Koningin bezoekt Warffum en Groningen

Icoon Koningshuis nieuwsKoningin Beatrix is vanochtend met haar familie per helikopter in het Groningse Warffum geland voor de viering van Koninginnedag. Na het bezoek aan het dorp in het noorden van de provincie reist ze per trein door naar stad Groningen. Beide plaatsen hebben de afgelopen tijd alle zeilen bijgezet om het feest te doen slagen.

Zo deelt de Hanzehogeschool 30.000 oranjekroontjes uit in de binnenstad van Groningen. De HBO-instelling hoopt dat iedereen langs de route de kroontjes opzet, en dat de Oranjegekte het kookpunt bereikt. Het speciaal voor koninginnedag gecomponeerde 'Laidje veur de Keunegin' blijkt al een razend succes in de noordelijke provincie.

Beatrix werd op 31 januari 66 jaar, maar viert haar verjaardag traditiegetrouw op 30 april, de verjaardag van haar moeder. Koningin Juliana zou deze Koninginnedag 95 jaar zijn geworden. Zij stierf op 20 maart jongstleden. Premier Jan Peter Balkenende maakte vanochtend in een toespraak bekend dat ondanks het overlijden van Juliana de viering van Koninginnedag op 30 april blijft.

Ook Pieter van Vollenhoven is op 30 april jarig. Voor deze zelfde gelegenheid ontving de man gisteren een lintje. Hij wordt vandaag 65 en liet weten onlangs AOW te hebben aangevraagd. Prins Johan Friso en zijn kersverse echtgenote Mabel zijn niet van de partij vanwege hun huwelijksreis. Ook prinses Annette, vrouw van prins Bernhard jr., is er dit jaar niet bij. Zij verwacht in juni te bevallen.