Verzetsheldin alsnog onderscheiden

Een Franse verzetsheldin heeft alsnog een onderscheiding gekregen voor haar verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. De inmiddels tachtigjarige Odette Peyrot-Bouchard kreeg vandaag, bijna zestig jaar later, alsnog de civiele onderscheiding.

Peyrot-Bouchard hielp haar ouders in de Tweede Wereldoorlog bij het smokkelen van geallieerde piloten van Frankrijk naar Spanje. Haar ouders werden ontdekt en werden door de Gestapo gepakt en daarna vermoord. Peyrot kwam in een concentratiekamp terecht. Na haar bevrijding uit het concentratiekamp werd zij ernstig ziek opgenomen in een sanatorium in Zwitserland. In dat sanatorium ontving zij een brief dat zij zou worden onderscheiden voor haar verrichte heldendaden, maar ze was te ziek om op de brief te reageren.

Hierop werd het dossier opgeborgen en verdween in de gigantische archieven van het Pentagon. Door de inzet van een gepensioneerde Britse kolonel kon Peyrot echter alsnog haar medaille krijgen. Ook haar ouders zijn inmiddels postuum onderscheiden.