'Mens had vuur veel eerder'

Jorrit (Flem)
Tot nu toe werd altijd aangenomen dat het eerste gebruik van vuur door de mens zo'n 300.000 jaar oud was, in Israël zijn echter sterke aanwijzingen gevonden dat dit al veel langer geleden voor het eerst gebeurde, namelijk zo'n 790.000 jaar geleden. Dit melden archeologen vandaag in het tijdschrift 'Science'.

Er zijn twee aanwijzingen voor deze stelling. Ten eerste zijn in een aardlaag op de opgravingsplek Gesher Benot Ya'aqov vuurstenen werktuigen en stukjes hout gevonden waarvan slechts een klein deel verbrand was. Hieruit leiden de Israëlische archeologen af dat het niet gaat om de gevolgen van een bosbrand, aangezien er dan veel meer verbrand zou zijn. Een tweede argument is dat de vuurstenen met brandsporen slechts op een aantal plekken op de kampplaats zijn gevonden, net zoals dat tegenwoordig gebeurt met kampvuren. Dit is een aanwijzing voor het feit dat het om door mensen gestookt vuur gaat.

Waarschijnlijk zijn deze sporen achtergelaten door de Homo erectus, de belangrijkse eerste vertegenwoordiger van het geslacht Homo, die leefde van circa 1,8 miljoen jaar geleden tot 50.000 jaar geleden. Ter verduidelijking: de huidige mensensoort, Homo sapiens, ontstond zo'n 200.000 jaar geleden. Onderzoekers denken dat het ook kan gaan om een directe voorloper van Homo sapiens, een zogenaamde 'archaïsche Homo sapiens', dit omdat vuurgebruik geldt als één van de grootste stappen voorwaarts in de geschiedenis van de mens.