Nederlandse rechter voelt zich onbegrepen

calvobbes submitte en herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor onze dank!

Icoon Binnenlands nieuwsNederlandse rechters laten zich in het boek 'Het maatschappelijk oordeel van de strafrechter' negatief uit over de rol van de media in de verslaggeving rond rechtszaken. Zij vinden dat de media geen kans onbenut laten om mogelijk falen van de rechtspraak breed uit te meten in de kranten. De rechters hebben geen mogelijkheid om zich te verweren tegen die kritiek en voelen zich dan ook onbegrepen door de samenleving.

In het boek werd door wetenschappers onderzocht wat het beeld was dat de rechters en samenleving van elkaar hebben. De ervaringen van 28 rechters werden gepeild in groepsdiscussies. De rechters liggen niet wakker van het slechte imago dat ze hebben. Zij menen dat dit vooral is opgebouwd door kennisachterstand van het grote publiek. Volgens hen zegt dat meer over de werkwijze van de media, dan die van de rechters. Ze maken zich ook zorgen over het feit dat er vaker op de man gespeeld wordt. Volgens sommige rechters is het klimaat wat dat betreft verslechterd. Een voorbeeld daarvan is de kritiek op één van de rechters die de zaak tegen Volkert van der G. behandelde.

Niet alleen de media doen het volgens de rechters verkeerd, ook het commentaar van politici wordt niet altijd op prijs gesteld. "Ontoelaatbaar, ongepast en riskant", zijn de bewoordingen waarmee de bemoeienis vanuit de politiek wordt aangeduid in het boek. De schrijvers menen dat het de onafhankelijkheid van de rechters aantast. Ondanks de kritiek gaan de rechters hun eigen weg. Ze luisteren naar de opmerkingen vanuit de samenleving, maar laten zich niet van de wijs brengen.