Ook CDA-fractie kritisch over Balkenende

Icoon Politiek nieuwsJan Peter Balkenende maakt te weinig gebruik van zijn positie als premier en gunt de collega-ministers te veel ruimte. Dat is de mening van CDA-fractieleider Maxime Verhagen en vice-fractievoorzitter Gerda Verburg. Zij reageren op de opiniepeiling van GPD-bladen die eerder deze week werd gepubliceerd.

Uit de peiling blijkt dat een grote meerderheid van de Nederlanders negatief oordeelt over het functioneren van de CDA-premier. Volgens Verburg moet Balkenende zijn verhaal duidelijker overbrengen. "Het gaat om de resultaten. Er zal nog wel geschaafd worden aan zijn presentatie. Maar we hoeven geen Idols-achtige premier te hebben. Ik zie hem groeien als premier."

Maxime Verhagen stelt dat de voorman van zijn partij het kabinetsbeleid niet goed verkoopt. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan zijn voorgangers Ruud Lubbers en Wim Kok die zelf kabinetsvoornemens naar buiten brachten en daardoor de blikvanger werden. "Balkenende moet zijn positie als minister-president veel meer gebruiken. De premier is voor collegiaal bestuur, hij geeft vakministers de credits om de behaalde resultaten naar buiten te brengen."

In een reactie op de peiling vergeleek Balkenende zichzelf met zijn buitenlandse collega's Blair, Schröder en Schüssel (Oostenrijk). "We krijgen allemaal kritiek. Ik ben niet met mezelf bezig, maar met Nederland. Ik laat me niet afleiden," aldus de premier op zijn wekelijkse persconferentie.

Minsters Donner, Remkes en Balkenende
Premier Balkenende gunt collega-ministers te veel ruimte (foto: ANP)