire apparaat.''

De schietbaan in Bussum wordt gebruikt door de Defensie Schietsport Vereniging, waar militairen hun schietvaardigheid kunnen trainen. In een verklaring stellen de activisten: ''Hoe het met de schietvaardigheid van de Nederlandse militairen gesteld is kunnen we zien in Irak, waar de afgelopen maanden minimaal drie Irakezen afgeschoten werden voor enorme misdaden als het plunderen van een auto en het negeren van een stopteken. Militarisme is moord!''

Onkruit wijst erop dat de afgelopen dagen in Irak ook een Nederlands legervoertuig beschadigd raakte, door een mortieraanval op het Nederlandse kamp Ar Rumaytah. ''Wij zijn blij dat de Irakezen een handje helpen bij de strijd tegen de krijgsmacht!'', zo besluiten de activisten.

-
Onkruit is geen actiegroep, maar de verzamelnaam voor allerlei anti-leger acties. De naam is vrij te gebruiken voor iedere directe anti-militaristische actie. Onkruit is ontstaan uit de totaalweigeraars-beweging, en vanaf 1980 uitgegroeid tot een begrip. In de jaren 80 was onder meer huidig GroenLinks Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak een Onkruit-activist. Hij belandde in 1984 in de cel na een inbraak op het militaire MIBO-complex in Dubbeldam.

Geen beroep Andrade mogelijk

Deportivo La Coruña zal de return in de halve finales van de Champions League definitief zonder verdediger Jorge Andrade moeten afwerken. De schorsing van één wedstrijd is niet aan te vechten.

Jorge Andrade werd door de tuchtcommissie van de UEFA geschorst nadat hij door scheidsrechter Markus Merk van het weld was gestuurd in het eerste duel met Fc Porto. Andrade gaf na een duel zijn oud-ploeggenoot Deco plagend een klein trapje. Merk zag daarin een geval van natrappen en zond hem van het veld. De UEFA sprak daarop een straf van een duel uit. Tegen een schorsing van één wedstrijd is geen mondeling verweer mogelijk, aldus de UEFA.

De stand in de ontmoeting tussen Fc Porto en Deportivo la Coruña is nog 0-0.

Capelse familie is 'criminele organisatie'

Icoon Binnenlands nieuwsZeven leden uit één familie zijn samen met acht handlangers door het Openbaar Ministerie deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. De personen, op één na allemaal afkomstig uit Capelle aan den IJssel, zouden volgens Justitie 86 inbraken op het geweten hebben. Aanstaande maandag staan negen van hen terecht bij de Rotterdamse rechtbank.

De verdachten, 18 tot 41 jaar oud, zouden tussen januari 2002 en januari 2004 goederen met een totale waarde van honderdduizenden euro's hebben buitgemaakt. De buit zou hebben bestaan uit auto's, grote hoeveelheden audio-apparatuur, computers en sieraden. Het werkgebied strekte zich uit van de eigen woonplaats tot in Brabant en Gelderland. Het geld zou zijn opgegaan aan een dure levensstijl en aan gokken.

Na een onderzoek van 7 maanden door de Afdeling Bovenregionale Recherche werden eind januari de zeven familieleden als hoofdverdachten opgepakt. Later werden nog eens acht verdachten aangehouden. Van de vijftien verdachten zitten er nog twaalf, onder wie één vrouw, in voorlopige hechtenis. Er wordt nog onderzocht of de verdachten ook hebben gefraudeerd met uitkeringen.

Verkerk in finale München

Martin Verkerk heeft in zijn eerste graveltoernooi van het seizoen de finale bereikt. In München versloeg hij vandaag de Belg Olivier Rochus met 7-6 en 6-3.

Verkerk kreeg aanvankelijk goed tegenstand van zijn Belgische opponent. Rochus kreeg de service van de Nederlander goed terug. Na een 2-4 achterstand, brak Verkerk in de eerste set snel terug om vervolgens die in de tie-break naar zich toe te trekken. In de tweede set had de Nederlander aan één breek genoeg. In de finale zal hij morgen spelen tegen de ongeplaatsde Nikolaj Davidenko, die Luis Horna in twee sets aan de kant zette (6-4 6-1).

Minimale opkomst 1-mei-demo Rotterdam

Zo'n 500 personen hebben zaterdag in Rotterdam deelgenomen aan een demonstratie ter gelegenheid van 1 mei, de internationale Dag van de Arbeid. De demonstratie, die zonder incidenten verliep, werd ondersteund door achttien organisaties. De centrale leuze was 'weg met de imperialistische oorlogen, voor vrede en socialisme'.

Een bonte stoet variërend van Tamil Tijgers, Turkse communisten en maoïsten tot de plaatselijke FNV-afdeling liep mee. Sommige demonstranten hadden portretten bij zich van Marx, Mao, Lenin en Stalin. Er werd een pleidooi gehouden voor het instellen van 1 mei als vrije dag. Een woordvoerder van het comité maakte zich kwaad over bezuinigingen van het kabinet-Balkenende, de bouwfraude en de deelname van Nederlandse troepen in Afghanistan en Irak.

Berlijn
In de Duitse hoofdstad Berlijn gingen naar schatting 200.000 vakbondsleden de straat op. Zij protesteren vooral tegen overheidsbezuinigingen op de gezondheidszorg, de sociale zekerheid en pensioenen. Berlijn is op 1 mei vrijwel steevast het decor van rellen tussen politie en extreem-linkse jongeren. Zo ook dit jaar, in de nacht van vrijdag op zaterdag werden reeds 111 relschoppers opgepakt.

Egypte
In Caïro werd door de Egyptische oproerpolitie een demonstratie uiteengeslagen. De demonstranten eisten een loonsverhoging van 40 procent en riepen leuzen tegen de Verenigde Staten en Israël. Eén persoon werd gearresteerd.


1-mei-demonstratie Rotterdam
1-mei-demonstranten in Rotterdam (bron)


Schalken ontsnapt aan hotelbrand

Tennisser Sjeng Schalken is met zijn vriendin Ricky in Rome maar net aan een hotelbrand ontsnapt. In Hotel Parco dei Principe kwamen na een brand vanmorgen vroeg (5 uur) zeker drie mensen om het leven.

Schalken had er juist gister zijn intrek genomen in de voorbereiding op het Masters tennistoernooi van Rome, dat de komende week zal worden gespeeld. Schalken had een kamer op de zevende verdieping. De brand brak uit op de derde etage. Schalken en vriendin Ricky brachten zichzelf in veiligheid door naar de zesde verdieping te klimmen. Na anderhalf uur kon daar eerst Ricky met behulp van een kraanwagen worden weggeplukt, waarna een halfuur later ook Sjeng via een sluipweg ongedeerd beneden kwam. In het hotel waren meer tennissers ondergebracht. Of onder hen ook slachtoffers zijn te betreuren is onbekend. Marat Safin en Max Mirnyi, die op de bewuste derde etage woonden, kwamen op tijd weg. Ook de nummer twee van de wereld Andy Roddick kwam ongedeerd buiten.

Schalken doet het voorval op zijn site uitvoerig uit de doeken. Opmerkelijk is dat volgens hem het brandalarm van het hotel niet heeft gewerkt. "Daardoor schrokken veel mensen pas laat wakker. Sommige hotelgasten op de eerste en tweede verdieping werden pas om 07.00 uur gewekt, toen wij inmiddels waren gered." Schalken zelf was door de rook gewekt.

Sjeng Schalken ontsnapt aan hotelbrand

Tennisser Sjeng Schalken is met zijn vriendin Ricky in Rome maar net aan een hotelbrand ontsnapt. In Hotel Parco dei Principe kwamen na een brand vanmorgen vroeg (5 uur) zeker drie mensen om het leven.

Hotel Parco dei PrincipeSchalken had er juist gister zijn intrek genomen in de voorbereiding op het Masters tennistoernooi van Rome, dat de komende week zal worden gespeeld. Schalken had een kamer op de zevende verdieping. De brand brak uit op de derde etage. Schalken en vriendin Ricky brachten zichzelf in veiligheid door naar de zesde verdieping te klimmen. Na anderhalf uur kon daar eerst Ricky met behulp van een kraanwagen worden weggeplukt, waarna een halfuur later ook Sjeng via een sluipweg ongedeerd beneden kwam. In het hotel waren meer tennissers ondergebracht. Of onder hen ook slachtoffers zijn te betreuren is onbekend. Marat Safin en Max Mirnyi, die op de bewuste derde etage woonden, kwamen op tijd weg.

Schalken doet het voorval op zijn site uitvoerig uit de doeken. Opmerkelijk is dat volgens hem het brandalarm van het hotel niet heeft gewerkt. "Daardoor schrokken veel mensen pas laat wakker. Sommige hotelgasten op de eerste en tweede verdieping werden pas om 07.00 uur gewekt, toen wij inmiddels waren gered." Schalken zelf was door de rook gewekt.

'The Simpsons' krijgen nieuw contract

MrBadGuy had ons via de nieuws-submit te melden:

Een maand geleden berichtten wij dat 'The Simpsons' staakten, de acteurs van de stemmen achter de bekende animatieserie wilden een beter contract. Dit nieuwe contract is er nu gekomen.

The Simpsons, op dit moment bezig met het 15e seizoen, is al jaren een van de best bekeken programma's op de Amerikaanse tv-zender Fox. Er was echter onduidelijkheid of er nog wel een 16e seizoen zou komen. Na een maand van onderhandelen zijn de acteurs en Fox er toch uitgekomen en is er een meerjarig contract getekend. De duur van het contract en het nieuwe salaris van de acteurs is niet bekendgemaakt.

Sneltram schept bejaarde man

Een bejaarde man is vanochtend geschept door een sneltram op de Beneluxbaan in Amstelveen. Het ongeval gebeurde tussen de haltes Kronenburg en Uilenstede. De man raakte zwaargewond en is in kritieke toestand afgevoerd naar een ziekenhuis.

"De trambestuurder zag iets op de rails en maakte een noodstop, maar het duurt even voordat een tram stilstaat", aldus politiewoordvoerder Erik Vermeulen. Het is nog onduidelijk hoe de man op de tramrails kwam, deze is namelijk door hekken afgeschermd. Ook is de identiteit van de man nog niet bekend, het gaat om een blanke man van tussen de 65 en 75 jaar.

Mosley houdt persconferentie

De FIA President Max Mosley zal volgende week dinsdag (4 mei) een persconferentie houden.

De persconferentie volgt direct na de bijeenkomst van de teambazen in Monaco. Onderwep tijdens deze bijeenkomst zijn de nieuwe regels die de FIA in San Marino heeft voorgesteld voor 2008.

De Persconferentie zal ergens tussen 15:00 en 17:00 uur plaatsvinden in het Formula One Media Centre in Monaco.

Maradona: 'ik keek de dood in de ogen'

De Argentijnse oud-voetballer Diego Armando Maradona verliet gisteren het ziekenhuis in het Argentijnse Buenos Aires en gaf vandaag een tv-interview. Hierin verklaarde hij "de dood in de ogen te hebben gekeken."

De 43-jarige Maradona werd op 18 april jongstleden opgenomen in het ziekenhuis vanwege ademhalingsmoeilijkheden en hartklachten. Hij werd daar dagenlang kunstmatig beademd en verkeerde in levensgevaar. "God haalt ons wanneer hij het wil, maar ik bedank iedereen die voor mij gebeden heeft. Ik stond in een tunnel, maar protesteerde omdat het mijn tijd nog niet is", aldus de voetballegende.


Diego Armando Maradona


Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Leerlingen bloot over de knie bij laag cijfer

Paul S. (65), die verdacht wordt van betrokkenheid bij kindermisbruik op het Indonesische eiland Lombok, is eerder met justitie in aanraking gekomen. In de periode 1988 tot en met 1993 zou de voormalige docent economie en geschiedenis verschillende leerlingen van het toenmalige College Sittard hebben mishandeld. Na tussenkomst van justitie heeft Paul S. de leerlingen een schadevergoeding elk vijfduizend gulden betaald.

Paul S. gaf de leerlingen (veelal jongens) bij hem thuis bijles. Als de leerprestaties niet voldoende waren, kregen de leerlingen een pak slaag op hun blote billen. In Dagblad De Limburger doen twee oud-leerlingen van het College Sittard vandaag hun verhaal. Zij kregen in de periode 1988 tot en 1993 bijles van Paul S. Eén van hen, een nu 29-jarige man, vertelt dat hij zich geheel moest ontkleden en voor ieder tiende punt onder de zes tien slagen op zijn blote billen kreeg. "Bij een vier waren dat dus tweehonderd slagen", legt hij uit.

De andere oud-leerling geeft aan dat hij soms pijnstillers slikte voordat hij naar de bijlessen van Paul S. ging. Het tweetal verklaart dat meer jongens van het voormalige College Sittard (tegenwoordig Trevianum) door Paul S. zijn mishandeld, maar zij zouden zich uit schaamte nooit hebben durven te melden. Omdat de docent ook als decaan van de havo op dezelfde school werkzaam was, had hij grote invloed op het bevorderen naar een hogere klas.

Zowel de gratis bijlessen die Paul S. aan veel jongens gaf als de onorthodoxe manier van straffen waren destijds bij de schoolleiding bekend. Zij werden hierover in 1993 door de twee oud-leerlingen en hun ouders ingelicht. Daarop werd besloten om de zaak intern op te lossen. P. Meijers, voormalig directeur van de havo, wenst hierop "eventjes geen commentaar meer te geven". Paul S., die tot en met 1996 op het College Sittard heeft lesgegeven, moest in een gesprek met de twee slachtoffers en Meijers zijn excuses aanbieden. Ook moest hij stoppen met het geven van gratis bijlessen.

In 1996 zou tegen Paul S. aangifte zijn gedaan, maar de directie van de school zegt hiervan niet op de hoogte te zijn. Na een strafrechterlijk onderzoek, dat meer dan een jaar duurde, besloot de officier van justitie in Maastricht in juli 1997 dat Paul S. aan de twee slachtoffers een schadevergoeding moest betalen. Een motivering voor deze schikking wordt niet gegeven. Uiteindelijk heeft Paul S., die zelf niet voor commentaar bereikbaar was, ieder vijfduizend gulden betaald. Niet lang daarna vertrok Paul S. naar Lombok en startte daar het hotel Oma Sittard.

Volgens kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes willen enkele jongens inmiddels aangifte doen wegens de recente verdenkingen van kindermisbruik in het hotel van Paul S. Volgens Terre des Hommes zou Paul S. aan het hoofd van een pedofielennetwerk op het Indonesische eiland staan. Ook een man uit Noord-Holland, die een jongen zou hebben gedrogeerd en verkracht, zou hierbij zijn betrokken.

Politiechef: Nederwiet direct legaliseren

Vandaag komt het NRC-Handelsblad in haar maandelijkse bijlage M met een groot verhaal over drugs en het strafrecht in Nederland. Daarin pleit de Amsterdamse hoofdcommissaris J. van Riessen ervoor dat softdrugs direct gelegaliseerd moeten worden. Wat hem betreft wordt de hele wereld volgestopt met nederwiet.

Van Riessen: ''Gooi die achterdeur open, geef die rommel vrij. Het zou goed zijn voor het toerisme en onze export. Nederwiet is kwalitatief heel goed spul. Stop de hele wereld maar vol, daar is niets mis mee. Leg mij het verschil uit tussen alcohol, sigaretten en softdrugs.''

De uitspraken van Van Riessen zijn opmerkelijk, daar justitie de laatste tijd juist veel hennepkwekerijen oprolt. Ook stelde minister Donner van Justitie onlangs dat nederwiet met een te hoog thc-gehalte als harddrug moet worden beschouwd.

In M zegt verder oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager dat het toestaan van de coffeeshops indertijd (jaren 70) een ideologische achtergrond had, maar dat het uitgelopen is op keiharde criminaliteit. Verschillende deskundigen wijten dit aan het feit dat softdrugs wel verkocht maar niet verbouwd mogen worden. Hierdoor is een enorm crimineel milieu ontstaan dat zich verrijkt aan de teelt van nederwiet.


In de toekomst legaal?

Koninginnedag '04, Museumplein Amsterdam

Gisteren was het Koninginnedag, en natuurlijk trokken ook dit jaar honderdduizenden mensen naar Amsterdam om daar de hele dag (en de nacht ervoor) feest te vieren.

Op het Museumplein was, evenals vorig jaar, Radio 538 aanwezig en pakte flink uit met een groot aantal optredens. De beide Idols finalisten, Re-union, Acda & De Munnik, Di-rect, The Rasmus, Intwine, Marco Borsato en nog veel meer. FOK! was er bij.


[update] Doden bij aanslag in Saudi-Arabi

Bij een aanslag in Yanbu, een industriestad aan de westkust van Saudi-Arabië, zijn een aantal buitenlanders omgekomen, zo zegt de Arabische televisie. Washington meldt dat er Amerikanen en andere westerlingen bij de slachtoffers zijn.

Update 13:43
Het Saudische ministerie van Binnenlandse zaken meldt dat er zes westerlingen en een onbekend aantal Saudi's om het leven zijn gekomen. Onder de doden zijn in ieder geval een Brit, een Amerikaan en een Australiër. De aanval begon in het kantoor van een Saudische aannemer, vier extremisten schoten hier in het wilde weg om zich heen.

Hierna vluchtten de vier met vluchtauto's en lieten een autobom ontploffen. Twee van de vier kwamen hierbij om, een derde werd doodgeschoten toen veiligheidstroepen hem onder vuur namen. De vierde aanvaller is gearresteerd.

Klacht tegen website Ertan.nl

Tegen de internetsite Ertan.nl is door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een klacht ingediend bij justitie. Dit gebeurde nadat het MDI diverse klachten kreeg van internetgebruikers over haatdragende teksten over homoseksuelen op de site. Omdat er een onderzoek naar hem loopt heeft Ertan zijn site overigens overgeplaatst van Ertan.nl naar Ertan.biz.

In wat genoemd wordt een column wordt door Ertan gerefereerd aan de haatlectuur uit de Amsterdamse El Tawheed moskee. Te lezen staat onder meer: ''Zodra de islamitische wet van kracht is in Nederland, zal ik de eerste zijn die elke protesterende homo, met het hoofd naar beneden, van de Westertoren zal duwen. Tweede-Kamerlid Boris D. van D66 maakt daarbij een goede kans om als eerste te mogen.''

Het openbaar ministerie heeft aangekondigd een onderzoek te zullen instellen.


Afbeelding van Ertan, verspreid door hemzelf.

Het is niet geheel duidelijk wat de bedoeling is van de site Ertan.nl. Ook op FOK! wordt door bezoekers regelmatig verwezen naar de site omdat die anti-westers en homohatend zou zijn. De site ziet eruit als een soort weblog en sommigen betogen dat het een (mislukte) poging tot humor is, danwel discussie uitlokkend of gemaakt door een op digitale relletjes belust persoon. De site noemt zichzelf een ''onafhankelijk en open medium voor de Nederlandstalige moslimgemeenschap'' en zegt op zondag satirisch te zijn.

De maker de site is al langer actief op internet, zo zette hij bijvoorbeeld ook deze weblog op, die loopt tot begin januari 2004. De maker staat er om bekend dat hij vaak zelf reageert op artikelen die er over hem verschijnen. De site Schandaal.com besteedde al vaker aandacht aan hem.

Lippi en Juventus uit elkaar

Marcelo Lippi stopt volgend jaar als trainer bij Juventus. De succesvolle Italiaan was tien jaar werkzaam bij de club uit Turijn en won vijf keer de landstitel, een Champions league, een wereldbeker, 4 Italiaanse supercups en een Europese Super Cup.

Lippi begon in 1994 bij Juventus en werd in 1999 ontslagen. Hij vertrok naar Internazionale, maar behaalde daar geen grote successen. In de zomer van 2001 werd hij dan ook weer door Juventus teruggehaald.

Lippi weet nog niet waar hij volgend jaar werkzaam zal zijn. Chelsea heeft al aangegeven hem graag als opvolger van Ranieri te zien. Lippi heeft echter een grote droom: bondscoach van Italië.

Aangifte van jihad-oproep per e-mail

Hamdy Abdel Gawad, gerechtstolk en beëdigd Arabisch vertaler, heeft bij de politie in Den Haag aangifte gedaan van verspreiding via e-mail van een oproep tot jihad in Nederland. De mail wordt verpreid door onbekenden en verstuurd naar mensen in Nederland. Abdel Gawad, die de mail ook ontving, is één van de tolken van de twaalf moslims die in Rotterdam werden aangeklaagd voor terroristische plannen, maar vorig jaar wegens gebrek aan bewijs zijn vrijgesproken.

Gawad zegt geschrokken te zijn van de toon in de jihad-mail. Zo worden wereldleiders, waaronder ook premier Balkenende, in de mail aangeraden zich te onderwerpen aan de islam of anders af te treden. ''De islam is de waarheid en zal de westerse samenleving overwinnen. Het democratisch stelsel is niets anders dan een systeem dat tot doel heeft de mensen tot slaaf van zichzelf te maken, zodat een paar bloedzuigers hierop kunnen inspelen om hen te onderwerpen'', zo staat te lezen in de oproep.

Bij de e-mail is een vertaling gevoegd van het boek De ware moslim en staat op naam van Abu Zubair. De schrijver van het boek heet Diyaaud'deen Al'Qudsee. Namen die rechtstreeks verwijzen naar Bin Ladens al Qaeda.

In de mail worden de media omschreven als de satan die het gedrag van de massa manipuleert. Integratie wordt de enige oplossing genoemd, integratie in de zin van islamitische onderwerping. ''Bush, Blair, Chirac, Balkenende kunnen met hun integratie-concept niet tippen aan dat van de islam, dus moeten ze plaatsmaken. Zij zullen in het hiernamaals de geest van de vernedering proeven. De geest van Jihaad waart over de aarde.''

Abdel Gawad wil dat de afzenders van de mail worden opgespoord. In moslimkringen zou men daar ook al mee bezig zijn. Mogelijk is de mail afkomstig van een nieuwe groep. Steeds vaker wordt de boodschap op internet verspreid per e-mail, omdat de voor dit doel gebruikelijke websites overgave.nl en supportersharia.nl zijn geblokkeerd.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil geen commentaar geven.

Toevoeging
De door de Volkskrant genoemde webiste Overgave.nl is wel bereikbaar via Overgave.com. Onderaan die site staat te lezen: © Copy rights 2001, Overgave.nl. Een aantal links op Overgave.com verwijst ook nog naar overgave.nl.

Op die site wordt overigens juist wel opgeroepen om deel te nemen aan het democratisch bestel: ''Verder zijn wij hier in de minderheid. Wanneer we niet meedoen in het politieke leven leidt dit tot uitsluiting en segregatie. Dan vallen we kortom buiten de boot.'' ..... ''Het is voor moslims verplicht om een islamitische staat op te richten in landen met een moslimmeerderheid, maar dat geldt niet voor landen waar ze in de minderheid zijn''.

[update] Ook Britten betrokken bij martelingen Irak

Niet alleen Amerikaanse militairen, maar ook Britse militairen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het martelen van Iraakse gevangenen. Althans, als de beweringen kloppen. De krant The Daily Mirror zegt vandaag met foto's te komen waarop dat te zien is. Britse autoriteiten hebben een onderzoek aangekondigd.

Donderdag publiceerde CBS News foto's waarop gruwelijke martelingen te zien waren door Amerikaanse militairen. Met een pistool op het hoofd gericht moesten gevangenen onder andere orale seks bij elkaar verrichten en levende piramides vormen. Dit onder het toezicht van lachende Amerikanen.


Deze Iraakse gevangene, met een zak om het hoofd gebonden, werd door de Amerikanen verteld dat als hij van de doos af zou stappen, hij geëlektrocuteerd zou worden. De stroomdraden waren aan zijn armen, benen en testikels bevestigd.


De foto's schokten de wereld. Zo lieten President Bush en ook de Britse premier Blair weten ontzet te zijn door de beelden. Inmiddels zijn zes militairen in staat van beschuldiging gesteld. Volgens Amnesty International gebeuren de folteringen en mishandelingen van Iraakse gedetineerden met regelmaat. Schokkende foto's over de mishandelingen door VS-soldaten staan hier.

Update 11.05 uur
Inmiddels zijn er nieuwe schokkende foto's online. Op een van de foto's is te zien hoe een Britse militair urineert over een Iraakse gevangene, bij wie een zak om de hoofd gebonden is. Ook wordt een geweer in de mond van de gedetineerde geduwd, wat bloedingen tot gevolg heeft. Verder slaat een Britse soldaat met een geweer op de testikels van de geblinddoekte gevangene.

PvdA komt met nieuw beginselprogram

Politiek-nieuwsVandaag op 1 mei, de Dag van de Arbeid, presenteert de PvdA voor het eerst in 27 jaar een nieuw manifest. Het oude beginselprogramma, dat dateert uit 1977, acht de partij achterhaald. In het oude manifest werd nog gepleit voor het nationaliseren van banken en verzekeringsmaatschappijen. In de nieuwe versie staan solidariteit, de noodzaak tot integratie en een rechtvaardige en duurzame mondialisering centraal.

De PvdA blijft erin geloven dat de politiek burgers uitzicht kan geven op een betere toekomst. ''Armoede is te bestrijden. Uitsluiting en onderdrukking zijn niet onvermijdelijk. Het nieuwe program is geschreven door een commissie onder leiding van PvdA-leider Wouter Bos en partijvoorzitter Ruud Koole; het moet na discussie in december door het congres definitief worden vastgesteld.

Bos en Koole zien het zes A-viertjes tellende manifest als de kern van het PvdA-gedachtegoed. Begrippen als kapitalisme en vakbeweging komen er niet meer in voor, een groot verschil met het oude programma uit 1977. ''Dit manifest is een soort paspoort. Daarin staat ook niet wat je iedere dag geacht wordt te doen, maar het zegt wel wie je bent'', aldus Bos in een interview vandaag met de Volkskrant. Bos neemt ook afstand van het oude pleidooi voor een multiculturele samenleving: "je wilt de cultuurkernwaarden niet opofferen".

In het manifest blijft de PvdA zich profileren als de partij van eerlijk delen en sterkste schouders, zwaarste lasten. Het recht van de sterkste zal door de PvdA bestreden blijven worden; iedereen moet gelijke kansen hebben. Het spreekt zich verder uit voor zaken als 'duurzame mondialisering', meer internationale samenwerking, een Europese Unie die meer is dan alleen een vrije markt en goed onderwijs voor iedereen.

Parachutist springt van 10.100 meter hoogte

Een Oostenrijkse parachutist is gisteren als eerste mens ter wereld op een hoogte van 10.100 meter uit een luchtballon gesprongen. Met deze prestatie heeft 'Mad' Mike Küng een plaatsje in het Guinness Book of Records veroverd.

De sprong vond plaats boven de Chiemsee in het Duitse Beieren. Het was eigenlijk de bedoeling van 12.000 meter hoogte af te springen, maar omdat het zuurstofsysteem van de aanwezige cameraman defect was, zou nog meer hoogte gevaarlijk voor hem worden. Daarom sprong de 35-jarige Küng op 10.100 meter hoogte met een speciaal vervaardigde parachute uit de ballon en raasde met een vaart van ongeveer 200 kilometer per uur richting aarde.

Küng heeft al meerdere indrukwekkende prestaties op zijn naam staan. Zo behaalde hij in 2001 de eerste plaats bij 'Wings over Aspen', de inofficiële Acro-wereldkampioenschappen, en sprong hij in 2000 al op een hoogte van 8.067 meter uit een heteluchtballon.

Etoo beste Afrikaanse voetballer

Samuel Eto'o is door de Afrikaanse voetbalfederatie C.A.F. verkozen tot Afrikaans voetballer van het jaar 2003.

De Kameroener ging hiermee de Nigeriaan Augustin "Jay Jay" Okocha en de Ivoriaan Didier Drogba vooraf. de 23-jarige aanvaller won met zijn ploeg Mallorca de Spaanse bekerfinale, en speelde met de Nationale ploeg van Kameroen in de finale van de Confederatiecup. Kameroen werd dan ook verkozen tot beste Nationale ploeg van 2003. Eto'o is met deze overwinning de opvolger van Senegalees El Hadji Diouf, de winnaar van 2001 en 2002.

overzicht uitslagen 2003
Beste speler van 2003: Samuel Eto'o (Cam/Mallorca/Spa)
Beste speler in de Afrikaanse Champions League: Dramane Traoré (MLI, Ismailia/Egy)
Beste doelman: Idriss Kameni (Cam/Wolverhampton/Eng)
Beste jonge speler: Obafemi Martins (Nig/Inter Milan/Ita)
Trainer van het jaar: Kadiri Ikhana (Nig/Enyimba/Nig)
Doelpunt van het jaar: Lesley Manyathela (ZAf/Orlando Pirates/ZAf)
Ploeg van het jaar: Kameroen
Club van het jaar: Enyimba (Nig)

KNRM rukt uit voor trosje oranje ballonnen

Gisterochtend heeft de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de Noordzee afgezocht op zoek naar een "neergestorte deltavlieger". Bij de KNRM waren meldingen binnengekomen over een deltavlieger die voor de kust van Bloemendaal in zee was beland.

De KNRM zette twee reddingboten en een politiehelikopter in. Na een uitgebreide zoektocht bleek het om een trosje met oranje ballonnen te gaan, zo liet een woordvoerder weten.

Stenders neemt op 14 mei afscheid van 3FM

Dj Rob Stenders zal op vrijdag 14 mei al afscheid nemen van Radio 3FM om naar Yorin FM te gaan. Vanaf juni zal hij daar te horen zijn met zijn ochtendprogramma 'Stenders Vroeg'. Nu is hij nog in dienst van de VARA.

Afgelopen nacht maakte hij al zijn laatste programma op Radio 3FM. De VARA liet vorige week nog weten in onderhandeling te zijn met Stenders over de precieze datum dat zijn contract zou aflopen. Giel Beelen zal nu vanaf maandag 17 mei in de ochtend te horen zijn.

Stenders zal echter niet meer te horen zijn op 3FM. Alleen een paar keer via de telefoon.

Minder helikopters op bevrijdingsdag door oorlog

Vanwege de inzet van materieel in Irak en Bosnië zullen er dit jaar op bevrijdingsdag (5 mei) minder artiesten door helikopters vervoerd worden. De luchtmacht heeft nog maar twee helikopters beschikbaar, waardoor edisonwinnares Hind en de groep She Got Game gewoon over land vervoerd zullen worden.

De luchtmacht werd enkele jaren geleden door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd om op bevrijdingsdag artiesten te vervoeren. Naast het geleverde materieel betaalt de luchtmacht ook de brandstof en personeelskosten.

"We doen het graag", aldus woordvoerder Jos van der Leij van de Koninklijke Luchtmacht. "Er is een zekere verbondenheid met wat er op 4 en 5 mei gebeurt en dat wat wij nu in het buitenland doen."

Dit jaar stelt de Koninklijke Luchtmacht dus twee helikopters beschikbaar: een helikopter van het type Cougar en een met twee rotoren uitgeruste Chinook. Behalve de luchtmacht biedt ook de Koninklijke Landmacht haar diensten aan. Op 4 mei wordt er door de landmacht een ponton aangelegd voor een concert.

De gelukkigen die dit jaar met een helikopter vervoerd gaan worden zijn de band Tasja's World en het cabarettrio De Vliegende Panters. Tasja's World vliegt van Groningen naar Leeuwarden, Rotterdam en Utrecht. De Vliegende Panters worden van Vlissingen naar Haarlem, Assen, Zwolle en Wageningen gevlogen.

[update] Noodweer in zuidelijk Nederland

Icoon Binnenlands nieuwsVanaf het einde van de middag trokken zware buien vanaf het zuiden Nederland binnen. De eerste meldingen van hagel en onweer kwamen vanuit Maastricht, later op de avond trok het noodweer over de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. In Limburg vielen hagelstenen zo groot als golfballen.

Het verkeer op de A2 bij Maastricht stond door het noodweer tijdelijk stil. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Bij de politie en brandweer in Zuid-Limburg kwamen meer dan honderd meldingen binnen van blikseminslagen, ondergelopen kelders, modderstromen, ondergelopen straten, omhoog gekomen putdeksels en omgevallen bomen. Ook in Zuidoost-Brabant kwamen putdeksels door de overvloedige regenval omhoog. Een Eindhovense bioscoop werd ontruimd. Het dak stond door hevige regenval op instorten. Het noodweer hield een uur lang aan.

Update 0:35 uur
In 't Woudt in de gemeente Midden-Delfland veroorzaakte blikseminslag een grote brand in een woonboerderij met rieten dak. Op de nabijgelegen provinciale weg N222 viel het licht uit. De politie meldde dat het verkeer daar mede door de rookoverlast ernstige hinder ondervond. Door blikseminslag was er een seinstoring tussen Gouda en Woerden. Treinen liepen enige tijd vertraging op. Het noodweer heeft zich beperkt tot de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Hagel in Eijsden
In korte tijd viel zeer veel hagel, zoals hier in Eijsden
(Foto: Infinity123)Noodweer in Eindhoven
Deze auto kwam onder water te staan in een tunnel in Eindhoven
(Foto: indahnesia.com)


Meer foto's in dit en dit topic op het FOK!forum;
Op dit filmpje (in MOV-formaat; afspelen met gratis Quicktime player) is te horen hoe de hagel in Maastricht (Randwyck) tijdens de buien op de auto's terechtkwam;
Hier vind je actuele radarbeelden van Nederland.

[update] EU viert grootste uitbreiding ooit

Op veel plaatsen in Europa wordt momenteel de grootste uitbreiding van de Europese Unie (EU) ooit gevierd, die om middernacht een feit zal zijn. Na jaren van onderhandeling krijgt de EU er vanavond in één klap tien nieuwe lidstaten bij en groeit daarmee van 15 naar 25 lidstaten. De nieuwe toetreders zijn: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Cyprus en Malta.

De toetredingsplechtigheid vindt plaats in de Sloveense grensstad Nova Gorica, waar om middernacht door EC-voorzitter Romano Prodi en de Sloveense premier Anton Rop als symbolisch gebaar het grenshekje tussen Nova Gorica en de Italiaanse stad Gorizia omver geworpen zal worden. In de Europese hoofdstad Brussel is de uitbreiding gevierd met een 'EU-show'. De 25 regeringsleiders komen morgen in de Ierse hoofdstad Dublin bij elkaar.

Prodi noemde de uitbreiding "een politiek meesterwerk". "Van Tallinn tot aan Valletta zijn onze nieuwe medeburgers erin geslaagd een markteconomie en een open, democratische maatschappij te creëren. Alle nieuwe lidstaten verdienen daarvoor ons applaus en onze bewondering", aldus Prodi.

De EU wordt na middernacht 1 miljoen vierkante kilometer groter en het aantal inwoners zal toenemen met 75 miljoen naar 450 miljoen. Meer dan de helft van de 75 miljoen nieuwe EU-burgers, 39 miljoen, zijn Polen.

Update 00.00 uur
Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Cyprus en Malta zijn nu officieel EU-lid.

--
Officiële website van Eday
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #65
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #12
special
VrijMiBabes #12 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #64
preview
WRC 9
review
Othercide
©FOK.nl e.a.