Komst uitzetcentrum bij Hilversum onzeker

Het is nog lang niet zeker of er daadwerkelijk een uit uitzetcentrum voor illegalen in het asielzoekerscentrum Crailo komt. De gemeente Hilversum eist van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken harde toezeggingen over het nog op te richten uitzetcentrum. Wethouder Heerschop zegt dat de gemeente extra ondersteuning, vooral extra politie-inzet, eist.

Als dit niet gebeurt zeggen Hilversum en de eveneens betrokken gemeente Laren de samenwerking met het ministerie van Justitie op. "Het kan niet zo zijn dat je als gemeente zelf politiecapaciteit moet leveren", aldus de wethouder. De minister heeft van de Hilversumse burgemeester E. Bakker in een brief tot 4 mei de tijd gekregen om te reageren. Justitie heeft de ontvangst van de brief bevestigt en zal deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Er is al begonnen met de ombouw van asielzoekerscentrum Crailo tot uitzetcentrum. Het is met ca. 1500 inwoners één van de grootste asielzoekerscentra van Nederland. Eerder werden in Eindhoven en Dokkum de komst van een uitzetcentrum afgeblazen. De gemeenteraad van Hilversum moet zich nog over de komst uitspreken, Laren is al wel akkoord, maar zegt het eens te zijn met de brief van Bakker.